Berdych tie-break v pátém setu vítá. Zmizí kouzlo Davis Cupu, oponuje Štěpánek

3. 3. 2016, 19:11
Aktuality 18
Tenisty čeká v Davisově poháru novinka. V případném pátém setu už není třeba zvítězit rozdílem dvou gamů, ale vyrovnané dlouhé zápasy rozhodne za stavu 6-6 tie-break.
Štěpánek a Berdych (© Česká sportovní)

"Je to poměrně vítaná změna. Kdyby se měl hrát v pátek maraton, tak teď ušetříte do zbytku víkendu nějaké síly," komentoval změnu pravidel sedmý hráč světa Tomáš Berdych před 1. kolem v Německu. Radek Štěpánek se o zavedení tie-breaku dozvěděl až při losu a změna ho trochu mrzela. "Pro mě to je překvapující a trošku to ztrácí kouzlo té výjimečnosti," míní.

Oba strůjci českých triumfů v soutěži z let 2012 a 2013 se v nedávné minulosti zapsali do historických tabulek, co se týče délky zápasů.

Sedmatřicetiletý Štěpánek v roce 2009 porazil v semifinále v Chorvatsku v roce 2009 Iva Karloviče až 16-14 v páté sadě. Zápas měl 82 her, což je nejvíce od zavedení tie-breaků v prvním až čtvrtém setu v Davis Cupu v roce 1989. "Ten zápas je nezapomenutelný a historický. Člověk musí jít nejen na krev, ale doopravdy až na dřeň," vzpomínal Štěpánek, který vyhrál i přesto, že soupeř nastřílel rekordních 78 es.

Český hráč má zápas v paměti i z jiného důvodu. V týdnu mu totiž zemřela babička. "Chtěl jsem letět hned zpátky domů, ale mamka říkala, ať zůstanu a hraji pro ni. Z toho hlediska to bylo výjimečný, emotivní a pro ni," řekl.

Berdychův historický zápis se váže ke čtyřhře. S Lukášem Rosolem v roce 2013 porazili až po sedmi hodinách a minutě po 91 hrách v 1. kole v Ženevě Švýcary Marca Chiudinelliho a Stana Wawrinku. Rozhodující set získali poměrem 24-22.

"Pátý set se myslím hrál tři a půl hodiny," vzpomínal Rosol. "To jsem si poseděl hodně dost," usmíval se kapitán Jaroslav Navrátil. Podobně jako Berdych zavedení tie-breaku v páté sadě vítá. "Je to spíš dobře, zápasy nebudou tak dlouhé," doplnil.

Navrátil ještě pamatuje, když se v Davisově poháru nehrál tie-break vůbec a zápasy bývaly ještě delší. "To bylo strašný," uvedl.

Na druhou stranu je zkrácená hra na závěr pětisetového duelu nevyzpytatelná. "Je to loterie," řekl Štěpánek a Navrátil dodal: "Po čtyřhodinovém vypětí je tie-break o jedné dvou chybách, z toho hlediska to bude pro hráče namáhavé."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
patriks
že bude v pátém setu tie-break. Já osobně bych i všechny mužské zápasy na grandslamech udělal na 2 vítězné sety. Kdo má čas od oběda do večerě sledovat jeden tenisový zápas ? 2 hráči silní na podání a slabí na returnu a mega dlouhý zápas je na světě a k tomu ještě nudný.
Kdo by sledoval pětihodinové fotbalové utkání ?
Reagovat
gigin
to třeba nechat "o dva" v posledním duelu, kdyby to bylo 2:2 na zápasy. Já bych to dal raději "o tři", ať to pára tlačí.
Reagovat
FulnekUltras
se zkrátka prosazuje čím dál víc. Hlavně ať jednou nedojde na zrušení shod a výhod...
Reagovat
smazaný uživatel
No hlavně aby to jednou neskončilo tak, že si budou házet mincí na radnici rovnou místo losu.. :-)
Reagovat
FulnekUltras
Na takovou degeneraci systému nevěřím ani já... ;)
Reagovat
Fandina
To jsou věci. A tímpádem zůstanou všichni rekordmeny.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to mě mrzí tahle změna. Ty nervy drásající páté sety jsem vždycky milovala a vlastně se na ně i těšila. I když chápu, že pro hráče to bude jednodušší.
Reagovat
smazaný uživatel
jednodussi by pomalu snad bylo, kdyby si za stavu 6:6 hodili minci (malem jsem napsala korunou) :-)) to bude na masli.. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Jako pětiseťák proti Švýcarsku mám dodneška v hlavě. Úplně se vidím, jak sedím na tom gauči, oči přilepený k obrazovce a nemůžu uvěřit, že se tam odehrává, co se tam odehrává.
Reagovat
VlS
A nemohli by si tou mincí hodit hned na začátku a v uspořeném čase třeba páchat charitu?
Reagovat
Fandina
:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
ne, neee, tam jsou PLATICI divaci prece.. ;-)
Reagovat
Fandina
to by šlo na charitu také :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jen aby pak nebyli i placici, on mnohy, kdyz jde o jeho kapsu, nakonec cukne..
Reagovat
Fandina
ale zase, když se jim to hezky vysvětlí ...
Reagovat
VlS
No, tak platící diváky by mohli vzít s sebou, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
jenze na tenis nechodi ti neplatici.. ;-)
Reagovat
Fandina
do Stromovky ano :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist