Bude po Wimbledonu nová ženská světová jednička?

29. 6. 2008, 13:20
Aktuality 1
Současná první hráčka žebříčku WTA Srbka Ana Ivanovičová se s letošním Wimbledonem rozloučila překvapivě již ve 3. kole. A když ani světová dvojka Maria Šarapovová už v Londýně nepokračuje, nabízí se pro Jelenu Jankovičovou a Světlanu Kuzněcovovou post světové jedničky. Využijí nabídnuté šance?
Jelena Jankovičová nebo Světlana Kuzněcovová se po letošním Wimbledonu mohou stát světovými jedničkami

Ana Ivanovičová se na první místo světového žebříčku dostala po triumfu na French Open, kdy využila zaváhání Marie Šarapovové. Ovšem Ruska ji v čele nevystřídá - ve Wimbledonu prohrála dokonce už ve 2. kole.

Dvacetiletá Srbka na kurtech v All England Clubu neobhájí loňské semifinále a v žebříčku ztratí 360 bodů. Tím tak dala šanci své krajance Jeleně Jankovičové a Rusce Světlaně Kuzněcovové.

Pokud totiž Jankovičová postoupí alespoň do semifinále, a zároveň ve Wimbledonu skončí lépe než Kuzněcovová, stane se poprvé v kariéře světovou jedničkou. Ve hře je ale ještě i právě Ruska Kuzněcovová. Ta potřebuje postoupit do finále, v němž nesmí prohrát s Jankovičovou.

Bodové hodnocení ve Wimbledonu:
vítěz ... 1000 bodů
finále ... 700 bodů
semifinále ... 450 bodů
čtvrtfinále ... 250 bodů
osmifinále ... 140 bodů
...

Jankovičová obhajuje osmifinále
Kuzněcovová obhajuje čtvrtfinále

Jankovičová, turnajová dvojka, v úterním osmifinále narazí na Thajku Tamarinu Tanasugarnovou. Jednatřicetiletou tenistku, která je ve Wimbledonu mezi nejlepší šestnáctkou už posedmé v kariéře. A nejen s ní bude o osm let mladší Srbka bojovat. V posledním zápase si totiž poranila koleno a rozhodně to se jeho stavem nevypadá nejlépe. Pokud se dokáže dát dohromady a postoupit do čtvrtfinále, může narazit na obhájkyni titulu Venus Williamsovou.

I Světlana Kuzněcovová by se stala nejlepší hráčkou světa poprvé v kariéře. Zápas o postup do čtvrtfinále ji čeká už v pondělí - proti Agnieszce Radwaňské, s níž má vzájemnou bilanci 4-1. V případě osmifinálové výhry se utká s vítězkou duelu Serena Williamsová - Bethanie Matteková. Ovšem třiadvacetiletá Ruska ještě nikdy wimbledonské semifinále nehrála.

Pokud by Jankovičová i Kuzněcovová postoupily až do finále, utkaly by se v něm v přímém souboji o post světové jedničky. K tomu je však ještě daleko, obě by na londýnské trávě musely vyhrát 3 zápasy v řadě.

Odkazy:

Žebříček WTA
pavouk Wimbledonu 2007
pavouk Wimbledonu 2008

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
VYHRAJE VAIDISOVA:D:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist