Češky se shodují: Ve třetím kole jsme outsidery, ale ne předem poražené

25. 6. 2010, 08:58
Aktuality 11
Petra Kvitová, Klára Zakopalová a Barbora Zahlavová-Strýcová včera postoupily přes nasazené soupeřky do 3. kola Wimbledonu. Tak početné zastoupení už český tenis na grandslamu dlouho neměl. Na všechny teď v sobotním boji o osmifinále čekají hráčky top 20 a Češky mají jasno: ukážeme co umíme, není se čeho bát.
Petra Kvitová

Petře Kvitové sice nešlo v utkání druhého kola Wimbledonu podání, ale přesto se jí podařilo porazit třiadvacátou nasazenou Číňanku Jie Zheng. V utkání dalšího kola proti Bělorusce Viktorii Azarenkové si myslí, že nemá co ztratit.

"Jsem strašně ráda, protože jsem hrála dobře. Takže jsem určitě spokojená," řekla Kvitová po výhře 6-4 2-6 6-2. Dvacetiletá hráčka je ve Wimbledonu potřetí a v předcházejících ročnících vždy skončila už v prvním kole.

Včera se snažila hrát agresivně. "Náš zápas byl hodně velká přestřelka," řekla. "První set byl hodně těžký, vše bylo hodně vyrovnané. Byly tam hodně vypjaté momenty u jejího servisu," dodala.

Ve druhé sadě jí nešel pohyb a nevycházel servis, který si pochvalovala v prvním kole. "První servis byl špatný, ale naštěstí šel ten druhý, takže nebylo hodně dvojchyb," uvedla Kvitová, která nebyla spokojena ani s tím, že nezkoušela změnit rytmus hry.

Největší slabinou soupeřky byl podle ní servis, a proto se zaměřovala především na return. Z míry ji nevyvádělo ani to, že hrála proti semifinalistce Wimbledonu z roku 2008. "Během zápasu jsem si to vůbec neuvědomovala. Bylo mi bylo docela jedno, kdo tam stojí. Nepřemýšlela jsem nad tím, jak tu hrála," prohlásila.

Dvě letošní vítězství ve Wimbledonu jí potvrdily, že může na trávě úspěšně hrát. Jestli jí posílily sebevědomí, se prý ukáže až na kurtu ve třetím kole. "Půjdu do toho odhodlaně," zdůraznila.

O postup do osmifinále se střetne se čtrnáctou nasazenou Azarenkovou, se kterou hrála dvakrát a pokaždé prohrála. "Takže do toho zápasu půjdu s tím, že ukážu, co umím, a uvidíme. Já myslím, že zezadu bude hrát stejně rychle jako dnešní soupeřka. Zřejmě ale bude líp servírovat," řekla Kvitová.

Nemyslí si ani, že by jí ovlivnilo, že Azarenková je při hře poměrně hlučná. "Je mi to jedno. Když hrajete, tak to nevnímáte. Mě to neruší," řekla.

Dnes ji z rovnováhy nevyvedla ani návštěva královny ve Wimbledonu. "Šla jsem akorát z rozehrávky a viděla jsem houf lidí. Ale potom před zápasem jsem měla svých starostí dost, takže jsem to vůbec nevnímala," dodala česká fedcupová reprezentantka.

Klára Zakopalová si vyčítala zbytečně prohraný první set v utkání s Francouzkou Aravane Rezaiovou, ale nakonec se jí ve Wimbledonu podařilo podruhé v kariéře postoupit do třetího kola grandslamového turnaje. Myslí si také, že ji vítězství posílí sebevědomí do dalšího kola, kde ji čeká desátá nasazená Italka Flavia Penetteová.

"Když s takovou hráčkou ztratím po vedení 4-0 set, tak je hrozně těžký se dostávat zpátky. Hrozně jsem si v duchu nadávala, ale snažila jsem se na to zapomenout," vrátila se Zakopalová k zápasu s 18. nasazenou Rezaiovou, kterou nakonec porazila 5-7 6-3 6-3.

Pomohlo jí především to, že pokračovala v agresivní hře. "Snažila jsem se do toho jít pořád agresivně a nedostat se pod tlak," prohlásila osmadvacetiletá tenistka, která se snažila také dostat soupeřku co nejvíc do pohybu. "Ona má sice rány, ale pohyb není její úplně nejsilnější stránka," dodala.

"Je to pro mě úspěch a hlavně sebevědomí do dalších kol," řekla Zakopalová, která naposledy postoupila na grandslamu do třetího kola před sedmi lety v Austrálii. "Větší sebevědomí je hrozně důležitý, protože tady je na všechny hrozně velký tlak a každý se chce co nejvíc ukázat."

V dalším kole čeká pražskou rodačku Italka Pennettaová. "Už jsem s ní hrála několikrát, takže přesně vím, co mám očekávat," řekla Zakopalová, která s Italkou naposledy prohrála v květnu na turnaji v Madridu. "Určitě to bude střelba, ale ne taková jako s Rezaiovou. Nikdo nehraje snad rychleji než ona. V tomhle to bude asi příjemnější. Ale rozhodně je to hráčka první desítky, velice zkušená, bude to hrozně těžký."

Zatím jí nedělá větší potíže alergie, kterou na travnatých dvorcích trpí. "Nemohu dýchat nosem a to je tady moje hlavní potíž," řekla. "Stříkám si kapky do nosu a beru prášky. Beru si je večer, kdyby to bylo ráno, bylo by to, jako kdyby mě palicí bouchli do hlavy," řekla tenistka, která své medikamenty musí konzultovat s dopingovou kontrolou na turnaji.

Myslí si, že se jí forma zlepšuje od turnaje v Madridu. "Tam jsem se docela chytla a začala uhrávat dobrý výsledky. Teď se vezu na takové vítězné vlně," prohlásila.

Barbora Zahlavová-Strýcová je přesvědčená, že favorizovanou Slovenku Danielu Hantuchovou včera porazila díky tomu, že překonala nervozitu z vítězství a byla v rozhodujícím setu aktivnější. Těší se na další utkání s Ruskou Marií Šarapovovou, kterou porazila jako juniorka, ale v jediném utkání na okruhu WTA s ní prohrála.

Zahlavová-Strýcová završila vítězné tažení tří českých tenistek na wimbledonských dvorcích v den, kdy je navštívila i britská královna.

Čtyřiadvacetiletá tenistka prohrála jasně první set, ale nemyslela si, že hraje špatně. "Ona ale hrála skvěle. Vůbec nekazila. Myslela jsem si ale, že to nemůže vydržet," řekla Zahlavová-Strýcová.

Hantuchová pak skutečně udělala pár zbytečných chyb. "A já jsem se chytla," řekla česká tenistka, která nakonec vyhrála 1-6 6-2 6-4.

"Koncem třetího setu jsem ale začala být hrozně nervózní - to jsem cítila, že můžu vyhrát," řekla. Hantuchová dotáhla stav na 4-4, ale pak ji česká tenistka znovu vzala podání.

"Musím říct, že jsem hrála dobrý zápas," řekla Zahlavová-Strýcová. Zopakovala výsledek z roku 2008, kdy do třetího kola postoupila poté, co její soupeřka Alona Bondarenková zápas skrečovala.

"Každé kolo na grandslamu je důležité a pěkné vyhrát," myslí si tenistka. "Ale teď mám trochu jiný pocit, než před dvěma lety - lepší, hezčí, zaslouženější. Jsem šťastná a myslím si, že to není ještě konec," řekla.

Nyní ji čeká šestnáctá nasazená a vítězka Wimbledonu z roku 2004 Šarapovová. "Moc se na ten zápas těším," zdůraznila Zahlavová-Strýcová. "Půjdu do toho s tím, že mám za sebou dvě výborný kola. Věřím si."

Šarapovovou ještě v juniorské kategorii porazila ve finále v Austrálii. Na okruzích WTA s ní hrála jen jednou a na antuce. "To jsem dostala strašně. Ale to je antuka a tady jsme na trávě. To je něco jinýho," řekla se smíchem.

"My jsme spolu nikdy žádný problémy neměly, jen se moc nebavíme. Teda skoro vůbec," popisovala svůj vztah s ruskou tenistkou. Ale nevidí v tom nic osobního. "Ona se moc nebaví s nikým. Ona má takovej svůj svět," dodala Zahlavová-Strýcová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Správně:
...přesto se jí podařilo porazit třiadvacátou nasazenou Číňanku Jie Zhengovou. Nebo:
...přesto se jí podařilo porazit třiadvacátou nasazenou Číňanku Zheng Jie.

Divím se, že tento týden jsme se obešli bez Čeng Ťie. Naši pisálkové s oblibou pravidelně střídají Zheng Jie, Jie Zheng a Čeng Ťie.
Jie Zheng je v českém textu špatně, už jsem na to upozornil asi stokrát. A vůbec nejlepší je, když hned vedle toho nějaký pisálek napíše Li Na.
Reagovat
smazaný uživatel
Fascinuje mě, jak si Zahlavová - Strýcová věří. Obávám se, že pro Marii budou její oblíbené returny čopovaným forhendem někam doprostřed kurtu lahůdkou, které předváděla proti Hantuchové. :-)

Já bych jinak nejvíce nadějí vkládal do zápasu Zakopalová -- Pennetta. Klára má myslím výtečnou formu. Při příznivé konstelaci hvězd by mohla překvapit. Ostatně, Pennettu už jednou porazila a dvakrát s ní hrála tříseťák.
Reagovat
smazaný uživatel
Obávám se, že pro Marii budou její oblíbené returny čopovaným forhendem někam doprostřed kurtu, které předváděla proti Hantuchové, lahůdkou. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No to máte sice pravdu, ale ono bude hodně záležet na tom jak budou Marii "padat" její vítězné forhendy, pokud by Maria neměla svůj den a měla dost nevynucených chyb, tak by Záhlavová - Strýcová, při její velké bojovnosti, mohla mít i reálnou šanci na úspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, vždyť jsem ostatně na jiném místě psal, že pokud Maria bude hrát jako loni na US Open proti Melanie Oudin, má Barbora šnaci na úspěch.

Btw, když jsem včera koukal na její zápas s Hantuchovou, zaujalo mě, že je Barbora Strýcová zřejmě jedinou hráčkou, které z té sukýnky čouhají kalhotky dokonce i když stojí rovně při svém servisu. :-) Zřejmě má sklon k mírnbému exhibicionismu. :DD
Reagovat
smazaný uživatel
No to máte sice pravdu, ale ono bude hodně záležet na tom jak budou Marii "padat" její vítězné forhendy, pokud by Maria neměla svůj den a měla dost nevynucených chyb, tak by Záhlavová - Strýcová, při její velké bojovnosti, mohla mít i reálnou šanci na úspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za dvakrát poslanou zprávu, nějak mi blbne počítač:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak co se týče těch kalhotek, tak přestože jsem ten zápas viděl, tak jsem si toho nevšiml, příště budu teda pozornější:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Kecáš, dlouhý bombarďáky má běžně Dementka, jeden čas byly i odpudivě šedivý.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže tohle byly běžný kalhotky, žádný dlouhý bombarďáky. :-) Tj. měla skutečně tak krátkou sukni. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrá, ale exhibicionismus tohle nebude (Beneška má taky ráda sukně nakrátko), ten spíš předvedla Jankovič, když si jednou spodky vyměňovala přímo na kurtu, na židli pod ručníkem. Asi jí povolila guma.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist