Cetkovská vyzrála na Benešovou, zahraje si osmifinále

30. 5. 2008, 15:03
Aktuality 2
Česká tenistka Petra Cetkovská dnes na Roland Garros porazila dvakrát 6-3 krajanku Ivetu Benešovou a poprvé v kariéře postoupila do osmifinále grandslamového turnaje. V něm se utká s druhou nasazenou Anou Ivanovičovou, která vyřadila Dánku Carolinu Wozniackou.
Petra Cetkovská (© AFP Photo)

Třiadvacetiletá Petra Cetkovská vstoupila do zápasu výrazně lépe a rychle vedla 5-1. Pak sice Benešová snížila, ale v devátém gamu znovu ztratila servis a tím i celou sadu.

Také v druhém setu měla Cetkovská zápas plně pod kontrolou. Vedla 2:0, a když se Benešové podařilo srovnat krok, hned jí sebrala podání znovu. Pak už bez problémů dotáhla zápas do vítězného konce a při svém třetím startu v hlavní soutěži grandslamu se dostala mezi posledních šestnáct.

Pro Cetkovskou bylo dosavadním maximem letošní čtvrtfinále z turnaje WTA v marockém Fesu.

Petra Cetkovská

Datum a místo narození: 8. února 1985 v Prostějově
Výška a váha: 172 cm/64 kg
Největší úspěchy: vítězka jednoho turnaje kategorie WTA ve čtyřhře (Praha 2007) a 17 turnajů kategorie ITF ve dvouhře i ve čtyřhře; mistryně Evropy do 14 let a světová šampionka v družstvech ve stejné věkové kategorii; vítězka domácí ankety Talent roku 1999
Aktuální umístění na žebříčku WTA: 77. místo (nejvýše 76.)
Celková bilance ve dvouhře: 229 výher, 94 proher
Trenér: Maxime Boyé
Záliby: in-line bruslení, kino, hudba, internet
Ostatní: s tenisem začala v pěti letech; profesionálkou od roku 2000; byla považována za jednu z nejtalentovanějších českých hráček, její kariéru však přibrzdily různé zdravotní i osobní problémy; do první stovky světového žebříčku se dostala v říjnu 2007; na grandslamovém turnaji si hlavní soutěž poprvé zahrála na loňském US Open, kde vypadla v druhém kole; ve Fed Cupu si odbyla premiéru v listopadu 2001 ve čtyřhře proti Francii, první dvouhru hrála letos proti Slovensku; na prémiích si dosud vydělala 224.445 dolarů.

Cetkovskou čeká souboj s loňskou finalistkou
Odměnou Petře Cetkovské za dobré výkony bude osmifinálový zápas proti světové dvojce Aně Ivanovičové. Dvacetiletá srbská tenistka dnes po vlažném vstupu do utkání vyřadila o téměř 3 roky mladší Dánku Carolinu Wozniackou 6-4 6-1. Ivanovičová, která už v Paříži vyřadila i Lucii Šafářovou, na turnaji stejně jako Cetkovská neztratila ještě ani set.

O dosud největší překvapení na turnaji žen se v Paříži postarala Slovinka Katarina Srebotniková. Ta v utkání 3. kola porazila dvakrát 6-4 pátou nasazenou Američanku Serenu Williamsovou. Osminásobná grandslamová šampionka tak letos neuspěje ani na druhém turnaji "velké čtyřky" - v Melbourne prohrála ve čtvrtfinále.

Dnes dělala Američanka spoustu chyb a navíc se jí ani nedařilo využívat šance. V druhé sadě měla téměř při každém podání Srebotnikové brejkboly, ale promarnila je. Naopak Slovinka v devátém gamu prorazila její servis a při vlastním podání pak proměnila třetí mečbol, když Williamsová poslala forhend daleko do autu.

Vyřazení Williamsové znamená, že French Open pozná novou šampionku. Mladší ze sester Williamsových totiž jako jediná v pavouku ženské dvouhry už v Paříži vyhrála, titul získala v roce 2002. Srebotnikovou v dalším zápase čeká vítězka duelu Schnyderová - Loitová.

Šarapovová znovu nepřesvědčila
V kostrbaté cestě pavoukem ženské dvouhry pokračuje světová jednička Maria Šarapovová. Ruská tenistka do dnešní dohrávky duelu s Američankou Bethanií Mattekovou nastupovala s jedním vyhraným setem v zádech, ale druhou sadu prohrála. Stejně jako v prvním kole tak musela hrát rozhodující set, v němž soupeřce ze 106. místa světového žebříčku dovolila jen dva gamy.

Šarapovová se však sama připravila o snazší postup do třetího kola. V zápase udělala 51 nevynucených chyb a deset dvojchyb. Měla štěstí, že Matteková byla neškodná, za celé utkání zaznamenala jen pět vítězných míčů. Přesto vzdorovala o poznání více než na konci dubna na zelené antuce v Charlestonu, kde dostala od Šarapovové dva kanáry.
FRENCH OPEN - páteční výsledky mužů:

Dvouhra - 3. kolo:
Serra (Fr.) - Hanescu (Rum.) 6:4, 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (7:5).

Čtyřhra - 2. kolo:
Dlouhý, Paes (9-ČR/Ind.) - Acasuso, Prieto (Arg.) 6:4, 6:4, Lipsky, Martin (USA) - Ljubičič, Pála (Chorv./ČR) 7:5, 7:6 (7:3).

 

FRENCH OPEN - páteční výsledky žen:

Dvouhra - 3. kolo:
Cetkovská - Benešová (obě ČR) 6:3, 6:3, Ivanovičová (2-Srb.) - Wozniacká (30-Dán.) 6:4, 6:1, Srebotniková (27-Slovin.) - S. Williamsová (8-USA) 6:4, 6:4, Šarapovová (1-Rus.) - Matteková (USA) 6:2, 3:6, 6:2, Petrovová (25-Rus.) - Klejbanovová (Rus.) 6:3, 6:3.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pro mne velké překvapení, ale gratuluji. Přiznám se, že dle posledních výsledků jsem favorizoval(tedy alespoň pro sebe) "Benešku". Každopádně je moc dobře pro náš tenis, že máme mezi poslední 16-tkou zástupkyni, když už na to ta Nikol kašle :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ted bude mit Ivanuvičovou, tak jsem zvedav, jak se s ni popere.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist