Cornetová v Katovicích vydřela svůj první titul na tvrdém povrchu

13. 4. 2014, 18:09
Aktuality 21
WTA KATOVICE - Úspěšně zvládnuté čtyři třísetové zápasy během čtyř dnů zakončené více než tříhodinovou bitvou ve finále přinesly Alizé Cornetové premiérový titul z tvrdého povrchu. Pětadvacetiletá Francouzka ovládla halový turnaj v polských Katovicích, když svou celkově 4. trofej vybojovala po odvrácení mečbolu proti Italce Camile Giorgiové.
Profily hráčů
Alizé Cornetová

Cesta za první titulem na tvrdém povrchu a zároveň i z haly nebyla pro Alizé Cornetovou niketrak vymetená. Po hladkém postupu z prvního kola se pětadvacetiletá Francouzka na další výhry nadřela; ve čtrvtek zdolala ve třech setech Slovenku Kristínu Kučovou, v pátek navzdory inkasovanému kanáru vyřadila Kláru Koukalovou a ve včerejším semifinále si připsala skalp domácí nasazené jedničky Agnieszky Radwaňské, byť s ní v první sadě neuhrála ani game.

Nejvyrovnanější bitvu tohoto týdne však svedla až v dnešním finále, ve kterém si zahrála poosmé v kariéře. Narazila v něm na o tři roky mladší Italku Camilu Giorgiovou, která při své premiéře ve finále rozhodně nehrála druhé housle.

Alizé CornetováCornetová získala první set až po 70 minutách, přestože v desátém a dvanáctém gamu neproměnila celkem tři setboly a o vedení musela zabojovat až v tie-breaku. Hned na začátku druhé sady sebrala mladé Italce dvakrát podání a vedla 3-0, náskok dvou brejků ale ve vítězství neproměnila. Giorgiová předvedla parádní obrat a vyrovnala.

Ve třetím setu se dlouho opakoval scénář z druhé sady. Francouzka znovu vedla 3-0 s výhodou dvou brejků, Giorgiová ale opět vývoj otočila a za stavu 5-4 se dokonce dostala k mečbolu. Druhý skvělý obrat v zápase ale v premiérovou trofej nepřetavila, Cornetová získala poslední tři hry a po 3 hodinách a 11 minutách zvítězila 7-6 5-7 7-5.

"Velký zápas. Byl to obrovský boj, což jsem očekávala. Odvrátila jsem mečbol, takže mám z titulu speciální pocit. Dnes jsem do toho dala všechno," řekla Cornetová po pátém nejdelším zápase sezony. "Jsem moc šťastná, že jsem dokázala vyhrát na toto krásném turnaji v Katovicích."

Aktuálně 22. hráčka světa a bývalá světová jedenáctka Cornetová si tak připsala celkově 4. titul. Všechny tři předchozí trofeje vybojovala na antuce: v roce 2008 v Budapešti, před dvěma lety v Bad Gasteinu a loni ve Štrasburku.

Giorgiová, která až dosud nehrála ani ve čtvrtfinále, ale už dvakrát byla v osmifinále grandslamu. v Polsku cestou do finále vyřadila turnajovou dvojku Robertu Vinciovou či trojku Carlu Suárezovou-Navarrovou. S Cornetovou prohrála nešťastně i druhý vzájemný zápas, když na letošním Australian Open neudržela ve třetím setu vedení 4-1.

Koukalová v deblovém finále neuspěla
České zastoupení mělo deblové finále, Klára Koukalová s Rumunkou Monicou Niculescuovou ale třetí letošní finálovou účast ve čtyřhře ve třetí titul neproměnily. První nasazený pár v Polsku podlehl ukrajinské dvojici Julia Bejgelzimerová a Olga Savčuková 4-6 7-5 7-10.

Koukalová, jež dosud vyhrála ve čtyřhře čtyři turnaje WTA, získala polovinu z těchto titulů v letošní sezoně právě s Niculescuovou. Společně opanovaly na úvod sezony podniky v Šen-čenu a Hobartu, do semifinále pak prošly ještě v Paříži.

Dvaatřicetiletá Koukalová, jež ve dvouhře vypadla ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Cornetovou, se nyní přesune stejně jako Italka Giorgiová do Ostravy na semifinálový duel Fed Cupu.

- WTA INTERNATIONAL KATOVICE -
(Polsko, tv. povrch / hala, 250.000 dolarů)
nedělní výsledky (13. 04. 2014)
Dvouhra - finále:
Cornetová (4-Fr.) - Giorgiová (It.) 7-6(3) 5-7 7-5
Čtyřhra - finále:
Bejgelzimerová/Savčuková (Ukr.) - Koukalová/Niculescuová (1-ČR/Rum.) 6-4 5-7 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Gratulace oběma holkám ke skvělému turnaji! :) Myslím, že finále na tři vyrovnané sety je to nejlepší vyvrcholení, jaké může turnaj nabídnout. Určitě je mi trochu líto Camily, která byla opravdu blízko, ale Alizé to moc přeju. Když si vezmu, že čtyři z pěti zápasů vyhrála ve třech setech, vzpamatovala se z kanárů (od Kláry a Agy), vyřadila největší favoritku turnaje a ve finále odvrátila mečbol, tak si to prostě zasloužila nejvíc ze všech. Alizé je obrovská dříčka, nikdy se nevzdává a tenhle titul si zaslouženě vybojovala. Přál bych jí, aby v budoucnu vyhrála třeba i větší turnaj (pokud to nebude na úkor mých favoritek :))... Co se týče Camily, tak dneska asi určitě byla trochu smutná, ale jinak na sebe může být hlavně pyšná. Dostat se do finále jako nenasazená hráčka, to je prostě veliký úspěch. Navíc v Katovicích uhrála zatím svůj jednoznačně nejlepší výsledek v kariéře, takže celkově vzato může být hodně spokojená. Věřím, že v budoucnu ještě prokáže svoje kvality a opět doufám, že to nebude na úkor mých favoritek (proti nim už je totiž párkrát ukázala). :)

Takže na finále v Katovicích jsem se sice nedíval, ale muselo být určitě skvělé. Nejskvělejší pro mě ovšem dneska bylo vítězství Liverpoolu. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Do Kamily jsem vkládal naděje před dvěma lety. Celkem mě ale její hra zklamala a myslel jsme, že bude tak nanejvýš 30. A teď jsem koukal jak blázen na ten pokrok.

Už jsem si chtěl dát větší obnos na Kamilu, jak jsem viděl zničenou Alize. Pak jsem si vzpomnel na montyho lamentace, co už Alize otočila zápasů s jeho favoritkami. Tak jsem si počkal na mečbol a něco tam šupl :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to k neuvěření, ale Alize nebyla podle kanceláří favoritkou. A i ostatní turnaje vyhráli outsideři.
Reagovat
smazaný uživatel
Alizé možná tolik zápasů neotočila, ale co vím, tak vždycky dokázala (nejen) moje favoritky potrápit. Třeba Vika proti ní loni hrála na RG i US Open tříseťák, ve kterém musela otáčet po prohraném 1. setu... Co se týče nějakého obratu, tak si vzpomínám hlavně na 1. kolo loňského Cincinnati, kde Ana vedla proti Alizé 6:2 a 5:2, nakonec neproměnila pět mečbolů a prohrála. Ten zápas nebyl na streamu a tehdy jsem tady doslova napsal, že ještě nikdy jsem nebyl tak smutný ze zápasu, který jsem neviděl. :(
http://www.livesport.cz/zapas/SECFbhZu/#prehled-zapasu

No nic, nebudu otevírat staré rány... Zkrátka a dobře, hráčku jako Alizé bych za žádného stavu neodepisoval. Ona je obrovská bojovnice a vážně to na ní neskutečně obdivuju (no a když se jí ještě vyhrne sukýnka, tak jsem celý pryč :)). Každopádně pokud ti moje komentáře nějak pomohly k dobré sázce, tak jsem jedině rád. :)
Reagovat
Fandina
Alize gratulka k titulu. Stejně tak jako včera proti Agnežce, tak dneska proti Camile vyhrála zaslouženě a po boji. Gratulka.
Reagovat
smazaný uživatel
Alize, totiz Elza (a zadny kralicek, veverka nebo myska!) rozhodne neni moje srdcovka, ale srdce ma a to se ceni.. :-)) Gratulace, moc jsem ji fandila. Giorgi ma uzasne zrychleni, kdyz zkratila (jednou, dvakrat?) hru, bylo to technicky precizni, ale naseka jeste moc chyb a hlavne - ac hezka postavicka, nema pro me absolutne zadne charizma a ke vsemu ani sukni.. :-) Alize parada, zadna smrst sice, ale vule, nohy, chytre mixuje hru, umi si pockat, neslozi se ani s ubyvajicimi silami, jeji krosovy BH (ten kratky) je vyborna jeduvka, libila se mi proste, jeji dohady uz min.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nemela jsem napsat charisma? :-))
Reagovat
Fandina
Google mi řeklo, že může být charisma i charizma. Hlavně, že víme o co se jedná ... úsměv
Reagovat
VlS
Myslím, že charisma se musí taky chvilku budovat. Pro mě má minimálně příslib charisma nekompromisní pistolnice zatím s často rozhozenou muškou, občasnými výlety hlavy do neznáma, s hrozně viditelným napětím a nervozitou, ale bez strachu a vzdávání nebo otrávenosti. Má ůžasný pohybový dispozice a tvrdý udery a to se mi líbí. Že skoro nemá sukni? Pro nás chlapy má sukně až habaděj :-)
Reagovat
EllNino
....a španělskej den za chvíli taky :D ...tento týden máme jenom francouzské vítězky a španělské vítěze :D
Reagovat
tommr
o španělskejch vítězích bylo rozhodnuto už předem, protože do finále se ani nikdo jinej než Španělé nedostal. Je vidět, že se už začlo hrát na antuce ...
Zato titul Garciový je velká senzace. Není ona náhodou taky napůl Španělka? :)
Reagovat
EllNino
vypadá tak :D ...takovej typ Penelope Cruz :D
Reagovat
Fandina
A také jméno Garcia je spíš španělského původu. Navíc v golfu je jeden současný výborný španělský golfista, který se jmenuje Sergo Garcia.
Reagovat
VlS
Krásná práce, gratulace k prvnímu titulu.
Reagovat
dadaft
bohužel vidím jen čísílka, ale Alize utekla z mečbolu a Jelena asi prohraje.
to jsou mi věci!
Reagovat
VlS
Jen ať ty mladý holky dotírají, však by to tak mělo být. Ve fázi, kdy jednička a dvojka jsou po třicítce je to dokonce móc dobře.
Reagovat
tommr
Giorgiová sice v Katowicích titul nezískala, ale chyběl jí k tomu jen kousíček - stačilo proměnit mečbol. Pro naše je její skvělá forma velký varování před nadcházejícím FC utkáním s Itálií. Aby to totiž nakonec nedopadlo jako loni kdy ústřední postavou soupeřek byla vítězka z Katowic Vinciová ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Alize moc moc gratuluji. Jen mě mrzí to velké drama kolem toho. Příště ve dvou setech :)
Reagovat
VlS
Souhlas, pro Camilu :- )
Reagovat
Frick
Česká tenisová Barbie Tereza Martincová porazila afročešku Mendesovou a slaví první ITF titul. Možná trochu zajímavé, že se tak stalo až poté, co vyhrála zápas v hlavní soutěži WTA turnaje (loni 1. kolo na 250k v Baku).
Reagovat
Frick
Takže letos už potřetí prohrála Klára na 250-tce pouze s vítězkou turnaje. Bohužel, tentokrát to bylo již ve ČF,
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist