Češi vyhráli všech devět setů a postoupili do čtvrtfinále

6. 3. 2010, 16:12
Aktuality 5
Čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek suverénně prolétli 1. kolem Davisova poháru. Ve třech zápasech v Belgii neztratili ani set a po dnešní deblové výhře 7-6 6-0 6-3 nad duem Olivier Rochus a Steve Darcis postoupili do čtvrtfinále. V něm se utkají s Chile, nebo Izraelem.
Tomáš Berdych a Radek Štěpánek

"Je příjemné, že jsme jim nepovolili ani set a zvládli jsme postoupit ve dvou dnech. Je příjemné, když jsme je přejeli," řekl Berdych České televizi. Nadšený byl i Štěpánek, kterému se před příjezdem do Belgie moc nedařilo a navíc měl trochu zdravotní problémy. "Davis Cup je pro mě speciální záležitost, dal jsem do toho vše a jsem rád, že se nám to povedlo za dva dny rozhodnout," řekl Štěpánek.

Kapitán Jaroslav Navrátil podle očekávání poslal do debla Štěpánka s Berdychem a nahradil původně nahlášené Lukáše Dlouhého a Jana Hájka. "Chceme to utkání rozhodnout," prohlásil kapitán.

Čtyřhra ale začala vyrovnaně, všichni si na úvod poměrně snadno podrželi servis. První se rozhodli "zlobit" Češi a podařilo se jim to skvěle při Rochusově podání v sedmé hře. Za stavu 5-3 ještě nevyužili při Darcisově servisu první setbol. Pak si zkomplikovali sadu ztrátou Berdychova servisu, ale tie-break získali bez ztráty bodu 7-0.

"Rozhodl závěr prvního setu, v kterém jsem si prohrál vlastní podání, ale pak jsme předvedli, že jsme lepším párem a vyhráli jsme 7:0 tie-break. Potom to bylo v naší režii až do konce," uvedl Berdych. "Ze začátku nastoupili nabuzení, Darcis set a půl servíroval výborně, ale od druhýho setu jsme kurt opanovali," dodal Štěpánek.

"Utkání se bohužel nevyvíjelo, jak jsme chtěli," prohlásil po prohře zklamaný Darcis.

Berdych se Štěpánkem využili rozčarování domácích ze ztracené zkrácené hry, a naopak české duo plnilo do puntíku přání kapitána o rychlé výhře. Tenisté vzali dvakrát podání Rochusovi, po bekhendovém prohozu Berdycha také Darcisovi a nadělili domácím "kanára".

Odevzdanost Belgičanů z předešlé sady na začátku třetí zmizela. Domácí se snažili zápas zdramatizovat, ale marně. V pohodě hrající Češi si protivníky občas ve výměnách vychutnávali. Míče jim zkrátili za síť, pak je poslali k čáře lobem, až Belgičané zkazili. Chybujícího Rochuse znovu připravili o podání a už sadu ani zápas nepustili.

Za necelé dvě hodiny dotáhl poslední game do konce na podání Berdych. Zvládl hru čistě, při mečbolu skončil míč z Rochusovy rakety v autu, což odstartovalo oslavy postupu s českými fanoušky.

"Musíme uznat, že prostě byli lepší," podotkl kapitán Belgičanů Reginald Willems. "Je třeba se na to dívat realisticky, Štěpánek s Berdychem byli ve všech zápasech prostě výborní," dodal.

Navrátil: Kluci to zvládli fantasticky
První dva body získali tenisté v pátečních dvouhrách. Berdych nejdříve porazil hladce Olivier Rochuse a Štěpánek si pak rovněž ve třech setech poradil s nebezpečným Xavierem Malissem.

Nedělní dvouhry už se budou hrát jen na dva vítězné sety a místo Berdycha a Štěpánka asi dostanou šanci Dlouhý a Hájek.

"Je to pocit z dobře vykonané práce," okomentoval náladu po zápase Navrátil. "Trošičku jsme měli z Belgie obavy, po těch nevýrazných výsledcích jak Tomáše, tak Radka. A vzhledem k tomu, že se hrálo v Belgii na antuce proti velice slušným hráčům, jako jsou Rochus a Malisse. Kluci k tomu ale přistoupili opravdu fantasticky," dodal.

O semifinále s Izraelem, nebo v Chile
V boji o semifinále přivítají finalisté loňského ročníku v červenci na domácí půdě Izrael, nebo pocestují do Chile. Tento zápas skončí v pondělí, protože začal kvůli pozdějšímu příjezdu Izraele až v sobotu.

Češi se potřetí za sebou vyhnou díky postupu ošemetnému utkání o udržení ve Světové skupině. "Nejkrásnější by bylo, kdyby tenhle vlak nikdy nestavil. Doufám, že budeme mít zase šanci atakovat nejvyšší mety," řekl Štěpánek s připomínkou loňského finále soutěže.

Zpoždění způsobilo zemětřesení, které Chile v posledních dnech ochromilo a vyžádalo si stovky obětí.

- DAVIS CUP 1. kolo -
(05. - 07. 03. 2010)

Bree: Belgie - Česko 0-3 po druhém dnu

pátek 5. března:
O. Rochus - Berdych 3-6 0-6 4-6
Malisse - Štěpánek 2-6 4-6 6-7(3)

sobota 6. března:
O. Rochus/Darcis - Berdych/Štěpánek 6-7(0) 0-6 3-6

Esa: 0:5.
Dvojchyby: 0:1.
Vítězné míče: 20:34.
Využité brejkboly: 1/3 - 5/8.
Nevynucené chyby: 17:12.
Celkem získané míče: 67:101.
Čas: 1:56 hod.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ak aj dostanete tak vyhrate 3:2. Sice Gonzalez vyhra obe dvojhry na antuke stvorhra je vasa a taktiez ostatne dvojhry. Cize gratulujem k Cechom do semifinale.
P. S. - Izrael to je nic - taka uroven ako Belgicko plus hrate doma vyberate povrch divaci jasny postup.
Reagovat
Vojtiik
to je jeste daleko, muze se zranit nekdo nam, anebo treba gonza a je to uplne jina situace :)
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělá práce, chlapáci! Na tom oraništi je to opravdu tenis k popukání... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No super, super atmosféra. Zafandila jsem si alespoň doma, ale live v hale by to bylo lepší- Musím si užít ty uvolněné výrazy a úsměvy na tvářich našich kluků. Opravdu si to užívali.Rada byl jak vyměněný, plný elánu. Takovým snadným vítězstvím snad zahnal i virozu. Díky moc a jen tak dále i na amerických betonech!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle, chlapci! Chile i Izrael jsou velmi hratelní (rozhodn jsou papírově slabší, než minulý rok Franci, Argentina.. a možná i než Chorvatsko (Izrael určitě)... když už to moc nejde na ATP, tak alespoň v DC mi děláte radost. Dobrá práce!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist