Berdych slaví třicetiny. Úspěšný, ale pořád s nesplněným snem

17. 9. 2015, 18:40
Aktuality 24
Už několik let patří díky svým stabilním výkonům k nejužší světové špičce, dvakrát dotáhl český tým k triumfu v Davis Cupu. K absolutní sportovní spokojenosti ale Tomáši Berdychovi chybí to nejcennější - grandslamový titul. V Melbourne, Paříži, Londýně i New Yorku si přitom zahrál semifinále, ve Wimbledonu dokonce postoupil až do finále, vstoupit mezi "nesmrtelné" se mu však zatím nedaří. Na prahu třicítky, kterou slaví dnes, sní vítěz deseti turnajů o tom, že mu ten poslední krok vyjde.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Snažím se pro tenis dělat maximum každý den. Chci být co nejlepší, vyhrávat co nejvíc zápasů, být co nejvýš na žebříčku. A to jde samozřejmě ruku v ruce s tím, že se mi může povést nějaký takový výsledek, popřípadě vyhrát i grandslam. Když se to nepovede, tak tam holt byli jiní a lepší. Ale musím vědět, že jsem pro to udělal maximum. To je pro mě to nejdůležitější," prohlásil nedávno aktuálně pátý hráč světového žebříčku.

Kvůli tomu před letošní sezonou kompletně vyměnil realizační tým. Tréninková dřina pod vedením nového kouče Venezuelana Daniela Vallverdua přinesla ovoce už na začátku roku v Austrálii, kde se Berdych dostal mezi nejlepší čtveřici. Na následujících třech grandslamech však vypadl už v osmifinále.

Co stihl Tomáš Berdych před třicítkou:
• vyhrát 10 turnajů ATP ve dvouhře a dva ve čtyřhře
• zahrát si v grandslamovém finále
• dvakrát slavit vítězství v Davis Cupu
• dostat se na 4. místo žebříčku ATP
• šestkrát porazit Rogera Federera, rovněž šestkrát Andyho Murrayho, čtyřikrát Rafaela Nadala a dvakrát Novaka Djokoviče
• získat na odměnách 22.688.128 dolarů
• oženit se s přítelkyní Ester

Kromě toho si téměř dvoumetrový tenista letos zahrál finále v Dauhá, Rotterdamu a Monte Carlu, v květnu se poprvé v kariéře posunul na čtvrté místo žebříčku. Kvůli větší šanci na individuální úspěch omezil i svou účast v Davis Cupu, kde se hlavní měrou zasloužil o triumfy z let 2012 a 2013. V létě se pak stihl oženit s modelkou a dlouholetou přítelkyní Ester.

"Je to spíš další krok v mých privátních věcech, abych si život co nejlíp užíval a udělal si věci podle sebe. Když má člověk doma pohodu a všechno klape, tak se to i pozitivně odráží do tenisu," řekl pětinásobný vítěz domácí ankety Zlatý kanár.

S tenisem začínal Berdych jako pětiletý na antukových dvorcích v rodném Valašském Meziříčí, ještě jako talentovaný mladší žák přešel do Prostějova. Mezi dospělé poprvé nakoukl v 16 letech, následující rok se z něj stal profesionál. Krátce po osmnáctinách si v baráži s Thajskem úspěšně odbyl debut v Davisově poháru, v němž se brzy stal týmovou jedničkou a největší oporou.

Na olympijských hrách 2004 v Aténách ve druhém kole senzačně porazil tehdejší světovou jedničku Rogera Federera, v říjnu téhož roku vyhrál v Palermu svůj premiérový turnaj ATP a posunul se do první padesátky žebříčku. Do Top 10 nakoukl o tři roky později, předloni se poprvé dostal mezi nejlepší pětici.

Dosud nejcennějším individuálním titulem vyznavače hry ze základní čáry s tvrdým podáním a forhendem je výhra v hale v Paříži v roce 2005. Bývalý svěřenec Jaroslava Navrátila a později Tomáše Krupy si na odměnách vydělal už více než 22 milionů dolarů.

"Celá tenisová kariéra je o hledání ideální cesty. Skoro nikdo nemá ideální recept, co je nejlepší a co danému hráči nejvíc vyhovuje a je pro něj nejlepší," přemítal nedávno jeden z nejlepších tuzemských hráčů historie. "Jakmile člověk jednoho dne přestane hledat, vymýšlet a přicházet na nové věci, jak by se mohl zlepšit, tak je to čas na zamyšlení, co dělat jinak."

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
peggy
Tomasi,misto slaveni narozenin jsi mohl pomoci kamaradum v Indii,ale to neni za velke prachy,ostatni spicky nezapominaji kde je jejich zem!
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, a proto toho Tom v DC za celou kariéru odreprezentoval z celé špičky daleko nejvíc.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, přeji ti vše nej! Nikdy nepřestanu věřit, že ten Grand slam jednou dáš! Dum spiro spero! :o) A pokud se tak nestane, nevadí! Podívej se, třeba takový Ćilic ho má, a přesto ti nesahá ani po kotníky! :) Nebo takový Del Potro. Má Grand slam a mohl z něho být nejlepší hráč světa, nebýt jeho zdravotních patálií. Věřím, že by s tebou klidně měnil! :o).
Reagovat
Kytka
Přeji mu všechno nejlepší a ať se mu splní po čem touží. Ať se podívá na Italky (ženský tenis je sice jiná disciplína), ale po třicítce dvě prvně ve finále a jedna z nich vyhrála. Korda taky získal GS v posledním roce svého působení. Ale aby Tomáš skončil v takových kotrmelcích s dopingem. to bych si nepřála. To ať je radši bez toho GS.
Reagovat
SwissMaestro
Ještě by se do toho "čeho dosáhl před 30" hodilo dopsat přes 500 výher v kariéře a počet účastí na TM - celkem významná čísla
Reagovat
flex
Tomáše mám rád, v šílené konkurenci je několik let ve špičce, je stabilní a myslím málo doceněný, zejména u nás.

Nevím, zde je tato událost pravdivá, ale vyslechl jsem příběh, kdy před lety projížděl Prahou (Vršovice?)a poskytl pomoc mladému muži, který ležel zmlácený na ulici. Ten muž po několika týdnech na následky svých zranění zemřel. Jeho sestře, která mi to vyprávěla, bylo cca 11 a nebyla zcela v dosahu rodiny, proto ta pochybnost o pravdivosti. Chvályhodný čin by mi k Tomášovi seděl. Aspoň touto cestou: DÍKY!
Reagovat
safi1313
Osobně si myslím ze už to není v tvých silách - dotáhnout grandslam...ale to se říkalo i o Rogerovi 2-3roky zpátky a teď 90% lidí věří, ze šanci má...
Reagovat
smazaný uživatel
Dokázal to Stan, dokonce dvakrát (i když poprvé měl ve finále zraněného Nadala), takže by to Tomáš mohl dokázat taky. Jenže ... pořád tomu něco málo chybí...
Reagovat
EllNino
Stan je něco jako Petra ...prostě se zblázní a vytříská tam všechny, zároveň nedosahuje Tomášovy konzistence :) ... Tomáš tohle v sobě prostě nemá, tu povahu šampiona, tu zapálenost ...
Reagovat
Vojtiik
jj, hlavně nezapomenout dodat, že měl rafínek bebínko.. zdravý rafa totiž neprohrává! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Zdravý Rafa samozřejmě prohrává, ale tady si myslím nebylo o čem v tomto konkrétním zápase. :))
Reagovat
gigin
Reagovat
EllNino
Reagovat
Lunej..
jak to, že mu neříkáš už Šamponek? :)
Reagovat
Lunej..
to je na gigina
Reagovat
gigin
Nevím, už mi nepřijde takový pičus. Přijde mi fajn. To je na Lunej.
Reagovat
smazaný uživatel
Andy +1

Nicméně se dost zapomíná třeba na Feňu nebo Jamese Blakea. Na jejich pumelice z FH byla radost se dívat. :)
Reagovat
smazaný uživatel
...nebo takovej DelPo...
Reagovat
gigin
http://egmemes.tumblr.com/image/125964643074
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D Dobrý! :)) Zato ten jeho BH umí vraždit :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, to už beru jako takovou klasiku, kterou si je spousta lidí vědoma. :) JMDP je můj druhý nejoblíbenější hráč, jehož kariéru píše zejména FH. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska se mi nedostává slov, takže Tome tady je smajlík :-) a víc teď bohužel nedám.
Reagovat
Lunej..
vše nej... Nevím, jestli je lepší být úspěšný s nesplněným snem nebo být neúspěšný a mít sen splněný. :)
Reagovat
George_Renel
Ať ti drží zdraví a daří se v tenisovém i osobním životě.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist