Bitvu o finále začne Šafářová proti Schiavoneové

20. 4. 2012, 12:35
Aktuality 29
Semifinálový souboj Fed Cupu mezi českými a italskými tenistkami zahájí v sobotu ve 12:00 hodin česká dvojka Lucie Šafářová, která se pokusí nasměrovat obhájkyně titulu opět do finále proti Francesce Schiavoneové. Po nich se ve druhém zápase v ostravské ČEZ Areně střetnou Petra Kvitová a Sara Erraniová. Rozhodl o tom dnešní los na ostravské radnici.
F. Schiavoneová a L. Šafářová

Lucie Šafářová, jež se v úvodním kole Fed Cupu proti Němkám do nomiace nevešla, si o návrat do sestavy kapitána Petra Pály řekla dobrou formou, kterou se prezentovala před dvěma týdny v Charlestonu, kde prohrála až ve finále se Serenou Williamsovou.

Nyní má možnost získat první bod českých obhájkyň titulu v boji finále, neboť v sobotu ve 12:00 hodin nastoupí k zahajovacímu zápasu semifinálového duelu proti Italkám. Její soupeřkou bude světová dvanáctka Francesca Schiavoneová, která je sice ve výběru hostů papírovou jedničkou, letos však zcela bez formy. Od semifinále v Brisbane odehrála sedm turnajů a vyhrála na nich jen tři utkání. V prvním kole Fed CUpu navíc senzačně prohrála na domácí antuce s Ukrajinkou Curenkovou a problémy měla i s Katerynou Bondarenkovou.

Pětadvacetiletá Šafářová má s o více jak šest let starší Italkou bilanci 4-3, přičemž na rychlém povrchu, na kterém se bude hrát i v Ostravě, vyhrála všechny čtyři vzájemné souboje. Naposledy se spolu utkaly letos v Indian Wells, kde česká hráčka hladce vyhrála první set, po kterém soupeřka kvůli střevní chřipce vzdala. Předloni spolu hrály ve Fed Cupu, Italka tehdy brněnskou rodačku deklasovala 6-2 6-0.

Program zápasu Česko - Itálie:
Ostrava - ČEZ arena, tvrdý povrch:

Sobota (12:00):
Šafářová - Schiavoneová
Kvitová - Erraniová

Neděle (11:00):
Kvitová - Schiavoneová
Šafářová - Erraniová
Hradecká/Hlaváčková - Erraniová/Vinciová

"Vím, co od Schiavoneové očekávat. Doufám, že udělám první bod, aby se Petře nastupovalo dobře," řekla Šafářová na tiskové konferenci. 

Do druhé dvouhry nastoupí Petra Kvitová a Sara Erraniová, které se střetly ve čtvrtfinále letošního Australian Open a česká tenistka dosud jediný vzájemný zápas vyhrála dvakrát 6-4.

Ovšem zatímco Kvitová od začátku února, kdy dovedla Česko do semifinále Fed Cupu, laborovala se sérií zranění i nemocemi a ze tří zápasů jen jeden vyhrála, čtyřiadvacetiletá Italka má životní formu. V Melbourne byla poprvé v grandslamovém čtvrtfinále a letos už dokázala dvakrát získat double - dvouhru i čtyřhru vyhrála na antukových turnajích v Acapulku a před týdnem v Barceloně. 

"Snad to po mém zápasu bude dva nula," přidala Kvitová, která má ve Fed Cupu vítěznou sérii osmi zápasů ve dvouhře.

Pála sestavu Italek očekával
Kapitán Petr Pála tuto italskou nominaci na dvouhry očekával. Schiavoneová je světovou dvanáctkou, a i když se jí v posledních týdnech nedařilo, ve Fed Cupu patří k nejzkušenějším. Erraniová zase minulý týden vyhrála turnaj v Barceloně. "Schiavoneová je zkušená a Erraniová hraje ve výborné formě. Spíš by mě překvapilo, kdyby to bylo jinak," řekl Pála. Šance obou týmů jsou podle něj vyrovnané. "Hrajeme po dlouhé době doma a věřím, že publikum a rychlejší povrch by nám mohly pomoci k úspěchu." 

V neděli se nejdříve utkají týmové jedničky Kvitová se Schiavoneovou a pak dvojky Šafářová a Erraniová. Oba kapitáni mají možnost nominace změnit a Ital Corado Barazzutti by teoreticky na Kvitovou mohl nasadit Flavii Pennettaovou. 

Pokud by se o finalistkách mělo rozhodovat až v závěrečné čtyřhry, mohli by se diváci těšit na velkou bitvu. Na české straně jsou nahlášeny loňské vítězky Roland Garros Lucie Hradecká s fedcupovou debutantkou Andreou Hlaváčkovou, za Italky by měla nastoupit Roberta Vinciová, která ve Fed Cupu čtyřhru neprohrála a zvítězila již sedmnáctkrát, se Sarou Erraniovou

Nahlášené dvojice se letos střetly již dvakrát - v semifinále Australian Open vyhrály Italky, před měsícem v Indian Wells se Češkám povedla odveta.

Česky mají s Italkami bilanci 3-4 a chtějí jim oplatit předloňskou porážku 0-5 v Římě. Výběr kapitána Petra Pály loni získal stříbrný pohár pro Česko poprvé po 23 letech, Italky vyhrály soutěž třikrát v letech 2006, 2009 a 2010 a jsou počtvrté za sebou v semifinále. V Ostravě budou hájit pozici jedniček fedcupového žebříčku, Češky jsou v hodnocení na 2. místě.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
VlS
Výborně Luci, první kolo je doma. Na konci prvního jsem měl trochu strach, ale pak přišel Billy a bylo. Navíc, sympatickej rozhovor po zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
je chyba nohou
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě sice pořád neví, kam má koukat, ale jinak jí to sluší.
Reagovat
smazaný uživatel
Denisa nepřechyluje, za chvíli se do haly přiřítí Oťas a bude na ni mávat žlutou kartou. Denisa neposlechne a Ota to přepne na curling.
Reagovat
smazaný uživatel
hmm lucka nemá naději. Snad Petra vyrovná.
Reagovat
smazaný uživatel
to já si myslim že Lucka má větší nadějki než Petra :D
Reagovat
smazaný uživatel
ehmehm, Safarova jsou jiste 2 vyhry, otazka jestli letos matozna Petra neco uhraje :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Lucka určitě má na to, aby na tvrdým povrchu Francesku porazila, no, jsem zvědavá, zda Lucka konečně zahraje pořádně, naposled to ve FC z její strany nebylo nic moc :-(
Fran je velká bojovnice, ale přece jen, v poslední době se jí až tak nedaří.
Reagovat
Fandina
Lucie vloni zjara zahrála FC super když v Bratislavě porazila dobře hrající Danku Hantuchovou, která byla téměř bez šancí. Tak Lucko proti Fran taky ...... jeď jeď jeď
Reagovat
smazaný uživatel
Flavia nenastoupí, jsem zklamán... Nebudu nic zastírat, nejradši bych viděl zápas Flavie s Andreou. :D Tak snad aspoň ve čtyřhře. :)
Reagovat
freeteepek
Tak já to tipuju po prvním dnu 1:1. Kdo vyhraje a kdo prohraje neřeknu:-) Taky jsem čekal Flavii spíš než Francescu. Asi nás zmátlo vyjádření Petry, že Penetta bude nejtvrdší oříšek. že by byla z formy? Zkušenosti má a tvrdej povrch umí.
Reagovat
tommr
oba zápasy prvního dne budou asi pěkný dramata ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
??SCHIAVONE JE UPLNĚ BEZ FORMY!! :D:D a záhadou je pak Kvitová -Errani ale pokud si pravej Čech! :D:D tak budeš fandit Petře :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me
Reagovat
tommr
já bych Schiavone rozhodně nepodcenoval ... :)
Reagovat
Roger_Federer
Ja bych moc nejasal,Schiavone je dřič,umi si vytvořit tlak a když ma den dokaže težce potrapit i lepši hračky než lucie.Navic Fedcup je jiny než normalni zapasy,takže ikdyž ji to moc ted nejde tak tady se vybičuje k vykonu,pro šafařku to bude moc težky zapas..
Reagovat
smazaný uživatel
Francesca se dovede lidově řečeno vybláznit hlavně v domácích zápasech Fed Cupu. Na italské antuce a s podporou temperamentního publika dokáže velké věci. Jak jí to půjde venku, těžko říct... Bude taky hodně záležet na výkonu Lucky, která v Charlestonu vypadala dobře. Tak uvidíme, i když já to neuvidím. :)
Reagovat
dadaft
Francesca???
jako ostatní jsem trochu zmaten...
není Flavia zraněná?
Reagovat
Fandina
třeba sázka na zkušenost, Fran je bojovnice i v únoru ve fedu bojovala s výhrou forma neforma a vyhrát GS, i když na antuce to chce kromě umu i psychiku, třeba proto ona, forma neforma, povrch nepovrch ... úsměv
Reagovat
Fandina
holky fandíme, máte na to ... ať je to sobotě 2:0 ... pojď pojď pojď
Reagovat
VlS
Připojuji se k tobě, chci vidět Billihiho Kida a Řezníka z Fulneku pěkně v ráži, žádný ustrašený holky, predátorky na lovu :-D
Reagovat
Fandina
jasně pistolí a sekerou pěkně do kurtu a definitivně, ať to jde rychle a žádný míček vedle ... úsměv
Reagovat
Fandina
a predátorky to jsou co také jiného česká lvice a velká kočka modroočka tak ulovte ty potřebné bodíky krásnou útočnou hrou ... go go go
Reagovat
smazaný uživatel
Errani hraje, Penneta sedi, tim lip 2-0 po prvnim dnu. Errani zjisti ze to co dobehla na antuce.. tu jaksi nedobehne.. a Safarova Schiavone spolu hraly nedavno.. jak to dopadlo to kazdy viii
Reagovat
smazaný uživatel
tak jsem se trochu sekl...čekal jsem, že bude hrát Penneta...
tím líp...Schiavone nemá takovou formu a kurt by jí taky sedět neměl...tak snad nepřekvapí...
takhle to tipuju 2:0 pro naše děvčata po prvním dnu...
Reagovat
pepin
Tak doufejme, že to Lucka začne a Péta to v neděli dohraje. A pak si to budeme již jenom užívat.
Reagovat
tommr
kéž by si měl pravdu ... :)
Reagovat
pepin
V sobotu večer si napíšeme a dáme si půl skleničku, tu celou až v neděli po poledni. Po tak dlouhé době musíme přece věřit, že jak Lucka tak hlavně Péta to zvládnou. Již si chladím vínko.
Reagovat
tommr
no já taky doufám, že budeme mít důvod k oslavám, ale rozhodně to nebude po nějakým jednoznačným průběhu - čekám těžký nervy ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist