Česko nedokázalo sebrat bod ani Austrálii. Letošní ročník Davisova poháru zakončí už ve skupině

12. 9., 18:52
Aktuality 68
Čeští tenisté zakončí letošní finálový turnaj Davisova poháru už ve skupinové fázi a neobhájí čtvrtfinále z předchozího ročníku. Po Španělsku prohráli poměrem 0:3 i se svými loňskými přemožiteli z Austrálie. Jakub Menšík (19) podlehl 2:6, 7:6, 3:6 Thanasimu Kokkinakisovi (28) a zraněný Tomáš Macháč (23) dokázal odehrát jen pár bodů, než ve druhém gamu vzdal Alexeiovi Popyrinovi (25). Bod nezískali ani Menšík s Adamem Pavláskem (29) ve čtyřhře.
Jakub Menšík bod pro Česko v souboji s Austrálií nezajistil (© ČTK / imago sportfotodienst / Francisco Macia)

Austrálie – Česko 3:0

Jakub Menšík vstupoval do skupinové fáze letošního finálového turnaje Davis Cupu s bilancí 4:0. Postupně však přišel o neporazitelnost v nejprestižnější týmové soutěži ve čtyřhře i ve dvouhře. Ve středečním deblovém utkání po boku Adama Pavláska podlehl v tie-breaku rozhodující sady Španělům Carlosovi Alcarazovi a Marcelovi Granollersovi a ve čtvrtečním singlu byl po setech 2:6, 7:6, 3:6 nad jeho síly Thanasi Kokkinakis.

Český teenager ztratil za stavu 2:6, 4:4 hlavně kvůli vlastním chybám podání a následně měl poslední možnost poprvé v utkání sebrat Australanovi servis. To se mu povedlo, rozehrál se k lepšímu výkonu a druhý set nakonec ukořistil v tie-breaku suverénně 7:2.

Kokkinakis se ale nenechal nezdarem rozhodit a v závěrečném dějství si opět snadno hlídal gamy na vlastním podání. Menšík měl naopak i v rozhodující sadě potíže a v šestém gamu znovu zaváhal, ačkoli měl tři gameboly a vedení 40:15. Tentokrát už manko brejku smazat nedokázal.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Menšík odehrál svůj první singlový zápas od US Open, kde byl třikrát jediný míček od premiérového postupu do osmifinále grandslamů, ale ani jeden ze tří mečbolů nevyužil. Rodák z Prostějova prožívá životní sezonu, během níž si poprvé zahrál finále na turnajích ATP a propracoval se do elitní stovky žebříčku.

Původně měl nastoupit k utkání týmových dvojek Jiří Lehečka. Úřadující šampion podniku ATP v Adelaide však po středečním nezdaru proti Robertovi Bautistovi onemocněl. "Ráno na snídani měl teplotu 37,8. Má nějakou virózu a je úplně nepoužitelný," uvedl kapitán českého výběru před soubojem s finalisty posledních dvou ročníků.

Kapitán Jaroslav Navrátil musel do druhé dvouhry nasadit Tomáše Macháče, situaci mu totiž pořádně zkomplikovala nemoc Lehečky a na výběr měl už jen deblového specialistu Adama Pavláska. Do utkání s Alexeiem Popyrinem tak poslal Macháče, který se ve středečním duelu s Carlosem Alcarazem zranil a ve čtvrtek nastoupil s obvázaným pravým lýtkem.

Osmifinalista nedávného US Open a aktuálně nejlepší Čech v žebříčku měl od prvního fiftýnu viditelně limitovaný pohyb a na kurtu vydržel jen pár minut. Už po prvním gamu se musel nechat ošetřovat a ihned poté na vlastním servisu utkání stejně jako ve středu skrečoval.

"Bohužel jsem nastupoval ve špatném stavu. Snažil jsem se to po včerejšku nějak rozhýbat, ale nebylo to úplně ono. Nehrajeme ale za sebe, takže jsem to šel zkusit," řekl Macháč České televizi. "Cítil jsem se (po odstoupení) strašně blbě vůči divákům i všem u televizních obrazovek. Už to nechci zažít znovu," uvedl Macháč, který nastoupil i proto, aby týmu nehrozila diskvalifikace.

Vyloučil účast v sobotním utkání proti Francii. "V sobotu určitě nenastoupím, takhle to řeknu na férovku. Pokusím se dát dohromady na další týdny, které mě pak čekají. Snad budu dobrý a nebudu špatný na konec celé sezony," doplnil.

Už před utkáním čtyřhry existovala jen velmi malá šance, že Česko ještě může projít ze skupiny do vyřazovací fáze. Po porážce 4:6, 2:6 Menšíka a Adama Pavláska s vynikajícími deblisty Matthewem Ebdenem a Maxem Purcellem se však veškeré naděje na postup rozplynuly.

Skupinovou fázi hráli čeští tenisté ve španělské Valencii také loni a tehdy vyhráli všechny tři zápasy suverénně 3:0. Letos však stále čekají na první vítězství a už teď je jisté, že neobhájí loňskou čtvrtfinálovou účast.

Skupinu B zakončí sobotním duelem s Francií, do nějž zraněný Macháč dle svých slov určitě nenastoupí. Vyřazovací boje se uskuteční na konci listopadu ve španělské Málaze a postoupí do nich vždy dva nejlepší ze skupiny.

 

Německo – Chile 3:0

Naši sousedé z Německa jsou ve Skupině C v čínském Zhuhai velmi blízko k postupu do čtvrtfinále letošního ročníku finálového turnaje Davisova poháru. Po Slovácích přehráli poměrem 3:0 také Chile a teoreticky jim stačí, když Slovensko v pátek neporazí favority z USA 3:0.

Ve skupinové fázi se Němcům daří i bez světové dvojky Alexandera Zvereva. Stejně jako proti Slovákům rozhodli už po dvouhrách Maximilian Marterer a Yannick Hanfmann. První jmenovaný deklasoval 6:1, 6:3 antukového specialistu Tomáse Barriose Veru a set neztratil ani Hanfmann proti světové dvaadvacítce Alejandrovi Tabilovi (7:5, 6:4).

Vítězství Německa nad jihoamerickým týmem stvrdili debloví specialisté Kevin Krawietz s Timem Pützem. Finalisté nedávného US Open smetli bez ztráty servisu a za hodinu a 20 minut 6:1, 6:3 Barriose Veru a Matíase Sota.

 

Kanada – Finsko 3:0

Kanadský tým udělal další důležitý krok k postupu do čtvrtfinále letošního ročníku Davis Cupu. Předloňští šampioni si po Argentině poradili ve Skupině D v Manchesteru už po dvouhrách také s Finskem.

Denis Shapovalov přehrál 7:6, 6:2 outsidera a až 703. hráče světového pořadí Eera Vasu a Félix Auger-Aliassime smetl 6:2, 6:3 Otto Virtanena, proti němuž odvrátil všechny tři brejkbolové hrozby. Shapovalov s Augerem-Aliassimem poté zvládli i deblové utkání.

Kanadě stačí k postupu ze skupiny, aby domácí Britové v pátek porazili Argentinu. Finové jsou na tom přesně naopak. Pokud britský výběr potvrdí proti Argentině roli favorita, tak už budou bez šance na postup do vyřazovacích bojů.

 

Nizozemsko – Brazílie 2:1

Nizozemci zahájili skupinu A v italské Boloni porážkou 1:2 s Belgií, ale tentokrát v rozhodující čtyřhře porazili brazilské outsidery a zvýšili své šance na postup do čtvrtfinále.

Botic van de Zandschulp v úvodní dvouhře překvapivě nestačil 4:6, 6:7 na debutanta Joaa Fonsecu, jenž má minimum zkušeností s tvrdými povrchy i halovými podmínkami. Skóre však srovnal Tallon Griekspoor po vítězství 7:6, 6:4 nad antukářem Thiagem Monteirem a v deblovém utkání měli navrch 6:4, 7:6 Wesley Koolhof s Van De Zandschulpem proti Rafaelovi Matosovi a Marcelovi Melovi.

Do vyřazovacích bojů stále mohou postoupit všechny čtyři týmy. V italském městě účinkují také domácí loňští šampioni, kterým však chybí světová jednička a vítěz obou letošních hardových grandslamů Jannik Sinner a také Lorenzo Musetti.


Pořadí skupin
| Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

68
Přidat komentář
Krisboy
Tak to je Waterloo

Třeba si proti Francouzům pinkne singla i Adam...
Ať jsou kluci co nejdříve v pořádku, sezóna ještě nekončí!!
Reagovat
HAJ
A ještě chci říct, že všichni bez odmlouvání přijeli, aby za Česko hrálo to nejlepší, co má. Jiné týmy (např. viz Itálie) na tom tak nebyly.
Že onemocněli anebo se zranili, to je smůla. Ale někteří, rádoby odborníci je poplivali řádně, jak se to na správné české fanoušky sluší.
Reagovat
GaelM
Reagovat
Nenela
Jasne, proste to letos nevyslo. Pristi rok bude lepe
Reagovat
Marie9
Reagovat
PetaM
Náhodou je super, že klukům skončí sezóna dříve a budou mít dovču.
Reagovat
HAJ
No, ten kopec smůly mnoho diskutujících nepřeneslo a kydá zbytečně hnůj.
Nasazení Macháče se dá dost dobře pochopit tak, aby jediný zdravý singlista hrál proti níže postavenému hráči a při zisku bodu doufat, že se snad podaří zázrak ve čtyřhře. No nepovedlo se, ale co má asi trenér dělat proti osudu, který si s klukama tak zahrál?
Reagovat
makro99
jasně, logickej důvod, aby jedinej konkurenceschopnej singlista Menšík nešel na rozjetýho Popyrina, ale na schůdnější Kokkiho, tak si tam musel jít na ten game stoupnout Macháč..
Reagovat
makro99
takhle se ty týmový soutěže hrají, maximalizovat šanci;
Rusky na BJKC v Praze to dotáhly k neetické manipulaci, že nahlásily jedničku Machače (Pavlyu), ale pak 15 minut před zápasem řekly, že se Machač necítí a že nastoupí Pavlásek (tehdy to byla Samsonova) a tím si přehodily složení obou zápasů podle svých preferencí a vyhrály finále 2:0...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tomáš už prohlásil, že v sobotu hrát nebude. Myslím, že se už může Adam chystat na singla. Lehymu přeju brzké uzdravení, ale nechci, aby nastupoval takhle brzo. Doufám, že se oba kluci dají dohromady na asijskou část roku. Jirka má přihlášený Peking od 25. a Tom je zase první pod čarou v Tokiu.
Reagovat
Drzymalski
Samozřejmě. Bude outsiderem proti Filsovi, Rinderknechovi, Humbertovi prostě každému. Co to je za blbý argument. Pět roků nehraje dvouhry. Je snad tenista a pravidla singlu zná. Že má pod trikem panděro? Nevadí.
Reagovat
sojka1
proc blby argument, vzdyt nema zebricek.... ted uz je to teda jedno, ale dneska jeste nebylo... :-)
Reagovat
Davor1
Panděro pod trikem nie je žiadny problém. J1rka si s panděrom pod trikem povodil Djokoviča jak slepého koňa.
Reagovat
Nenela
Nema pandero. To ma tak maximalne Navratil, Adam je v pohode. Na singla si proste neveri, ale jasne, ze ho z nouze hrat muze. Prohraje, ale se cti. Tuhle moznost ale Navratil vubec neuvazuje. MOzna Adam nechce, tezko rict
Reagovat
turista
Nemá panděro.
Reagovat
Preview.lover
Škoda, že v týmu nemají J1rku
Reagovat
Davor1
Keby vytiahli hocijakého Honzu z najbližšej hospody a dali mu raketu do ruky, tak by to malo rovnaký efekt, ako keby tam postavili J1rku...
Reagovat
Nenela
No dovol?!? Na J1rku nam nesahej! To je nase ikona a modla, kterou NIKDY neporazil Djok
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pamatuje někdo, že by se v DC našemu týmu kdy něco takového stalo?
Reagovat
hanz
Popravdě, je mi to buřt, vyčerpávající sezona, dá se to chápat...
Reagovat
JohnB
Nedivím se, že tohohle klauna Siniaková už nechce.
Reagovat
turista
Siniaková je sama klaun s tím vztekáním se.
Reagovat
vojta912
Navrátil ven!!!
Reagovat
Pergolek
Nikdy neodstoupi, má doživotní místo. Navždy. Dokud bude pri smyslech.
Reagovat
com
Já vám jenom chci říct, že nikdy neodstoupím. Nikdy. Nech si to všichni zapamatují. smile
Reagovat
Drzymalski
Nikdy nezvýšíme daně! Nikdy nezvýšíme TV a rozhlasové poplatky!....ono univerzálního blba lze udělat z kdekoho, není-liž pravda.
Reagovat
Krisboy
To sice ano, ale někdo ho ze sebe dělá sám, dobrovolně a zřejmě i rád
Reagovat
muster
mohl by to vzít Berdych
Reagovat
Drzymalski
Tak když se teda nikdo nehlásí...tak by bylo asi lepší, aby to vzal tady Koudelka
Reagovat
Drzymalski
Výborně! Koudelka! Vodkud seš? STS Chvojkovice-Brod? No co, co? Asi dobrej oddíl!
Reagovat
Krisboy
Berdych určitě ne, ten na to myslím nemá povahu...to už rozhodně spíše Štěpánek.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Berďa by nebyl špatný kapitán, ale podle mě by to dělat nechtěl
Reagovat
Krisboy
Tak nějak jsem to myslel...nic proti Tomovi, ale dobrej hráč se nerovná automaticky dobrej kapitán nebo trenér
Reagovat
turista
Taky si myslím, že by to Berďa dělat nechtěl.
Reagovat
turista
Navrátil ven! Souhlasím.
Reagovat
Otmar
Do hlavy se mi vkradl pocit, že je to jaksi tím posraným navrch a jakýkoliv pokus to nějak okecat je odsouzen k nezdaru. Dost by mně zajímalo, co Navrátil věděl o zdravotním stavu hráčů, neboť nasazení Machače bylo "pozvání k sebevraždě"!
Reagovat
Drzymalski
Blamáž. Pokud mohl mít Jarda Dekař na soupisce o jednoho hráče víc (pravidla DC neznám), nemusel poslat na kurt hráče o kterém všichni věděli že nedohraje. Nebo měl nasadit Pavláska či skrečovat. Nechce se mi počítat varianty ale i kdybychom vyhráli s Francií, což je dost nereálné, už snad postoupit nemůžeme.
Reagovat
hanz
Ať ten lazaret rozpustí a šupky dupky do Čech...
Reagovat
tommr
Vypadá to že naši muži chtějí v počtu nemocí a zranění dohnat a předehnat naše ženy když už je nemůžou trumfnout výsledkama ...
Reagovat
hanz
Trapné a nedůstojné...
Reagovat
muster
přesně...ten tah jsem vůbec nepochopil
Reagovat
com
Kdyby pozvali J1rku Veselku, ten by jim tak ukazal
Reagovat
Pergolek
Tak jedině Jirku Kozelku
Reagovat
Pe3k
Epický DC
Reagovat
Pergolek
Diváci zaplatili za letenky a vstupné, aby viděli tohle. Gratulace. Lituju každého, kdo na tohle jel a sledoval to doma. Ztráta času. Tenis býval pravým orechovym kdysi, teď je to přehlídka sklenenek a labilů. Ale co, Machyna si za sponzorství na Instagramu vydělá víc, než za půl roku na kurtu. Nevadí mu to vůbec
Reagovat
Drzymalski
Sledoval jste kdo v českém sektoru seděl? Kromě profláklých figurek čerta, čertice, trubače Dukly Jihlava a dalších stálic tam seděli vesměs sponzoři, kámoši TK plus a rodinní příslušníci. Fanoušků tenisu, kteří by tam jeli za své, asi moc nebylo.
Reagovat
Pergolek
Dobře jim tak. SHIT CUP = událost pro kámoše a sponzory.
Reagovat
Dobry-den
Pavlásek hrát nemohl? Nebo sám navrátil? Případně to pustit bez boje.
Jakákoliv varianta by byla důstojnější než tam posílat Toma.
Reagovat
Dobry-den
*Navrátil
Reagovat
tommr
přesně tak. Zdravej Pavlásek by měl učitě větší šanci než zraněnej Macháč o kterém muselo být každému jasné že neuhraje ani hru ...
Pála je proti Navrátilovi úplnej duševní gigant ...
Reagovat
sojka1
aha.... priznavam, ze se teprve divam na vysledek, ale co by v tehle situaci zmohl Pala, mi tedy nejak jasne neni.... pozval by vic kluku? A koho? Navic nominace probiha v soucinnosti... Tomas veril a tym ho podporil.... zrejme.... a? Co chytreho se nabizi dal? Kdy hral Pavlas naposledy singla? To prece nemuzes myslet vazne..... :-)
Reagovat
tommr
Macháč si věří až moc. Je to takovej machýrek. Pála by mu na to neskočil a nenechal by ho zbytečně hrát ... ...
Reagovat
Nenela
Ty jsi fakt chytry jak radio. Machac sam rikal, ze chce hrat a ze se na to citi, co mel jako Navratil udelat? Kdyz Machac chtel a nikoho jineho uz stejne nemaji
Reagovat
Dobry-den
Jaký má smysl nominovat hráče, který je zraněný a u kterého je jasné, že zápas nemá šanci dohrát? Pokud je Tomáš magor, tak aspoň kapitán by mohl mít trochu rozumu. Vždyť je to nedůstojné k fanouškům, k soupeřům, úplně ke všem...
Reagovat
misa
Třeba berou peníze podle počtu zápasů, do kterých nastoupí.
Reagovat
Nenela
Ale vzdyt on neni zraneny, "jen" mel vcera krece. Ja vim, ze ty krece jsou hnusne, ale normalne se z nich hraci do druheho dne zotavi. Jestli je zraneny, hrat nemel, ja jsem ale nikde o zadnem zraneni necetla, jen o tech krecich. Tady si musi Tomas sam sahnout do svedomi, ze se precenil
Reagovat
Drzymalski
Starý Pála? Franta? Ten plazil, co když hrával za celý zápas neopustil baselínu? Vyrazil taky do Valencie. Mohli vzít i Honzu Kodeše nebo Jirku Hřebce. Takový bordel v DC týmu nezažili ani za bolševíka.
Reagovat
muster
pod Navrátilem by prasknul povrch
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Drzymalski
...a ještě se během špilu Menšíka cpal banány
Reagovat
jih
To je nějaká karma, nebo co?
Reagovat
com
nechapu proc vubec nastupoval, kdyz vedel ze neni ok
Reagovat
Preview.lover
mohl si zahrát Pavlásek nebo Navrátil
Reagovat
Drzymalski
Tiskový mluvčí Karel Tejkal nebo docent Kolář. Stejně tak jel evidentně na výlet.
Reagovat
Marduch
Ano. Neni nasledku bez priciny.
Reagovat
com
A pred par dny clanky a prohlaseni typu

Lehečka: Máme vyrovnaný tým. Kapitánovi nezávidím, ale je to strašná výhoda

smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, byla to výhoda, ale strašná. Štěpec by řekl strašidelná.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Věta "Zraněný Macháč se bude snažit o vyrovnání" zní opravdu velmi nadějně a optimisticky A i kdyby vyhrál, tak pak ještě musí kluci urvat čtyřhru, což bude úkol možná ten nejtěžší.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist