Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru!

8. 3. 2009, 15:48
Aktuality 16
DAVIS CUP - Čeští tenisté si po roce znovu zahrají čtvrtfinále Davisova poháru. Postupový třetí bod dnes proti Francouzům přidal Radek Štěpánek, který ve třech setech porazil Gillesa Simona. O semifinále si český výběr zahraje v červenci v domácím prostředí proti Argentině.
Jaroslav Navrátil a Radek Štěpánek

Cesta do čtvrtfinále vedla přes osmého hráče světa Gillesa Simona, který v pátek prohrál při své premiéře v Davis Cupu singl s Tomášem Berdychem. Tsonga sice následně vyrovnal výhrou nad Štěpánkem, ale české duo Berdych/Štěpánek uspělo v sobotní klíčové čtyřhře proti páru Gasquet/Llodra a ujalo se vedení 2-1.

Rozhodující třetí bod dnes přidal skvěle hrající Radek Štěpánek, který porazil nervózního Gillesa Simona 7-6 6-3 7-6.

Simon dnes sice nepůsobil tak nervózně jako v pátečním utkání s Tomášem Berdychem, ale hned ve čtvrtém gamu musel odvracet tři brejkboly českého soupeře. Štěpánek je sice neproměnil a nedařilo se mu dostávat k oblíbené hře na síti, ale výborně podával, držel se ve výměnách od základní čáry a dotáhl set až do tie-breaku.

Zkrácené hry se osmému hráči světa v Ostravě nedaří, v pátek prohrál obě s Berdychem a neuspěl ani tentokrát proti české jedničce. Tie-break zahájil dvěma nevynucenými chybami, díky nimž se domácí reprezentant hned dostal do vedení. Štěpánek získal převahu a za stavu 6-2 proměnil hned první setbol esem ze druhého podání.

Simona nevydařená koncovka úvodní sady poznamenala na začátku druhého setu, kdy kupil jednu chybu za druhou. Kvůli tomu hned ztratil servis a Štěpánek získal náskok jednoho brejku. Vítěz dvou letošních turnajů ATP mohl o slibné vedení přijít v osmém gamu, kdy udělal dvojchybu a několika nepřesnými údery od základní čáry nabídl Simonovi brejkbol. Odvážnou hrou na síti ho však odvrátil a dostal se do vedení 5-3. Čtyřiadvacetiletý Francouz po další promarněné šanci znovu na chvíli vypadl z rytmu, hned následující servis prohrál a Štěpánka dělil jediný set od výhry.

V páté hře třetího setu měl Simon hned čtyři šance na brejk, ale vlastními chybami se o všechny připravil. První brejk v zápase se francouzskému reprezentantovi povedl v devátém gamu, ale při následném podání na zisk setu neuspěl a Štěpánek vyrovnal na 5-5. Sada tak znovu dospěla do tie-breaku a Simon v klíčových okamžicích opět selhal. Zkrácenou hru zahájil pokaženým prohozem a nevynucenou chybou a nakonec neuhrál ani míč.

"Hrál jsem fantastický zápas. Dařilo se mi měnit rytmus hry a to Simona zlomilo. Musím poděkovat publiku, které ze mě dostalo maximum," komentoval svůj výkon Štěpánek.

"Radek podal vynikající výkon. Je skvělé, že potvrdil svou skvělou formu, ukázalo se, že jeho hra na Simona platí," pochválil svého kolegu Berdych.

Na konečném postupu už nic nezměnila závěrečná dvouhra, do které proti Tsongovi nastoupil místo Berdycha náhradník Jan Hernych. Ten své dva dosavadní singlové zápasy v soutěži prohrál a chtěl si připsat první daviscupové vítězství.

Tsonga v pátek porazil Radka Štěpánka a dnes proti Hernychovi i za rozhodnutého stavu potvrdil, že do Ostravy přijel ve skvělé formě. Bleskově se ujal vedení 3-0 a v úvodní sadě povolil domácímu náhradníkovi jen dva gamy.

V druhém setu už francouzský tenista vedl 5-2 a zdálo se, že bude rychle rozhodnuto. Hernych však vyrovnal na 5-5 a v dvanáctém gamu pak při svém servisu odvrátil soupeřův mečbol. Sadu nakonec získal v tie-breaku a vynutil si rozhodující set.

V něm si oba aktéři drželi podání až do zkrácené hry, kterou Tsonga vyhrál hladce 7-0 a připsal si v Ostravě druhé vítězství. Nikdo jiný však z hostujícího týmu neuspěl, takže jen upravil na konečných 2-3 z pohledu reprezentantů země galského kohouta.

Zápas za rozhodnutého stavu sledovalo asi dva a půl tisíce fanoušků. "Užil jsem si to, vždyť jsem byl na kurtu dvě hodiny," pochvaloval si Hernych. Mohl hrát uvolněně, ale v koncovce na Tsongu neměl. "U něj člověk nevěděl, jestli hraje, nebo ne. Na konci zase začal hrát," dodal český tenista.

V českém týmu jistil zády svým kolegům ještě deblista Lukáš Dlouhý, který se však na kurt nedostal.

V červencovém čtvrtfinále přivítáme Argentince
Čeští tenisté si tak o víkendu 10. - 12. července zahrají v domácím prostředí proti Argentině o postup do semifinále, ve kterém už 13 let chyběli.

"Argentincům máme co vracet, doufám, že se nám odveta v domácím prostředí podaří," těší se Berdych, který připomněl čtyři roky starou prohru 0-5 z Buenos Aires, která Čechy nasměrovala do evropské zóny Davisova poháru. Po roce se ovšem tým kolem Jaroslava Navrátila vrátil do Světové skupiny a loni odehrál smolné čtvrtfinále v Rusku, kdy se Berdych v klíčovém zápase proti Davyděnkovi zranil.

Tým Argentiny v loňském ročníku prohrál až ve finále se Španělskem a letos v domácím prostředí postoupili přes slabé Holandsko, přestože Jihoameričanům chyběly hvězdy Nalbandian a Del Potro. V argentinském celku je však napjatá atmosféra a není jisté, zda do Česka přijedou v nejsilnější sestavě.

Český daviscupový tým navázal na úspěch svých krajanek, které v únoru postoupily přes Španělky do semifinále Fed Cupu.

- DAVIS CUP (Světová skupina, 1. kolo) -
výsledky českých tenistů

Česko - Francie 3-2 ... konečný výsledek (Ostrava)
pátek 6. března:
Berdych - Simon 7-6(3) 4-6 7-6(2) 6-3
Štěpánek - Tsonga 5-7 2-6 6-7(1)
sobota 7. března:
Berdych/Štěpánek - Gasquet/Llodra 6-3 1-6 6-4 6-3
neděle 8. března:
Štěpánek - Simon 7-6(2) 6-3 7-6(0)
Hernych - Tsonga 2-6 7-6(5) 6-7(0)

Další utkání 1. kola

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
klobucik dole pred stepankom a pred celym ceskym timom gratulka a GL
Reagovat
smazaný uživatel
ted zrovna porazil tsonga hernycha ale o fous celkem :-)
2:6 7:6 6:7
Reagovat
smazaný uživatel
jenom škoda že mu takovéto těžké zápasy vždy o fousek uniknou
treba s djokovičem nebo ancicem
Reagovat
smazaný uživatel
Moc děkuji a gratuluji. Radek dnes hrál vyborně a zavřel hubu tem chytrákům, po patečním zápase. Ještě jednou velka gratulace
Reagovat
smazaný uživatel
tak radek hral dobre i v patek, ale na tsongu proste nemel
Reagovat
smazaný uživatel
To se fakt nedá porovnávat. Tsonga je v laufu a ten jeho rychlý a brutální styl Štěpánkovi nemohl sednout.
Reagovat
zde73
super vykon,gratulace!budem se tesit v cervenci na argentinu!
Reagovat
smazaný uživatel
Na Simonovi to celé dnes viselo..z francouzského pohledu. A on není v DC tak zkušený, aby to zvládl. Výsledkem byl nervózní a kupodivu netrpělivý Simon, který se snažil hrát stylem, který mu není vlastní a který neumí. Pravdou ale je, že Štěpánek hrál skvěle hlavně po taktické stránce. Dobře servíroval, skutečně hrál pestře, jak to on umí..střídal trpělivé výměny s agresivnější hrou a špatného Simona zpět do hry prostě nepustil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě teda dodám, že 3:0 na sety jsem to dnes opravdu nečekal ani ve snu :-). Super víkend pro českej tenis. Rozhodla to čtyřhra, jak už to v těhle vyrovnaných zápasech bývá.
Reagovat
smazaný uživatel
neuvěřitelné...
doufám že se berdych taky zvedne na turnajích, myslím že do desítky patří
Reagovat
smazaný uživatel
Herně asi na top10 má, ale halvou na ni ještě podle mě nedorostl. Uvidíme, jak bude probíhat další část sezony.
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že do top ten hlavou nedoroste asi nikdy :-). To není nic ve zlém..mně prostě přijde, že jemu chybí ta pravá rvavost a hlad, jinak talent nechybí.
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak kdyz se podivate na berdycha a pak na štěpánka tak si uvědomíte jak štepánek se snaží doběhnout každý míček
a bedych vůbec možná tak jednou dvakrát v nejake rozhodujici chvili
Reagovat
smazaný uživatel
I to je možné, ale když se tak podívám třeba zrovna na Simona, tak bych ho v roce např. 2007 netipoval do top10 a dneska je tam. Tomáš asi nemá na to být v top10 nastálo, ale nakouknout určitě může tak mu to přejme ;)
Reagovat
smazaný uživatel
herně na to má, ale nemá motivaci, chybí mu výdrž, stálé nasazení a bojovnost, to co v sobě nosil pistol pete.
Reagovat
smazaný uživatel
Jáááj páráda gratulace našim hochům, proti tak silnému soupeři hráli skvěle:-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist