Čtyřhru žen na Australian Open vyhrály Rusky Kuzněcovová a Zvonarevová

27. 1. 2012, 10:20
Aktuality 6
AUSTRALIAN OPEN ženy - Prvními vítězkami 100. ročníku Australian Open jsou Světlana Kuzněcovová a Věra Zvonarevová. Nenasazené Rusky vyhrály soutěž deblistek, když ve finále zdolaly ve třech setech Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou. Obě vítězky vyhrály čtyřhru žen na grandslamovém turnaji podruhé.
S. Kuzněcovová a V. Zvonarevová

Finálový souboj nabídl především v první a druhé sadě velké množství ztracených servisů. V ovodním dějství Světlana Kuzněcovová a Věra Zvonarevová nepotvrzovaly pověst skvělých singlových hráček a často chybovaly. Zkušenější deblistky Sara Erraniová a Roberta Vinciová se tak po boji ujaly vedení 1-0.

Pak se ale chytla nejlepší hráčka na kurtu Kuzněcovová, kterou svou krajanku táhla a společně nakonec zápas otočily a zvítězily 5-7 6-4 6-3.

Světlana Kuzněcovová a Věra ZvonarevováObě ruské tenistky si tak připsaly druhý deblový grandslamový titul v kariéře.

Šestadvacetiletá Kuzněcovová poprvé triumfovala na Australian Open v roce 2005 s domácí Alicií Molikovou. Ve finále hrála celkem sedmkrát, dnes však poprvé po téměř sedmi letech. Bývalá světová dvojka a třetí deblistka světa ale hrála také čtyřikrát ve finále dvouhry, přičemž vyhrála US Open 2004 a French Open 2009.

Sedmadvacetiletá Zvonarevová hrála deblové finále potřetí, první titul získala v sezoně 2006 na US Open po boku Francouzky Nathalie Dechyové. Rovněž někdejší světová dvojka a deblová devítka žádný titl ve dvouhře nezískala, neboť obě finále (Wimbledon a US Open 2010) prohrála. I Zvonarevová má ale celkem 4 grandsalmové tituly, neboť dvakrát vyhrála smíšenou čtyřhru - na US Open 2004 s Bobem Bryanem a ve Wimbledonu 2006 s Andym Ramem.

Poražené finalistky - čtyřiadvacetiletá Erraniová s o čtyři roky starší Vinciovou - se až na letošním Australian Open dostaly poprvé za grandslamové čtvrtfinále. Na okruhu WTA získaly pět společných titulů, dohromady má každá po osmi deblových trofejích. Obě také vyhrály turnaje WTA ve dvouhře - Erraniová dva a Vinciová šest.

Pro Erraniovou bylo letošní Australian Open životním grandslamem nejen díky čtyřhře. Své maximum překonala také ve dvouhře, v níž se poprvé dostala přes 3. kolo a prohrála až ve čtvrtfinále s Kvitovou.

Osmadvacetiletá Vinciová byla ve hře ještě ve smíšené čtyřhře, s krajanem Danielem Braccialim ale v dnešním semifinále podlehli Rusce Jeleně Vesninové s Indem Leanderem Paesem, který je ve finále také ve čtyřhře mužů se Štěpánkem.

Jako první do finále mixu postoupili Američanka Bethanie Matteková-Sandsová s Rumunem Horiou Tecauem, kteří zabránili jistému indickému titulu. Vyřadili totiž duo Mirzaová/Bhupathí.

Matteková je ve finále vůbec poprvé, Rumun hrál v posledních dvou letech finále čtyřhry mužů ve Wimbledonu, ale pokaždé neúspěšně.

- GRANDSLAM AUSTRALIAN OPEN 2012 -
(Austrálie, tv. povrch Plexicushion, 26.000.000 austr. dolarů)
páteční výsledky žen (27. 01. 2012)

Čtyřhra - finále:
Kuzněcovová/Zvonarevová (Rus.) - Erraniová/Vinciová (11-It.) 5-7 6-4 6-3

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Matteková-Sandsová/Tecau (8-USA/Rum.) - Mirzaová/Bhúpathí (6-Ind.) 6-3 6-3 
Vesninová/Paes (5-Rus./Ind.) - Vinciová/Bracciali (It.) 5-7 6-2 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
VlS
zranění Srebotnikové, partnerky Květy finále by se mi líbilo víc. Viděl jsem v podstatě až závěr, takže nechci soudit, gratulace Věrce a Světlaně, ale Italky hrály hodně dobře. Na olympiádě můžou patřit k širší skupině favoritek.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže letošní AO je ve znamení tenistek z Ruska. Ve finále singla je navíc Máša. Výborné výkony podávala také Makarovová. Je obdivuhodné, jak se všechny dokázaly přizpůsobit tropickému australskému podnebí. Zítřejší finále mezi Vikou a Mášou bude velmi vyrovnané a šance vidím 50:50.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Věrce a Světlaně! Aspoň si trochu spravily chuť ze dvouhry... A taky klobouk dolů před Sarou. Takové výsledky od ní nikdo nečekal, ve dvouhře ani ve čtyřhře.
Reagovat
Heather_Fedex
tak sveta vyhrala french open 2009 a ne 2010
ale jinak gratulace
Reagovat
LubosZabloudil
Díky
Reagovat
Heather_Fedex
neni zac!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist