Berdych: Vyšla mi sázka na agresivní hru

6. 3. 2009, 21:13
Aktuality 0
Agresivní styl a snaha o rychlé ukončení výměn vynesla českému tenistovi Tomáši Berdychovi triumf v úvodním utkání Davisova poháru proti Gillesu Simonovi. Po jejich čtyřsetové bitvě vede Česko v zápase prvního kola 1:0. "Máme první bod a to je nejdůležitější. To ostatní už jde stranou," konstatoval dvaadvacátý hráč světa.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych na Simona, který se vyžívá v dlouhých výměnách, udeřil nátlakovým tenisem. Sázka na tuto taktiku se neminula účinkem. "Snažil jsem se ho tlačit a hrát agresivně. Nedat mu prostor, aby se rozehrál a dělal si, co chce. Důležité bylo, že se to podařilo celý zápas udržet. Kdybych to jenom přehazoval, možná bychom tam byli ještě teď a konec by pak možná nebyl ani tak šťastný," prohlásil Berdych.

Ofenzivní styl prý českému reprezentantovi přinesl i úspěch v obou zkrácených hrách. "Tie-break je loterie, ale myslím, že tím stylem hry jsem byl dneska více ve výhodě. A dneska se to v tie-breaku potvrdilo," uvedl Berdych.

K úspěchu ho nasměrovala hned první hra celého utkání. Berdych v ní okamžitě sebral Simonovovi servis. "Souvisí to s tím, že jsem se ho hned snažil dostat pod tlak. Dát mu najevo, že byť je papírový favorit, tak na kurtu, to tak vypadat nebude. Byl tím pádem hned pod tlakem. Rozhodně to bylo příjemnější, než kdybychom se tam tahali," uznal Berdych.

Ve prospěch domácího tenisty mohly hrát i výrazně větší zkušenosti s týmovou soutěží. Simon v Davis Cupu nastoupil vůbec poprvé. "Nevím, jak se k tomu staví on. Začátek byl ale pro něho hodně rozpačitý. Dělal i poměrně dost chyb, v prvním setu jsem toho využil. Ale pak se zlepšil," mínil Berdych, který si výsledku cení i z osobního hlediska. "Porazit hráče z první desítky je vždycky super výsledek," dodal.

I když Berdych na kurtu strávil téměř tři a půl hodiny, je připraven nastoupit i do sobotní čtyřhry. "Cítím se dobře, tělo je nastartované. Kdyby to tak mělo dopadnout, tak se s tím porvu. Jsme tady proto, abychom hráli," řekl Berdych.

Simon si svou premiéru v Davisově poháru představoval jinak, i když Berdycha v úvodní dvouhře pořádně potrápil. "Tomáš sehrál velice dobrý zápas. Dneska měl prostě svůj den, byl celé utkání maximálně koncentrovaný a vyrovnaný," řekla světová osmička novinářům.

Simon prý svou naději na vítězství promarnil v třetí sadě. Za stavu 1:1 na sety měl na soupeře šest brejkbolů. "V třetím setu se utkání lámalo. Měl jsem tam hodně možností, jak vyhrát Tomášův servis. Chyběla trocha štěstí. Některé míčky skončily skutečně milimetry za čárou. To byly rozhodující momenty zápasu," řekl Simon, který přiznal, že pod tlak ho dostala i atmosféra v hale. Specifikum, s nímž se dosud na turnajích nepotkal. "Nebylo vůbec lehké hrát v takové atmosféře, ale očekával jsem to. Ze začátku mě to zaskočilo, pak jsem si zvykl. To ale o mojí prohře nerozhodlo," dodal Simon.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist