Berdych titul opět neobhájí. V Tokiu vypadl ve čtvrtfinále

9. 10. 2009, 09:28
Aktuality 9
ATP TOKIO - Tomáš Berdych ani na čtvrtý pokus neobhájí turnajové vítězství. V Tokiu vypadl ve čtvrtfinále, když nestačil na Rusa Južného.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych v prvních kolech nasázel Soedovi s Beckem celkem 21 es a ani jednou nepřišel o podání. Čtvrtfinálový zápas ale dobře nezačal. V úvodním dějství soupeři hned třikrát daroval servis a Michail Južnyj vyhrál hladce 6-2.

Ve druhém setu si tenisté drželi podání až do sedmého gamu, v němž Berdych udělal první dvojchybu na letošním ročníku Rakuten Japan Open. Při brejkbolu to ale okamžitě znamenalo ztrátu vlastního podání a ruský tenista po chvíli za stavu 5-4 podával na postup. Berdych však rychlý konec zápasu odmítl.

Jenže stejně tak nedokázal využít nabídky na třetí set. Promarnil totiž hned čtyři setboly. První měl při servisu Južného za stavu 6-5, další tři si vypracoval v tie-breaku. Ale ani vedení 6-3 neudržel a pět prohraných výměn v řadě znamenalo Berdychův konec na turnaji.

Na turnaji, který před rokem vyhrál. Ale ani napočtvrté se čtyřiadvacetiletému rodáku z Valašského Meziříčí titul obhájit nepodařilo. Marně se o obhajobu pokoušel v Palermu, v pařížské hale, a naposledy minulý rok na trávě v Halle.

Za loňský triumf získal 500 bodů, o které ale už přišel v minulém vydání žebříčku. V pondělí si tak o 45 bodů polepší.

Berdych se s Južným utkal letos již počtvrté, ten nejdůležitější zápas vyhrál český tenista ve finále turnaje v Mnichově. Na květnové drama si vzpomněl nyní i Južnyj.

"V Mnichově jsem vedl 5-1 (v tie-breaku třetího setu) a prohrál šest míčů v řadě. Dnes jsem také přestal hrát a čekal, až mi ten zápas daruje. Ale už jsem nechtěl, aby se to stalo znovu," řekl Južnyj. Duel ukončil razantně esem, zatímco Berdych praštil raketou. "Už se zase bavím tenisem, vrací se mi má hra," pochvaloval si Rus.

Tsongu překvapil jeho vlastní brejk
Južnyj si v semifinále zahraje poprvé od května a o druhé letošní finále se utká s Australanem Lleytonem Hewittem. Na toho narazí počtvrté a pokusí se poprvé vyhrát. Hewitt dnes bez problémů porazil francouzského kvalifikanta Rogera-Vasselina.

O finále si zahraje rovněž druhý nasazený Jo-Wilfried Tsonga. Francouzský tenista musel proti Lotyši Ernestsi Gulbisovi - stejně jako včera v zápase s krajanem Gasquetem - otáčet zápas, aby za 91 minut zvítězil 4-6 6-4 6-3.

Gulbis, který v Tokiu vyřadil i Radka Štěpánka, nedal favorizovanému Francouzi v úvodní sadě při svém podání šanci a když využil jeden ze dvou brejkbolů, ujal se vedení 1:0 na sety.

Ani ve druhém dějství Tsonga příliš příležitostí k obratu při Gulbisově podání neměl, v rozhodujícím okamžiku ale Lotyš zahrál při Tsongově brejkbolu dvojchybu a bylo srovnáno. Ve třetím setu pak Tsonga vyslal osm z celkových devatenácti es a díky dalšímu proměněnému brejkbolu postoupil do finále.

"Snažil jsem se dál soustředit na svou hru, ne na jeho servis," řekl po utkání Tsonga, který zůstává na turnaji nejvýše nasazeným tenistou. "Na konci druhého setu jsem mu sebral servis, to pro mě bylo překvapivé, protože v ostatních gamech jsem neměl žádnou šanci. To bylo pro mě dobré, protože pak podle mě trochu znervózněl," dodal Francouz.

Výsledky - Tokio (tvrdý povrch, dotace 1,226.500 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:
Južnyj (Rus.) - Berdych (5-ČR) 6-2 7-6(6), Tsonga (2-Fr.) - Gulbis (Lot.) 4:6, 6:4, 6:3, Monfils (4-Fr.) - Wawrinka (7-Švýc.) 2:6, 6:3, 6:4, Hewitt (8-Austr.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6-4 6-0.

Semifinálové dvojice: Hewitt - Južnyj, Tsonga - Monfils.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kas/Levinský (Něm./ČR) - Čermák/Mertiňák (1-ČR/SR) 6-7(0) 6-4 12-10

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
je to labilni hovado, kdyz jsem videl jeho vykon v tiebreaku. Tak trapnej servis, to moc chlapcu nema. I nizky Rus ho prestrilel. Stepanek, Berdych a vsichni ostatni Cesi, ubohy servis, uboha hra v teto dobe, finale DC nezaslouzene.
Reagovat
smazaný uživatel
ubohý jseš ty:-) Je vůbec nemusí zajímat jestli o nich někdo jako ty řekne že hrajou špatně.Oni tenisem vydělají ročně xkrát víc než ty takže z tebe mluví závist.Jsou okolo 20. místa oba na světě to je na naši republiku velký uspěch.Je vidět že nesleduješ tenis DC je zasloužené oba tam hrajou fantasticky.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby si to nezasloužili tak tam nejsou.To je zas myšlenka jak hovado!!!Asi DC moc nesleduješ když tohle vypustíš!
Reagovat
smazaný uživatel
jaka zvaist ty pablbe? me je to fuk kolik maj :D jsou vyjimecny, tak at maj, je mi to jedno, ty se zamysli nad tim, nez neco napises, blbe.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty musíš bejt asi hodně zakomplexovanej člověk. Radši drž hubu.
Reagovat
smazaný uživatel
tvuj nick muví za vše.Nemám náladu se s tebou bavit:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Zas ten prokletej Južnij s tím neumí hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
to byla jízda
Reagovat
smazaný uživatel
No coment!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist