Berdych zabojuje o post světové šestky, na 5. místo nemyslí

19. 11. 2011, 07:53
Aktuality 16
Tomáš Berdych můžu v případě triumfu na Turnaji mistrů poprvé poskočit na páté místo světového žebříčku. Český hráč je aktuálně sedmý a pokud by v Londýně vyhrál, mohl by přeskočit nyní šestého Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a pátého Španěla Davida Ferrera, který by ale musel turnaj pokazit.
Tomáš Berdych

Berdych ztrácí na sedmém místě na pátého Ferrera 1180 bodů. Pouze výhra na turnaji s maximálně s jednou prohrou ve skupině, čímž by získal 1300 bodů, by znamenala, že předstihne Španěla, pokud ten třikrát prohraje. Jako neporažený vítěz by Berdych bral 1500 bodů a Ferrera by předstihl i v případě jedné jeho výhry. Pokud by Berdych Turnaj mistrů vyhrál, mohl by až ve finále porazit Tsongu, i tak by se před něj dostal. 

Pokud by se Berdych na páté místo žebříčku posunul, vyrovnal by se Janu Kodešovi a Jiřímu Novákovi. Výše byli pouze světová jednička Ivan Lendl a Petr Korda (2.).

Největší boj bude Berdych nejspíše svádět o šesté místo s Tsongou, na kterého ztrácí 235 bodů. "Bylo by hezké skončit zase na šesté pozici jako loni. Pořád je o co hrát," prohlásil před turnajem Berdych, který ukončí rok podruhé za sebou v Top 10. To se z českých tenistů naposledy podařilo Petru Kordovi v letech 1991-92.

Pořadí před Turnajem mistrů:
1. Djokovič (Srb.) 13475
2. Nadal (Šp.) 9375
3. A. Murray (Brit.) 7380
4. Federer (Švýc.) 6670
5. Ferrer (Šp.) 4480
6. Tsonga (Fr.) 3535
7. Berdych (ČR) 3300
8. Fish (USA) 2965

200 - za výhru ve skupině (až 3x)
400 - za výhru v semifinále
500 - za výhru ve finále
celkem hráč může získat až 1500 bodů

Berdych ale může v žebříčku dvouhry i klesnout. Osmý Američan Mardy Fish na českého tenistu ztrácí jen 335 bodů, takže se před něj může snadno dostat.

Jasné je, že bez ohledu na výsledky na Turnaji mistrů je letošní jedničkou Srb Novak Djokovič a i pozice Rafaela Nadala ze Španělska na druhém místě je v Londýně neotřesitelná. Dojít ke změně by teoreticky mohlo ještě na třetím místě, na které by se mohl po měsíci a půl vrátit Švýcar Roger Federer, ale musí hrát minimálně finále, aby měl šanci dostat se před britského tenistu Andyho Murrayho.

Za vítězný zápas ve skupině získává hráč 200 bodů, za prohru nic, což znamená, že po skupině si může připsat na konto až 600 bodů. Za výhru v semifinále je dalších 400 bodů a ve finále 500. Neporažený král Turnaje mistrů bere 1500 bodů.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Všichni jste závislí, přiznejte si to už konečně sakraaa !!
Berdych tam nemá co dělat, měl obrovské štěstí, v žebříčku výkonosti ho řadím na pozici 23. na víc nemá, reálně NE ......................
Reagovat
standa_p
Berdych na vítězství samozřejmě nemá, to asi víme všichni. Velmi věřím Federerovi, na kterého jsem vsadil dosti tučný balík tisícovek, jelikož letos je v hale k neporažení, ale srdcově to vítězství přeji Novakovi, aby potvrdil, kdo je letos králem...bylo by to krásné zakončení už tak neuvěřitelelné sezóny.V neposlední řadě je to právě on, který ve mně vyvolal lásku k tenisu, kterou jsem v sobě léta skrýval na pozadí fotbalu a hokeje. V pátek na turnaj do Londýna letím a v sobotu uvidím obě semifinále a v neděli finále a už se hrozně těším. Novak Djokovič je král!!!
Reagovat
gigin
text - souhlas, tvá návštěva turnaje - závist :-)
Reagovat
a.magerova
Přeji Ti výhru za ten tučný balík tisícovek :-))
Mou lásku k tenisu vyvolal právě Fedex (na pozadí hokeje a formule 1), a proto mu ze srdce přeji, aby v Londýně vyhrál a letošní rok tak velmi vkusně zakončil.
Taktéž blednu závistí, ale moc přeji !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Holkám skončila sezona a mě už pořádně svrbí ruce... Tak jsem přemýšlel, jak přispět do diskuse a pak jsem narazil na tenhle "článek". Snad je to aspoň trochu k tématu. :D http://www.jenpromuze.cz/holky/hot/9437-nova-holka-tomase-berdycha-se-nam-moc-libi
Reagovat
smazaný uživatel
Montíku, do doby, kdy začne nová sezona, se můžeš naučit správné psaní jmen některých tenistek. Ta tvoje Sharapova převzatá z anglické transkripce je úchylnost a v českém textu nemá co dělat. Ruština, stejně jako čeština, má písmeno Š. Přesný přepis celého jména po jednotlivých písmenech azbuky je Marija Jurjevna Šarapova.
Reagovat
smazaný uživatel
Zaprvé: Nevím, jak to souvisí s touto diskusí. Zadruhé: Píšu to tak, jak to je na oficiálních stránkách WTA.
Všiml jsem si už dřív, že tady strašně řešíš tyhle věci. Mně je úplně jedno, jestli někdo napíše Sharapova, Šarapova, Šarapovová (i když nemám rád přechylování :D), Maria nebo Masha. Prostě všichni víme, o kom je řeč a to je podstatné... I kdyby ses stavěl na hlavu, tak to budu psát pořád stejně. Holt ti musí stačit, že dělám za tečkami a čárkami mezeru a mám poměrně slušný pravopis... :D
Reagovat
l00bor
Někdy mám pocit že tento portál navštěvují začínající sázkaři,to je samí coby a kdyby a pořádných diskuzích o tenisu je tady jako šafránu.
Reagovat
misoSK
o tom ze Ferrer turnaj pokazi nepochybujem, ale Berdych ako vitaz? Nedokazem si predstavit ze by opat zdolal Murrayho, teoreticky moze vyhrat nad Nolem, ak ten nebude na zapas 100% pripraveny, ale aj keby rovno hral semifinale, tak tam by narazil na Federera, Nadala, ci Tsongu a to bude konecna, pretoze by najskor hral s Fedexom
Reagovat
smazaný uživatel
... a pokud v příštím roce vyhraje Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open, stane se světovou jedničkou!!!
Tyhle články miluju.
Reagovat
smazaný uživatel
tm vyhraje nadal nebo fedex
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych vítěz Turnaje mistrů? Sci-fi mám celkem rád, ale co je moc to je moc. :D
Reagovat
vendulkabendulka
Toto je s prominutim strasny blabol. Vyhrat Turnaj mistru, zblaznili jste se??? Tomase mam moc rada, ale budme realisti, uz postup ze skupiny by pro nej byl bajecny uspech a skvele zakonceni sezony. Pane Zabloudile, tady ty clanky 'coby kdyby' bych cekala na iDnes, nebo podobnem skvaru. Tohle je pokud se nemylim tenisovy server.
Reagovat
a.magerova
Takže jakože finálová dvojice Berdych vs Tsonga ?!
A ve skupině skalp Andyho či Novaka či dokonce obou ...
A v semifinále buď Rafův nebo Rogerův skalp ... (omlouvám se Mardymu, že není zahrnut do úvahy).

No pěkné.
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist