Berdych: Tie-break je loterie a já v ní mám méně štěstí

24. 1. 2014, 21:00
Aktuality 41
V loterii zkrácených her ztratil Tomáš Berdych semifinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený tenista včera prohrál v duelu se Stanislasem Wawrinkou dva ze tří tie-breaků a zápas 1-3 na sety.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Tennis Australia)

"Těžko se hledá mezi námi rozdíl. Oba jsme hráli skvěle, ale Stan získal v prvním setu jeden brejk a to rozhodlo. Tie-break je vždy velká loterie a on měl více štěstí," řekl osmadvacetiletý Berdych na tiskové konferenci v Melbourne.

Rozhodnutí přinesly zkrácené hry. Ve druhém setu Berdych ještě uspěl, ale ve třetím a ve čtvrtém na soupeře v koncovce sady nestačil. "Už mě začínají prohrané zápasy v tie-breacích štvát. Nejsem v nich dobrý. Našel bych hodně případů, v kterých jsem zápas prohrál v tie-breacích. To musím rozhodně zlepšit," řekl Berdych.

V poslední době Berdych prohrál tie-breakové zápasy s vysokým Chorvatem Ivem Karlovičem. V loňském prohraném finále v Bangkoku ztratil v tie-breaku set s Kanaďanem Milosem Raonicem, podobně neuspěl proti Wawrinkovi v osmifinále US Open či se Srbem Novakem Djokovičem ve Wimbledonu.

Jinak byl Berdych spokojený se svým herním plánem, s kterým šel do zápasu. "Byl téměř perfektní, fungovalo to. Jen jedna věc chyběla, a to můj servis z prvního setu. Jinak jsem byl dostatečně agresivní, nedělal jsem tolik chyb a dokázal zatlačit i po jeho čopovaném bekhendu. Zápas to byl velmi dobrý," hodnotil tenista.

Berdych se za celý zápas nedokázal prosadit proti Wawrinkovu servisu. Měl jen jeden brejkbol a šanci nevyužil. "On ano, což rozhodlo," řekl Berdych. Nechtěl spekulovat o tom, že další den by zápas mohl vypadat jinak. "Žiju přítomností a není mým stylem mluvit v teoretické rovině," řekl Berdych, který s Wawrinkou prohrál podeváté v kariéře a posedmé z posledních osmi vzájemných zápasů.

Podle Berdycha se Wawrinka z hráčů špičky za poslední rok nejvíce zlepšil. Pomohlo mu angažování švédského trenéra Magnuse Normana. "Od té doby udělal ve své hře ohromný pokrok a dostal se na jinou úroveň," ocenil Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
smazaný uživatel
Výmluvy, výmluvy...? Já osobně s názorem Tomáše naprosto souhlasím a o tom, že tiebreak je loterie, naprosto nepochybuju. Nakonec i fakt, že jeden Wawrinka prohrál 1:7 a další vyhrál 7:3, 7:4, dokazuje, že vývoj zkrácené hry je pokaždý naprosto jiný, neočekávaný a může dopadnout jakkoli.
To je zase akorát potřeba některých negativistů kydat na Tomáše hnůj.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou jen výmluvy, pro Tomáše docela typický. Tiebreak samozřejmě může bejt loterie, a často bývá, ale toho Tomáš zneužil a použil to jako výmluvu, jenže kdo ty tiebreaky viděl, ví, že ty ve třetím a čtvrtym setu nebyly o loterii nebo o štěstí, ale o tom, že se Tomášovi tradičně zhroutila hlava. Tři dvojchyby ve dvou tiebreacích, první nesmyslně zkaženej míček při hře na síti v tiebreaku čtvrtýho setu... to neni o náhodě nebo o štěstí, ale o tom, že Wawrinka byl prostě lepší. Nemusel bejt lepší na body, ale na body v klíčových okamžicích určitě lepší byl, vyrovnanější, s klidnější hlavou... Tomáš je Čech a u Čechů je dost typický, že jim v důležitých momentech selže hlava a udělaj nějakou tu zásadní dvojchybu nebo nevynucenou chybu, která pak rozhoduje zápasy v jejich neprospěch. Wawrinka si vyhrát zasloužil, výmluvy nejsou na místě.
Reagovat
Fandina
Tomáš hrál jak umí, nevím, že by měl povinnost vyhrávat, aby se měl na co vymlouvat. Vyhrál ten lepší a o to se hraje. Tomáš nikomu nesliboval, že vyhraje.
Reagovat
Fandina
A bylo to vyrovnané, Tomáš nebyl favoritem a škoda, že to nevyšlo. Není všem dnům konec, příště to může vyjít a Tomáš vyhraje. Dneska tomu moc nechybělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Je otázka, kolikrát ještě bude mít takový štěstí na vývoj pavouka. Že třeba Wawrinka porazí Djokoviće a Tomáš tak na něj nebude muset vůbec narazit. A když, tak ve finále stejně narazí na Rafu, popř. na Novaka, když ho nebude mít ve svojí polovině pavouka, a grandslam stejně nevyhraje. Myslim, že Tomáš je mezi prvníma za hranicí reálnosti vyhrát grandslam, a bohužel je hodně malá pravděpodobnost, že se to někdy podaří. To by musel projít až do finále a tam narazit na Federera, na kterýho relativně umí, jenže Roger už neni nejmladší a za dva, za tři roky může skončit, pak už nebude skoro příležitost. Jestli byla pro Tomáše někdy šance, tak teď, a tu promarnil. Nevadí, stane se, já mu to nevyčítám. Ale slova o tom, že tiebreak je loterie, mi přijdou jako alibismus, protože sice loterie jsou, ale u těch v zápase s Wawrinkou nešlo o štěstí, jen o tradiční propad Tomášovy psychiky. A to je na tom to smutný - že Tomáš na to technicky má, stoprocentně, ale málo pracuje na svojí psychice, která ho dost často potápí... to neni zdaleka případ jen tohohle semifinále, ale řady dalších proher s hráčema, na který tenisově měl...
Reagovat
Fandina
Prohrál, radost z toho nemá. A že je TB loterie, to ví každý. Vloni jich vyhrál nejvíc ze všech, teď se to otočilo. Mám pocit, že chceš od Tomáše aby si tady sypal popel na hlavu a psal o sobě, že je neschopný. Prohrál, ale také nemusel.
Reagovat
smazaný uživatel
To nechci, nevim, jestli jste si toho všimli, ale uznal jsem, že hrál Tomáš výborně. Jen mi prostě slova, že tiebreak je loterie, přijdou jako alibismus, protože každej, kdo ty tiebreaky viděl, musí uznat, že to nebylo o náhodě, ale o selhání psychiky. Ale je to můj názor, nemusíte s nim souhlasit ;)
Reagovat
Fandina
Jenže on ten TB je loterie a byly tam v něm chyby zrovna tak jako ve hře, jen je rozdíl, že v TB je chyba konečná. Proto se tomu říká loterie. A jednou vyhraje ten a příště druhý. Jinak není potřebovat zmiňovat psychiku, bez té by nešlo nic. Kdyby neměl Tomáš dobrou psychiku, tak nezahraje nic, ani není ve semifinále. Vyhrál ten lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
co to plácáš, že u Čechů je dost typický, že jim v důležitých momentech selže hlava....No to snad ani nemyslíš vážně, házet všechny do jednoho pytle...Ty máš typickou vlastnost některých Čechů, dělat si do vlastního hnízda...Tomáše už nech bejt, je to prostě jeho názor, tak to viděl...Mohl vyhrát i Tomáš, tenis je sport a vyhrát může jen jeden.
Reagovat
carolyn
https://twitter.com/judmoo/status/426448691856044032/photo/1/large?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=judmoo&utm_content=426448691856044032
Reagovat
smazaný uživatel
Tyhle Berdychovy konference. "Tie break je loterie a on mel vice stesti" - no comment.
Reagovat
Fandina
A co je na tom tak zvláštního, o TB se běžně říká, že je to loterie.
Reagovat
smazaný uživatel
To ano, ale urcite neni na miste rict, ze Stan mel vice stesti. Byl proste lepsi, to je cele.
Reagovat
smazaný uživatel
Co porád řešíš, Kamile ? Zkrácená hra je opravdu " loterie " a velká neznámá, chybu může udělat každý. Nemohu vůbec říct, že Wawrinka byl lepší, to je nesmysl. Podívej se na vyhrané body celkem, Tomáš má jen o jeden méně. Ať to nazveme štěstí, pevné nervy, lepší hlava atd. je to fuk. Prostě zápas byl vyrovnanej, důkaz je , že poslední tři sety dospěly do zkrácené hry. Ve dvou z nich uspěl Wawrinka. Každý může udělat chybu v důležité fázi utkání. Viděla jsem poslední míče Djokovič vs Wawrinka a nechtěla jsem věřit jaké chyby Djokovič udělal v závěru.... Taky bys řekl, že Djokovič byl horší ?
Reagovat
Fandina
KamilSiuda vždyť on mluvil o TB a když je to loterie, tak štěstí. Tomáš nebyl favoritem, má v poslední době se Stanem úplně špatnou bilanci, z posledních osmi zápasů vyhrál jen jeden. Tady to bylo o prohraný brejk v prvním setu. Tam byl problém. Tam byl Stan lepší. Nevím, co by měl ještě Tomáš říkat. Favoritem nebyl, bohužel a hrál vyrovnaně.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas. Wawrinka byl prostě lepší. Je úplně jedno, že jen o kousek, ale lepší byl, minimálně vyrovnanější. TB selhala klasicky hlava v klíčových okamžicích, udělat tři dvojchyby ve dvou tiebreacích není o loterii nebo o štěstí, to si prostě hráč z TOP10 nemůže dovolit. Jedna dvojchyba ještě OK, to náhoda je, ale tři? To už je o hlavě, ne o štěstí. A první bod v posledním tiebreaku? Ten nesmyslnej úder na síti, kterej by za normálních okolností musel zahrát do kurtu? To bylo prostě jen o hlavě. A když se v tenise řekne, že někdo byl lepší, nemusí to znamenat jenom, že byl lepší na body, bodů měli sice skoro stejně, ale v tenise je přece nejdůležitější, jak hraješ v klíčových chvílích, a v těch Tomáš tradičně selhal se svojí českou nevyrovnanou hlavou. Hrál výborně, ale tam, kde měl tu svojí výbornou hru udržet, jí kazil sám. Žádná loterie. Wawrinka byl psychicky lepší a zaslouženě vyhrál. Výmluvy nejsou na místě.
Reagovat
Fandina
Neprohrál tři TB, jen dva. A proč je ti tak proti mysli, že Tomáš řekl, že je TB loterie. Že prohrál, viděl každý. Proč to tak vehementně chceš slyšet o Tomáše, že hrál hůř. Vždycky vyhraje ten lepší a Tomáš neměl povinnost vyhrát, aby se musel na něco vymlouvat. Nikomu nesliboval, že vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Neřekl jsem, že prohrál tři, to si asi ten příspěvek špatně pochopil. A samozřejmě, že Tomáš neměl povinnost vyhrát. Ale ke sportovnímu chování patří i to, že uzná svoje chyby, že řekne: "Wawrinka byl na tom psychicky líp, mě selhala hlava v klíčových okamžicích a to rozhodlo." A ne, že bude říkat, že vlastně prohrál jen proto, že rozhodovaly tiebreaky a ty jsou o náhodě a on se zrovna trefil do chvíle, kdy ta pravděpodobnost 50:50 šla proti němu. V tiebreaku neni pravděpodobnost 50:50, ani u hráčů, kteří podávaj stejně kvalitně. Tiebreak je právě ta chvíle, kde nejvíc rozhoduje hlava, a tady to bylo jasně vidět, ve třetím i čtvrtym setu. To bych chtěl slyšet. Uznání, že soupeř byl lepší - i kdyby jen v hlavě a ne technicky nebo na body. Ale je mi to jedno, já jen spekuluju stejně jako všichni ostatní tady.
Reagovat
Fandina
Stan ho nepřehrál na celé čáře. Přečti si v článku, že Tomáš píše, že rozhodl brejk v prvním setu. A má pravdu. Tam byl Stan lepší. Jinak není důvod, aby se Tomáš klaněl před hrou druhého, když rozhodlo hlavně tohle. Tomáš neprohrál třikrát 6:0 a nehrál špatně, naopak hrál moc dobře a ten druhý vyhrál, protože byl o kousek lepší. Ale Tomáš hrál dobře. A ten druhý jen o kousek líp. Nevím proč by se měl vyjadřovat nějak jinak.
Reagovat
smazaný uživatel
Neřekl bych, že je to tolik o tie brejcích, ale otom, že Tomáškovi přibývá hráčů na který prostě neumí a neustále s nima prohrává - Nadal, Djokovic, Wawroš...
Reagovat
svetova.dvojka
ááá Tomík už přispěchal s výmluvou :-)
Reagovat
tito
Přesně tak. Return byl žalostný.
Reagovat
smazaný uživatel
nepřizná, že na to psychicky nemá a posere se. V prvním TB byl uvolněný a vodil si ho jako kráva.
Reagovat
darek.vrana
Ještě loni o tiebreacích mluvil jako o své parádní disciplíně a o tom, jak je má rád. Zajímavé, že se to letos tak otočilo...
Reagovat
Jan
Přesně to mě napadlo :)
Reagovat
Jan
To samé Petra Kvitová. V roce 2011, když otočila ve finále Fed cupu zápas s Kuzněcovovou, tak mluvila, že má silnou psychiku, tuším po mamince, a teď je "labilní" :)
Reagovat
freeteepek
Petra má slabýho psychologa. A na maminku asi už zapomněla. Nutně musí udělat změny ve svém týmu, které povedou ke změně uvažování a ke změně stylu. Podívejte se na Li Na, jak pod novým koučem ožila. To samé by se dalo říct o Sereně. Murray, Federer to samé. Petra má problém s hlavou a když jí k uvolnění nepomohla ani nová láska, bude třeba přistoupit k dalším, radikálnějším krokům.
Reagovat
Jan
Jako třeba přestat hrát tenis :)
Reagovat
Fandina
Ty mě s tím psychologem už bavíš. Víš o tom, že má Petra moc dobrého a měla ho už před tím, než vyhrála Wimbledon a TM. Tenkrát pomohl, tak jakto že teď ne?
Reagovat
Fandina
Jasně, že se to otočilo. Nedaří se mu v TB, proto o tom mluvil.
Reagovat
darek.vrana
Já to vím. Jen nevím proč, když si na ně před rokem tak věřil. Přitom jako servisman by proti Wawrinkovi v tiebreaku měl mít lehkou výhodu. Ale hlavní problém nejsou tiebreaky, nýbrž return. Kdyby dokázal returnovat líp aspoň 2. servis, tak žádné tiebreaky nemusely být, protože jinak si své servisy hlídal perfektně. Return je asi jediná věc, která ho teď dělí od absolutní špičky. Jenže je otázka, jestli se s tím něco dá dělat.
Reagovat
Fandina
Před rokem se mu v nich dařilo, tak si věřil. Myslím, že byl i nějak meziročně na tom hodně dobře proti ostatním. Možná, že když teď nebude spoléhat na TB, přinutí ho to se soustředit na returny. TB je opravdu někdy losovačka.
Reagovat
Marduch
Přesně tak, mimořádný return je možná hlavní konkurenční výhoda u hráčů první trojky, čtyřky v posledních letech. Murray, Djoker, Rafa, David.. stačí jeden jediný brejk v každym setu..a vo tom to je. Na to je založena hra Murrayho - žádná věda, famozní return a jediný break v každym setu vyhrává zápas. Však Tomáš je někdy proti bombarďákum úplně bezzubej, protože neni dostatečně schopen trestat ani jejich slabší druhej servis, když maji slabší game na servisu..
Reagovat
Rafaeoli25
Ať se na mě TB nezlobí, ale pobrekávat nahlas kvůli tomu, že psychicky nezvládá klíčový okamžiky, no to je napováženou, navíc když je tak elitním servismanem. Každopádně v tb je TB opravdu tragickej, což nejvíc ukázaly duely s Karlovičem, kdy prohrál čtyři tb ze čtyř, no prostě katastrofa..
Reagovat
smazaný uživatel
Nerejpej, tvůj idol taky pobrekává a stěžuje si zase v jiných věcech, tak buď spravedlivej, když už kritizuješ Tomáše :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně tohle je určitě článek o Nadalovi no, proto by měl Berdycha s ním okamžitě srovnat. Nemůže prostě napsat to, co napsal, aniž by nezkrizoval Nadala za jeho nedostatky a tím byl spravedlivý. Jsi trapná, Lunej.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale v jakých věcech pobrekává Nadal? Máš namysli ten puchýř? Ten, kdo ho viděl, musí jasně uznat, že to nebyly výmluvy nebo pobrekávání, ale dost reálnej hendikep. A přesto s nim vyhrává zápasy. Zatim jsem zaznamenal dost okatý výmluvy jen u TB a u Federera, kterej se nesmyslně vymlouval (najednou, po 33 vzájemných duelech) na Nadalovo hekání. Oh, jak ubohý. Mně Roger nikdy moc neseděl a nechápal jsem, jak může pořád vyhrávat v cenách ATP za sportovní chování. Jsou tam hráči, co by si tu cenu zasloužili víc, třeba Del Potro, kterej i v klíčovym okamžiku dokáže přiznat míček soupeři... Nadal nebrečí, TB ano a je to úplně očividný.
Reagovat
Fandina
Tak jestli někdo dostává ocenění hráče od ATP, tak asi vědí, proč tomu tak je. Jinak Rafa si pořád na něco stěžuje. Jednou je povrch modrý, příště pomalý a pořád něco. Samozřejmě je to jeho volba a názor a někomu se to líbí, jinému nelíbí. Jako třeba se někomu nelíbí, když řekne na rovinu, že druhý heká a jemu to vadí. Někomu se nelíbí, když řekne Berdych na rovinu, že je TB loterie. A přitom si to běžně každý říkáme. Zjevně nerad slyšíš, když druhý řekne co si myslí. A víš o tom, že Roger v zápase s Andym mu daroval jestřába a tím i fiftýn. A nemusel.
Reagovat
smazaný uživatel
Cha cha, kdyz ho neumis hrat, tak ho v tom pripade nesmis nechat dopustit...bla bla bla... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
je to taky o zbytečných chybách v tu nejméně vhodnou chvíli :) Doufám, že letos získáš konečně titul, loni jsem čekala a nic, tak snad tento rok bude pro tebe (i pro mě) šťastnější. Hodně štěstí :)
Reagovat
smazaný uživatel
Neřekl bych, že je to až taková loterie, pokud hráč prohraje tiebreak o ty tři, čtyři a víc bodů, je to prostě o tom, kdo se na těch pár míčů lépe zkoncentruje, udrží nervy a udělá méně chyb, a to je taky umění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist