České semifinále rozhodl servis, mají jasno oba trenéři Steckley a Kotyza

3. 7. 2014, 20:04
Aktuality 6
Lepší servis Petry Kvitové rozhodl české semifinále Wimbledonu, shodli se trenéři českých tenistek. Světová šestka Kvitová dnes porazila krajanku Lucii Šafářovou 7-6 6-1 a podruhé v kariéře si zahraje v Londýně o titul.
Rob Steckley

"Důležité bylo, že Petra dobře zapodávala v důležitých okamžicích a Lucka tolik ne. Byl to malinký rozdíl," řekl trenér Kvitové David Kotyza a jeho protějšek a kouč Šafářové Rob Steckley souhlasil. "Tím, jak Petra skvěle servírovala, dostávala Lucku pod tlak. Ta měla nízkou úspěšnost prvního podání a až příliš přemýšlela, jak bude Petra returnovat, a nesoustředila se na daný okamžik," řekl Kanaďan.

Přitom v prvním setu se hrála vyrovnaná bitva. Po výměně brejků si obě hráčky držely podání a byla to Šafářová, která byla nebezpečnější. "Lucka do toho šla bez bázně. Petra podobně visela jak v zápasu s Venus, z bekhendu ji Lucka tlačila. Pro Péťu bylo obtížné se udržet v setu a dostat to do tie-breaku," řekl Kotyza.

Zvrat přinesla zkrácená hra první sady. Kvitová se mohla spolehnout na servis a Šafářová v nevhodné chvíli za stavu 6:6 zkazila forhend. "O nezkušenost nešlo, spíš šlo o respekt z Petry a její neskutečné síly," podotkl Steckley. "Je normální, že se tam chyba udělá, ale Petra si právě v něm pomohla servisem," řekl Kotyza.

Od začátku druhého setu měla Kvitová převahu. Brzy získala podání kamarádky a už ji nic nezastavilo v cestě za postupem. "Vítězství v tie-breaku pro Petru určitě znamenalo velkou dávku sebevědomí. Jakmile vede, švihá raketou ještě uvolněněji. Začala s bombardováním a trochu v Lucce uhasila ten oheň," řekl Steckley.

Naopak na Šafářové bylo znát, že její víra ve vlastní síly uvadá. "V závěru už si tolik nevěřila, že by to mohla otočit, a Petra to zahrála dobře," řekl Kotyza.

Šafářová hrála v 27 letech první grandslamové semifinále, navíc se poprvé ocitla na wimbledonském centrkurtu. "Dolehlo na ni, že nastoupila na tak slavný dvorec, před tolika diváky, na tak prestižním turnaji. Ale nechtěl bych upírat zásluhy Petře, protože dneska byla jako saň," řekl kanadský kouč Češky.

Přesto mohl být Steckley na brněnskou rodačku Šafářovou hrdý. Má za sebou životní turnaj. "Jednoznačně! Jdeme správným směrem," řekl. Příště tedy bude Šafářová ve finále US Open? "Přesně. A pak titul z Australian Open," usmíval se.

Pro Steckleyho nastala ve finále zvláštní situace, protože o titul budou hrát Češka s jeho krajankou Eugenií Bouchardovou. "Pracuju s Češkou, ale jsem z Kanady. Osobně tam nepůjdu, protože bych byl rozervaný," řekl, ale měl jasno, komu přeje: "V Kanadě žiju a pro kanadský tenis by bylo skvělé, kdyby Eugenie vyhrála."

Překazit podruhé Steckleymu radost se pokusí Kotyza. Toho čeká příprava Kvitové na sobotní finále. "Petra si moc si přála být v téhle situaci. Finále je něco speciálního. Prošla si těžkými zápasy, je prověřená psychicky až dost, hrála tady třikrát s krajankou a výborný zápas s Venus. Takže já se na finále těším," řekl Kotyza.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Frick
Nebejvá mezi frankofonníma a anglosaskejma Kanaďanama velká řevnivost?
Reagovat
VlS
asi jako Češi - Moraváci, není to žádná tragedie.
Reagovat
slacker
Slysis to Monty? Kanadan a vi co slusi a patri
Reagovat
horska.kraslice
A co teprve kdyby s Eugenií hrála Lucie, to by Steckleyho asi položilo.
Reagovat
VlS
Nepoložilo, podíl na odměně za zisk titulu by mu to osladila :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist