Berdych se vrátil z Argentiny. Po odpočinku odletí do Asie

18. 9. 2012, 21:58
Aktuality 9
Bez změn v turnajovém programu vykročí česká tenisová jednička Tomáš Berdych do závěru sezony. Příští čtvrtek odletí do Asie, kde ho čekají turnaje v Tokiu a Šanghaji. Následně se přesune do Stockholmu a po týdnu volna zamíří na podniky v Paříži a Londýně.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Jen jsme si na závěr přidali do našeho programu ještě finále Davisova poháru. Nechci to zakřiknout, ale doufám, že bude v Praze," uvedl Berdych na dnešní večerní tiskové konferenci po návratu ze semifinále v Argentině. Ještě před setkáním s novináři podpořil společně s Petrou Kvitovou na prostějovských kurtech akci s malými tenisty "Hledá se nový Berdych a Kvitová." 

Berdych se po vítězném semifinále Davis Cupu v Argentině těší, že dostane od svého trenéra Tomáše Krupy alespoň pár dnů volna. "Slíbil mi to. Doufám, že své slovo dodrží. Osm týdnů jsem nebyl doma. Těším se, že si lehnu k televizi, kterou jsem dlouho neviděl. A zajdu si na golf," nastínil nejbližší plány šestý tenista světového žebříčku. 

Z Argentiny se vrátil Berdych spokojený a vítězství na antuce v Buenos Aires si užil. "Sice nebyla až tak příjemná kulisa v podobě třinácti tisíc vřískajících Argentinců, ale přijeli za námi i naši fanoušci, kteří nás podpořili. Za to jim patří dík. Bylo to velice příjemné. Udělali jsme vše pro to, aby se to povedlo. Pocity se těžko popisují," líčil. rtodák z Valašského Meziříčí, který do Argentiny odletěl z New Yorku, kde si poprvé zahrál v semifinále US Open.

Nyní se mu už v hlavě honí hlavně myšlenky na daviscupové finále v půlce listopadu. "Jsme tady od toho, že chceme vyhrát a být vyražení na salátové míse," připomněl Berdych. Netají se tím, že by uvítal, kdyby v týmu španělských soupeřů chyběl Rafael Nadal, který má problémy s kolenem a už dva a půl měsíce nehraje.

"Nebudu nic skrývat. Je obrovský rozdíl, pokud hraje tým s Nadalem. Nám by se při jeho absenci zvýšily šance na úspěch," řekl Berdych. Španělé ještě spekulují, zda nominují 32. hráče žebříčku ATP Feliciana Lópeze. "Toho bychom s radostí brali. Na tom jsme se shodli všichni," usmál se Berdych.

Na finále s nejrychlejším povrchem
Před vrcholem Davis Cupu se Španělskem nechystají čeští tenisté žádné speciální akce. "Poučili jsme se z našich předcházejících finálových nezdarů. Nebudeme nic vymýšlet dopředu. Jedinou změnou bude, že hrajeme finále v domácím prostředí. Což považuji za velkou výhodu," vysvětlil Berdych, který zatím nemá stoprocentní účast na Masters a chce zůstat nohama na zemi.

Cestou domů se tenisté zabývali i povrchem pro finále. Mezinárodní federace ITF už nedovoluje extrémně rychlé povrchy. "Musíme zvolit variantu, která nám nejvíce vyhovuje. To znamená rychlý dvorec, který ale nemůže být tak rychlý jako v minulosti. Budeme hledat," přiblížil Berdych. 

Zahrát si finále týmové soutěže považuje za velkou čest. "V tenisu je dobré, že není pouze jeden vrchol sezony. Dají se vyhrát grandslamy a je zde i Davis cup. A takoví hráči, jako například Murray nebo Federer, se k tomu nikdy nepřiblížili," připomněl Berdych.

Po návratu z Argentiny cítí spíše psychickou únavu, fyzicky je na tom dobře. "Po takových dvou akcích musí člověk udržet hlavu v koncentraci. Nespadne to z něj samo. Potřebuje se znovu chytit a těšit se na tenis," uzavřel Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
Tominoo
Preco ta medzinarodna federacia ITF nedovoluje extremne rychle povrchy? a vie povedat niekto ktore turnaje v minulosti boli extremne rychle? dakujem...
Reagovat
J.M.
Nedovoluje je kvůli požadavku, že se utkání DC musí hrát na povrchu, na kterém se hrají turnaje. A na těch starých superrychlých površích už se dnes turnaje nehrají. Hlavně je to dáno téměř zrušením halové sezóny, zánikem řady tradičních halových turnajů z minulosti (respektive jejich přeměnou na venkovní turnaje nebo přestěhováním geografickým i kalendářním) a u snad všech zbylých přechodem na běžný tvrdý povrch v posledních letech (dřív se na halových turnajích používaly speciálnější povrchy, jako různé umělé koberce). Asi poslední významný halový turnaj ATP se superrychlým povrchem byla Paříž 2010. Nejrychlejší povrch letos (když počítám významnější turnaje) byl určitě v Dubaji.

Taky povrch pro DC musí splňovat oficiální rychlostní zařazení (dnes je rychlost kurtů řazena do oficiálních škatulek od velmi pomalých až po rychlé) - kurt pro DC nesmí být ani příliš rychlý, ani příliš pomalý. To je zase ta obrovská vlna homogenizace povrchů v posledních letech, snaha udělat tenis na všech površích po celý rok co nejstejnější. Proto taky tenisti mají dnes daleko méně než v minulosti problémy s výkonností na různých površích, už prakticky (ve špičce) neexistují třeba antukoví specialisté atd. Rozdíly mezi povrchy už nejsou tak velké jako dřív. A do pokročilých kol turnajů bez rozdílů povrchů se díky tomu dostávají stále ty samé populární hvězdy, táhnoucí sledovanost, což je ekonomicky prozíravé.
Reagovat
J.M.
Ještě k té ekonomické prozíravosti - myšleno krátkodobě. Z dlouhodobého hlediska to podle mě tenisu uškodí (atraktivitou a tím i sledovaností a výdělečností), protože se vytrácí rozmanitost. Už teď je vidět, že hrozí, že v budoucnu se vyprodukuje jeden hráč v tisíci identických klonů, který bude hrát všechny zápasy na všech turnajích.
Reagovat
J.M.
A ještě, slibuji, že už poslední, pokračování mého monologu. :-) Tím, že budou všichni stejní, v podstatě i stejně dobří, těžko někdo bude moct dominovat. Pak někdo těžko nabude tak hvězdného statutu jako současná velká čtyřka. A zájem, tím i příjmy, do tenisu přinášejí hlavně velké hvězdy.

Trošku už to takto začíná vypadat v ženském tenise.
Reagovat
Tominoo
dakujem za info ... este ze existuje youtube a daju sa pozret tie Carpet povrchy. Ono to bolo neskutocne rychle a ludia v hladisku nevedeli ci je koniec vymeny , alebo niektory hrac vytiahne neskutocny uder a vyhra.
Reagovat
smazaný uživatel
Finále letošního DC je pro mě vyvrcholením a i když jsem doposud osobně na žádném DC zápasu nebyl, finále si ujít nenechám.

A myslím si, že takovéto uvažování mám nejen já ale tisíce dalších. Právě proto bych viděl Prahu jako jasnou volbu. Vzhledem k tomu, že jsem nevynechal při sledování počínání si našeho DC týmu ani jeden zápas, mohu říci, že v Ostravě byla taktéž skvělá atmosféra ale ten fakt s pakacitou je nepopíratelný.

Jen se ptám sám sebe, někde jinde, než v O2 aréně to třeba nejde? :/ Asi ne, že? Eden je sice velký ale hrát pod otevřenou střechou :/

No a poslední názor. Antuka snad nebude, co takhle se toho nebát a jít do trávy? I když, Berda na trávě letos bída ale alespoň Radek by měl šance i v singlu, nebo tam ještě lépe místo Radka loupnout Rosola s jeho servisem.
Reagovat
J.M.
Trávu v hale? To by asi museli hrát v nějakém skleníku.
Reagovat
Gulbis
Tráva v O2aréně by nebyla špatná :)
Reagovat
VlS
Jestli tam bude ta tancovačka, tak tam nejspíš bude i spousta trávy :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist