Berdych v Torontu postoupil, o semifinále se utká s Federerem

12. 8. 2010, 20:49
Aktuality 48
ATP TORONTO - Tomáš Berdych postoupil do čtvrtfinále turnaje série Masters v Torontu a zároveň dosáhl čtyřicáté výhry v sezoně. Sedmý nasazený hráč v kanadském největším městě dnes zdolal Alexandra Dolgopolova z Ukrajiny 6-3 6-7 6-4 a čeká ho čtvrtfinále proti Federerovi.
Tomáš Berdych

První set utkání s Alexanderem Dolgopolovem rozhodl jediný brejk Tomáše Berdycha hned na začátku. Nebezpečný Ukrajinec pak sice nastřílel v první sadě více vítězných míčů než finalista Wimbledonu, ale také mnohem častěji chyboval. Český hráč využil řízným forhendem druhý setbol.

Jednadvacetiletý Dolgopolov ale ve druhém setu téměř dokonale podával. Při prvním servisu dosáhl úspěšnosti vyhraných míčů 96 procent. Jeden game vyhrál za necelou minutu i díky třem esům. Berdych odvrátil čtyři brejkboly a tři setboly, ale nakonec sadu ztratil ve zkrácené hře. Navíc si český daviscupový reprezentant nechal během druhého setu namasírovat levý stehenní sval.

Ve třetím setu se Berdych dlouho nemohl trefit do returnu, ale zároveň si sám bezpečně držel vlastní podání. Rozhodnutí padlo v desáté hře, kterou český tenista při servisu soupeře získal čistou hrou. Při prvním mečbolu Dolgopolov nevydržel nervově a udělal dvojchybu. Po více než dvouhodinové dřině se soustředěný Berdych konečně usmál, když po podání rukou došel doprostřed kurtu zatleskat divákům.

Postupem do čtvrtfinále vyrovnal Berdych v Torontu své čtyři roky staré maximum, tehdy prohrál s Francouzem Richardem Gasquetem.

Letos bude jeho příštím soupeřem Roger Federer, kterého už český tenista letos dvakrát porazil. Švýcara zdolal ještě jako světovou jedničku v Miami a podruhé při své cestě do finále Wimbledonu.

Také Federer neměl zprvu snadnou práci s francouzským deblovým specialistou Michaelem Llodrou a prohrával v první sadě 1-4. Výhrou v tie-breaku 7-2 však odpor soupeře zlomil a nyní se může těšit na Berdycha.

Jejich první vzájemný souboj nabídla divácky atraktivní podívanou. Především Llodra pojal zápas chvílemi exhibičními výměnami, z nichž vrcholnou bylo podání spodem, které Švýcar nedokázal vrátit zpět do kurtu. Federer se utkáním bavil a přátelské střetnutí dokumentoval úplný závěr, kdy si tenisté vyměnili trička. 

"Roger je legenda. Bude to hezký dárek pro mé děti," zdůvodnil Llodra svůj nápad. "To je poprvé, co proti mě někdo podával spodem," smál se Federer. "A teprve potřetí, co jsem si se soupeřem vyměnil tričko," chichotal se třetí hráč světa.

Atraktivní zápas Federer - Llodra (podání spodem čas 4:35):


Výměna triček:


Nyní ho čeká Berdych, jeho poslední přemožitel.

"Rád si s Federerem zahraju. Teď by mohl mít taky konečně jednou vítr on ze mne," řekl Berdych deníku Sport ještě před zápasem s Dolgopolovem. Federer postoupil vstříc Berdychovi po dvousetové výhře nad Francouzem Michaelem Llodrou a na odvetu s českým hráčem za Wimbledon se těší. "Vzpomínka na ten zápas není hezká, ale doufám, že mu to dokážu vrátit," řekl devětadvacetiletý Švýcar s úsměvem.

Skvělou formu po dlouhodobé pauze prokazuje David Nalbandian. Ten v červenci nejprve dovedl Argentinu k postupu do semifinále Davisova poháru na horké půdě v Rusku a ani na amerických betonech dosud nenašel přemožitele. Dnes vyřadil po setech 4-6 6-4 6-1 finalistu French Open Robina Söderlinga ze Švédska. Vítěznou šňůru tak natáhl již na 11 zápasů.

Ve čtvrtfinále se utká se čtvrtým hráčem světa Andym Murraym, se kterým dosud oba vzájemné souboje vyhrál. Třiadvacetiletý Brit v Kanadě podruhé v této sezoně dostal 'kanára', ale stejně jako na French Open proti Baghdatisovi i nyní s Gaelem Monfilsem dokázal vyhrát. Francouze zdolal 6-2 0-6 6-3.

Své trápení nedokázal ukončit Nikolaj Davyděnko. Ruský tenista podlehl hladce 2-6 3-6 Jeremymu Chardymu a už na osmém turnaji v řadě nedokázal vyhrát alespoň dva zápasy v řadě.

Davyděnko na konci loňského roku vyhrál Turnaj mistrů a skvěle vstoupil i do letošní sezony, pak si ale zlomil zápěstí a po návratu se mu už nedaří. 

To Chardy si v Torontu připsal skalp už třetího nasazeného hráče a chystá se na světovou dvojku Novaka Djokoviče. Srb si poradil s Rumunem Haneskem.

Roli favorita potvrdil Rafael Nadal. Španělský tenista si sice hladký postup přes Kevina Andersona mírně zkomplikoval, když za stavu 6-2 4-2 neudržel podání, utkání ale nakonec vyhrál ve dvou setech. Ve čtvrtfinále na světovou jedničku čeká Němec Philipp Kohlschreiber, který Nadala ze sedmi pokusů neporazil ani jednou.

- ATP 1000 TORONTO (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (12. 08. 2010)

Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (7-ČR) - Dolgopolov (Ukr.) 6-3 6-7(5) 6-4
Nadal (1-Šp.) - Anderson (JAR) 6-2 7-6(6)
Djokovič (2-Srb.) - Hanescu (Rum.) 6-3 6-4
Federer (3-Švýc.) - Llodra (Fr.) 7-6(2) 6-3
A. Murray (4-Brit.) - Monfils (15-Fr.) 6-2 0-6 6-3
Nalbandian (Arg.) - Söderling (5-Švéd.) 4-6 6-4 6-1
Chardy (Fr.) - Davyděnko (6-Rus.) 6-3 6-2
Kohlschreiber (Něm.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 6-7(5) 7-5 6-0

Čtyřhra - 2. kolo:
Nestor/Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Knowles/Štěpánek (Bah./ČR) 4-6 6-3 10-6
Čermák/Mertiňák (ČR/SR) - Knowle/A. Ram (8-Rak./Izr.) 3-6 6-4 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

48
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
To, jak jsem jednou psal o skloňování osobního zájmena já, bylo pouhým překlepem. Chtěl jsem se totiž zmínit o časování. Avšak měl jsem víceméně pravdu, protože i toto zájmeno můžeme skloňovat.

Časování zájmena já

Číslo jednotné

1. osoba- já
2. ty
3. on, ona, ono

Číslo množné

1. my
2. vy
3. oni, ony, ona (rod muž živ., rod muž. než a žen., rod střední)

Sloňování zájmena já
1. pád- já
2. mě/mne
3. mi/mně
4. mě/mne
6. o mně
7. se mnou

Upozornění: Ve 2. a 4. pádě čísla jednotného je delší tvar mne tvarem knižním, jež je používán řídčeji.

Ve 3. pádě čísla jednotného píšeme delší tvar mně pouze po předložce a při důrazu.
Reagovat
carolyn
Co to má společného s tenisem? Nespletl sis webky?
Reagovat
smazaný uživatel
carol nechej ho, on nám píše review minulého dílu pořadu O češtině =P
Reagovat
carolyn
Fákt? Já myslela že se opravdu spletl, už to tu moc nečtu, tak nevím že zde máte nějaký seriál.
Reagovat
smazaný uživatel
On natáčí seriál sám se sebou, nikoho už jeho opravy nezajímají. Jo, zřejmě se spletl, já to nečetl.
Reagovat
carolyn
Jo ahá opravář :-D takže další parodie na Brože, no myslím že když dva dělají totéž není to totéž.
Tohle už je tady stará trapárna, která už bohužel nepobaví :-(
Čeho je moc toho je příliš!
Reagovat
smazaný uživatel
To, co jsi vypsal, jsou personalia, ktera se necasuji, pouze sklonuji. Jeste stesti, ze je pomalu konec prazdnin a dovzdelas se.

Jinak jsem s carolyn a koncim s tou traparnou. Spise by me zajimalo, co zdejsi modni policie na Fedexovu ruzovou?????? Osobne nevim, noooo :-)
Reagovat
carolyn
Tak to si budeš muset počkat na nicy s magerkou, mě tohle nijak nezajímá, je mi jedno co mají na sobě :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No právě, že by jsi musel vidět tu hru Djokoviče, aby jsi to objektivně posoudil. Stále jsou to jen nějaká čísla a předzápasové předpoklady. Hanescu umí být díky servisu dost nepříjemný hráč. Ale hlavně bylo nutné se soustředit na hru Novaka, která byla o dost lepší než proti Benneteau a navíc Benneteau je na betonu hrozný pinkalista a nehrál nic moc. Takže Novak určitě zlepšení. ;) Byl to jeho první duel na betonu od března, teď už to snad bude jen lepší.
Reagovat
nando
Dvě věci: Když reaguješ na nějaký příspěvěk, tak najeď na tlačítko REAGOVAT a nevytvářej další vlákno, pak je tu zmatek. A k Djokovičovi. Já napsal, že Djoker je pro mě momentálně jeden z největších favoritů US Open, ne-li největší. Ale není to na základě jednoho povedeného či nepovedeného zápasu. Vojtiik asi myslel, že jsem to napsal pod dojmem výhry s Hanescem, ale není to pravda. Nole už od W jde nahoru, úchvatně se předvedl třeba v DC, kde v nepřátelském prostředí zametl s Čiličem a navíc zrovna americké betony a zejména USO mu hodně sedí. Ale uvidíme, jak se mu bude dařit v Torontu a poté Cincinnati.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych spíš řekl, že v tom zmatku dole je to obtížné najít. ;) Vojtiiik jasně napsal, že by výhru nad Hanescu nepřeceňoval a já reaguju přesně na znění toho příspěvku, ne na Tebe. Na Tebe jsem už reagoval. Já srovnávám vždy daný povrch, předešlé povrchy pro mě nemají moc váhu, samozřejmě, že jde oproti jaru nahoru, ale vždy s přesunem na jiný povrch je nastává specifická situace s níž se musí tenista vyrovnat a chvíli to trvá. Ten první zápas není stoprocentní a ten jsme viděli s Benneteau. Nyní to bylo lepší. Kde jinde by měl Djokovič hrát nejlepší tenis, když ne na betonu taky že jo...
Reagovat
nando
Přesně tak, Djoker na betonu zatopí každýmu, prostě mu věřím. Jak jsem mu nevěřil na antukový části sezony, tak ted mu fakt věřím a fandím mu. A nám v DC taky pěkně zatopí, bude to peklo.
Reagovat
smazaný uživatel
Na antuce holt má jistotu, že bude ten druhý maximálně, když měl Roger fazonu, tak třetí, no občas jej dokázal porazit. Dokázal potrápit i Rafu, ale to je vše. Holt na antuce lze Rafu jen potrápit, když je zdravý. Jenže na betonu už nemá jistotu, že bude maximálně druhý, třetí... má potenciál být nejlepší. Právě se bojím, že DC bude gradace jeho formy a to by byl průšvih.
Reagovat
smazaný uživatel
moc sem neporozumel te posledni vete...ale pokud tim myslis to co si myslim tak se pletes nadal tento rok uz davis cup hrat nebude spanele vypadli s Francouzi
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel Djokera.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj myslel jsem Djokoviče. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
aby ta jazykova okenka byla vtipna, musi byt vecne spravna. Namatkou tady po dovolene nahlizim na tve lekce, ta o sklonovani osobniho zajmena "ja" se ti opravdu nepovedla! Mates ostatni uzivatele tabulkou, kde uvadis prvni, druhou a treti osobu cisla jednotneho i mnozneho (vcetne osobnich zajmen) a pritom hovoris o SKLONOVANI. Vysvetli nam, prosim, proc svou tabulku nevyuzivas pri casovani sloves a pri sklonovani nepouzivas pady? My ostatni jich zname sedm a bezrode osobni zajmeno "ja" sklonujeme podle nich. Zdatni z nas si dokonce nespleteme tvar me a mne u prislusnych padu :-)

Jinak taky k veci: Vubec si se zapasem Berdi s Fedexem nevim rady, at uz vyhraje ten ci onen, vzdycky budu mit jen smutnou radost. A zaroven se bojim, ze Berda potreti uz nevyhraje, jeho tenis je v posledni dobe nepresvedcivy a na Fedexe to bude tezko stacit.
Reagovat
smazaný uživatel
Nech ho být..je to asi učitel češtiny na ZŠ :)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě zápas Berdych Federer bude hodne vyrovnany a dost možná se bude hrát na tři sety uvidíme ale Roger to nebude mít lehké
Reagovat
majjkaa
no podla toho co Roger ukazal vcera mas urcite pravdu! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že Roger vyhraje.Přeju Berďovi úspěchy, ale tentokrát to vidim na Rogera. Ikdyž to jsem si myslel i ve Wimbledonu, tak uvidíme :) Jinak co se týče Rogera celkově samozřejmně jeho úpadek formy je ovlivnen nekolika faktory. Ztráta motivace, ikdyž říká, že motivaci má, tak je jasné, že neni taková jako před 4 lety například. Dalším faktorem je věk-rychlost dále jsou to zdravotní problemy, které tam asi byly a mozna jeste jsou, ptz vek nezastavime. Ale i přes letošní úpadek je Roger jeden z nejlepších hracu historie a mel by být respektovan za to co tenisu dal.
Reagovat
smazaný uživatel
federer je v nejlepších tenisových letech ty lojzo....
Reagovat
smazaný uživatel
Když myslíš :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co, vy nevzdělanci, jak dlouho ještě hodláte podceňovat Rožéra? Speciálně toto platí na Mutadema, Barneyho a Xyfona, lidi, jež neustále urážejí nejlepšího tenistu všech dob.

Každý normální člověk by chtěl umět hrát tenis stejně jako on, ale jelikož vy tři nejste normální, tak to pro vás neplatí.
Reagovat
smazaný uživatel
Barney, Petr, Andrew, BjornBorg a Aaron jsou totiž jedna osoba. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Copak netušíš, že po či před oslovením píšeme vždy čárku? A pak jsi ještě měl/a dát před vztažné a někdy tázací zájmeno kdo čárku, protože se jedná o větu vedlejší podmětnou.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě fandím Tomovi, Rogerovi jsem v životě nefandil. =) Ale myslím si, že bohužel vyhraje Švýcar, no uvidíme, Tom by se musel zlepšit, třeba se zdravě vyhecuje na Rogera, co víme.
Reagovat
nando
Doufám, že Berďa vyhraje, i když asi těžko teď bude RF pořád porážet. Když tady s ním prohraje a na US Open ho porazí, zlobit se nebudu. Nalbis podle mě rozseká Murrayho a půjde na Rafu, a na to jsem teda moc zvědavý. Přeju si finále Rafa-Tom, ale klidně tam může být Nalbis proti Djokerovi, který chytá skvělou formu a pro US Open pro mě bude možná největším favoritem.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak hrál včera s Hanescu o dost lépe, to máš pravdu, ale zase to byl jediný zápas, až to potvrdí v dalším, v dalších dvou tak se nad tím teprve pozastavím. Ale je to tak, beton je holt pro Novaka oživení. ;) prvním zápasem se trápil ale snad se rozjíždí. Jemu bych grandslam přál po Tomovi úplně nejvíce. No samozřejmě ještě po Andym, ale u něj je to utopie.
Reagovat
Vojtiik
ja vam nevim, sice jsem novaka hrat nevidel ale vitezstvi nad hanescem bych neprecenoval vzhledem k jeho hre a bilanci na hardu :D
Reagovat
smazaný uživatel
Lidi nehádejte se...Je jedno kdo vyhraje,protože tento turnaj ovládne Nalby !
Reagovat
nando
Jo jo, Nalbis hraje skvěle, ale podle mě vyhraje Tomáš nebo Djoker. Ale Nalbis bude určitě jeden z favoritů na US Open a jsem docela zvědavej na jeho los, to může být pro nějakého favorita docela vražda dostat ho hnes v 1.kole. Kéž by ho dostal Murray nebo Davyděnko.
Reagovat
smazaný uživatel
To se asi nestane ...jelikož David když se dostane do finále v Torontu což by mělo být jeho minimum,projít přes Andyho a Nadala :D tak bude na US Open patřit mezi nasazené :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to dosti narocne tenisove odpoledne. Sledovala jsem stridave oba.Davcu v televizi,Toma na pocalu,vzdy chvili toho,kde to bylo vice napinave. Takze bohuzel celkovy dojem nemam ani z jednoho. Ale pekne nervy. Nastesti vyhrali oba moji favorite. Ale co jsem videla,hlavne 2 a pak treti set,tak mel Dolgopolov jasne navrch,az me mrazilo.Taky Dolgopolova sleduji, co to jde,ale jeste je hodne bum, bum, vyjde to nevyjde,Timto mi pripomina Gulbise.Tom s nim jeste nehral,tak si na jeho hru musel zvykat a evidentne s tim mel problem. Zase zlobilo podani,tak doufam, ze to pujde ve vlnach a s Rogerem zase bude slapat. Ale toho zna dokonale a bude na neho nazhaveny,coz ale bude oboustranne.Opet platilo, nastesti,strach z vitezstvi mene zkuseneho hrace.Jediny kolaps,ale bohuzel v tu nejmene vhodnou dobu pro nej, Tom si tim taky prosel.David zase brnkal na nervy,hral hlavne sam se sebou, protoze,kdyz mu to tam padalo, tak byl zapas zcela v jeho rezii.Na jeho ctvrtfinale se moc tesim.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne at toho blba svycarskyho zase porazi, budeme drzet palce Tome na maximum.
Reagovat
steve79
xyfon: Proč pořád uražíš Rogera? Jedinej blb jsi tady ty! Tento portál není od toho, aby se uráželo jednotlivé tenisty, ale aby se diskuzovalo o tenise! Jinak přál bych vítězství Fedexovi. Snad potřetí zase sebou neprohraje. Včera měl prý Berďa nějakýho problémy. Toto utkání favorita nemá.
Reagovat
nando
Souhlasím, taky se mi nelíbí jak se tu někteří vyjadřují o nejlepších tenistech na světě. Jinak doufám, že vyhraje Tomáš!
Reagovat
smazaný uživatel
Věřím, že Roger vyhraje... všem neúspěchům je konec a je načase všem ukázat, že na to ještě má :)
Reagovat
smazaný uživatel
A na Ježíška taky věříš?
Reagovat
smazaný uživatel
jasně, že jo a taky věřím, že jednou dostaneš rozum...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Alex Dolgopolov předváděl na turnaji zajímavé obraty! Každý zápas snad prohrál první set a pokaždé to přes tiebreak ve druhém otočil až k vítězství. Myslím, že mu opět nechybělo mnoho, neboť v závěrečním setu při svém servisu byl téměř neomylný a Tomáš musel o svůj daleko více bojovat! Naštěstí jedenkrát propadl a to stačilo! Jo a nepřipomíná vám trochu Soderlinga svým forehandem? To je vždycky nápřah až za kurt a pak pořádná rána.
Reagovat
skott
Nemel jsem moznost sledovat jeho zapasy s Petzschnerem nebo Mishkou (asi ani nebyl prenos pokud se nepletu), ale jinak me Olek zajima uz delsi cas.Skutecne z nej rychle vyrusta mimoradny hrac.Jeste prakticky loni touto dobou hral kvaldy na challengerech, od te doby ale vylitnul o nejakych 300 mist na zebricku neskutecnym zpusobem a ted by mel byt i nejlepsim Ukrajincem pred Sergejem Stakhovskym...k tomu napr. vitezstvi nad Gonzou na antuce, ve Wimbledonu prohral s Tsongou jen kvuli natahnutemu svalu.Jeden z nejzajimavejsich mladych tenistu rpo me.
Souhlasim, ze dneska byl lepsi nez Berda, ve vymenach ho jasne prehraval, na servisu vyjma tech brejku ho k nicemu nepustil.V koncovce bych rekl, ze to bylo o zkusenostech, neni to poprve, co takhle Olek prohral.Jinak je obdivuhodny, ze takovy ¨vechytek¨ dokaze prestrilet Tomase o 20 winneru, jeho forhend mozna na prvni pohled neni moc koukatelny, ale zato je absolutne necitelny, do posledni chvile souper nevi, kam bude hrat.Se Soderlingem bych ho prilis nesrovanaval jen kvuli delsimu naprahu, protoze ten ho hraje uplne bez liftu, Olek urcite nejaky ma.A v rychlosti tam take bude preci jen rozdil;)
Reagovat
smazaný uživatel
Dokud je mladej tak podobny naprah funguje..za dva roky je pryc takova hvezda zas neni.
Reagovat
nando
Tenhle zápas jsem neviděl, ale jinak jsem Dolgiho už párkrát viděl a je to opravdu střelec! Servisem mi připomíná trochu Roddicka, jinak musím říct, že mi hodně připomíná Berďu za mlada. Spoléhá se hlavně na forhend, pálí to tam o sto šest a buď mu to tam padá nebo to vyhazuje. A Berďu mi připomíná nejen hrou, ale i zjevem.
Reagovat
Mercury
Zase po čase souboj, v němž je mi jedno, kdo zvítězí :) at vyhraje ten lepší..
Reagovat
smazaný uživatel
Pojď Berďo..Smázneme toho nafoukaného elegána!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Pojďme Rogere, vyřídíme toho českého "babráka".
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist