Davis Cup: Nemilosrdný los poslal Čechy do Švýcarska

19. 9. 2012, 12:53
Aktuality 64
Asi nejtěžšího možného soupeře dostali čeští tenisté do prvního kola příštího ročníku Davis Cupu. Dnešní los v Londýně přisoudil svěřencům kapitána Jaroslava Navrátila Švýcarsko, za které by mohl nastoupit nejlepší hráč světa Roger Federer.
Profily hráčů
Český daviscupový tým

Souboj švýcarských tenistů s Čechy bude odvetou za pět let starý duel v Praze, kde uspěli svěřenci kapitána Navrátila. Vítězové prvního kola, které se bude hrát od 1. do 3. února, narazí ve čtvrtfinále na lepšího z duelu Kazachstánu s Rakouskem.

"Los je určitě těžký, protože jsme nechtěli jet do Brazílie nebo do Švýcarska. Soupeř s Federerem a Wawrinkou je to velice kvalitní, ale nikdy nevíme, jestli Roger Federer bude hrát," řekl Navrátil. "Zásadní bude, jestli bude hrát nebo nebude hrát Federer. Šance s ním a bez něj jsou jiné, to je jako (Španělsko) s Nadalem a bez Nadala ve finále."

Program Davis Cupu 2013:
1. kolo: 1.-3. února
čtvrtfinále: 5.-7. dubna
semifinále a baráž: 13.-15. září
finále: 15.-17. listopadu

Před pěti lety začala právě proti Švýcarům úspěšná série současného týmu. Do Davis Cupu se tehdy na baráž vrátil Radek Štěpánek, společně s Tomášem Berdychem porazili v Praze Federera a Stanislase Wawrinku a udrželi se mezi elitou. Od té doby Češi hráli finále v roce 2009 a letos si boj o triumf zopakují.

"Na baráž se Švýcarskem si dobře pamatuji, tam to všechno začalo," řekl Navrátil, který s týmem o víkendu vybojoval výhru v semifinále na horké půdě v Buenos Aires nad silnou Argentinou. "Pro mě jsou tyhle dva zápasy, doma se Švýcarskem a teď v Argentině, největšími zážitky v pozici kapitána," uvedl

Finále tenisty čeká v domácím prostředí od 16. do 18. listopadu a nejspíše v Praze se na tvrdém povrchu pokusí zdolat silné obhájce titulu ze Španělska. "To je teď priorita. Švýcarsko je daleko, teď se soustředíme na finále," řekl kapitán

Radost ze soupeře nemají ani Švýcaři
Síla Švýcarů bude záviset na účasti světové jedničky Federera. "Mančaft s Federerem je nesmírně kvalitní, ale kdyby Federer nehrál, tak je to hodně hratelný. Jejich další hráči po Federerovi a Wawrinkovi nemohou konkurovat Berdychovi a Štěpánkovi," řekl Navrátil. "Ale uvidíme, jaká bude nominace."

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer o víkendu zachránil Švýcarsko mezi elitou v baráži v Nizozemsku. Letos hrál poprvé po osmi letech v Davis Cupu i první kolo, jinak vždy pomáhal týmu především až v baráži boji o záchranu. Proti Američanům však nečekaně prohrál s Johnem Isnerem a pak i ve čtyřhře.

První kolo se uskuteční po grandslamovém Australian Open. Kapitán byl rád, že se poletí do Evropy a ne do Jižní Ameriky. "Je to z Česka blízko a bude to kvalitní se vším okolo," řekl Navrátil a odhadoval, že se bude hrát na tvrdém povrchu. "Bude po Australian Open a před Amerikou, takže si myslím, že antuku nevyberou."

Švýcaři zatím nevědí, kde a na jakém povrchu se zápas uskuteční. Los je ale také nepotěšil. "Těšíme se hlavně na to, že můžeme hrát doma. Ale Češi s Berdychem a Štěpánkem jsou nesmírně silný soupeř," řekl kapitán Severin Lüthi pro svazový web. O případném Federerově startu se nezmínil, nominace se tradičně oznamují až deset dnů před duelem.

Rozlosování Světové skupiny Davis Cupu pro rok 2013 - 1. kolo (1. až 3. února):
Kanada - Španělsko
Itálie - Chorvatsko
Belgie - Srbsko
USA - Brazílie
Francie - Izrael
Argentina - Německo
Kazachstán - Rakousko
Švýcarsko - Česko

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

64
Přidat komentář
Mayo
prečo provokácia? však tak to chcem...a já nikde nehovorím, že by sme my dopadli lepšie :D
Reagovat
smazaný uživatel
Celkom by ma zaujímalo, ako budu vnímať dvojhry ortodoxní fanúšikovia Rogera. Osobne som nad tým premýšľal a ak by sme hrali DC proti Španielsku, fandil by som našim v troch súbojoch z piatich. Zrejme je jasné, v ktorých :)

Mimochodom, ťažký žreb ešte zvyšuje hodnotu vášho finále so Španielskom. Naozaj by ste ho mali vyhrať, to Švajčiarsko vonku je skoro nehrateľné, hoci stať sa môže všetko. Na druhú stranu, ak to nevýjde, verím že môže nastať dream final SPanielsko vs. Švajčiarsko v najsilnejšom zložení. Tie štyri dvojhry by boli magické..
Reagovat
a.magerova
Můžu Ti odpovědět za sebe hned.
Letos ve finále budu našim fandit o 106 aby urvali pohár!!!
Příští rok budu o 106 fandit Švýcarům aby urvali pohár :-)))
Reagovat
Padme
:))
Reagovat
smazaný uživatel
....připojuji se.
Reagovat
Frick
Potřebujeme, aby si Roger pořádně dal na AO s tim, že porazí i Tomáše. Pak bude unavenej a bude mít pocit zadostiučinění...
Reagovat
smazaný uživatel
at je finále kdekoliv já mam lístky do V.I.P zony :PP
Reagovat
smazaný uživatel
jo, super, to jsme potrebovali vedet
Reagovat
smazaný uživatel
aktuální info:

"TM se v O2 areně konat bude, ale maximálně v jiný termín. Na 17.11. se snažíme akorát vymyslet alternativu, abychom využili již zabookované DJs, kteří jsou pro tento termín volní"

a je hotovo
Reagovat
smazaný uživatel
Titulek měl mít název Nemilosrdný los poslal Berdycha na svého obětního beránka v podobě světové jedničky.
Reagovat
Padme
:)) no bohužel to tak trošku je...
Reagovat
smazaný uživatel
Federer má úplně v zadku nějakého soupeře, který ho v září porazil. Porážka z US open bude mít na jeho rozhodování ohledně DC jen minimální vliv. Bude záležet na tom, jak se bude cítit po Austrálii atd.
Reagovat
Jan
Bral bych letošní získání poháru a vypadnutí příští rok se Švýcarskem než naopak. Myslím že i hráči. Federer možná bude chtít odčinit i jejich vyřazení v DC, když s námi hráli v r. 2007 v Praze a tak se snad zůčastní. Ale to neovlivníme a je to daleko.
Reagovat
smazaný uživatel
OT: Britové hrajou s Ruskem. To je celkem dobrý los, ale musí hrát samozřejmě Andy. Jinak je to bez šance, když bude hrát jsou 2 body jasný (fakt nevim, kdo z Rusáků by ho mohl teď porazit) a debla maj Britové určitě lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono to na Andym všechno stojí. Letos nehrál, protože byl dlouhý rok, na jaře ho trápily ty záda, uvidíme, jak příští rok. Ono Slováky dali se štěstím i bez něj, ale Belgii už ne a Rusy taky ne. Těch mladých hráčů mají nadějných dost, volil bych jako dvojku spíše někoho z nich než osvědčené Warda s Evansem, kteří jsoui těžcí průměráci a to je ještě nadhodnocuju. Na debla Fleming/Hutchins, kvalitní pár, případně Andy s Jamiem. Kdyby Andy hrál, mohli by se poprat o postup do světové skupiny. Bohužel ale k DC nemá moc vlídný vztah.
Reagovat
Mayo
no pekne...dúfam, že Švajčiari im dajú 3-2 :)
Reagovat
Jan
A kolik by dali vám ? 5:0 ?
Reagovat
smazaný uživatel
myslím že klidně 6:0
Reagovat
VlS
Zbytečná a blbá provokace.
Reagovat
smazaný uživatel
6:0 s Chuckem
Reagovat
smazaný uživatel
Federer bude hrát 100%. Tohle si nenechá ujít zahrát si proti nám.
Reagovat
darek.vrana
Hlavně proti tobě. To bude jeho hlavní motivace.
Reagovat
tommr
Švýcaři doma s Federerem a Wawrinkou v sestavě nahání hrůzu. Nic na tom nemění ani jejich průměrný výsledky z posledních let, protože to hráli většinou bez Federera, kterej se jak známo pro repre zrovna nepřetrhne. Proti nám ale nejspíš nastoupí a bude chtít odčinit poslední domácí propadák proti USA i porážku od Berdycha na USO ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Sám píšeš, že Federer se pro reprezentaci zrovna nepřetrhne. Můžeš mi říct, proč by tomu v příští sezoně najednou mělo být jinak?
Reagovat
smazaný uživatel
No, tommr asi míní, že ta porážka z USO Rogera tak bolí, že mu ji prostě musí oplatit, stůj, co stůj..a nejlíp přece v DC :-)
Reagovat
tommr
už jsem to napsal v mým původním příspěvku. Federer určitě bude chtít odčinit lonskej propadák s USA, nevyřízený účty má i s Tomášem osobně. Neumím si představit, že by v tom nechal Wawrinku samotnýho. A po AO nejspíš nebude ještě tak unavenej, aby musel něco vypouštět ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, kde jinde mu tu porážku z USO oplatit než v soutěži, která pro něj nemá příliš velký význam. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já si to představit umím. A u Federera s jeho přístupem k reprezentaci obzvlášť. ;-)
Reagovat
tommr
no já si myslím, že ta porážka na USO Federera hodně bolela i když si tentokrát dal velkej pozor, aby neřek něco podobnýho jako tenkrát po vyřazení od Tomáše ve Wimbledonu. A výhra nad Tomem v DC by pro něj byla stejně dobrá jako na jakýmkoli jiným turnaji - před domácíma fanouškama možná ještě lepší ... :)
Reagovat
gigin
Fandíš Švýcarsku jako takovému, nebo jim to vítězství v DC přeješ jen kvůli RF? Jestli je to ta druhá varianta, tak můžeš být v klidu. RF DC moc nebere ...
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/434281-federer-davis-cup-uprimne-moc-pro-me-neznamena-ted-jsem-zniceny-a-vycerpany.html#section-artcl
Reagovat
tommr
jenže první kolo příštího ročníku se hraje na začátku února a tou dobou už bude Federer nejspíš zase fit ... :)
Navíc nebude chtít vypadat jako srab, kterej se vyhýbá neoblíbenýmu soupeři a určitě nenechá Wawrinku ve štychu. To bych spíš věřil tomu, že vypustí DC zápas proti slabýmu soupeři na kterýho by Švýcaři měli i bez něj ... :)
Reagovat
a.magerova
Člověče Ty mi umíš zvednout náladu, to Rogerovo zranění mi dělá starosti :-/
"Všichni týmoví kolegové jsou moji nejlepší kamarádi. Normálně se na okruhu moc často nepotkáváme, ale pojí nás velké přátelství a vždy si užijeme spoustu legrace."
No takže je jasné, že přeji Rogerovi spojení příjemného s užitečným: jakože kopec srandy i slzy štěstí a to vše v kruhu svých nejmilejších!!! No a pro sebe známku (nejlépe aršík či obálku prvního dne), která poté jistě vyjde v nákladu nemalém :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Fedexovi bude celkem jedno, jak bude vypadat, navíc u něj je to tak, že lidi oslavujou, když náhodou DC hraje než by do něj kopali, že nehraje..
Reagovat
gigin
RF už nemusí nikomu nic dokazovat. A to ani ve svém přístupu k DC. Jestli nastoupí, bude to atraktivní duel. Tím to pro mne končí.
Reagovat
gigin
Spíš se "šteluju" na ty Belgičany :DDD
Reagovat
a.magerova
Splním Ti jedno přání (samozřejmě po zralém uvážení), když Tvá nemalá podpora příští rok dovede Švýcary k Salátové míse!!!
Reagovat
gigin
Je mi líto, ale asi z toho nic nebude. To mám jako fandit Švajcu proti ČR??!! Už se Srbskem jsem byl rozdivočelý a dělalo mi to trošku problémy :DD
Reagovat
a.magerova
Za pokus to stálo.
Reagovat
Padme
Co má Rogi za zranění??? :-o
Reagovat
darek.vrana
Tak on spíš naoko dělá, že ho DC nebere, protože ho ještě nevyhrál, že jo...
Reagovat
smazaný uživatel
tipoval jsem švýcary že dostanem ve hře jsem měl i kanadu dle mě tam nevyhrajem a to samé se dá říci o španělech které kanada pozve na trávu
Reagovat
VlS
Seš na tu trávu nějak vysazenej :-). Určitě v Canadě na trávu v únoru, nejlíp do Yellow Knife nebo tam někam :-)
Reagovat
smazaný uživatel
tipoval jsem švýcary že dostanem ve hře jsem měl i kanadu dle mě tam nevyhrajem a to samé se dá říci o španělech které kanada pozve na trávu
Reagovat
Paseka
Hned včera mi bylo jasné, že vyfasujeme Švýcari. A stalo se !
Reagovat
Paseka
Švýcary !!! sorry.
Reagovat
Alois_Mlok
Těžší už to být nemůže.
Reagovat
smazaný uživatel
takže oba letošní finalisté vypadnou příští rok v prvním kole?
Reagovat
smazaný uživatel
Aké zaujímavé, že žreb prebiehal v Londýne a Veľká Británia bola nalosovaná ako jediný nenasadený tím automaticky do 2.kola, čím si zaručili, že nebudú hrať o záchranu :)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, nehovorím o svetovej skupine.
Reagovat
Alois_Mlok
A ještě si vylosovali domácí prostředí pro následný zápas s Ruskem.
Reagovat
smazaný uživatel
To jim je naprd, pokud nebude hrát Murray, tak stejně nemají šanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Když prohrajou, tak o záchranu hrát budou. Stejně jako letos třeba Portugalsko.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, dík, to som nevedel :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, rozhodně nic příjemného. Samozřejmě zásadní a klíčové bude, jestli se rozhodne hrát i Federer. Ale jelikož nemá DC úplně v lásce a s Berdychem se mu v poslední době zase tolik nedaří, hrát by nemusel. Los je to těžký, ale v minulých letech jsme měli na soupeře v prvním kole docela kliku, takže to jednou přijít muselo :-)) . Třeba Kanada s Raonicem by taky nebylo nic příjemného, zvlášť kdyby se hrálo venku.
Reagovat
tommr
já si myslím, že Federer bude hrát právě proto, že se mu s Berdychem v poslední době moc nedaří. Určitě nebude chtít vypadat jako srab, kterej se vyhýbá neoblíbenýmu soupeři a dá toho všechno ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu ten důvod Rogerovy případný účasti vidíš v tom, že se Tomáše bojí a bude mu chtít cosi oplatit? :-O
Směšuješ dvě věci, který spolu vůbec nesouvisí, DC je týmová soutěž, takže nějaký "oplácení" za USO mi nedává moc smysl..:-/
Reagovat
smazaný uživatel
Zvlášť, když Fedex sám otevřeně přiznává, že ho DC moc nebere. Jestli si s Tomem bude chtít vyřídit účty, tak na klasickém turnaji. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ouč, tak asi nejtěžší možný los.
Reagovat
smazaný uživatel
A Kazachstán-Rakousko, to je dvojice panečku, jeden z nich ve čtvrtfinále a tak silné týmy jako naši/Švýcaři nebo Němci nic. To samé Itálie-Chorvatsko. Zajímavý může být duel Kanada-Španělsko, Kanaďani zvolí určitě povrch šitý na míru Raonicovi, v deblu mají Nestora, může to být vyrovnaný duel.
Reagovat
smazaný uživatel
A chudáci Američani počtvrté v řadě venku na antuce, to je fakt pech. Vyřadí silné Švýcary a Francouze, dostanou Španělsko. A teď zas antuka.
Reagovat
a.magerova
Právě pro Švýcary mám naplánováno celkové vítězství na příští rok :-/
Takže tu Salátovku musíme letos urvat i kdyby čert na koze....!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Amíci hrají doma
Reagovat
smazaný uživatel
Před chvílí to bylo ještě převrácené. Tak to potom jo, to si to jasně pohlídají. Bellucci taky hraje jak chce a na brazilský dobrý debl mají Amíci ještě lepší odpověď.
Reagovat
smazaný uživatel
pozvou je na beton do Salemu a bude to 5:0
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist