Berdych zbraně neskládá: Pořád tu je o co hrát!

4. 11. 2013, 21:01
Aktuality 5
Počtvrté hraje tenista Tomáš Berdych Turnaj mistrů a počtvrté vstoupil do vrcholu sezony porážkou. V Londýně dnes nestačil na Švýcara Stanislase Wawrinku a o postup do semifinále ze skupiny A se bude muset poprat ve zbývajících zápasech proti favorizovaným Španělům.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Není to rozehráno nejlepším možným způsobem, ale neskládám zbraně. Šancovní to pořád je," řekl Berdych po prohře 3-6 7-6 3-6 se Švýcarem Wawrinkou. "Zbývající soupeři jsou na papíře ještě těžší, ale připravím se na ně. Už jsem tady byl v situacích, kdy to se mnou nevypadalo dobře, a předloni jsem šel do semifinále," vzpomněl si na své nejlepší vystoupení. 

Ve druhém utkání skupiny se Berdych střetne buď se světovou jedničkou Nadalem, s kterým prohrál patnáctkrát po sobě, nebo s Davidem Ferrerem. Pokud se ale bude držet statistiky, tak zatímco všechny své první zápasy na Turnaji mistrů prohrál, druhé naopak pokaždé vyhrál. "To je hezký a rád bych na tohle navázal. I tohle může být pozitivní. Člověk musí bojovat od začátku do konce," pronesl Berdych. 

Ve zmíněném roce 2011 Berdych na úvod turnaje prohrál z mečbolu se Srbem Novakem Djokovičem. Pak ale odvrátil mečbol, porazil ve druhém utkání jeho krajana Janka Tipsareviče a po výhře nad Ferrerem prošel do semifinále. 

Po utkání s Wawrinkou, ač zápas ztratil po vyrovnaném boji skoro po dvou a půl hodinách hry, Berdych jen těžko hledal pozitiva. "Důležité je se držet toho, že mám rytmus. Balon trefuju čistě a herní projev na kurtu není špatný. Nic mě nebolí, nic netáhne, což je důležité, a teď se musím nachystat na další duel," řekl. 

Utkání se ve prospěch Švýcara zhouplo především díky tomu, že Berdych nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů, zatímco Wawrinka uspěl při dvou ze čtyř. "On prostě zvolil lepší variantu na daný míč, který byl v tu dobu důležitý, což rozhodlo," uvedl Berdych. 

V prvním setu český hráč poměrně bojoval s vlastním servisem. Chvilku mu trvalo, než se dostal do rytmu. Důvodem mohl být i jeho hodně vysoký nadhoz. "V tom může být, nechci říct problém, ale takhle to mám a musím se sžít s halou. Soupeř dobře returnoval a vyvíjel tlak, tak jsem možná na začátku tlačil víc na pilu, než bylo zdrávo, a pak ztratil trošku přesnost, ale i tak to bylo hratelný," řekl Berdych. 

Wawrinka potvrdil, že patří k Berdychovým neoblíbeným soupeřům. Se Švýcarem prohrál letos potřetí za sebou. "Kdyby se dalo tak snadno pojmenovat, proč tomu tak je, něco bych změnil a vyhrával nad ním. Jestli někdo zná recept, ať se ozve," řekl osmadvacetiletý Berdych a pochválil letošní zlepšení Wawrinky. "Jde nahoru a jeho kouč Magnus Norman odvádí dobrou práci," doplnil. 

V úterý bude mít Berdych den volna. Půjde trénovat a bude odpočívat před pravděpodobným středečním duelem. Lákadlo v podobě fotbalové Ligy mistrů, zápasu londýnské Chelsea s Schalke, ho nechává ledově klidným. "Nevím, jestli by mě tam přivítali s červenou šálou," usmál se Berdych, fanoušek konkurenčního Manchesteru United. 

V Londýně navíc Berdych není kvůli zábavě, ale pracovně. Proto by podle něj nebylo vhodné vysedávat v chladu na stadionu. "Je to hezký, že tady možnosti jsou, ale musím na sebe dávat pozor. Tohle nebyl poslední zápas sezony a ani poslední turnaj sezony. Ještě je pořád o co hrát a o hodně hrát a musím na sebe dbát," řekl Berdych, který bude po Turnaji mistrů oporou Česka ve finále Davis Cupu v Srbsku.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
šance stále je, a dokud naděje žije má se bojovat. proč by nemohl porazit unaveného Davida nebo v poslední době "slabšího" Rafu? Ale je fakt, že musí hodně zamakat.
Reagovat
HuckoShark
Letos Berdych porazil jen Djokovice na antuce a to mel Djokovic asi nejakou chvilkovou klinickou smrt,kdyz si nechal doslova proplout mezi prsty vyhrany zapas. V ostatnich pripadech sice porazel horsi hrace,ale to uplne neni ono. Chybi mi u nej takova agresivita,kterou mel zhruba pred 3-4 lety. V dnesni dobe to hraje takovou divnou udrzbu a kdyz zariskuje,tak to zkazi. Proste divny. Tezko rici,jestli to nekdy nakopne zase zpatky. Ohledne bodu ma docela dobrou taktiku, v jednom z grandslamu vypadnout v prvnim kole a dalsi rok nemusi nic obhajovat:-D. Ale samozrejme mu preji,aby mu to litalo.
Reagovat
darek.vrana
S Tomášem nesouhlasím, že to bylo jen o těch brejkbolech. Wawrinka byl bohužel lepší po všech stránkách a Tomášův výkon se mi nelíbil. Vyhrát si opravdu nezasloužil. Servis občas super, ale občas tragický. Mezihra hodně marná, žádný moment překvapení, méně agresivity než Wawrinka. A return to je obecně jeho největší slabina.
Reagovat
tommr
jj máš pravdu. Tomáš hraje v poslední době samý pomalý a slabý údery na jistotu a jeho hra je až příliš čitelná. A pak se ještě strašně diví když soupeř z těch jeho nedůraznejch úderů zahraje winnery ...
Reagovat
Fandina
Stan hrál líp to určitě, ale hlavní problém byl v tom, že opravdu proměnil dva brejkboly ze čtyř a to v každém setu jeden a Tomáš z pěti žádný. Takže to byl důvod Tomášovi prohry. TB zahrál excelentně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist