Britové neuspěli v domácí skupině a do čtvrtfinále DC nepostoupili. Slovensko prohrálo i s Chile

15. 9., 18:43
Aktuality 2
Britští tenisté ztratili na domácí půdě v Manchesteru hned po první dvouhře, v níž Daniel Evans (34) prohrál 0:6, 5:7 s Denisem Shapovalovem (25), možnost postupu do listopadových vyřazovacích bojů ve španělské Málaze. Velká Británie nakonec prohrála s předloňskými šampiony z Kanady už po singlech. Slovensko zakončilo svůj debut na finálovém turnaji s bilancí 0:3 ve skupině v čínském Zhuhai, po USA a Německu nestačilo ani na Chile.
Daniel Evans bod nezískal a Britové skončili v Davis Cupu už ve skupině (© NATHAN STIRK / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP)

Kanada – Velká Británie 2:1

Britové prožili v domácí Skupině D v Manchesteru obrovské zklamání. Do bojů o postup sice vstoupili výhrou 2:1 nad outsidery z Finska, jenže pak stejným poměrem padli s Argentinou a museli v posledním utkání porazit 3:0 předloňské šampiony z Kanady.

Jejich naděje zhasla hned po prvním zápase, jelikož Daniel Evans prohrál 0:6, 5:7 s Denisem Shapovalovem. Bod nepřinesl svému týmu ani Jack Draper, semifinalista nedávného US Open nestačil v pátek na Francisca Cerúndola a ve dvou těsných setech byl nad jeho síly i Félix Auger-Aliassime (6:7, 5:7).

Kanada tedy postupuje z prvního místa a letenku do Málagy si zajistila i Argentina, která si zahraje ve vyřazovací fázi v novém formátu Davisova poháru poprvé od roku 2019.

Kompletní osmičku čtvrtfinalistů tvoří kromě Kanady a Argentiny ještě USA, Německo, Španělsko, Austrálie, Itálie a Nizozemsko.

Slovensko – Chile 1:2

Slovenští tenisté nedokázali při svém debutu na finálovém turnaji Davis Cupu vyhrát ani jeden zápas. Naši sousedé nestačili ve Skupině C v čínském Zhuhai postupně na Německo, USA ani Chile.

Proti Jihoameričanům začal Norbert Gombos a podlehl 6:2, 1:6, 2:6 Cristianovi Garínovi. Následně sice srovnal Jozef Kovalík po překvapivé výhře 6:4, 6:7, 6:1 nad světovou dvaadvacítkou Alejandrem Tabilem, nicméně Gombos s Lukášem Kleinem v rozhodující čtyřhře nevyužili mečbol na returnu a padli 4:6, 7:6, 6:7 s Tomásem Barriosem Verou a Nicolásem Jarrym.

Do čtvrtfinále se probojovali z "céčka" USA a Německo. Tyto dvě země svedly v sobotu souboj o první místo v tabulce a úspěšnější byli Američané.

 

Austrálie – Španělsko 1:2

Ve Skupině B ve španělské Valencii, v níž Češi prohráli všechny tři duely, bylo o postupujících do čtvrtfinále rozhodnuto už po dvou zápasech všech týmů. Chybělo jen rozklíčovat, kdo půjde do vyřazovací fáze z prvního místa. O něj se utkali finalisté posledních dvou ročníků z Austrálie a domácí výběr Španělska, který se musel tentokrát obejít bez své největší hvězdy Carlose Alcaraze.

Lépe začali Španělé. Bývalý 10. hráč světa Pablo Carreňo, jenž se vrací po zranění, dohnal manko 2:5 v rozhodujícím setu a udolal 2:6, 6:2, 7:6 Jordana Thompsona. Poté však srovnal Alexei Popyrin, šampion nedávného kanadského Masters přehrál dvakrát 6:4 Pedra Martíneze.

Rozhodnout tedy musela čtyřhra. V ní byli úspěšnější domácí, když Marcel Granollers s Martínezem porazili 5:7, 6:4, 6:4 Matthewa Ebdena a Maxe Purcella.

Itálie – Nizozemsko 2:1

Nizozemci měli v posledním utkání skupiny A v italské Boloni proti domácím loňským šampionům jasný úkol, a sice za každou cenu urvat jeden bod, který by jim k postupu do čtvrtfinále Davisova poháru stačil.

Pořádně se zapotili, jelikož se jim to povedlo až ve čtyřhře, v níž Wesley Koolhof s Boticem van de Zandschulpem zdolali 7:6, 7:5 Simona Bolelliho a Andreu Vavassoriho. Předtím neuspěli v ani jedné z dvouher, přestože byli vždy set od postupu. Van De Zandschulp však podlehl 6:3, 4:6, 4:6 Matteovi Berrettinimu a Tallon Griekspoor nestačil 6:7, 6:4, 3:6 na Flavia Cobolliho.

Nizozemsko skončilo v pořadí skupiny se stejnou bilancí jako Brazílie a Belgie a postupuje díky nejlepší procentuální úspěšnosti vyhraných setů. Itálie, která se musela obejít bez světové jedničky Jannika Sinnera a také Lorenza Musettiho, měla naopak postup jistý už v sobotu.


Pořadí skupin
| Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Patik
Slovensky tenis to má volajako opačne.. naši sa asi radi honia za prehrami...
Reagovat
Carter
Už to, že sme sa tam vôbec dostali je pre nás úspech. Na viac momentálne nemáme (ako už dlhšie nie)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist