Berdychovi chybělo podle Navrátila štěstí, podle Kodeše síly

5. 6. 2010, 08:17
Aktuality 8
Více štěstí v pátém setu chybělo Tomáši Berdychovi ve včerejším semifinále French Open s Robinem Söderlingem podle spoluhráče z Davis Cupu Jana Hájka i kapitána Jaroslava Navrátila. Dvojnásobný vítěz z Roland Garros Jan Kodeš viděl příčinu porážky v tom, že Švéd měl v závěru více sil. Berdych však podle něj ukázal, že svou hrou má na to, aby se dočkal grandslamového titulu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© FFT)

"Bylo to typické semifinále, strašlivý maso. Oba hráli výborně, byl to skvělý zápas, ale těžko říci, kdo byl lepší. V závěru měl Švéd více sil," řekl Kodeš s tím, že v pátém setu Švéd tvrdě servíroval až do konce, kdežto Berdych malinko polevil. "Bylo to trošku tou fyzičkou, ale oba si sáhli až na dno. Nejde hrát pět setů nadoraz. Měl jsem dojem, že Švéd je na centrkurtu víc doma, protože tam hrál víc zápasů. Tomáš mi připadal, že mu to občas moc nesedí, že by to bylo lepší na tom druhém velkém kurtu," uvedl Kodeš, podle kterého byl závěr o morálce a psychické síle.

Na Berdychovi vidí za posledního půl roku velkou změnu. "Hlava mu dozrála, jeho psychická síla je jiná, a proto došel, kam došel," prohlásil bývalý wimbledonský šampion. I Berdych podle něj může jednou vyhrát grandslam. "To jistě, může vyhrát, ale nemusí. Hraje v tom roli hodně faktorů, ale tou hrou na to má, takže by se to mohlo stát," dodal.

Zlepšil se v největší slabině, ocenil Berdycha Lendl
Bývalý Berdychův osobní trenér Navrátil prohlásil, že tenista odvedl velmi dobrý výkon a je těžké mu něco vytknout. "Bojoval, snažil se soupeře držet pod tlakem. Ale v závěru jej opustilo herní štěstí a o výsledku rozhodla v posledním setu ztráta podání," uvedl.

Berdychův spoluhráč z daviscupového týmu Radek Štěpánek semifinále v Paříži nesledoval. Souběžně s duelem totiž bojoval v semifinále prostějovského challengeru s Kazachem Andrejem Golubjovem. I když vyhrál za pouhých 66 minut, uvedl, že nespěchal proto, aby zasedl k televizi a mohl sledovat svého kolegu. "Mám před sobotním finále svůj program. Musel jsem po zápase na rehabilitaci. Samozřejmě Tomáše sleduji, podal v Paříži výborný výkon," poznamenal Štěpánek.

Druhý finalista prostějovského challengeru Jan Hájek stihl až závěr Berdychova utkání. "Tomáš měl tlak, v závěru se mu však přestalo dařit. Chybělo mu pár přesnějších míčů. Ale o tom je tenis," řekl Hájek.

Trojnásobný vítěz turnaje Roland Garros Ivan Lendl, který se připravuje na sobotní exhibici v Prostějově s Jiřím Novákem, měl s Berdychem v rámci tiskové konference před utkáním telefonický hovor. "Až budeš před zápasem nervózní, tak si vzpomeň, proč hraješ tenis. A když ještě dvakrát vyhraješ poslední míč, tak to bude výborné. Přeji ti hodně štěstí," povzbuzovala tenisová legenda českou naději.

Lendl si všiml, že se Berdych před letošní sezonou nesmírně zlepšil v pohybu. "Tím se zpřesnil i úderově a mentálně. Je těžké držet výměny se soupeřem, když je hráč u míče nohama pozdě. Berdych se zlepšil ve své největší slabině," řekl.

pva, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
nando
Tomáš hrál skvělý tenis a prostě v SF narazil na lepšího, to se stává. Je chyba se vymlouvat na štěstí jak to říká Navrátil. Naštěstí od Toma jsem nic takového neslyšel a navíc je z něj cítit obrovské odhodlání jednou ten GS vyhrát. Změnil se a to podle mě zejména díky Tomáši Krupovi - vynikající trenér a psycholog. Už se těším na Wimbledon!
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, nevymlouvat se na štěstí. (I když mě tam ty lajny pak už taky štvaly) Ale s tím, že byl Soda lepší, to mi zas tolik nepřišlo, Podle mě si oba prošli v průběhu zápasu docela velkou krizí, Soda ve druhym a začátku třetího setu, Tomáš v konci čtvrtého a pátého. Ale to, že se chleba lámal v prvním gemu jak říká Tomáš, to je podle mě pravda.
Reagovat
nando
Neříkám že byl lepší výrazně, ale o něco si myslím že jo. Jinak se mi na tenisu právě líbí, že tady nevyhrávají horší, jako třeba v hokeji nebo fotbale. V tenisu, kor na tři sety, podle mě nemůže vyhrát horší hráč. Když je to třeba hoodně vyrovnaný, tak vyhraje třeba šťastnější, ale v 95% zápasů vyhrávají ty opravdu lepší. Výjimkou je snad jen Karlovič.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome díky za tentn zápas, Bylo tam vše. Napětí, zvraty. I chvíli ten slastný pocit, že je to tak blízko. Ale přece jen zaplatils daň, PRVNÍ SEMIFINÁLE na takovém turnaji. Prostě podání ti odešlo a tom to bylo. Ale nevadí. fajn příslib do budoucna. hlavu máš teď mnohem lepší a to je fajn.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha, jak si nemohl trenér všimnout skutečnosti, že to bylo hlavně o vyšťavení? "Chybělo štěstí...". Díky za Krupu. Dobře, že si to sám Tomáš uvědomil - je fakt, že výměny ve Wimbledonu nebudou tak vyčerpávající, ale taky je třeba si uvědomit, že Berdych za celý turnaj nehrál více než 3 sety (až do semi) - a přesto mu už ke konci 4. setu viditelně síly docházely. To by se tenistovi, který má dle svých vlastních slov ambice VYHRÁT celý ten turnaj, stávat nemělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc v tom zápase zase tolik dlouhých a náročných výměn nebylo ... to by počítám Tomáš odpadl s Nadalem ve finále již po prvním, druhém setu. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě to byla nejen fyzicka,ale hlavně to napěti,cely zapas se držet a hrat vyborně, vemte si to,že to sice nebyli dlouhe vyměny,ale nesmirně vypjate utkani,spousta winneru, zabijacky serv na obou stranach občas paska,občas bestovni winner na obou stranach,Soda jen prokazal pevnějši nervy. Berdych prostě v patem už v sobě neměl dostatek sil v sobě na break.Ale smekam, super utkani!Jen škoda,že ho nedal, měl šanse, balo to skvěle vyrovnane.
Reagovat
nando
Tomáš sice hrál ty zápasy předtím 3:0, ale podle oficiálních statistik strávil na kurtu víc času než Robin, takže se to nedá brát jen podle setů. Myslím, že ve fyzičce i v pohybu šel určitě dopředu, i když rezervy tam stále jsou. Ale jinak určitě souhlasím s tím, že je hloupost se vymlouvat na štěstí, postoupil prostě ten lepší.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist