Davis Cup: Potvrzeno, Španěly povede Nadal

16. 11. 2009, 13:31
Aktuality 44
Rafael Nadal bude jedničkou španělského týmu ve finále Davis Cupu proti českým tenistům. Světovou dvojku v nominaci kapitána Alberta Costy doplnilo trio Fernando Verdasco, David Ferrer a Feliciano López. Nominaci na zápas, který se uskuteční 4. až 6. prosince v Barceloně, zveřejnil deník Marca.
Rafael Nadal je hlavním trumfem Španělů.

"Sestava je to očekávaná," komentoval český kapitán Jaroslav Navrátil španělskou nominaci. "Všichni jsme věděli, že Nadal chtěl hrát. Pro dvouhry bude jejich kapitán určitě nominovat Nadala s Verdaskem. López je specialista na debla a Ferrer je daviscupový hráč a vynikající antukář, a proto jsou všichni v nominaci," dodal Navrátil.

"Nejtěžší je poslední krok a pro finále Davis Cupu to platí zvláště, i když hrajeme doma a jsme favority," řekl Costa po oznámení nominace. "Proto žádám o pokoru, protože nemáme předem nic jisté. Češi mají výborné hráče, kteří si zaslouží respekt a přijedou nažhavení vyhrát. Bude to velmi složité," dodal Costa.

Kvarteto kapitána Navrátila by mělo v paláci Sant Jordi nastoupit ve složení Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, Lukáš Dlouhý a Jan Hájek. Výběr doplňuje jako sparingpartner levou rukou hrající Dušan Lojda, jelikož trojice Nadal, Verdasco i López hraje levou rukou.

Závěrečná příprava českého týmu začne na třech místech. Štěpánek odletěl po semifinále v Paříži na Floridu za trenérem Petrem Kordou. Berdych se po návratu z odpočinku a kondiční přípravy v Dubaji připojí k Hájkovi a Lojdovi a bude si zvykat na antuku v Prostějově. Deblistu Dlouhého čeká příští týden Turnaj mistrů v Londýně.

V Londýně se týden před vyvrcholením Davis Cupu představí rovněž oba španělští singlisté. Nadal i osmička světového žebříčku Verdasco se kvalifikovali do soutěže ve dvouhře.

Nadal před turnajem v pařížské hale Bercy vyhlásil, že si chce na závěr roku vylepšit chuť z horší sezony, v které vyhrál turnaj naposledy v květnu. "Zisk titulu je teď pro mě těžší, ale mám šanci v Davis Cupu. Chci svému týmu pomoci vyhrát," uvedl Nadal.

Nadal hrál letos Davis Cup jen v únoru a proti Srbsku si i výhrou nad Novakem Djokovičem vylepšil bilanci ve dvouhře na 12 výher a jednu prohru. Pak ovšem kvůli zranění chyběl. Verdasco se letos v sestavě objevil pouze ve čtvrtfinálovém souboji s Německem.

Náhradníkem ve španělské sestavě bude Tommy Robredo. Jen role diváka tak zůstane pro Juana Carlose Ferrera. Bývalý první hráč světa přitom rozhodl čtvrtfinále s Německem, v kterém získal v závěrečné dvouhře třetí bod, a podílel se i na postupu do finále po zářijovém vítězství nad Izraelci. "Oba dva nám letos moc pomohli, ale na výběr jsem měl šest hráčů a vzít mohl jen čtyři," pronesl Costa.

Španělé mohou jako první tým po jedenácti letech obhájit titul. Salátovou mísu dvakrát po sobě naposledy získalo Švédsko v letech 1997 a 1998. Pro Nadala a spol. hovoří i statistika. Vedle lepšího žebříčkového postavení Španělé doma neprohráli sedmnáctkrát za sebou a na antuce, kterou připraví i v Barceloně, vyhráli již devatenáctkrát.

Nominace na finále Davis Cupu
(4. - 6. prosince, Barcelona - hala, antuka):
Španělsko:
Nadal (2. dvouhra ATP)
Verdasco (8.)
Ferrer (18.)
López (47./83. čtyřhra)

Česko:
Štěpánek (12.)
Berdych (20.)
Hájek (105.)
Dlouhý (6. čtyřhra)

 

pva, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pro boha jak si tady může někdo myslet že Štěpánkek z Berdychem vyhrají . Vždit oni nemají ani šanci to vyhrát tak se proberte , my máme takovou šanci asi jak jsme měli ve fotbale se kvalifikovat na mistroství světa nulovou.A za další vždit ti dva šašci Štěpánek z Berdychem nikdy nic velkého nedokázaly a nikdy nic nedokážou bo to jsou pouhé loutky tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jsi myslím že je šance tak 20%musíme doufat že Štěpankovi a Berdychovi se povede!!!
Reagovat
smazaný uživatel
inferior

šance je nízká, ale je tam, oba jejich singlisti (předpokldámám že nastoupí nadal a verdasco pokud se jim tedy v Londýně něco nestane, což jim nepřeji) jdou z hardu, rafa je sice kral antuky, ale handicap to pro oba bude - kdo hral tenis tak vi, jak je ten přechod naročný a to i pro top hráče. V hale bude ta antuka určitě rychlejší, což bude taky jisté plus pro naše borce. Bude hrozně záležet jak budou naši kluci servírovat. Štep i přes velkou fazonu nemá proti nadalovi šanci, rafa zreturnuje prakticky vše a ve výměnách ze zadu je radek tragickej, bude to hodně chodit přes jeho forhand, paradoxně víc věřím tomášovi, který občas s tím svým "trefováním lajn" uspěje (viz olympiada s fedexem nebo i výkony proti nadalovi) navic v DC jakoby nebyl tak nervozni, hraje vic uvolněně - viz třeba zápas s davyděnkem, který sice skrečoval, ale zrovna ve chvíli kdy ho mlel jak malého kluka ( a to i přes silně negativní bilanci). Zkrátka pokud bude prvni singl rafa x tomáš a tom podá nadpozemskej výkon a budeme vést 1:0, tak TOMU začnu silně věřit:)
Reagovat
smazaný uživatel
ŠTĚPÁNEK TOBĚ SE KOULE ZAPAŘÍ S TOHO NADALA
Reagovat
smazaný uživatel
at se mu zapari treba i pr*del, jen když to !vyhrajeme
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle je jasná prohra:(
Reagovat
smazaný uživatel
koukám že tady je zas kupa odborníků,samí vamos vamos,připadáte si jak mistři světa když sem píšete takové hovadiny,vsadím se že devadesát procent z vás ani neví co to tenis je,je to fakt zábavné si číst některé přiblblosti
Reagovat
smazaný uživatel
Podľa mňa otázka stojí úplne jasne: "Porazí Verdasco Berdycha alebo Štěpánka?" A ja myslím,že jeden bod získa určite a to bude stačiť,keďže tento zápas v prípade účasti Nadala začína za stavu 2:0 pre Španielsko...
Reagovat
smazaný uživatel
Vamos Rafa!!!!!!!!!
www.bluetip.webnode.sk
Reagovat
smazaný uživatel
Odborné rady a analýzy nechám na Vás, ja len poviem, že sa na to fakt teším a chcem aby vyhrali Španeli... dôvod? To už nechajte na mňa... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, nejradši bys ho Rafíčkovi vykouřila, co?? Anebo spíš Nandovi????-)))
Reagovat
carolyn
Bože, okoune, jak to mluvíš...vždyt nemůžeš vědět kolik tý holčině je! Stejně nejspíš španěláci vyhrajou.
Reagovat
smazaný uživatel
Karolíno - nicynka je přinejmenším tak osmnáctka, spíš ale dvacítka, která ví, co znamená "vykouřit":-))) A Španěláci prohrajou!!! Vamos naši!!!:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ty máš pěkně vymatláno koukám.
Reagovat
carolyn
vamos naši moc ale nejde dohromady vid :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
sekaná se zase jednou vyjádřila...:-))) Vamos Češi!!! C´móón!!!:-))
Reagovat
smazaný uživatel
:))) lepší se vyjádřit jen někdy a ne za každou cenu jako ty.Přečti si cos vyblil ty chytráku.VAMOS RAFA!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já, na rozdíl od kdejaké sekané, aspoň mám, co vybalit...:-)) Rafa je teď jenom průměrnej hráč a Štěpec ho sundá jako nic...:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Aha pozor,ty máš co "vybalit".Tak to pak chápu mistře!!Jen ať ho Štepec sundá aspoň vyhrajem!
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpec mu dá klepec - dyť to sliboval i v Uvolněte se, prosím...:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Radek může slibovat co chce, Rafovi na antuce nesahá ani po kotníky a nikdy nebude, Radek je plejer do haly na koberec. A ať se to někomu líbí nebo ne, je to tak, Radek nemá moc zbraní pro antuku, bilance z posledních sezon je toho jen důkazem.
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak!
Reagovat
smazaný uživatel
Bárný a Inferior - táhněte, vy dvá antikristi...:-)) Vamossss Češi!!!
Reagovat
smazaný uživatel
OMFG! Vy ste teda sebranka!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím jestli sebranka, ale minimálně nám tady někdo přehnaně věří v DC a argumentuje sliby Radka v Uvolnětě se, prosím... =D To je minimálně k smíchu, to samé, když nědo přehlíží předpoklady pro antuku naše a španělské, já jsem především tipér tenisu a tohle se nedá přehlédnout, chápu, že všichni si přejí naše vítězství, ale trošku soudnosti by to chtělo a ještě takové argumenty a urážky? Tak to sorry, ale je to trošku mimo mísu, GL všem. =)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak byl by to velkej zazrak, ale zazraky se deji:-))), tak jen do nich kluci, sice silny jsou, ale nejsou nemorazitelny:)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak jako každý správný Čech věřím v naše vítězství, ale je třeba si zachovat pravou tvář a soudnost, jelikož máme proti sobě Španěly-přeborníky na antuce. Nemám rád slova jako... "Nadal je z formy, Verdasco je labil, klidně můžeme vyhrát proti takové sestavě..." Vždyť je to holý nesmysl. Kdo čeká, že Rafa bude hrát stejně na antuce jako teď v Paříži tak je na omylu. Bude hrát minimálně o 50% lépe než teď. Nelze srovnávat povrchy, navíc nelze si myslet, když Radek chytl letos formu v hale za pačesy a válcoval, tak že naběhne na madridskou antuku a vyklepe Rafu se stylem servis-volej, který na antuce slaví proti takovému hráči jako je Rafa a jiným světovým antukářům úspěch ve 33% možná. V hale svůj styl dokáže lépe mnohem využít a je to náhle vyšší procentuální šance-75% klidně. Stačí se podívat na jeho letošní formu na antuce a zapátrat v paměti-vzpomenout si na nějaký jeho zápas, třeba na FO anebo i jinde. Jeho povrch byl je a bude hala, tam bychom měli šanci větší, ale ve Španělsku? V doupěti Rafy, kde je jako král a aktuální forma na tom nic nezmění... Stačí si vzpomenout jak hrál Tomáš proti Marinovi v Poreči, téměř jasně vyhraný zápas měl nakonec délku pěti setů a pěkné drama z toho bylo...a to Marin hrál na antuce bídně letos, probral se až na betoně a nepočítám ani jeho zkušenosti v DC, přesto měl Tomáš trable, Jeho styl hry je na největší riziko a s tím neuspějeme na antuce v Madridu, navíc jeho psychika? Objektivně to vidím na dva body z rakety Rafy, jeden bod proti Tomovi urve Nando... debl bude pro nás, Lopez/Verdasco počítám, že budou hrát a ti už nejsou co bývali, naši by měli mít navrch. No takže 4:1 nebo 3:2 pro Španěly. Rafa bude mít tu největší možnou motivaci, jelikož půl roku nezvedl nad hlavu žádnou trofej a kde jinde než doma vyhrát? Antuka bude jeho probuzení a kdo si myslí, že ne, tak se bude nejspíš hodně divit.
Reagovat
smazaný uživatel
Problém jeho je jen v něm, musí si zase začít věřit, cítit se dobře a to je možné jen na antuce, Rafa nikdy nebyl na tvrdý povrch, od toho jsou tu jiní jako Murray anebo Djoka. Byť Rafa na tvrdém povrchu vyrostl (odtud možný problém s koleny, jelikož v mladém věku je namáhal na betoně), ale pak se z něj stal antukový král, nejlepšá v historii+jeho psychická síla, čtyřikrát lepší než Tomova, Radek ve Vídni a v Paříži, když hrál proti domácím hráčům měl náhle velký handicap, nezvládá, když jde celá hala proti němu, jelikož se rád hecuje a k tomu potřebuje publikum a nelze počítat, že ve Španělsku bude tolik fanoušků jako v Poreči.Uvidíme, já jsem však soudný a vidím to ve výhru Španělska, byť si v hloubi srdce přeji samozřejmě náš úspěch a na tom nic nezmění ani případná prohra, jelikož Radek a Tom už jsou vítězové dávno.
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpec je hráčem na tvrdý povrch, ale i přesto na antuce docela umí - neboj se, že i na ní bude neustále aplikovat styl serv volej - to mu spousta lidí pořádně rozmluví, navíc Štěpec není žádný trouba a poradit si nechá - bude teď trénovat dostatečnou dobu na americké antuce a měl by se do toho pořádně dostat. Mnohem větší strach mám z toho, jak se s tím dokáže vypořádat Tomáš Berdych - pokud nepřestane hrát - promiňte mi ten výraz, ale nemůžu si pomoct - "pičovské údery k lajnám" - tak nemá sebemenší šanci - musí se prostě sklidnit, nezabíjet míček za míčkem, držet se ve výměnách - takže psychika, psychika a zase jenom psychika - s kterou nemá Radek problémy. Debl máme kvalitnější a věřím v bod - v DP je naše dvojka sehraná, jde jim to, umí si vyhovět, hrají skvěle - Feliciano Lopez bude nejslabším článkem - nejspíš bude dost nalomený z posledních turnajů - po solidním asijském turné asi od konce sezóny v Evropě očekával mnohem víc, ale jednak vinou zdravotních problémů, jednak tím, jeho styl už je okoukaný a Lopéz do něj nedokáže (na rozdíl od Radka) vnášet nové prvky, a pokud se dostane do výměny, působí v ní komicky, vydrží většinou tak dva tři míčky (nanejvýš), a potom končí - není to běhavý hráč - to v deblu až tak nevadí, většinou to za něj "odběhal" právě Nando nebo Robredo, ale teď budou stát proti silné, vyrovnané dvojce, proti které už delší dobu nestáli (v DP) a snad se slabina v podobě Lopéze ukáže býti nakonec klíčovou...Za další - role outsidera je pro nás na finále lepší, Španělé budou pod velikým tlakem, čeká se od nich jenom úspěch, a to by třeba taky nemuseli ustát - vzpomeň si na střetnutí proti Německu - Verdasco prohrál 2:3 s Beckem, prohrával už 0:2, dokázal ještě dorovnat, ale v klíčové páté sadě si nedokázal podržet sevis a smolně prohrál - neprohrál proto, že je horším hráčem než Beck, ale právě kvůli své labilitě, nedokáže udržet nervy na uzdě v klíčových momentech zápasu..
Reagovat
smazaný uživatel
A za další - hala je pro nás dobrý, byť na antuce, ale zaplať pánbu za tu halu - v ní umí oba naši borci zahrát...
Reagovat
smazaný uživatel
* hala je pro nás dobrá...:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Spoléhání se na Lopeze je k ničemu, jelikož ten nastoupí pouze k tomu deblu a o tom není pochyb, že ho vyhrajeme, i kdyby Lopez nehrál, jelikož Verdasco s Lopezem už nejsou tak dobří jako dříve, na antuce určitě ne. Bohužel do deblu se pude z mého pohledu za stavu 0:2 z našeho pohledu a bod bude znamenat zmírnění výsledku a naději. Nám zbývá jen ta naděje, zázraky se dějí, můžeme překvapit, ale to je hodně malá šance a nesouhlasím s názory, že máme šanci z důvodu, že Rafa nemá formu a Nando je psychicky labilní. Oba jsou to světoví hráči, Rafa král antuky a Nando má mnoho zbraní. Vzpomenul si dále zápas s Německem na antuce letos. Je hezké, že jsi našel trápení se Verdasca s Andreasem, ale Nando nastoupil ke klíčovému duelu jako jednička týmu, navíc v době, kdy hledal formu, antuka není jeho povrch a nikdy nebude, letošní bilance myslím mluví za vše, od FO to byla nic než bída a náhle musel naskočit do DC a vést svůj národ-bez tehdy zraněného Rafy. Jak Beck, tak Kohlschreiber jsou velmi kvalitní hráči a pro antuku mají lepší předpoklady, byť jsou celkově o třídu a víc možná méně kvalitnější. Andreas je velký talent a líbí se mi jeho hra, dávám mu hodně šancí do budoucna, pokud se nebude bát úspěchu. No suma sumárum Španělé vyhráli hlavně díky Ferrerovi, jenž vyhrál klíčový pátý duel, takže to vůbec nezáviselo na Nandovi, který nebyl v pohodě, teď je situace jiná. Rafa je připraven vyhrát a bude se rvát o trofej jako lev, každý si doplní co to pro nás znamená a je jedno, že na betoně nemá formu, dokázal vyhrát přesto grandslam a olympiádu na betoně, ale pokud se má někde chytnout, tak jedině antuka. Radek ale kromě stylu servis-volej nemá moc zbraní jak ohrozit někoho na antuce, právě tímhle stylem, který se už moc nepoužívá, ohrožuje protivníky, navíc vysvětlovat někomu rozdíl mezi jeho hrou v hale a na antuce je asi zbytečné, to každý kdo sleduje tenis musí vidět. V Davis Cupu jsme letos dobří, ale nenarazili jsme na kvalitu jakou jsou Španělé... Čilič a Dr. Ivo byli másla oproti tomuto střetnutí.
Reagovat
smazaný uživatel
Oba (Rafa i Nando) bdou připraveni, Radek snad taky, trénuje s Kordou v USA, snad něco vymyslí, ale i tak to stačit nebude a to si troufnu říci. Je pro nás smůla, že se hraje na antuce v Madridu, taraflex by byl něco jiného hned. No jinak jak píšeš o té hale-není to koberec, takže je to víceméně jedno, antuka až na malé rozdíly jako antuka. Stále je to pomalý povrch, který je Rafovým domovem a na kterém opět ožije. Nicméně držme palce, ať se kluci nedají a pokusí se překvapit. Naděje, byť je strašně malá, umírá poslední. Hlavně, ať je to hezké finále. =)
Reagovat
smazaný uživatel
A jistě jsi se snad jen spletl, když jsi tvrdil, že Fernando prohrál s Beckem... =) Byl to pětiseťák, ale po TB ve třetí sadě vyhrál jasně Verdasco poslední dva sety. Nando prohrál až s Kohlschreiberem-jen taková poznámka, která sice moc neznamená, ale z tvého pohledu asi ano. =) Průměrný Nadal jak píšeš, zkrátka na antuce umí a to za jakéhokoliv rozpoložení, zdraví má mnohem lepší než po FO, je to jen v jeho psychice, na antuce se zvedne, ho může na antuce zastavit jen zdraví anebo únava. Přes zimu se dá do pořádku, nabere fyzičku zpět, motivaci, doléčí případné drobné rány po Londýně a DC a naběhne do sezony ve velké parádě i na betoně, zase bude vyhrávat, tomu věř. =) Jen už snad s trošku rozdílným herním stylem, snad už ho reálná hrozba konce kariéry přinutí změnit herní styl.
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry, ale nemám chuť ty tvoje kydy číst...:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť Tě nikdo nenutí, taky to nepíšu jen pro Tebe, máš na to jednoznačný vlastenecký názor, ale z mého poheldu se pleteš, nic víc, navíc udáváš mylné nepravdivé informace na základě nichž argumentuješ. GL a pěkné pokoukání, neznám Tě, ale i z reakcí ostatních soudím, že asi moc oblíbený zde nebudeš, nick taky za něco hovoří, každý máme jiný názor, jen jsem upravoval tvou lež v podobě zápasu Davis Cupu a ty jsi na mě vyjel-tvůj boj. =)
Reagovat
smazaný uživatel
Jeste pred mesicem bych to asi nerekl, ale vzhledem k soucasne spatne forme Spanelu mame realne sance (bod ze ctyrhry beru jako zaklad). Rozhodne netvrdim, ze bychom byli favority, to opravdu ne, ale kdyz si Radek udrzi formu a Berdych se da psychicky do kupy, mohlo by se zrodit pekne prekvapko...
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím.. doufám, že Nadal s Verdascem přijedou unaveni z turnaje mistrů, ale není vyloučeno že přijedou s fourmou.. naši tam nejedou jako favoriti, což určitě ví, budou to mít těžké.. doufám ve vítězství a když ne vítězství tak, že si uhrajou aspoň dva body..
Reagovat
smazaný uživatel
3:2 pro Španěly.2 body Rafa a jeden Fernando.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s takovouto sestavou Španěláky sejmeme 4:1, to je jistota!! Dostanou po řiti a i za ten jeden jediný bodík budou rádi - Ferrer je vyhořelá troska, Verdasco kvůli své pověstné labilitě může klidně prohrát obě dvouhry, Rafan padá na žebříčku ATP, a v DP nejspíš jednou spadne taky:-)) Vyřídí ho totiž Štěpec. Debl už taky nemají tak silný, jako kdysi - monstrum Lopéz se pohybuje podobně jako Karlovič, ne -li ještě hůře - umí jenservis - volej, a taky už ne tak dobře jako v minulosti - Verdasco to nebude stačit všechno za něj uběhat...:-)) Prostě, Španělé, nemáte nejmenší šanci - adios!:-)) Vamos Češi!!!! Přivezte tu třpytivou mísečku už konečně domů!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
hm, tak ty budeš velkej tenisovej odborník, už jenom ten tvůj precizní nick mluví za vše....
Reagovat
smazaný uživatel
bude pac tomu rozumi asi jako ty:))))))
Reagovat
SubOptikT
Hmm - na té fotce jsou Berdych i Štěpánek leváci ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kopyto Berdych je levé, to je pravda, ale Radek né...:-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist