Berdych zakončí sezonu počtvrté mezi sedmičkou nejlepších

18. 11. 2013, 10:51
Aktuality 41
I když Tomáš Berdych v letošní sezoně nezískal vyjma 'salátové mísy' žádný titul, zakončí ji počtvrté v řadě mezi sedmi nejlepšími tenisty světa.
Profily hráčů

Tomáš Berdych sice letos jako jediný hráč z Top 10 nevyhrál žádný turnaj ATP, stabilními výkony se však mezi elitou s přehledem udržel. Letos přezimuje stejně jako v roce 2011 na 7. místě, loni a před třemi lety skončil šestý.

I letos mohl své maximum vyrovnat, ztrátu 25 bodů na šestého Rogera Federera ale nesmazal. Včera ve finále Davis Cupu k tomu potřeboval porazit Djokoviče, s již 24 zápasů neporaženým Srbem ovšem prohrál 0-3 na sety.

V novém roce by nejlepší český tenista mohl zaútočit nejen na své nejlepší umístění (5. místo), v případě výraznějších úspěchů může atakovat i post světové trojky, Pokud by ale měl stáhnout ztrátu 1620 bodů na třetího Španěla Davida Ferrera, musel by na Australian Open dojít alespoň do finále a také by potřeboval v nejbližší době ukončit čekání na titul.

Záležet bude také na tom, v jaké formě se vrátí čtvrtý hráč světa Andy Murray, který bude po operaci zad obhajovat hodně bodů. Naopak aktuálně pátému Juanu Martínu Del Potrovi se v roce 2013 v Austrálii nedařilo a má tak největší šanci se v úvodu nové sezoně posunout výš.

V čele singlového žebříčku je Rafael Nadal ze Španělska, který uzavřel sezonu v pozici jedničky potřetí v kariéře. Druhý je Novak Djokovič, jenž sice se srbskou reprezentací o víkendu ve finále Davisova poháru neuspěl, přesto však snížil svou ztrátu na první příčku z 920 na 770 bodů.

Druhým nejlepší Čech Radek Štěpánek je na 44. příčce. V nejlepší stovce jsou také Lukáš Rosol (47.) a dvacetiletý Jiří Veselý (84.). jenž je na konci roku v elitní stovce poprvé. Štěpánkovi patří navíc devátá příčka v pořadí čtyřhry.

Žebříčky ATP k 18. listopadu:
Dvouhra:
1. (1.) Nadal (Šp.) 13.030 b.
2. (2.) Djokovič (Srb.) 12.260
3. (3.) Ferrer (Šp.) 5800
4. (4.) A. Murray (Brit.) 5790
5. (5.) Del Potro (Arg.) 5255
6. (6.) Federer (Švýc.) 4205
7. (7.) Berdych (ČR) 4180
8. (8.) Wawrinka (Švýc.) 3730
9. (9.) Gasquet 3300
10. (10.) Tsonga (oba Fr.) 3065

11. (11.) Raonic (Kan.) 2860, 12. (12.) Haas (Něm.) 2435, 13. (13.) Almagro (Šp.) 2290, 14. (14.) Isner (USA) 2150, 15. (15.) Južnyj (Rus.) 2145, 16. (16.) Fognini (It.) 1930, 17. (17.) Nišikori (Jap.) 1915, 18. (18.) Robredo (Šp.) 1810, 19. (19.) Simon (Fr.) 1790, 20. (20.) Anderson (JAR) 1685,
...44. (44.) Štěpánek 970, 47. (47.) Rosol 956, 84. (82.) Veselý (všichni ČR) 616.

.
Čtyřhra:
1. (1.) B. Bryan, M. Bryan (USA) 14.960, 3. (3.) Soares (Braz.) 7380, 4. (4.) Peya (Rak.) 7310, 5. (5.) Marrero (Šp.) 5150, 6. (6.) Melo (Braz.) 5135, 7. (7.) Dodig (Chorv.) 5030, 8. (8.) Verdasco (Šp.) 4580, 9. (9.) Štěpánek 4035, 10. (10.) Paes (Ind.) 4025, ...45. (45.) Dlouhý 1650, 70. (70.) Čermák 1143, 72. (73.) Rosol (všichni ČR) 1063.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

41
Přidat komentář
Roger_Federer
to ja samozdřejme vim...myslel jsem, že je to z meho ironickeho přizpevku patrne.
Reagovat
Pe3k
Ok.

Btw. Nadal vyhrál mezinárodní hlasování pro nejhorší chování hráče na kurtu během sezony 2013.
Reagovat
Roger_Federer
Zajimava informace, hlasovali teniste(odbornici) nebo fanoušci?
Reagovat
Pe3k
Jen fanoušci...
Reagovat
smazaný uživatel
To by mě zajímalo proč, když nedělal nic špatného narozdíl třeba od Djokovice.

A co by to byl za tvuj přispěvěk, kdyby si tam nedal něco Špatného o Rafovi jako vždy že :) A pak kteří fanoušci jsou špatní
Reagovat
Pe3k
Nedělal nic špatného? :D Tobě je tak 15 roků viď?

Nadal má ze všech hráčů na okruhu nejvíce napomenutí od rozhodčího za nedodržování času při podání, nejvíce krát ilegální coaching, pak nastřelení hřáče tenisákem do obličeje, mnohokrát nesportovní chování a další...

Ale tím nechci říct, že třeba Djokovic je svatý...Taky dostal hodně hlasů, stejně jako Berdych, Almagro nebo třeba janowitz a Raonic. Každopádně nejhorší chování má (pro některé překvapivě) Nadal...
Reagovat
tito
Vánoce v předstihu :-)
Reagovat
Roger_Federer
:), nebud cinik
Reagovat
Pe3k
Roger nakonec zakončil sezonu na 6 místě. Po všem tom co se letos na jeho hlavu sneslo, to není tak špatné umístění. Věřím, že příští sezonu to bude lepší :)
Reagovat
Frick
Taky nezapomínejte, že mu chyběl zápas k tomu, aby se stal no. 1, co to bylo za zápas? Dle Wiki měl šanci hned ve dvou zápasech. Jeden proti Krajicekovi a co ten další? Nebylo to proti tomu Wittovi, co byl nejlíp 160.? No, šanci neproměnil a pak už to šlo z kopce. Pokud nebudem počítat ten proklíanej zápas Radwanský s Kerolajn, tak Petře scházely k no. 1 zápasy dva. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
čistě teoreticky 54 vyhranejch míčků, kdyby Viku vypráskala 6-0 6-0 bez ztráty bodu :D (sme se zasmáli no)..
Reagovat
gigin
Reagovat
tito
102, 431
Reagovat
smazaný uživatel
150
Reagovat
gigin
ok
Reagovat
smazaný uživatel
Gigin sa priznal, že je povestná štyřiadvacítka :))
Reagovat
Roger_Federer
Tohoto vysoce kvalitního diskutera z řad haterů Federera nikdo už rok nevidel...A jeho pokračovatel a pravdepodobny provozovatel Olympiada je jen stínem odborníka, kterym byval ....24.:):)
Reagovat
Pe3k
Jen pro tvé info. Olympiáda a 24 je pořád ten stejný člověk...
Reagovat
smazaný uživatel
Korda síce vyhral GS, ale tak dlhodobo v prvej desiatke nebol, alebo sa mýlim?..Samozrejme, Tomáš by s ním asi menil, ale byť v prvej sedmičke takú dobu je podla mna super výsledok..Bohuzial pre Tomáša, docení sa až keď Berdych skončí kariéru a naraz prídu problémy, ktoré trápia napriklad slovenský tenis..t.j. nulová nástupnícka generácia..
Reagovat
darek.vrana
Korda byl v desítce v roce 1992 a pak až 1998. To byl ale chvíli 2. Mezitím byl většinou někde ve dvacítce...
Taky si říkám, že se blíží pomaličku čas, kdy začne Béďa jít dolů. Zatím má jeho hra i kariéra pořád vzestupnou tendenci, ale přece jenom za chvíli už bude patřit ke starším hráčům. Snad se vyklube někdo další.
Reagovat
smazaný uživatel
hele, to mi tady ani nepiš, sama si to uvědomuju čím dál víc a je mi z toho smutně, protože nikdo jiný není.
Jak mám ráda české tenisty, zrovna Petr Korda mi byl příšerně nesympatickej.
Reagovat
darek.vrana
Taky to nebyl můj favorit. Ze všech českých hráčů, které pamatuju a které jse sledoval, jsem měl nejradši Bohdana Ulihracha. To byl sympaťák a navíc hrál chytrý tenis, plný kraťasů, podobně jako Radek. Akorát odzadu. Rád jsem měl i Jirku Nováka.
Reagovat
Mayo
Korda je väčší pánes ako Berdych
Reagovat
smazaný uživatel
Já měla ráda Mečíře, škoda, že skončil tak brzo. Nj, Novák, na toho jsem úplně zapomněla, ale je fakt, že nejsem tak zasvěcený fanda.

Mayo - věc názoru, Korda hrál v jiné době a v jiné konkurenci. Ale jsem zaujatá.. :)
Reagovat
darek.vrana
To jo, Mečíř byl taky velkej sympaťák a hrál pěknej tenis. Toho už jsem ale "aktivně" nezažil. Tenis sleduju od roku 1995. Tenkrát jsme měli ve stovce snad 8 hráčů najednou. Korda, Nováček, Ulihrach, Doseděl, Vacek, Novák, Damm, Rikl...
Reagovat
smazaný uživatel
Tyhle hráče kromě Kordy a Ulihracha jsem registrovala, ale skoro vůbec jsem v té době tenis nesledovala. Blázním od minulého roku :))
Reagovat
Mayo
ale získal to najcennejšie v tenise narozdiel od jeho krajana
Reagovat
darek.vrana
Ale až skoro ve třiceti, takže ještě má Tomáš čas:)
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D
Reagovat
smazaný uživatel
vzpominam si na doby, kdy jsi tvrdil, ze Berda do desitky nepatri a dlouho v ni nezustane.... Clovek mini - Berdych meni. Nic ve zlem, jen mam radost. Z Berdi. ;-)
Reagovat
tommr
škoda jen, že se Tomáš nedokázal poprvé v životě dostat před Federera - letos k tomu chyběl opravdu jen kousek a podobnou šanci už v budoucnu asi mít nebude - Federer se bud zlepší nebo ukončí kariéru ... :)
Příští rok bude mít Tomáš plný ruce práce s tím, aby se v elitní osmičce udržel. Zezadu se na něj tlačí hlavně Wawrinka a ohrozit ho můžou i Gasquet, Tsonga a Raonic ...
Na nějakej posun směrem nahoru moc nevěřím. Nadal a Djokovic jsou v úplně jiný kategorii a před hráče na 3.-6. místě by se Tomáš moh dostat jen za příznivý souhry okolností - on sám by musel podávat mimořádně dobrý výkony a oni by naopak museli hrát podstatně hůř než letos ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja cekam, ze letos pujde uz s formou dolu Ferrer. Ostatne uz na tech tvrdsich povrsich prestava trosku zvladat. U ostatnich si nehodlam tipovat...
Reagovat
smazaný uživatel
Boha! samozrejme pristi rok...
Reagovat
a.magerova
Hele nech si to jo?!!!
Buď rád za krásné sedmé místo Berdychovo, přece bys nechtěl to hnusné šesté Federerovo :-P
Reagovat
tommr
třetí místo asi neudrží, ale nějakej velkej propad u něho nečekám. S jeho kondicí se může držet ve špičce ještě 2-3 roky ...
Reagovat
smazaný uživatel
Mno to asi muze, ale u nej mi prave prijde nejvice, ze se nezlepsuje...Jak DelPo, Tomas, Stan a celkove ty za nim. U nich mi prijde, ze kazdy neco vylepsuje a pokud to takhle bude pokracovat, tak bych se nedivil kdyby s nima zacal prohravat i na te "jeho" antuce...
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem ráda, že je Tomáš kde je, protože po něm bude asi dlouho pro mě temno... Veselý mě hrou nějak nenadchl a ani nevím, jestli je nějaká naše další tenisová naděje.
Reagovat
Jan
Představ si dobu, kdy Berdych i Radek skončí, naši nejlepší hráči budou někde na konci první stovky a ze světové skupiny beznadějně vypadneme ... Ale neměl bych tak provokovat, že ?
Reagovat
smazaný uživatel
Vzhledem k tomu, že ta doba se dost reálně přibližuje, tak opravdu neprovokuj :)
Reagovat
Fandina
U Berdi podle mě ještě dlouho odchod ze scény nehrozí, doufám, že jeho nejlepší doba ještě přijde. Radkovi přeji také, aby ještě hodně dlouho hrál tak jako teď. O víkendu byl super, tak by mu to ještě mohlo dlouho vydržet.
Reagovat
smazaný uživatel
proč zrovna z Berdycha neudělat v článku No.1? -_-
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist