Berdych si po roce zahraje na Turnaji mistrů v Londýně

5. 11. 2011, 19:32
Aktuality 17
Tomáš Berdych má s definitivní platností jistou účast na Turnaji mistrů, na kterém si zahraje druhý rok po sobě. Českému tenistovi pomohla dnešní porážka Argentince Del Potra v semifinále turnaje ve Valencii. Potvrdila to ATP na svém webu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Šestadvacetiletý český tenista se kvalifikoval jako šestý, zbývající dvě místa budou rozdělena v příštím týdnu na Masters v Paříži. Berdych se v Londýně ocitne v elitní společnosti Srba Novaka Djokoviče, Španěla Rafaela Nadala, Brita Andyho Murrayho, Švýcara Rogera Federera a Španěla Davida Ferrera. A může se pokusit navázat na triumf Petry Kvitové ze stejné prestižní akce v Istanbulu. 

Berdych má za sebou vyrovnaný rok plný čtvrtfinálových účastí. Krok k postupu udělal před necelým měsícem titulem v Pekingu. V letošním žebříčku si držel šesté místo a definitivní jistotu mu dnes dal další uchazeč Del Potro, když ve Valencii podlehl v semifinále nenasazenému Španělovi Marcelu Grannolersovi (4-6 6-7). 

"Je to skvělý pocit kvalifikovat se druhý rok po sobě," citovala ATP Berdycha, který byl loni na Turnaji mistrů prvním Čechem po osmi letech. Ve skupině jednou vyhrál, dvakrát prohrál a do semifinále nepostoupil. "Na začátku sezony to byl jeden z mých cílů a celý rok jsem podával vyrovnané výkony," dodal rodák z Valašského Meziříčí, jenž má letos bilanci 48-19. Vyhrát osmačtyřicet zápasů dokázal už jen v roce 2006. 

Berdych letos na okruhu ATP šestkrát postoupil do semifinále a minimálně čtvrtfinále hrál čtrnáctkrát. Za celý rok vypadl v prvním kole jen dvakrát: na Roland Garros a v tomto týdnu v Basileji. Celkem má na kontě šest titulů. Podruhé za sebou také zakončí rok v Top Ten, což se mu podaří jako prvnímu českému tenistovi po Petru Kordovi v letech 1991 a 1992.

Ke dvěma zbývajícím volným místům pro Turnaj mistrů mají velmi blízko Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Američan Mardy Fish. Minimáně postup do finále v Paříži dává naději Almagrovi, Tipsarevičovi a Del Potrovi, Simon a Monfils by museli získat titul a ani tak nemusí mít jistotu postupu do Londýna.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Skoro som zabudol...Gratulujem Tomášovi, je to fantastický úspech...Druhý tenisový sled ja veľmi nabitý a Tomáš rovnako ako tam je, tam kľudne nemusel byť..Simon, Soderling, Monfils, Del Potro a iní sa tam nedostali, takže skvelý výsledok..Ak udrží šieste miesto, mal by byť žrebovaný z tretieho koša, hoci v podstate to je asi aj jedno...+ Fisha by som na turnaji oželel, okrem Del Potra si tam viem predstaviť trebárs aj Isnera, ale to by chlapík potreboval konštatné výkony.
Reagovat
smazaný uživatel
Ted bych tam nejradeji videl Nishikoriho :)
Reagovat
smazaný uživatel
mam spolecne predstavy s Forehandem, prekvapive, :-) jen si tam toho Johna predstavuju urcite dyl a intenzivnejc. :-)) A hlavne nevim, jestli je takovy absurdni mix prirody vubec slucitelny s vykonnostni stabilitou.

A samozrejme taky gratulace Berdovi! Nejak se o nej nebojim, bude v Londyne uz v pohode a bez krece, posledni cil sezony splneny a muze jen prekvapit. (Pokud jste mu to teda dobre SPOCITALI.) :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Úspěch to je, ale... Bude rád, když vyhraje jeden zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Ze stránek ATP zmizel článek s touto informací, že by nebylo ještě jisto?
Reagovat
smazaný uživatel
Neumí počítat.
Reagovat
kejv2
Pokud neprehlizim nejake pravidlo, tak Berdych jeste jistou ucast nema. Ale to by musel Almagro dojit do finale nebo jeden z trojice del Potro, Tipsarevic, Simon turnaj vyhrat. Kazdopadne pokud Tomas dojde dost daleko (co to je dost zalezi na spouste veci, jako treba jak daleko dojdou ti pred nim, jaky bude los atd.) tak by v Londyne hrat mel.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, velká gratulace!!!!! Obrovský úspěch!!!!!
Reagovat
taffer
postoupit díky porážce někoho jiného na úplně jiném turnaji, s tím bych se moc do prsou nebil. Ale na to se historie neptá, že?
Reagovat
smazaný uživatel
Co to tu píšeš za nesmysly, Tomáš nepostoupil díky něčí porážce, ale díky svým dobrým výkonům během celé sezóny. To že si to ostatní neurvali díky bodům sami je jejich problém. Absolutně nechápu - na tenis se vykašli, koukej radši na Ordinaci v růžovce.
Reagovat
VlS
Máš pravdu. Někdy mi to připadá, že kdo si nekopne do našich tenistů se necejtí jako chlap.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda toho Del Potra...Mal dobrú šancu vyhrať titul vo Valencii a on prehrá s Granollersom..omg..
Reagovat
smazaný uživatel
zapomínáš že se hrálo ve španělsku. Granolles je španěl
Reagovat
hatatytla
Del Potro hrál se zraněným ramenem, během utkání si bral prášky proti bolesti a byl sotva třetinovej. Jinak by sním zamet španělsko nešpanělsko.
Reagovat
VlS
Granolers hrál dobře. Kdyby byly ............ znáš to. Prostě s ním nezamet a prohrál.
Reagovat
hatatytla
No jo, až zejtra vyhraje titul z velkýho turnaje, tak se na to historie ptát nebude. Já jsem spíš reagoval na to omg, že del potro hladce prohrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Výsledky som sledoval len telegraficky, takže som nevedel o probléme s ramenom..Granollers je Španiel a v hale to nie je úplný nímand, no nečakal som, že práve on zastaví Del Potra..Škoda, že tento hráč bude na 90% chýbať na turnaji majstrov...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist