Berdycha trápila Štěpánkova pestrá hra. Krajana přetlačil razancí

27. 5. 2015, 21:55
Aktuality 38
V kruhové aréně jako pro gladiátory se střetli tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek na Roland Garros a jejich zápas v 2. kole přinesl nesmlouvavou bitvu. Z výhry se podle očekávání radoval čtvrtý hráč světa Berdych, ale s kraťasy a finesami svého soupeře měl plné ruce práce.
Tomáš Berdych

Štěpánek dokázal svým pestrým tenisem dostat Berdycha z rytmu a co nejméně ho pouštěl k nátlakové hře. "Taktika byla jasná: nehrát stereotypně odzadu, což má Berďa rád. Snažil jsem se měnit tempo hry a dařilo se mi to," řekl aktuálně až 129. hráč žebříčku ATP. 

Favorita trápil především častým přesnými zkrácením hry za síť, na které buď Berdych nezareagoval, nebo ho následně Štěpánek úspěšně prohazoval. "Víme, že dobíhání kraťasů není Berďova oblíbená disciplína, takže jsem se toho snažil využívat. Nejdřív skvěle, pak už tam nějaké stopbaly byly navíc," řekl Štěpánek. Díky tomu si mohl vítězně poskočit po druhém setu, jelikož v tie-breaku mu taktika s kraťasy vyšla hned čtyřikrát a po dvou hodinách hry vyrovnal stav na 1-1. 

"Kraťasy nejsou v jeho hře nic překvapivého. To je věc, která ho zdobí, dělá z nich spoustu bodů. Nad rámec bylo, že průměr dobrých kraťasů držel na neskutečné úrovni a dělal hodně bodů," ocenil Berdych. Postupem času ale dokázal soupeři vzít vítr z plachet. "Ve finále se mi podařilo začít hrát rychleji, brát mu čas a nedostával se k nim. A když, tak v blbé pozici," konstatoval Berdych. 

Ještě ve třetím setu dokázal Štěpánek, v 36 letech a 192 dnech letos nejstarší hráč ve dvouhře v Paříži, držet s Berdychem krok. Dělal tradiční gesta, posunky, dobře podával, ale přeci jen pomalu ztrácel a Berdych svou razancí uspěl. 

Berdych: Na to jak dlouho nehrál, tak klobouk dolů
Hlediště, v kterém bylo hodně dětí, fandilo sporadicky. Jednotlivé výkřiky převážně povzbuzovaly Berdycha. Česky se občas ozývalo: "Pojď, Radku!" 

Před čtvrtým setem organizátoři po úpravě kurt zároveň nakropili. Berdych i Štěpánek pak chvilku čekali, až se voda vsákne, jelikož antuka zůstala příliš mokrá. Berdych si nechal část za základní lajnou znovu upravit, aby neuklouzl. 

I ve čtvrtém setu rozhodl Berdych o své výhře rychlým nástupem a brejkem na začátku sady. O podání už nepřišel a stihl vyhrát dříve, než se prodlužující stíny od zapadajícího slunce dostaly hlouběji do kurtu. První mečbol ještě Štěpánek odvrátil, ale při druhém udělal dvojchybu a zaklonil ve zmaru hlavu. 

U sítě si oba čeští daviscupoví reprezentanti podali ruce, objali se a krátce spolu mluvili. "Já jsem Berďovi pogratuloval a řekl jsem mu, aby to tu vyhrál celé, že mu to přeju," uvedl Štěpánek. "K tomu je pořád spousta zápasů a spousta dřiny," reagoval Berdych a krajana povzbudil slovy: "Na to, jak dlouho jsi nehrál, tak klobouk dolů." Štěpánek se vrací na kurty po více než sedmi měsíční pauze zaviněné zraněními a odehrál letos teprve pátý turnaj.

Štěpánek: Je to pro mě skvělý signál
Zatímco Štěpánka v hráčské lóži podporoval jeho kondiční trenér Marek Všetíček, na druhé straně u Berdycha bylo plněji. Výjimečně zakřičela přítelkyně Ester, často svého svěřence povzbuzoval venezuelský kouč Daniel Vallverdu. Seděli tam i hráčův fyzioterapeut, oba kondiční trenéři a manažer. 

"Vytáhl jsem z něj maximum. Nikdo nečekal, že to bude takhle vyrovnané. Pro mě je to skvělý signál, že jsem na správné cestě, když dokážu trápit hráče první pětky," pochvaloval si Štěpánek, který se přesune na challenger do Prostějova. 

Berdych porazil Štěpánka na okruhu ATP potřetí ze čtyř vzájemných zápasů. Proti krajanům se mu dál daří, českého tenistu zdolal už podesáté za sebou. Naposledy Berdycha dokázal porazit Robin Vik na turnaji v Dubaji před devíti lety.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
kada.tom
A Leo je taky ve 3. kole, super :-))
Reagovat
vendulkabendulka
Despite 9 losses in 2015, Tomas Berdych is the ONLY ATP player who has not lost to a player outside the Top Ten this year.
Reagovat
tommr
to je obdivuhodná vyrovnanost výkonů. Kéž by se k tomu jednou dopracovala i Petra Kvitová ... :)
Reagovat
George_Renel
Je to hezké, ale jsem si jist, že by nějaký výkyv s radostí vyměnil za jeden Wimbledon.
Reagovat
tommr
ty chybějící tituly jsou dány spíš větší konkurencí u mužů kde ti nejsilnější prostě velký tituly nikomu nepustí. U žen je mnohem menší konkurence a kdyby byla Petra schopná porážet slabší hráčky tak jako to umí Tomáš tak by dneska měla i těch GS titulů mnohem víc ... :)
Reagovat
FulnekUltras
ženy oproti mužům hlavně nedokážou dlouhodobě udržet stabilní vysokou výkonnost...pokud někdy v minulosti byly nebo i dnes jsou výjimky, jde většinou o osoby diplomaticky řečeno trochu méně ženské...
Reagovat
Fandina
Petra má ale víc titulů než Berďa. Je to super, být takovou stálicí, jako Berďa. Ale Petra je zatím úspěšnější než Berďa.
Reagovat
kada.tom
Marin pěkně :-))
Reagovat
mayday
Prosím o letmé informace k Prostějovu, kdo už tam byl párkrát... Jak je to s lupeny, dá se v klidu dojet a koupit lupeny v kase, jak to tam bývá s kapacitou a lidmi? Díky.
Reagovat
Fandina
Byla jsem tam několikrát a nikdy jsem neplatila.
Reagovat
mayday
Tam se neplatí jo? Aha, a natřískaný, že bych si nesedl nikam, to asi bude v pohodě, že jo. Díky teda.
Reagovat
Fandina
Já tam byla vždycky v týdnu a vždycky bylo dost místa na sezení.
Reagovat
Roger_Federer
Po a ut(kdy se hraje nejvic zapasu)je tam vic lidi az odpoledne..Sednes si na centru uplne v pohode, a dalsi kurty maji na sezeni malo fleku, hodne na stani.
Perfektni je vyhled z terasy budovy, kdy vidis na 1 a 2 kurt zaroven..
Reagovat
smazaný uživatel
přenechám levně lístek na French Open na zítra 29.5.Vstup na kurty + až 18. Měl jsem nehodu. tel. 721300269
Reagovat
Frick
http://sport.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A090228_235642_sporty_ot

Neumim anglicky, nemám ŘP (no budiž), neumim zapnout počítač a 18 let jsem byl v KSČ.

No vida - tak navíc je největší komouš pan daňový odklonitel :-D

To člověka pobaví. :-D
Reagovat
Frick
Vstoupil tam na vojně - jestli na ní šel po vejšce, tak věkově to odpovídá přesně na začátek 70. let, kdy mu bylo lehce přes 20 let a těch 18 let členství je "až do plyšáka".

Inu uvědomělý soudruh Černošek.
Reagovat
darek.vrana
Ten to má napsaný na čele. Tyhle lidi mají dneska všude zelenou.
Reagovat
babolat.cz
vyžrané prase to je..jak Rittig. Na každou svini se vaří voda.
Reagovat
Frick
Tak to je podobný jako "Hon na Kvitovou". Pozitivum pro Tomáše budiž to, že Vik už 3 roky nehraje :o)

No myslím, že ho Jiřík jednou dá. :o)
Reagovat
tommr
jen aby se spolu vůbec někdy potkali dřív než Tomáš s tenisem skončí. Pokud bude Jirka na velkejch turnajích pořád vypadávat v prvním kole tak k tomu jejich zápasu nemusí nikdy dojít ...
Reagovat
Fandina
Mám radost, že to Berďulka nakonec dal a vyhrál. A na Ráďu jsem zvědavá v Prostějově. Kdyby to vyhrál, bylo by to super.
Reagovat
FulnekUltras
Hlavně aby mu někdo vyřadil Kukuškina... ;-)
Reagovat
Fandina
To by bylo super. Ale koukala jsem, že je tam celkem silné obsazení, nejen on, Souza, Berankis, Darcis, Lajovic, Golubev, Carreno Busta a pak hlavně naši kluci Veselka, Rosol, Adámek a jak jsem četla vedle pod článekem možná i Kližan a pořád se neví, jestli tam bude Tipsarevič.
Reagovat
FulnekUltras
Janko se pořád ještě dává zdravotně do kupy...ale i tak by jeho případný duel s Radkem svůj topolánkovsky "jedničkový" ;-) náboj určitě měl...
Reagovat
Fandina
:-))))))))))) Tak to nepochybně, na to se hned tak nezapomene ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Kluci si přehazují komplimenty jak horký brambor :) Dobře že si Radek uhrál ten set, výsledek zápasu tak je, že vlk se nažral a koza se taky trochu nažrala.
Reagovat
Kytka
Kámoši to jsou, ale víc jsem fandila Tomášovi. V turnaji má přece jen více šancí. Hlavně když teď odpadl Fognini. Paire je přece jen schůdnější.
Reagovat
tommr
těžko říct. Fognini se sice zdá být nebezpečnější, ale Tomášovi se možná bude proti Pairemu hrát hůř, protože ten bude mít na svý straně diváky i rozhodčí ...
Reagovat
smazaný uživatel
" Berdych vyhrál 10. partii proti českému sokovi za sebou. Naposledy ho přemohl Robin Vik před devíti lety v Dubaji."

Z Idnes. Jméno Robin Vik slyším poprvé v životě...
Reagovat
smazaný uživatel
To já taky, ale podle všeho byl svého času 57. na světě.
Reagovat
slacker
Legenda
Reagovat
smazaný uživatel
Když koukám na jeho profil, tak se podle všeho ještě nevrátil z turnaje, který odehrál v roce 2008 :D
Reagovat
darek.vrana
Byl to talent, ale tenis ho nebavil...
Reagovat
panzer.dragon
co sem tak koukal, tak se mi líbí, že si plácnul s velkejma tenistama nadal, fedex, delpo, hewitt, djoko, karlovic, lopez atd to musí bejt příjemný
Reagovat
smazaný uživatel
Skutečně klobouk dolů. Je škoda, že se potkali tak brzy. I Radek měl s touto hrou na to postoupit do dalšího kola.
Reagovat
FulnekUltras
teď se může naplno ukázat v Prostějově...
Reagovat
Kytka
Škoda, že se Radek nepotkal v druhém kole se slabším soupeřem, mohli tak postoupit oba. Nemám ráda, když se dva naši musí pobít mezi sebou. Navíc kluků máme jako šafránu. Tři holky bych vyměnila za jednoho aspoň trochu tak dobrého jako je Berdych.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist