Berdych si poradil i s Querreym, zakončí nevydařené období titulem?

25. 8. 2012, 08:11
Aktuality 15
TP WINSTON-SALEM - Ideální forma to není, přesto se Tomáš Berdych dostal před US Open do zápasového rytmu. Sebevědomí si český tenista zvedá ve Winston-Salemu, kde v semifinále porazil Sama Querreyho a s dalším domácím hráčem Johnem Isnerem si zahraje o druhý letošní titul.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych v posledních týdnech dobrou formou neoplýval, vždyť od French Open hrál na šesti turnajích a vyhrál na nich jen tři zápasy. I proto přijal divokou kartu do Winston-Salemu, kde chtěl týden před US Open nabrat sebevědomí a především se dostat do zápasového rytmu. To se mu daří, i když do ideální formy ještě pořád něco chybí.

Po výhrách nad Bogomolovem, Nieminenem a Darcisem si český tenista poradil i s domácím Samem Querreym, kterého navzdory třem ztraceným servisům porazil 6-4 6-3, kterému tak oplatil porážku z posledního vzájemného duelu - na US Open 2008.

Berdych přitom utkání dobře nezačal. Hned v první hře přišel o podání a Querrey, který v zápase zaznamenal 18 es, brejk v následném maratónském gamu potvrdil. Od stavu 2-4 ale český tenista vyhrál šest her v řadě a rázem vedl 6-4 a 2-0. Pak si sice vybral slabší chvilku a dvakrát po sobě si prohrál servis, poslední čtyři gamy ale zase ovládl rodák z Valašského Maziříčí a divoké utkání ukončil ve dvou setech.

"Nebyl jsem ve druhém setu příliš spokojený se svým podáním, ale hrál jsem lépe ve složitých a rozhodujících situacích," komentoval Berdych. 

Sedmý hráč světa je letos potřetí ve finále a pokusí se napodobit únorový úspěch z Montpellieru; v květnu na antuce v Madridu podlehl v bitvě o titul Rogeru Federerovi. V cestě za osmým titulem v kariéře mu stojí loňský vítěz turnaje John Isner, nasazená trojka a světová desítka.

Vytáhlý Američan v semifinále vyřadil turnajovou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu po výhře 6-4 3-6 7-6. Šestý hráč světa z Francie, který před týdnem musel kvůli rozseklému kolenu vynechat turnaj v Cincinnati, tak na finále čeká už více než sedm měsíců.

Berdych Isnera naposledy v roce 2010 dvakrát na antuce porazil, před třemi lety jediný souboj na rychlém povrchu vyhrál Američan.

- ATP 250 WINSTON-SALEM -
(USA, tv. povrch, 553.125 dolarů)
páteční výsledky (43. 08. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Berdych (2-ČR) - Querrey (7-USA) 6-4 6-3
Isner (3-USA) - Tsonga (1-Fr.) 6-4 3-6 7-6(3)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
To snad nemyslí vážně... tohle ho psychicky zlomí tak, že bude hrát ještě hůř. US Open tradičně 3.kolo. Jdu podruhé zvracet. (poprvé to bylo po tom vojeli do sítě na matchballu)
Reagovat
Malda
Výstižné :D
Reagovat
J.M.
Hloupě prohrané finále. Měl ho na raketě, ale tolik zbytečných chyb...
Reagovat
Malda
Přesně tak...ten tiebreak bude hodně bolet. Zvláště pak ta první páska u sítě na matchballu.
Reagovat
Sonja
To teda...
Jinak, viděla jsem sice jen závěr zápasu, takže nevím, jakej předváděl Tom ve finále tenis, ale i tak mu gratuluju k postupu do finále:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Finále právě teď na NovaSport. Tomáš vypadá docela koncentrovaně.
Reagovat
smazaný uživatel
Novu Sport bohužel nemám, tak sleduji někajaký stream z jedné statické kamery a neustále se to seká :) Ale Tomáš vypadá nadějně
Reagovat
smazaný uživatel
No první set 6:3. John naprosto bez šťávy.
Reagovat
smazaný uživatel
Dokonce si toho povšimnul i komentátor na Nova Sportu - Petra i Tomáš vyhráli ve stejný okamžik, rozdíl byl snad menší než 2 vteřiny. Petra v danou chvíli proměnila při Sářině podání třetí mečbol, Tomáš první při svém podání.
Reagovat
freeteepek
Viděl jsem jen začátek zápasu. Berďa hned prohrál servis a měl v tu chvíli kurz na vítězství 2,0. Na zisk setu dokonce 3,0! Sázet už nebylo za co, protože všechny prachy z kreditu byly vsazený:-(
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud servisman Berdych prohraje tolikrát servis s jiným servismanem, kterej je na returnu kopyto, tak se nedá hovořit o formě. Ale ani v opačným gardu mi to hlava nebere, jak mohl Querrey taky tolikrát ztratit... No Isner bude jinačí kafíčko, tam už 3 ztracený servisy znamenají prohru.
Reagovat
smazaný uživatel
tam bude znamenat prohru i 1 ztracený servis
Reagovat
hatatytla
počet prolomených servisů není měřítko, viděl jsem první set a byl to velice kvalitní tenis. Myslím, že Berdych je zpět.
Reagovat
smazaný uživatel
ale na isnera dnes nevyzraje a prohraje můj tip 7:6 7:6
Reagovat
smazaný uživatel
Počet ztracených servů není měřítko u hráčů jako je Federer, Djokovič a Nadal, bohužel u hráčů typu Querrey, Isner a Berdych to platí. I oni sami tvrdí, že staví hru na servise...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist