Berdych udolal Roddicka, ve finále narazí na Del Potra

4. 10. 2008, 11:20
Aktuality 4
ATP / WTA TOKIO - Český tenista Tomáš Berdych si podruhé v této sezoně zahraje ve finále a bude usilovat o první letošní titul. V Tokiu dnes ve třech setech udolal Andyho Roddicka. Ve finále se utká s Argentincem Del Potrem, který vyhrál už devětadvacáté utkání z posledních třiceti. Ženské finále obstará jednička Wozniacká proti Estonce Kanepiové.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych v Tokiu postoupil do druhého semifinále v řadě. Loňský výsledek z japonské metropole však dokázal ještě vylepšit. Dnes ve třech setech doslova udolal Andyho Roddicka, přestože byl v rozhodujícím dějství na pokraji vyřazení.

V prvním dějství oba tenisté skvěle servírovali. Až v jedenáctém gamu se pod tlak dostal podávající Berdych, který však všechny tři brejkboly odvrátil. Na Američanův servis ale zdaleka nestačil. Během úvodních pěti gamů, kdy byl na returnu, vyhrál pouze tři výměny. I tak dokázal s Roddickem držet krok a vynutit si tie-break. V něm šestadvacetiletý rodák z Nebrasky potvrdil mírnou převahu a zkrácenou hru vyhrál 7-3.

Do druhého setu vstoupil český tenista o poznání lépe. Ve třetím gamu si vypracoval první brejkbol a s jeho proměněním neotálel. Nicméně náskok neudržel, když v osmé hře poprvé ztratil vlastní podání. Třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí i tak nakonec druhou sadu získal ve svůj propěch. V 11. gamu využil i druhý brejkbol, který následně potvrdil a vyhrál 7-5.

Rozhodující sadu zahájil ve velkém stylu Roddick. Vyhrál první tři gamy a zdálo se, že už si postup do pátého letošního finále nenechá útéct. Za stavu 5-3 podával na vítězství v zápase, ale Berdych, který už neměl co ztratit, riskantní agresivní hrou ještě dokázal stav setu vyrovnat a vynutit si další zkrácenou hru. V té se v lepším psychickém rozpoložení ukázal Berdych, který si vytvořil pět mečbolů a třetím proměněným se poslal do finále.

Lepší statistiky na servisu měl Roddick, který nasázel 25 es, tedy o osm více než Berdych. O osudu utkání rozhodla schopnost proměňovat brejkboly. Český tenista využil 3 ze 4, Američan pouze 2 ze 6.

Třiadvacetiletý Berdych tak srovnal stav vzájemné bilance s o tři roky starším soupeřem na 2-2 a potvrdil výkonostní vzestup. V Tokiu porazil tři hráče první světové dvacítky (v předchozích kolech Robreda a Gonzaleze) a může tak v japonské metropoli po roce a půl získat v pořadí svůj čtvrtý titul. O něm bude usilovat proti rozjetému Del Potrovi, kterého v roce 2006 porazil v jediném vzájemném střetnutí na antuce v Prostějově.

Del Potro znovu ve finále. Dostane se do první světové desítky
Poprvé od čtvrtfinálové prohry na US Open, která byla mimochodem jedinou za posledních 30 zápasů, ztratil devatenáctiletý Argentinec Juan Martin Del Potro set. S francouzským tenistou Richardem Gasquetem si však po sadách 6-3 4-6 7-5 poradil a postoupil už do pátého letošního finále.

Del Potro po letošním Wimbledonu vyhrál 23 zápasů v řadě a získal 4 tituly. Prohrál až ve čtvrtfinále US Open po boji s Andym Murraym. Potom už ale zase válí. V Davis Cupu smetl Andrejeva i Davyděnka a posunul Argentinu do finále. V japonské metropoli si poradil se Selou, Nieminenem i světovou pětkou Ferrerem.

Postupem do finále si talentovaný Jihoameričan zajistil premiérový žebříčkový posun do první světové desítky. Případným titulem by už reálně mohl pomýšlet na letenku do Šanghaje.

Dlouhý s Paesem jsou ve třetím finále v řadě
Česko-indická deblová dvojice Lukáš Dlouhý a Leander Paes se na třetím turnaji po sobě dostala do finále. Po dnešním vítězství 6-4 7-6 nad americko-finským duem Kendrick/Nieminen se pokusí navázat na týden starý triumf z Bangkoku. Finálovými soupeři jim budou Južnyj a Zverev.

Rusko-německé dvojici mají co oplácet: v jejich prvním společném finále jim na trávě v Halle podlehli ve třech setech. Od triumfu v Německu však Južnyj se Zverevem hrají až tento týden v japonské metropoli. Narozdíl od finálových soupeřů už v Tokiu prohráli dva sety.

Finále žen si zahraje jednička Wozniacká s pětkou Kanepiovou
Sérii tří porážek v řadě přerušila Carolina Wozniacká postupem do finále v Tokiu. Osmnáctiletá Dánka, jež v létě získala dva premiérové tituly na rychlém povrchu a dostala se mezi dvacet nejlepších hráček světa, porazila v dnešním semifinále Slovenku s australským občanstvím Jarmilu Gajdošovou 6-4 6-3.

Ve svém třetím finále se v prvním vzájemném střetnutí utká s Estonkou Kaiou Kanepiovou. Přemožitelka Češky Šafářové z prvního kola si postup do finále vybojovala výhrou 6-4 6-4 nad osmou nasazenou Kanaďankou Wozniakovou.

Kanepiová, 33. hráčka světa, potvrzuje vzrůstající formu. V New Havenu vypadla v úvodním kole a na US Open už jedno kolo přidala. Na prvním turnaji v Tokiu hrála čtvrtfinále, před týdnem v Pekingu semifinále a v neděli ráno si podruhé v kariéře zahraje finále. V roce 2006 ve svém premiérovém boji o titul v Hasseltu jako kvalifikantka podlehla Kim Clijstersové.

ATP TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 869.000 dolarů) - sobotní výsledky:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (9-ČR) - Roddick (2-USA) 6-7(3) 7-5 7-6(3)
Del Potro (5-Arg.) - Gasquet (4-Fr.) 6-3 4-6 7-5

Čtyřhra - semifinále:
Dlouhý/Paes (ČR/Ind.) - Kendrick/Nieminen (USA/Fin.) 6-4 7-6(4)
Južnyj/Zverev (Rus./Něm.) - Kerr/Lindstedt (Austr.)/Švé.) 6-2 4-6 10-8

WTA TOKIO (Japonsko, tv. povrch, 175.000 dolarů) - sobotní výsledky:

Dvouhra - semifinále:
Wozniacká (1-Dán.) - Gajdošová (Austr.) 6-4 6-3
Kanepiová (5-Est.) - Wozniaková (8-Kan.) 6-4 6-4

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
del potro zvitazi,skoda tu rozpisovat osobne analyzy
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkná otočka ve třetím setu, závěr zvládl Tomáš opravdu skvěle. Ve finále ale věřím víc Del Potrovi.
Reagovat
kohlik
Tome skvěle jen tak dál. Máš na DEL POTRA.
Reagovat
smazaný uživatel
nadherne utkani, kde zpocatku trochu prohraval , ale ke konci druhyho setu se nadherne rozehral a predvadel krasne vymeny. Navic ukazal , ze se psychicky lepsi , coz predvedl ve tretim setu . Parada a jen tak dal !!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist