Berdych v Kooyongu do finále nepostoupil, prohrál s Hewittem

10. 1. 2013, 05:55
Aktuality 12
KOOYONG - Tomáš Berdych na exhibici v Kooyongu do finále nepostoupil. Český tenista dnes prohrál s domácím Lleytonem Hewittem a v sobotu si tak zahraje v posledním utkání před Australian Open s poraženým duelu Del Potro - Baghdatis o konečné 3. místo.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych minulý týden v indické Čennaí vypadl překvapivě už ve čtvrtfinále se Španělem Robertem Bautistou-Agutem a tak se na poslední chvíli přihlásil na tradiční exhibici do Kooyongu, kde tak už třetí rok po sobě absolvuje generálku na Australian Open.

Na předměstí Melbourne, kde se hraje na stejném povrchu jako na úvodním grandslamu sezony, se v předchozích dvou ročnících nedostal přes čtvrtfinále a prohrál všechny tři zápasy, do kterých nastoupil. Letos už přeci jen vyhrát dokázal, když včera otočil zápas s chorvatským náhradníkem Dodigem, semifinále se ale české jedničce znovu nepovedlo. 

Berdych se o finále utkal s domácím vítězem turnaje z roku 2011 Lleytonem Hewittem, s nímž oba předchozí vzájemné zápasy vyhrál. Také dnes v Melbourne sedmadvacetiletý Čech začal utkání s bývalou světovou jedničkou lépe a po těžce potvrzeném brejku z úvodní hry vedl 2-0 a navíc měl další brejkbol. Jenže ho neproměnil, do konce zápasu už z patnácti gamů získal pouhé tři a za hodinu a 31 minut prohrál 3-6 2-6.

Ale především první set byl velmi vyrovnaný, neboť jen jeden game nešel přes shodu. Ve druhé sadě už Berdych uhrál na returnu jen šest míčků a po dvou ztracených servisech němohl na lepší výsledek ani pomýšlet. 

"Jsem nadšený, že dokážu takhle hrát proti elitnímu hráči," pochvaloval si Hewitt, nyní až 82. hráč světa, který se prý letos konečně cítí na začátku sezony bez zdravotních problémů.

Český tenista bude mít zítra v Melbourne volno a čas na trénink. Během dne se dozví jméno soupeře, se kterým se v sobotu utká v posledním zápase před Australian Open o konečné 3. místo. Hrát bude s poraženým z duelu mezi Juanem Martínem Del Potrem a Marcosem Baghdatisem.

Vítěz pak vyzve Hewitta ve finále a pokud by jednatřicetiletý Australan dokázal navázat na svůj triumf z roku 2011, vyhrál by tradiční exhibici třetí rok po sobě domácí hráč. Loni totiž zvítězil mladík Bernard Tomic.

Rodák z Valašského Meziříčí Berdych se v Kooyongu rozehrával na Australian Open v letech 2011 a 2012 a na úvodním grandslamu sezony pak pokaždé došel do čtvrtfinále.

- EXHIBICE KOOYONG -
(Austrálie / Melbourne, tv. povrch)
čtrvteční výsledky (10. 01. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Hewitt (Austr.) - Berdych (1-ČR) 6-3 6-2

Zápasy o 5.-8. místo:
Raonic (Kan.) - Dodig (Chorv.) 6-4 6-4
Bolelli (It.) - Mathieu (Fr.) 1-6 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak vypadá to, že Kei v Kooyongu nakonec přecejen hrát bude. Zítra už místo Dodiga proti Mathieumu.
Reagovat
smazaný uživatel
Realita vrací naše hráče a hráčky na zem.
Reagovat
smazaný uživatel
Sú za tieto sranda zápasy aj nejaké body v rebríčku?..Asi nie, že áno..

Lleytonovi prajem veľmi dobrý žreb na Ao, bude ho potrebovať..
Reagovat
smazaný uživatel
Mrkni pod Isnera :-)
Reagovat
tommr
je to jen exhibiční turnaj takže se nehraje o žádný body a zápasy se ani nezapočívají do statistik ...
Reagovat
gerd
hmmm,tak ono vlastně Berdych prohrává schválně jak jsem si tu přečetl!jen aby si to tak nenacvičil na celý rok!bože jak je ta dnešní generace tupá to je k neuvěření
Reagovat
smazaný uživatel
Úžasné, jak pan gerd je narozdíl od dnešní generace chytrý, bystrý a vše hned dokonale pochopí. Jsem unešena. A už se snažím nedělat slitky, vidíte pane Brozi?
Reagovat
VlS
Tak rozdíl u dnešní tupé generace a dřívější tupé generace je v tom, že ta dřívější zde bude prudit podstatně kratší dobu :-)
Reagovat
mac.hall
Podle posledních výsledků Tomáše to nevypadá na dobrou formu. Do AO se může ještě mnohé změnit , ale obávám se , že na TOP, jako vloni , to nebude. Na posledním AO měl Tom nejlepší formu , jakou jsem u něj kdy viděl a jeho zápas s Rafou byl famózní. Výkon , který v něm Tom podal , mě poprvé a zatím naposledy přesvědčil o tom , že je i Béďa schopen zahrát zápas na absolutní TOP úrovni. Bohužel , od té doby se mu to již nepodařilo a nejsem si jistý , zda vůbec ještě někdy podaří.Určitě bych mu to přál, zvláště nyní před prvním GS , ale jeho současná forma tomu příliš nenapovídá.
Reagovat
VlS
Mám pocit, že loni v kooyongu neuhrál ani zápas. Viděl jsem jeho zápas jak v Chenai, tak zde s Dodigem a řekl bych, že vědomě to hrál tak na půl plynu. Nedělal bych závěry, ale to neznamená, že nemůže vylítnout v 1. kole.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem všechny jeho letošní zápasy. Bylo vidět, že si zkouší údery a nijak moc se nechce nadřít. Vůbec nic bych z těch proher nevyvozoval. Hlavně první kolo v Indii byl vtipný, tam si všimli i komentátoři, že hraje třeba nesmyslně bekhendy po lajně, jen aby si vyzkoušel, jestli dokáže z obtížné pozice přehodit síť.
Reagovat
tommr
porážka s Hewittem v exhibičním zápase sama o sobě nic neznamená, ale když to vezmem v kontextu s nečekaným vypadnutím Tomáše v Chennai a s mizernou formou všech našich tenistů a tenistek na začátku sezóny tak mě to docela děsí. Lonský čtvrtfinále se momentálně zdá jen těžko dosažitelný ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist