Berdych se Štěpánkem vyhráli čtyřhru a jsou bod od postupu

7. 3. 2009, 16:25
Aktuality 12
DAVIS CUP - Čeští tenisté vedou v prvním kole Světové skupiny Davisova poháru nad Francií 2-1. O zisk druhého bodu se v dnešní čtyřhře postarali Radek Štěpánek a Tomáš Berdych, kteří porazili hostující dvojici Richard Gasquet a Michael Llodra.
Tomáš Berdych a Radek Štěpánek

Český nehrající kapitán Jaroslav Navrátil znovu na taraflexu vsadil na pár složený z obou singlistů a stejně jako v utkáních se Švýcarskem a Belgií se mu tato volba vyplatila. Naopak jeho francouzský kolega Guy Forget nezařadil na poslední chvíli do sestavy pro čtyřhru v pátek skvěle hrajícího Tsongu a dal důvěru původně nominovaným Gasquetovi s Llodrou.

Gasquet hrál v Davisově poháru čtyřhru poprvé a v úvodním setu byl jednoznačně nejslabším hráčem na kurtu. Štěpánek s Berdychem působili mnohem sehranějším dojmem než francouzští tenisté a do zápasu vstoupili ve velkém stylu, když dělali minimum chyb. Hned ve čtvrtém gamu uspěli při Gasquetově podání a bez větších problémů dotáhli set k vítězství 6-3.

V druhé sadě se však hostující tenisté zlepšili především na returnu a čeští reprezentanti začali chybovat. Na síti byl v této fázi zápasu nejistý hlavně Berdych, a i když byl průběh gamů vyrovnaný, Češi dvakrát ztratili servis a set prohráli jednoznačně 1-6.

Teprve třetí sada měla vyrovnaný průběh. Všichni aktéři si drželi servis a zdálo se, že set spěje k tie-breaku. V desátém gamu však čeští tenisté při Llodrově podání zaútočili. Snažili se na síti trefovat Gasqueta, který jim velkou chybou za stavu 30-30 nabídl setbol. Ten domácí pár proměnil výbornou souhrou; Štěpánek po další chybě Gasqueta přesným lobem dostal Francouze do tísně a Berdych smečí těsně u sítě suverénně zakončil.

Francouzi se už nedokázali vrátit do zápasu. Při Llodrově podání v druhém gamu čtvrtého setu vedli už 40-0, ale Češi se dostali na shodu a díky Berdychově vítěznému returnu proměnili druhý brejkbol. Při svém podání pak byli domácí tenisté naprosto suverénní a zápas ukončili v osmém gamu, kdy Štěpánek přesným volejem při Gasquetově podání po dvou hodinách a čtyřech minutách proměnil hned první mečbol.

"Zahráli jsme společně jednoznačně našeho nejlepšího debla. Skvěle jsme se doplňovali, hráli jsme jako tým," pochvaloval si spolupráci Štěpánek, jenž se svým partnerem uspěl v Davis Cupu i v třetím společném deblu. "Čtyřhra dnes byla nesmírně důležitá a je skvělé že jsme získali druhý bod. Fanoušci byli naší velkou podporovou," dodal mladší z českého páru Berdych. "Žádná speciální taktika snad ani nebyla, snažili jsme se do toho jít prostě na sto procent. Na hřišti se dobře doplňujeme a vyšlo nám to," doplnil třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí.

K postupu do čtvrtfinále tak stačí českému týmu vyhrát jednu ze dvou nedělních dvouher. K nim nastoupí Štěpánek proti Gillesu Simonovi a Berdych proti Jo-Wilfriedu Tsongovi.

Vítěze čeká čtvrtfinále proti Argentině
Pokud by čeští tenisté v neděli získali rozhodující třetí bod, mohou se v červenci těšit na další domácí utkání. O semifinále by si zahráli s Argentinou, která si už zajistila postup přes Holandsko.

- DAVIS CUP (Světová skupina, 1. kolo) -
výsledky českých tenistů

Česko - Francie 2-1 ... po čtyřhře (Ostrava)
pátek 6. března:
Berdych - Simon 7-6(3) 4-6 7-6(2) 6-3
Štěpánek - Tsonga 5-7 2-6 6-7(1)
sobota 7. března:
Berdych/Štěpánek - Gasquet/Llodra 6-3 1-6 6-4 6-3
neděle 8. března:
Štěpánek - Simon ... od 13:00 hodin
Berdych (Hernych/Dlouhý) - Tsonga (Gasquet/Llodra) ... od 15:00 hodin

Další utkání 1. kola

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Paradaa:-)a zitra zase do Ostravy:-)Doufam ze hned v 1. zapase uspejeme:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Užij si to! ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Gasquet byl sice na začátku nejhorším hráčem, ale od druhého setu byl z francouzké dvojice tím lepším... Zápas se zlomil ve třetím setu, kdy si Lodra prohrál své podání, a natolik to s ním otřáslo, že ve čtvrtém setu hned své následující podání prohrál znovu... Takže podle mě vyhořel Lodra...
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že by byl Llodra horší. Llodra sice ztratil svůj servis, ale zásluhou Gasqueta, který chyboval za stavu 30-30 nabídl našim setball a po jeho další chybě ho naši využili.
Padlo to tady několikrát, že Gasquet byl na returnu naprosto nemožný, zatímco Llodra dokázal i na returnu občas pozlobit, parádně zvládal první voleje, hru na síti a to málo co Francouzi uhráli, uhráli díky němu!
Reagovat
smazaný uživatel
upřímně jsem předkavpen, je to ale blbostí kapitána hostů,že postavil strašného Gasqueta
Reagovat
smazaný uživatel
No, tak Forget určitě nečekal, že Gasquet bude tak špatnej, jinak by ho nestavěl.
Reagovat
smazaný uživatel
Forget vybral tak jak vybral a určitě bude rozhodnutí litovat, ale teď už to změnit nejde! Na druhou stranu chápu, že pokud se celý týden na čtyřhru chystali Gasquet/Llodra, tak nechtěl nic měnit a postavit Tsongu.
Reagovat
smazaný uživatel
francci nehráli tak špatně, ale to češi zahráli famózně!!
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně si myslím, že Guy Forget nám ve čtyřhře trochu pomohl nasazaním Gasqueta. Richard byl dnes na kurtu nejslabší, docela dřevěný na returnu...nejistý na síti. Asi se to dalo trochu čekat, neb těch deblových zkušeností nemá zase tolik jako ostatní dnešní aktéři..a v pohodě taky není, pořád trochu tápe. Na jeho místě jsem čekal Tsongu, což sice taky není kovaný deblista, ale alespoň se dá spolehnout na jeho fazonu..do čeho praští, to mu tam spadne. Ale teď už je to fuk. Naši to měli snažší, zvládli to a jsem rád.

Jinak teda velmi dobré představení pánů Berdycha a Štěpánka, zvlášt na servisu, když si odmyslím druhý set, tak naprostá suverenita. První servis jim lítal skvěle, určitě základ dnešního úspěchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to skvělý zápas.Francouzi si vůbec nerozuměli.Doufám,že to zítra dotáhnem do vítězného konce!!!
Reagovat
smazaný uživatel
taky doufám ale nebudem to mít jednoduché - francouzi jsou pořád kvalitní, ať simon či gasquet, pořád budou dost silní
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle byl skvělej debl, skvělej výkon Tomáše a Rádi. Doufám, že alespoň ten jeden bod zítra urveme...Máme na to..Kdo neskáče neni Čech, hop hop hop..:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist