Berdych zastavil rozjetého Del Potra a slaví první letošní titul!

5. 10. 2008, 09:11
Aktuality 3
ATP TOKIO - Tomáš Berdych vyhrál turnaj v Tokiu a získal první letošní titul. Český daviscupový reprezentant dokázal připravit teprve druhou porážku z posledních 31 zápasů Argentincie Juanu Martinu del Potrovi, kterého ve finále porazil hladce 6-1 6-4. Na turnaji okruhu ATP triumfoval počtvrté v kariéře. Ve čtyřhře neuspěl v boji o titul Lukáš Dlouhý.
Tomáš Berdych

Aktuálně 27. tenista světa Tomáš Berdych dnešním vítězstvím potvrdil svou výbornou formu na asijském turné. Minulý týden v Bangkoku podlehl až v semifinále třetímu hráči světového žebříčku Novaku Djokovičovi ze Srbska.

Berdych v Tokiu porazil čtyři hráče první světové dvacítky. Robreda, Fernanda Gonzaleze, sobotním semifinále vyřadil bývalou světovou jedničku Andyho Roddicka ze Spojených států amerických a ve finále si hladce poradil i s objevem letošního léta Del Potrem. Jejich zápas na tvrdém povrchu trval hodinu a 18 minut, vítěz obdržel prémii 135.000 dolarů.

"Na téhle úrovni bývají zápasy hodně těsné a vyrovnané, proto je důležité hrát bez výkyvů. Mně se to po celý týden dařilo, získat titul je skvělé," řekl po utkání český tenista.

Dvacetiletý Argentinec v této sezoně získal čtyři tituly a navíc pomohl své zemi k postupu do finále Davisova poháru. Bezmála dvoumetrový Jihoameričan prohrál od Wimbledonu až do dneška pouze jednou, ve čtvrtfinále US Open, dnes si připsal druhou porážku z 31 zápasů. Berdychovi pomohly k triumfu tři z osmi využitých brejkbolů a suverenita při vlastním podání, kterou dokumentovalo i jedenáct es. Sám servis ani jednou neztratil.

Del Potro nebyl při finále v nejlepší kondici, v úvodní sadě si podle agentury AP vyžádal pauzu a léky na podrážděný žaludek. "Po prvním setu jsem začal hrát trochu lépe, ale to už bylo pozdě. S tím zápasem jsem už neměl šanci něco udělat," posteskl si Argentinec, který by se měl v pondělním novém vydání žebříčku ATP objevit na deváté pozici, nejvýš v kariéře.

"Každý mohl vidět, že měl problémy. Kdyby byl zdravý, mohlo to vypadat úplně jinak, ale dařilo se mi na podání a všechno pak do sebe zapadlo," dodal český tenista.

Dnešní duel byl druhým vzájemným - i v prvním, na antuce v Prostějově vyhrál ve dvou setech Berdych. V Tokiu se však očekával mnohem vyrovnanější průběh.

Třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí letos marně bojoval o titul v červenci na antukovém turnaji v Bastadu, kde podlehl Španělovi Tommymu Robredovi. Předchozí prvenství slavil Berdych loni v Halle, předtím vyhrál turnaje v Palermu a v Paříži.

Berdych si v žebříčku díky triumfu polepší zhruba o 7 míst. Del Potrovi i finálová prohra zajistila premiérový posun do první světové desítky.

Ten si navíc udržel teoretickou šanci na premiérovou účast na závěrečném podniku sezony, Turnaji mistrů v Šanghaji. Tam se kvalifikuje prvních osm hráčů letošního žebříčku a Berdych nyní na osmého Jamese Blakea bude ztrácet 88 bodů. Del Potro se za Američana dotáhne dokonce na rozdíl pouhých dvou bodů.

Dlouhý s Paesem druhý titul v řadě nezískali
Český tenista Lukáš Dlouhý s Indem Leandrem Paesem nedokázali navázat na týden starý triumf z Bagkoku. V japonském Tokiu ve finále podlehli rusko-německé dvojici Južnyj/Zverev 3-6 4-6.

Poprvé se s těmito soupeři střetli v premiérovém společném finále na trávě v Halle a rovněž jim podlehli. Nastartovali se ale ke skvělým výkonům. Ve Wimbledonu prohráli až v semifinále v té době s nejlepším párem světa Nestor/Zimonjič, stejně jako na dalších dvou turnajích. Na US Open nestačili až v boji o titul na domácí dvojicí bratrů Bryanových. Před týdnem získali první titul v Bangkoku.

Díky úspěchům jsou na dobré cestě do Šanghaje na Turnaj mistrů.

ATP TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 869.000 dolarů) - finálové výsledky:

Dvouhra - finále:
Berdych (9-ČR) - Del Potro (5-Arg.) 6-1 6-4

Čtyřhra - finále:
Južnyj/Zverev (Rus./Něm.) - Dlouhý/Paes (1-ČR/Ind.) 6-3 6-4

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Moc jsem Tomášovi nevěřil, ale tohle je vynikající výsledek.. Bohužel jsem finále neviděl, ale 6:1 6:4 působí hodně hladce. Pěknej výkon. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no wow, to sem nečekala ...
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Tome, paráda :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist