Britské listy: Kdyby hrál Nadal proti Murraymu jako s Berdychem, prohrál by

5. 7. 2010, 12:39
Aktuality 22
Britské listy míní, že na českého tenistu Tomáše Berdycha dolehl tlak prvního grandslamového finále a shodně konstatují, že Rafael Nadal ho porazil v nedělním boji o wimbledonský titul hladce a bez problémů. The Daily Telegraph se domnívá, že první hráč světového žebříčku zvítězil, aniž by hrál svůj nejlepší tenis.
Profily hráčů
Rafael Nadal

"Kdyby takto hrál proti Andymu Murraymu a zkazil tolik forhendů, asi by prohrál. Ale jeho výkon byl dost dobrý na to, aby porazil Tomáše Berdycha ve třech setech," uvedl deník. (článek Nadal porazil Murrayho)

The Independent napsal, že Nadal přesvědčivě rozptýlil pochyby o tom, kdo je nejlepší tenistou světa a "vrátil Berdycha zpátky na zem". Uvedl, že Berdych neměl šanci překonat Nadala ve výměnách od základní čáry. "Čech hrál na síti slušně, ale zdálo se, že neměl sebedůvěru na to, aby k ní chodil častěji. Klíčové však bylo, že v důležitých momentech ztratil nervy. I když už asi není psychicky tak křehký jako kdysi, dolehl na něj zřejmě tlak jeho prvního grandslamového finále," píše The Independent.

Podle The Guardian to bylo nejnudnější wimbledonské finále od roku 2005, kdy Roger Federer porazil Andyho Roddicka. "Toto utkání bylo o světelné roky horší než Nadalova výhra nad Federerem na londýnské trávě v roce 2008. Poprvé od roku 2002, kdy Lleyton Hewitt utahal Davida Nalbandiana, ani jeden hráč nešel po servisu na síť," napsal The Guardian. Kritizuje "kulturu opatrnosti, která ovládla hru, v níž odvaha byla odměňována nejen vítězstvím, ale také oceňována fanoušky".

"Publikum chtělo zábavu a boj. Ve větší míře nevidělo ani jedno. Sterilita moderní hry na trávě bude bezpochyby vysvětlována těžšími míči a pomalejším povrchem, ale ani hráči nejsou úplně bez chyby," dodal The Guardian. Podle něj Berdych "vypadal smířený s osudem dlouho před koncem, ale aspoň bude vědět, že má na to, aby se dostal na tuto úroveň".

Snímky Nadala s wimbledonskou trofejí ovládly titulní stránky skoro všech britských listů. Pouze Daily Mail a The Guardian zvolily patriotický přístup a otiskly na první stránce jediné britské vítěze v letošním Wimbledonu - ve čtyřhře juniorů...

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kdyby byly v prde.li ryby, nemusely by bejt rybniky...
Reagovat
smazaný uživatel
Zeptal bych se těch jejich novinářů "kdo to je ten Murray"?
Reagovat
smazaný uživatel
MURRAY se ještě před pár lety neuměl ani učesat, vydím v tomto ohledu mírný pokrok.
Reagovat
smazaný uživatel
vIdím samozřejmě :)
Reagovat
smazaný uživatel
reci typu keby hento potom tamto su od veci. niet pochyb o tom, ze rafa sucasne dominuje bezkonkurencne. zasluhu okrem jeho makania na sebe ma vsak aj sucasna biedna uroven konkurencie. To, ze fedex je prinajlepsom polovicny z toho na co ma je fakt, del potro je bohuzial dlhodobo zraneny c je velka skoda, murray a djokovic su tiez uplne mimo svojou hrou. rafa na maxime svojej vykonnosti a zvysok hracov v tazkej krize. je to skoda pre tenis. bude zaujimave sledovat ci sa fedex este dokaze namotivovat a zmakat aby predviedol na co ma- do stareho zeleza nepatri, taky aggasi zacal vyhravat prave v jeho veku vo velkom style :)otazka je nakolko chce...vyroky typu "do konca roka No.1 je moja priorita" su keci pre noviny. bol by som rad keby este ukazal co to zo svojho majstrovstva. pokial sa nenakopne a nezacne hrat a pokial sa nepozbiera zvysok top 10, myslim, ze rafa ma sancu ako nikto dat kalendarny GS uz coskoro a je otazka casu kedy rafa zlomi rogerov rekord v pocte GS. to ci to tak bude alebo nie je ma vsak fedex aj vo svojich rukach :)
Reagovat
smazaný uživatel
hral
Reagovat
smazaný uživatel
ad si nechaj keci více chyb nadala mohlo byt spusobeno věčím větrem nez byl behem semifinále potom taky veci nervozitou a take tvrčimi udery berdycha tak ze ad si nechaj keci jsou si nák jistí tím že rafa by v semifinale prohral stím to vykonem tím chtej ŕict ze berdych je horsi hrac nes Murray a ze rafa hrat hrozně? ad jdou do prde-
Reagovat
smazaný uživatel
viděl někdo finále wimbledonu 08?opravdu bylo ty světelné roky od letošního?stojí za stáhnutí a vidění?
Reagovat
smazaný uživatel
stojí , to si píš človeče , ak si mal vidieť nejaký zápas za posledných pár rokov tak toto je on
Reagovat
smazaný uživatel
jojo uzasny zapas fakt super stojí zato
Reagovat
smazaný uživatel
a je to někde ke stažení nebo v prodeji?
Reagovat
smazaný uživatel
na torrentoch to najdes v pohode. vcera som to stiahol
Reagovat
smazaný uživatel
jestli to chceš vidět opravdu kvalitně, tak si kup originál DVD v e-shopu na stránkách WB. Není to ani nějak extrémně drahý.
Reagovat
smazaný uživatel
No oni to asi soudí na základě toho, že Nadal udělal v zápase s Berdychem více "nevynucených chyb" než v zápase s Murrayem. Jenže ony ty "nevynucené" chyby mohli být způsobeny i tím, že od Tomáše ty míče od základní čáry přece jen lítají podstatně rychlej než od Murrayho, takže má menší čas na pořádnou přípravu úderu. Dost často ta "nevynucená" chyba přišla v situaci, kdy se Tomášovi podařilo dobře vrátit nějaký útočný Nadalův úder dostatečně hluboku do kurtu. To je jasný, že si murray tím svým víceméně pinkáním na Nadalovi takovéto chyby nevynutí. :-)))
Reagovat
darek.vrana
To jsou kecy. Kazdy prece hraje to, co mu souper dovoli... Tim jako chteli rict, ze Murray je lepsi nez Berdych, nebo co? A proto od nej v Parizi dostal 3:0...
Reagovat
nando
To je přeci úplná hloupost, co píšou britské noviny. Já taky můžu říct, že kdyby hrál Berďa jako proti RF a kdyby hrál Rafa jako proti Haasemu tak by vyhrál Tomáš. Bylo to první Tomovo finále a myslím si, že to bylo vyrovnanější než třeba finále RG, a to Soda hrál už druhé finále GS. Berdych nemůže za to, že Murray a ostatní Britové nejsou nějakých 70 let schopní vyhrát Wimbledon.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Britský noviny nemůžou za to, že ten zrzek prolhany má keců jako koza hoven a činy žádné.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za agresivní styl tohoto vyjádření, ale takhle to cítím.
Reagovat
smazaný uživatel
Loňské finále bylo jedinečné, podobně jako to v roce 2008, kdy nadvláda Rogera skončila, těžko čekat ihned další rok čili letos podobný atraktivní a vyrovnaný souboj, jaký nabídl Roger s Andym. Tomáš je ve svém historicky prvním GS finále, již to je jeden handicap, druhý handicap je, že stál proti nejlepšímu hráči současnosti a možná vůbec nejlepšímu co se psychické odolnosti týče. Třetí handicap byl levácký servis s velkým spinem, který se dařilo číst až ve třetím setu, čtvrtý handicap byl (a souvisí s prvním), že Tom nezvládl koncovky setů. Říkal jsem si, že pokud Rafa bude ve finále, těžko ho někdo porazí. Co se týče tohoto článku, tak nebýt dodatku, že by na základě výkonu ve finále prohrál s Murray, dalo by se souhlasit. Tohle finále nebylo nejlepší, ale pro mě mělo velký náboj díky Tomově účasti. Britové spokojení logicky nebudou, ale ať Tomáše neproklínají, protože ve Wimbledonu dokázal víc než ten zrzoun Murray, který GS vyhraje bůhvíkdy a to měl dvě možnosti, ve Wimbledonu už se o tom mluví třetím rokem. Tohle je jen alibismus. Nemůžou zkousnout, že Murray nehrál špatně, ale přesto to nestačilo, jenže srovnávat SF a F je zase špatně. Třeba Tomáš hrál polovinu co s Rogerem a co? Stěžujeme si? Ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně trošku objektivní média, ktery zhodnotijou Berdychův výkon bez nějakyho vlasteneckyho cítění...Berdych hrál strašně, Rafa hrál taky podprůměr, celkově to bylo za poslední roky asi nejhorší finále...
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu jak můžete srovnávat finále z různých roků! Vždyt proti sobě hrají jiní hráči, tenis bude tím pádem taky jiný. Tomáš má jiný herní styl než Roger a tak byly výměny možná méně zajímavé, ale že by Tomáš hrál nějak extra strašně, to zas ne. Proti Rogerovi hrál v 1/4 líp, ale to nic nemění na tom, že zahrál svůj průměrný výkon. Stejně tak Rafa. Nemůžeš chtít pořád nesplnitelné, tedy nejtěžší míče, dlouhé výměny se změnou tempa apod...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, i když podle někoho se Tom od Rogera leccos naučil, ale srovnávat finále, ve kterém nastoupí vítěz osmi grandslamů, světová jednička (Rafa) s šestinásobným šampionem, králem trávy a možná vůbec nejlepším všech dob (Roger) anebo to loňské s letošním je nesmysl. Od Toma se čekalo přespříliš, byť lepším hráčem na Wimbledonu nikdo nebyl než Rafa s Tomem, zaslouženě ve finále, ale to samo o sobě ještě neznamená, že bude 5 setů s dramatickou koncovkou. Musíme se dívat na fakta. Za další... letos forma top 10 na trávě nebyla oslnivá, takže by možná těžko jiné obsazení nabídlo zázračné finále.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist