Berdych: Tsonga byl prostě lepší

27. 11. 2011, 09:16
Aktuality 21
Únava a počínající nemoc trápila Tomáše Berdycha při sobotním prohraném semifinále Turnaje mistrů, ve kterém český tenista prohrál s Francouzem Tsongou. Porážka Berdycha mrzela, ale uznal, že soupeř byl lepší. Nyní si česká jednička chce po náročné sezoně především odpočinout od tenisu a vyrazit na dovolenou.
Tomáš Berdych (atpworldtour.com)

"Chybělo mi toho dnes hodně. Dneska byl prostě lepší," řekl Berdych po utkání, ve kterém Tsongovi podlehl 3-6 a 5-7.

"Necítil jsem se dobře, už od rána jsem byl dost rozlámaný," uvedl český tenista, který po příjezdu do haly zašel za lékařem. "Naměřil mi zvýšenou teplotu a pak jsem si vzal nějaké prášky. S tím se těžko hraje," dodal.

Připomněl, že byl unavený z těžkého třísetového zápasu, který v pátek večer sehrál s Davidem Ferrerem. "To člověk samozřejmě špatně spí, takže se cítí fakt mizerně. A když se do toho přidá něco takového, tak ten pocit je opravdu nic moc," podotkl.

"Určitě to hrozně mrzí. Ale tak to je. Dopadlo to, jak to dopadlo," uvedl Berdych a zdůraznil, že se nechce na svůj stav vymlouvat. "Měl jsem možnost se rozhodnout, jestli do toho jít, nebo ne. Chtěl jsem do toho jít," řekl. "Hrál opravdu solidně, dobře servíroval. Nedal mi vůbec šanci," konstatoval.

"Když člověk není stoprocentně fit, tak spoléhá jen na to, co udělá soupeř, a to není dobře. Ale šel jsem tam s tím, že to zkusím nějak přebojovat. I tak to nebyl žádný velký pytel," poznamenal.

Se svým výkonem nebyl spokojen ani Tsonga. "Nehrál jsem dobrý tenis, ale vyhrál jsem. Takže jsem opravdu šťastný, že jsem se tady dostal do finále," prohlásil.

Co teď? Pauza a měsíc bez stereotypu
Berdych je s postupem do semifinále Turnaje mistrů "vcelku spokojený". Po Ivanu Lendlovi se stal druhým Čechem, který to dokázal. "Jsem rád, že jsem se poučil z loňských zkušeností, které se mi letos podařilo zužitkovat, a bylo z toho semifinále," uvedl, ale zalitoval těsné prohry se světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Nyní Berdych myslí především na odpočinek. "Teď pojedu domů a budu odpočívat, protože ta sezona byla neuvěřitelně dlouhá," řekl s tím, že hodně sil mu ubralo utkání baráže Davis Cupu s Rumunskem po grandslamovém US Open. "Trvalo mi dlouho se z toho dostat," dodal.

Teď se ale chystá na dovolenou. "Určitě vyrazím někam do tepla, ale nevím místo. Nemusejí to všichni vědět," poznamenal.

Těší se především, že vypadne z každodenního stereotypu. "Těším se na to, že se vzbudím, kdy budu chtít, budu jíst, kdy budu chtít, a nebudu muset dodržovat ten dril," řekl Berdych. K tenisu se hodlá vrátit až před Vánoci.

Nechystá se na speciální fyzickou přípravu. "Vzhledem k tomu, že to je třetí sezona, která neměla žádnou pauzu, tak nejlepší příprava pro mě je si dobře odpočinout," řekl český tenista. Svůj program v příští sezoně chce "poskládat trochu jinak" a připravovat se také jinak než dosud.

V uplynulé sezoně vyzdvihl především vítězství na turnaji v Pekingu. "Není to snadný turnaj. Jsem rád, že jsem titul přidal a nebylo to jako v minulé sezoně, kdy jsem tady na Turnaji mistrů byl jediný z osmi, kdo za rok nevyhrál turnaj," prohlásil Berdych.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Můžu někoho po prosit, kdo by nedal záznam finále na internet, například na uložto?
Předem DĚKUJI MOC.
Reagovat
smazaný uživatel
Diky za krasny zapas. Tsonga bojoval, Roger za posledni vykony a pocet viteznych zapasu od US si takovy uzasny konec sezony zaslouzil. Zase dalsi rekordy pokoril, uz v tom asi nebude mit uplne jasno, kolik jich uz bylo.urcite by nyni bral vsemi deseti olympiadu. No, ale to je jeste daleko. Ted obema preji prijemnou dovcu, alespon chvili bez tenisu.
Reagovat
Roger4EVER
The best of the best !!! Federer !!! Jo a Nadalovci až někdo vyhraje TM 6x tak uznám že Rafa na to má...Ale ani ve svých nejlepší sezónách to nevyhrál,vyhrává tituly SKORO jen na antuce...Že má GS má 2x WIMBLEDON,1x AUSTRALIAN OPEN,1X US OPEN..Takže nebejt antuky,je v... Federer má jen ROLAND GARROS 1x,jinak všechno hodněkrát včetně TM ten váš RAFÍK nikdy nevyhraje a když jo tak jednou,dvakrát jako všechny ostatní velké turnaje mimo ANTUKY ! Roger4Ever !
Reagovat
VlS
Gratulace JWT k výkonu, Fedexovi k návratu formy a holkám fanynkám k radosti. Sojko, ať ti z toho nepraskne strážní větev °-))
Reagovat
smazaný uživatel
nepraskne, se dneska jen vznasim! ;-) A dik za vsechny fanynky! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Je to zkrátka borec :-)
Reagovat
Vojtiik
docela paradox, v prvnim pro me jednoznacne presvedcivejsi Tsonga, ve druhem rogi a presto sety dopadli naopak :)
Reagovat
Pe3k
Přesně tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky Tsonga! Teď to dotáhni!
Reagovat
Vojtaakk
Tsonga je neskutečnej rakeťák... a bojovník! Ten druhej set může Rogera hodně mrzet... podobně jako proti Delpovi na USO 2009!
Reagovat
Vojtaakk
Tsonga zatim hraje jednoznačně lépe! Roger bude muset zabrat!
Reagovat
Vojtaakk
No, už zabral, je tu break!
Reagovat
smazaný uživatel
V prvnim jasne dominoval Tsonga, ale nanestesti se z toho Roger vyhrabal, tak by to ted mel rozjet...Come on Roger!!!
Reagovat
majjkaa
Rogeeer ! pod pod pod :)
Reagovat
smazaný uživatel
dalsi break, tsonga vypada unavene...a servis se mu hroti...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky přeju Tomášovi krásnou dovču, i když moc dlouhá nebude. Holky to mají trochu lepší. Sezona byla dobrá, super je, že se povedlo vyhrát Peking. To dává té sezoně lepší šmrnc. A už se fakt těším na duo Tom a Peťule. :-)
V příští sezoně si myslím, že budou velké možnosti pro oba. Peťulka by se mohla stát No.1 Má k tomu všechny předpoklady. A Tomáš by mohl vyhrát něco velkého. Mám takový dojem, že se to na špičce dost vyrovná a už nikdo nebude kralovat tak, jako letos Djokovic.
Reagovat
gigin
A Novak bude zase řádit !!! Uvidíte !! :-))) Ajde Nole !!
Reagovat
smazaný uživatel
nezapominej, 4 hraci a pak je velka mezera, pokud teda hraji svuj top tenis a jsou 100% fit, a ted bude dost casu na to, aby se dal kazdej do kupy...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ted si uzivej dlouhou dovcu. Pokud na Tebe leze nejaka virozka, tak by bylo dobre par dni klidek ,nejlepe doma a na dovolenou vyrazit, az budes uplne fit. Uzij si ji, ale vrat se nezraneny a posileny na duchu,Meli bychom ho nejdrive videt premierove po boku Peti v Hopmannove poharu, ten myslim zacina na prelomum roku.
Reagovat
Tomasito
..myslim,ze kazdy kdo se vcera na ten zapas dival,tak musel videt,ze Tom spise bojoje sam se sebou nez se souperem.. (ale tim taky nechci v zadnem pripade snizovat Tsongovy kvality).

..verim,ze v pristi sezone bude Tom hrat jeste lepe nez v tech dvou predchozich sezonach (teda pokud bude zdravi slouzit)..a konecne zuroci ty cenne zkusenosti a uspechy z velkych turnaju..

..preju Tomovi vsechno nejlepsi do te nove sezony 2012..a muzeme doufat,aby byl pred OH v London aspon v takove forme jako ma tedkom..
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, i tak jsi byl dobrý. Teploty a únava jistě udělaly své, ale jako český fanoušek jsem na tebe hrdý :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist