Berdychovi se dál nedaří, ale bude světovou šestkou

14. 10. 2010, 11:50
Aktuality 15
ATP ŠANGHAJ - Tomáš Berdych se po Šanghaji premiérovému startu na Turnaji mistrů příliš nepřiblížil. Český hráč nedokázal využít zaváhání svých největších soupeřů, když už ve třetím kole nestačil na Španěla Garcíu-Lópeze. Přesto se poprvé v kariéře posune už na šesté místo světového žebříčku.
Tomáš Berdych

Na přelomu jarních a letních měsíců měl Tomáš Berdych životní formu. Byl v semifinále Roland Garros a ve finále Wimbledonu a zajistil si velké množství bodů na to, aby mohl myslet na premiérový start na Turnaji mistrů. Jenže během letního turné po Spojených státech ztratil sebevědomí, když po náročném programu ve Washingtonu prohrál s Malissem a v Torontu ztratil dobře rozehraný duel proti Federerovi.  

Pak už pětadvacetiletý tenista dokázal urvat jen dvě vítězství z osmi zápasů a o účast na prestižním závěrečném turnaji sezony v Londýně se musí obávat.

V Šanghaji jeho velcí konkurenti - Roddick, Verdasco a Južnyj - na obsazení zbylých čtyř volných pozic (reálně spíše již jen tří) selhali v úvodních kolech a český hráč si mohl před posledními turnaji vytvořit slibný náskok. 

Jenže zaváhal i Berdych. Po dobrém výkonu proti Robredovi, kdy ho nezastavily ani žaludeční problémy, nestačil ve třetím kole na Guillerma Garcíu-Lópeze.  

První brejkbol si vypracoval Berdych, jenže neproměnil a v sedmém gamu po třech odvrácených hrozbách kapituloval. García-Lopéz pak měl za stavu 5-3 při svém servisu setbol, ale i když si česká jednička vynutila tie-break, sadu získal Španěl.

Ve druhém setu Berdych ztratil po svém servisu jen čtyři fiftýny, jenže všechny ve třetí hře, která o osudu dějství rozhodla. Garciía-López tak mohl po rovných 100 minutách zvednout ruce nad hlavu a slavit výhru 7-6 6-3.

Berdych, který předchozí zápas s Robredem dohrál značně vyčerpaný, musel s Garcíou-Lópezem bojovat v dlouhých výměnách. Souboj navíc začal kvůli dešti s dvouhodinovým zpožděním a skvěle se pohybující Španěl pak hrál pestře, měnil rytmus a občas se snažil zkracovat hru.

"Musím říct, že jsem se cítil lépe než v zápase s Robredem. Ale když má člověk tři dny střevní problémy, vlastně skoro nic nesní, tak tam není ta síla, aby porážel takovéto hráče," řekl Berdych spolupracovníkovi Radiožurnálu. 

Sedmadvacetiletý García-López potvrdil svou skvělou formu. neboť po svém druhém triumfu v Bangkoku, kde porazil i světovou jedničku Nadala, a čtvrtfinále v Tokiu postoupil do premiérového čtvrtfinále na lukrativním turnaji série Masters 1000. 

Berdych bude světovou šestkou
I tak si rodák z Valašského Meziříčí v žebříčku pro Londýn šesté místo udrží, jelikož David Ferrer podlehl 5-7 4-6 Robinu Söderlingovi.

Šanci kvalifikovat se poprvé na Turnaj mistrů má pětadvacetiletý Berdych poměrně velkou. Definitivně se o složení osmičky pro londýnské finále rozhodne zřejmě až na posledním turnaji série Masters v pařížské hale Bercy od 7. listopadu. 

Berdych se rovněž i přes špatnou formu stane poprvé v kariéře světovou šestkou, neboť již v prvním kole vypadl obhájce titulu a aktuálně šestý Davyděnko a před českého hráče se v novém vydání žebříčku už nikdo dostat nemůže. 

"Měl jsem letos dva cíle - vrátit se do desítky a zakončit rok v Londýně. První se podařilo splnit, teď je potřeba kvalifikovat se do Londýna. Na to, jak jsem se tady cítil, se ty body za šestnáctku hodně hodí. Těch turnajů zbývá ještě dost a doufám, že se mi to podaří splnit," uzavřel Berdych.

"Tom si to zasloužil a taky všichni lidi kolem něj, protože hodně pracoval a snažil se zlepšit," napsal ČTK ze Šanghaje v textové zprávě Berdychův trenér Tomáš Krupa. "Ještě ale není konec roku a máme před sebou ještě jeden hlavní cíl, a to je Londýn (Turnaj mistrů). A tam ještě není, takže zase musí makat," dodal Krupa.

Žebříčkově je Berdych v historii pátým nejlepším Čechem a může se brzy dotáhnout na Jiřího Nováka, který se v kariéře dostal až na páté místo. Výše z českých hráčů byli pouze někdejší světová jednička Ivan Lendl, Petr Korda (2.) a Jan Kodeš (5.). 

Söderling má ve čtvrtfinále možnost odvety za US Open, kde rovněž v boji o semifinále podlehl Rogeru Federerovi. Devětadvacetiletý Švýcar v Šanghaji podle očekávání porazil 6-3 6-4 Itala Andrease Seppiho a ani v sedmém vzájemném souboji s ním neztratil set. 

Berdychova přemožitele Garcíu-Lópeze ve čtvrtfinále čeká rozjetý Novak Djokovič. Druhý hráč světa ještě v pondělí slavil triumf na turnaji v Pekingu, během následujících tří dní ale dokázal bez větších potíží zvládnout další dva zápasy. Po výhře nad Ljubičičem dnes takřka bezchybným a sebevědomým výkonem deklasoval dvakrát 6-1 Francouze Richarda Gasqueta.

Účast na Turnaji mistrů si v Šanghaji zajistil Brit Andy Murray díky postupu do čtvrtfinále po výhře nad Francouzem Jeremym Chardym 6-3 6-4.

- ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ (Čína, tv. povrch, 3.240.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (14. 10. 2010)

Dvouhra - 3. kolo:
García-López (Šp.) - Berdych (7-ČR) 7-6(4) 6-3
Djokovič (2-Srb.) - Gasquet (Fr.) 6-1 6-1
Murray (4-Brit.) - Chardy 6-3 6-4
Melzer (13-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 6-1 3-6 6-3
Söderling (Švéd.) - Ferrer (11-Šp.) 7-5 6-4
Tsonga (12-Fr.) - Mayer (Něm.) 7-5 6-3
Federer (3-Švýc.) - Seppi (It.) 6-3 6-4
Monaco (Arg.) - Zverev (Něm.) 6-0 6-2

Čtyřhra - 2. kolo:
Čermák/Mertiňák (7-ČR/SR) - Dlouhý/Štěpánek (ČR) 7-6(4) 4-6 10-8

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
v současnosti je Berdych hodně slabej. NA každým turnaji bude teď vypadávat v prvních kolech, protože z elitní 50tky porazí maximálně 10 hráčů. Ostatní ho vyklepnou
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych mel zdravotni problemy, hlupaku!
Reagovat
smazaný uživatel
celý poslední 3 měsíce co? ty nulo
Reagovat
smazaný uživatel
Nulo rikej svemu udu! Z peti zapasu, ktere prohral (nepocitaje Davisuv Pohar) mel zdravotni trable ve dvou! Mlc a soupej nohama trdlo!
Reagovat
smazaný uživatel
jsi všem pro smích! každý vidí že Berdych je totálně z formy a těžko někoho porazí. jen ty tu budeš pořád mlet ty svoje naučené fráze že je 6. v žebříčku!
Reagovat
smazaný uživatel
nole byl dneska vybornej, jako za starejch dobrejch casu...cicham cicham uspech! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nějaké poděkování za upozornění na chybu by taky byla slušnost!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, tak. A bude to nejslabší šestka v historii tenisu.
Reagovat
smazaný uživatel
to by mě zajímalo jestli znáš opravdu historii tenisu natolik ze toto muzes tvrdit:))...Takze kontrolní otázka: Kolik hraču tedy bylo v histori na sestem miste???:)
Reagovat
smazaný uživatel
však ho nech,v 80ti už má nárok na sklerozu
Reagovat
smazaný uživatel
Na sestem miste je vzdy sest hracu nezavisle na historii! :-D :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Pred deseti lety na nem byl Agassi, coz nebyl slaby tenista! :-) On to myslel vsak tak, ze letos ma skutecnou formu snad jen Nadal. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
však já vím, jen nemám rád takové rečí. Třebas se podívejte na Nikoaje co předvádí poslední půl rok a přesto byl neustále 6., prostě někdy se daří a někdy ne a někdy má člověk nahráno a i to že se vubec nedari se neprojeví na žebříčku.
Reagovat
smazaný uživatel
Ach jo, kde je ten Berdych z léta tohoto roku?
Reagovat
smazaný uživatel
Jak, že se neposune?
Vždyť Davyděnko spadne, když neobhájil 1000 bodů !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist