Clijstersová nebude hrát v Asii. Kvůli obavám z radiace

24. 3. 2011, 16:17
Aktuality 15
Diváci na podzimních turnajích WTA v Asii se nedočkají druhé hráčky světa Kim Clijstersové. Jak vítězka Australian Open řekla belgickým médiím, vynechá podniky v Tokiu a Pekingu. Důvodem je strach z radiace, která je důsledkem nedávných katastof v Japonsku.
Kim Clijstersová

Zvýšenou radioaktivitu naměřily japonské úřady poblíž jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou tento měsíc poškodilo zemětřesení a následná vlna tsunami. Do zářijového turnaje v Tokiu sice ještě zbývá půl roku, už nyní ale Kim Clijstersová řekla novinářům ze své země, že kvůli obavám z ozáření nepoletí do Tokia ani do Pekingu.

"Vždycky jsem měla k Japonsku blízko. Mám velmi dobré vzpomínky na čtyřhry, které jsem v Japonsku hrála s Ai Sugijamaovou," napsala Belgičanka organizátorům tokijského turnaje, ze kterého se odhlásila. "Všem přeju hodně odvahy a síly a těším se, že se do Tokia vrátím, jak jen to bude možné."

Včera pak WTA vydala oficiální prohlášení někdejší nejlepší hráčky světa. "Nejdůležitější je, že mé myšlenky a sympatie jsou s lidmi v Japonsku," píše Clijstersová. "Je bolestné vidět, čím zrovna procházejí. Prioritou mou i WTA je samozřejmě zdraví a bezpečnost kohokoliv, kdo do potenciálně postiženého místa pocestuje. A vím, že WTA bude nadále monitorovat situaci."

Ničivé zemětřesení a tsunami v asijské zemi se dotkly mnoha hráčů - největší hvězdy mužského tenisu sehrály včera na podporu Japonska exhibiční fotbalové utkání -, nejvíc ale pochopitelně tenistů a tenistek, kteří se v Japonsku narodili a mají tam své rodiny. Mimo jiné i Kimiko Dateové-Krummové, která prý strach Belgičanky Clijstersové chápe.

"Pořád je ještě čas, snad do té doby všechno opravíme a všichni budou moci do Japonska přiletět," uvedla čtyřicetiletá veteránka. "Bezpečí je na prvním místě. Když tam nebude bezpečně, nemůžete nikoho tlačit. I kdyby to ale nebylo stoprocentně bezpečné, doufám, že všichni přijedou a Japonsku pomůžou," dodala.

Jestli by to byl případ Rogera Federera a Andyho Roddicka, nedokázali oslovení hráči zatím říci. "Zatím jsem se tím nezabýval, budu nad tím přemýšlet, až před takovou situací budu stát. Rozhodnutí bude nakonec na nás, popravdě si ale nemyslím, že by to za takovou dobu byl problém," uvedl Federer, a podobně se vyjádřil i Roddick: "Za sebe bych řekl, že je na to ještě dost času. Když to ale bude bezpečné, pojedu."

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Velmi zajímavé zápasy na dnes večer

http://caent.blogspot.com/
Reagovat
smazaný uživatel
...těším se, že se do Tokia vrátím, jak jen to bude možné... bla bla

Proč raději neřekne pravdu? Na podzim v Asii vždy hrála minimálně. Teď se jí to hodí do krámu jako výmluva proč zase vynechat. Jaká asi bude expozice tenistek na konci září během týdne v Tokiu v porovnání s obyvateli nejvíc postižené oblasti? 1:10000000?
Reagovat
VlS
Víte, ona je první otázka, jestli na podzim bude v Japonsku vůbec měřitelná nějaká radioaktivita nad přirozené pozadí. V Česku (i jinde ve světě) je řada vydlážděných náměstí, které svítí víc než reaktorový sál elektrárny.
Druhá věc je, jaké kdo vstřebává informace a jak je vyhodnocuje, podívejte se na naše jižní sousedy a co s nimi udělalo 30 let cílené antijaderné kampaně.
Prostě je její volba tam nejet, tak tam nepojede. Nevím, že by podepsala smlouvu, že pojede tam kde by ji viděli rádi fanoušci.
Reagovat
VlS
Mimochodem - pokud vím bydlí někde na východním pobřeží USA, tam těch elektráren taky pár je :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně v tom a v neschopnosti WTA vynutit dodržování pravidel je problém. Smlouvu s WTA má i ona. Tenistky musí povinně jet na všechny turnaje kategorie Premier mandatory (to je i Peking) a aspoň ob jeden rok hrát na každém z turnajů Premier 5 (kam patří Tokio).
Williamsky i Clijsters na to kašlou, protože vědí, že se jim nic stát nemůže. Žádné odečítání bodů ani tučné pokuty neexistují.

K čemu jsou tedy pravidla? Stejně tak uřvaná Marfuša. Loni se kvalifikovala na závěrečný turnaj na Bali. Kam ovšem nejela (nebyla zraněná, jen předčasně ukončila sezonu), protože Bali je pod její úroveň.
Reagovat
smazaný uživatel
dneska výsledky českých tenistů skvělý. uvidíme co Ivetka. Snad se dobře vyspinkala. Snad se hecne a urve to.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi je moc ovlivnovana nemeckymi zelenymi. No co, aspon ubyde konkurence po ceske hracky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
spravne rozhodnutie hodne nasledovania
Reagovat
smazaný uživatel
Nesmíš věřit všemu, co říkají v televizi, holka!
Reagovat
smazaný uživatel
No nevím, ale za půl roku si myslím, že už by tam vše mělo být OK.
Reagovat
VlS
Třicet let jsem dělal na jaderce, takže bych tam letěl úplně klidně
Reagovat
smazaný uživatel
typická blondýnka...
Reagovat
smazaný uživatel
ale prosimtě ty bys tam snad letěl?
Reagovat
smazaný uživatel
za půl roku? klidně!
Reagovat
smazaný uživatel
Nehledě na to, že Kim je IMHO spíš zrzka / rusovláska než blondýna. :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist