Berdych + Štěpánek. Pasují k sobě herně i lidsky

18. 9. 2010, 22:00
Aktuality 2
Až jednou zkusí čtyřhru na grandslamovém turnaji, možná získají titul. Třeba by mohli myslet vysoko i na olympiádě v Londýně za dva roky. Prozatím tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek straší soupeře v deblu v Davisově poháru.
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych

Kapitán Jaroslav Navrátil je dal na jednu stranu dvorce dohromady před třemi lety na zápas baráže proti Švýcarsku a od té doby vyhráli sedm z osmi zápasů. Ten poslední dnes v Srbsku, kde porazili třetího deblistu světa Nenada Zimonjiče a singlovou světovou dvojku Novaka Djokoviče ve čtyřech setech a přiblížili si postup do finále. 

"Oni k sobě pasují lidsky a hlavně herně," řekl Navrátil, proč byl od začátku přesvědčený, že toto, na první pohled možná nejisté spojení, bude v Davis Cupu moc dobře fungovat. "Berďa je silový hráč a Radek šikovný. Dovede mu pomoci na síti a pořád povzbuzuje."

"Naše síla je v tom, že se výborně na kurtu doplňujeme. Ať už je jeden na tom tak nebo tak, pořád se snažíme pozitivně myslet dopředu a utkání zvrátit za jakoukoli cenu," prozradil Štěpánek. "Držíme se navzájem. To je nejdůležitější věc, která v tom deblu je. Máme své daviscupové kouzlo a to se budeme snažit držet co nejdéle."

Hecíř Štěpánek, jednatřicetiletý lišák, určuje taktiku a náladu týmu. "On je lídr týmu, který zase odvedl fantastický výkon," řekl Navrátil. "Jsme tu pro jednu věc - získat bod v jakémkoliv utkání, co nastoupíme," řekl Štěpánek, proč s Berdychem vyhrávají.
Faktem je, že jediná prohra Berdycha a Štěpánka přišla loni ve finále proti Španělsku. Štěpánek byl fyzicky i psychicky unavený po prohře s Davidem Ferrerem a nevyburcoval český pár k obratu.

Jinak působí debl Štěpánek - Berdych jako dobře seřízený stroj na výhry. Svoji vítěznou sérii začali triumfem nad Federerem a Allegrem, pak třeba zdolali francouzské deblisty i argentinský pár.

Opakovaně se ukazuje, že dva kvalitní singlisté přehrávají nejlepší deblisty, kteří ale v národním dresu nemají své osvědčené partnery z turnajů ATP. Navrátil jednou rozdělil Štěpánka s Berdychem, na kurt poslal vedle Štěpánka Víznera a v Rusku Češi čtyřhru prohráli.

Proto ani v dohledné době nedojde na zařazení Lukáše Dlouhého do českého páru, ač je pátým hráčem světa v deblu a loni dokonce vyhrál dva grandslamové turnaje. "Kluci (Berdych, Štěpánek) k sobě pasují a Lukáš by ani k jednomu nezapadl," konstatoval Navrátil.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
To se zatim ukazuje jako velka pravda.Ale funguje to zatim jen v DC.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist