Díky zranění prožil nejhezčí Vánoce. Teď už se Štěpánek upíná k Davis Cupu

14. 1. 2015, 17:15
Aktuality 20
Radek Štěpánek za sebou nemá povedený půlrok. Minulou sezonu v září předčasně ukončil kvůli problémům se zády a vstup do nového roku musel odložily po potížích s lýtkem. Ale jak sám říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Díky vynucené pauze si užil nejhezčí Vánoce a to víc se těší na návrat na kurty.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Česká sportovní)

"Na všechno bylo najednou hodně času, na to jsem nebyl z minulosti zvyklý," řekl Štěpánek na dnešní tiskové konferenci. "Být přes svátky doma s rodinou a přáteli bylo pěkné. Byly to nejkrásnější Vánoce a pozitivně mě to nabilo," dodal šestatřicetiletý tenista.

Pozitivní energii bude Štěpánek určitě potřebovat. Naposledy hrál v září semifinále Davisova poháru s Francií a teď s dvouměsíčním zpožděním začíná s obvyklou přípravou. Přesto by rád stihnul březnové první kolo týmové soutěže v Ostravě s Austrálií.

"Když jsem v listopadu začal trénovat, ozvaly se zase záda, která tentokrát vystřelovala do nohy," popsal poslední potíže Štěpánek. "Přišlo se na to, že mi postižená část zad skřípla nerv do nohy a z toho mi atrofovaly svaly," dodal s tím, že na kurty by se měl vrátit v polovině února. Vyhlédnuté má turnaje v Delray Beach a Acapulcu.

"Pokud se nestane nic výjimečného, na Davis Cup v Ostravě budu určitě připraven," zdůraznil Štěpánek, který při léčbě využil i svých fotbalových známostí. Přes brankáře Petra Čecha si zařídil vyšetření u lékařů Chelsea. "Změřili mi tam poměr síly a dynamické síly v nohách a přišlo se na to, že levé lýtko bylo v porovnání s pravým na 50 procentech," řekl tenista, který s kamarádem probral i jeho situaci v londýnském klubu.

"Už předtím, když jsem si někde přečetl, kam by měl přestoupit, tak jsem vždycky poslal zprávu se jménem toho klubu a několika otazníky," řekl Štěpánek, který se potkal i s trenérem Chelsea Josém Mourinhem. "Říkal, že když budu potřebovat, vždycky budu moci využít jejich tréninkového centra. To mě hodně potěšilo," dodal.

Po návštěvě Londýna přišlo na řadu cvičení, aby se oživil nerv v noze. Pro českého tenistu nešlo o nic nového, něco podobného zažil po operaci krční páteře, kdy necítil prsty na ruce. "Nezdá se to, ale je to hrozně náročné. Člověk musí být ve správné poloze, musí správně dýchat a veškerou energii přenášet do určité části těla, což u mě byl palec na noze," řekl Štěpánek.

"V podstatě jsem stál jenom na prstech nohou, abych oživil všechny ty malé svaly. Cvičení sice trvalo jen půl hodiny, ale z koncentrace byl člověk unavenější než z normálního tréninku," přidal. "Postupně jsem začal hrát i tenis. Nejdřív půlhodinu a přidával po čtvrthodince. Teď už jsem se sparingpartnerem hrál dva sety, oba jsem vyhrál, takže jsem si vydělal na oběd. Z toho jsem měl radost."

Štěpánek nechce návrat na kurty uspěchat a opatrný bude i po něm. Proto minimálně v první polovině sezony vypustí z programu čtyřhru. "Když jsem nezačal sezonu, tak si Leander Paes našel nového partnera. Uvidíme, jak to bude dál a domluvili jsme se, že to budeme řešit operativně. "Nechci se do toho od začátku vrhnout po hlavě, hrát singl i debl na všech turnajích. Chci tělu dopřát zátěž, regeneraci a odpočinek tak, aby v tom byl nějaký systém," prohlásil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
FulnekUltras
už začíná být v tenisovém světě skoro přírodní úkaz. Tak uvidíme, jak dlouho ještě vydrží.
Reagovat
smazaný uživatel
se zatím docela trápí s vousáčem, sice dobře podává, ale pohybově je to horší a ani FH tak nešlape. První set je Kukušky.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm Kukuš hraje fakt dobře,.skvělá obrana, Juana drží podání.
Reagovat
smazaný uživatel
ale set za Kukuskou po zasluze, jak ten to umi vypalit od BL pres cely kurt.. :-) TB byl zajimavy, Kukusku zradil nahrany BH volej, ale DelPo mu to hned vratil FH homerunem. Vubec na FH doplaci, asi si ho jeste nerozehral, kdyz se mu Kukuska cpe logicky do BH.. :-) Sakra, ze by uz? Ted me tim brejkem nakrknul. (Sleduju DelPa jenom kvuli navratu a ze stejnych duvodu budu zatim shovovava i pripadne vitezstvi.) :-)
Reagovat
smazaný uživatel
v pripade.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Juan ma dost casto otevřeny kurt takže Kukus ho dobre prohazuje a Juan si obíhá BH a pak to přepali. Celkově vypadá trochu těžkopádně, videlas tu výměnu jak Kukus vybral lob a Juan napalil.do sítě?
Reagovat
smazaný uživatel
ne, ja se divam liknave, sleduju i dalsi cisilka, ctu, probiram se, varim kafe.. myslim, ze ani brejk nebyl, zmatkarim.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Já piju kafe v posteli :) koukam ze Juan to nějak víc proziva a dost pinka a ted se opet vyhodil. Maji tam nejak male kurty :)
Reagovat
Fandina
Kukuškin je dobrý. Pamatuji na něj v roce 2011 při DC s našima. V Ostravě jsem tehdy byla a sice s Berďou zápas prohrál, ale Háječka pak roztřílel. A od té doby hraje ještě líp.
Reagovat
smazaný uživatel
on je zvlastni, ale moc mu fandim.. jsou s Andrejem zas pro zmenu moje uchylka.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Juan se hrozne vyhazuje to bude rychly konec TB.
Reagovat
smazaný uživatel
a tak co... dobre, Misko! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hm a je to.
Reagovat
FandimRF
Ten by už měl jít dávno do důchodu...se svými výkony stačí už leda tak na nějaké podřadné challengery. Nikdy nic pořádnýho nevyhrál,takže nebude těžké na něj navždy s chutí zapomenout.Na okruhu ATP pro takovéhle kopyta není místa...
Reagovat
EllNino
a na portále už vubec ne, takže maucta ...
Reagovat
smazaný uživatel
perfektní sebeanalýza!
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy nic nevyhrál? Jako že třeba neporazil Almagra v rozhodujícím zápasu finále DC 2012? Nebo že nemá dva grandslamové tituly ze čtyřhry?

Až Štěpánek odejde, zůstane po něm prázdno. Opravdu málo hráčů (a žádný z našich) hraje celodvorcový tenis, s velkou variabilitou úderů, kvalitní obranou i rychlými přechody do útoku, se špičkovými voleji a loby, s bojovností do posledního míčku.

A ještě co se týká výkonů: je to jen pár měsíců, co Štěpánek porazil třeba Murrayho, Andersona nebo Južného, nebyl daleko od výhry nad Nadalem, pořádně potrápil Djokoviče. To opravdu není obraz hráče, který by měl odejít. Samozřejmě, pokud zdraví nebude sloužit, nic jiného než konec (přinejmenším v singlu) mu nezbude.
Reagovat
EllNino
pokud mu zdraví dovolí, on končit nebude ...:) a já jsem hodně rád, je to srdcař
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek je tenisová osobnost a zápas s Djokovicem ve Wimbledonu byl parádní :)
Reagovat
Roger_Federer
;)..mudrc
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist