Berdych: Rozboural jsem Federerovu herní pohodu

6. 9. 2012, 11:33
Aktuality 14
Agresivním stylem nenechal Tomáš Berdych favorizovaného Rogera Federera diktovat hru, díky čemuž nečekaně vyřadil světovou jedničku ve čtvrtfinále US Open. Lidi ho tu zbožňují, o to větší mám radost z výhry, řekl český hráč po postupu do semifinále.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Bylo to hlavně mojí hrou," řekl Berdych v Radiožurnálu na otázku, proč Federera porazil. "Mně se podařilo rozbořit jeho herní pohodu, proto on vypadá, že dělá více chyb, ale když ho ostatní nedokážou přetlačit, tak pak dominuje."

Úspěšnost taktiky Berdycha dokumentuje statistika. Svěřenec trenéra Tomáše Krupy a šestý nasazený udělal v utkání jen 21 nevynucených chyb, zatímco pětinásobný vítěz US Open Federer zkazil o polovinu více míčů.

"Roger má rád, když na kurtu vládne a dělá si co chce. Rád diktuje tempo, je aktivním, hraje ty své technické údery jako čop a liftovaný balon. Když je v pohodě, tak je strašně těžké ho porážet, ale to jsem mu nedovolil," řekl Berdych.

Bučení na stadionu? Trénink na Davis Cup
Ve svém prvním večerním utkání ve Flushing Meadows se Berdych na kurtu nejdříve pod umělým osvětlením rozkoukával. "Večer jsem tady nikdy nehrál, proto jsem si blbě ztratil první game zápasu, ale věřil jsem si, že s ním hrát můžu, a taky jsem ho brejknul zpět, což bylo hodně důležité," komentoval Berdych.

Jedním z klíčových okamžiků duelu byl tie-break prvního setu, který Berdych zvládl na jedničku a vyhrál ho 7-1. "Kdyby to bylo po vyrovnaném průběhu 0:1 na sety, tak nevím, jak bych ho zastavoval. Na to bych asi potřeboval nějakou zeď," uvažoval Berdych. Naštěstí pro něj byl v opačné pozici a vyhrál i druhý set.

Ve třetím už vedl 3-1, ale nakonec o něj ještě přišel. Polevil totiž trošku v aktivitě, čehož Švýcar okamžitě využil. "Umožnil jsem mu dostat se do té jeho pohody, jak jsem říkal, že má rád. Nebyl jsem tolik agresivní a nechal ho hrát," řekl.

Před čtvrtým setem si Berdych odskočil na toaletu a opakoval si, že musí začít hrát znovu důrazněji a diktovat tempo. "Což se mi povedlo. Podařilo se mi zpátky vrátit do mé hry, nedal jsem mu čas a sám využil svoji šanci," řekl Berdych, který ve čtvrté sadě opět výborně podával a rozhodující servis Federera získal v osmé hře.

Při utkání musel Berdych podobně jako při Davis Cupu čelit pískání či bučení fanoušků, kteří podporovali Federera. "To byl nejlepší trénink před Argentinou," řekl Berdych směrem k semifinále Davis Cupu, který Čechy čeká za týden. "Ale tak to tady (v New Yorku) je. Ani Američan by takovou podporu jako on neměl. Tady ho zbožňují, rádi by, aby hrál víc zápasů, a o to mám z výhry větší radost," řekl Berdych.

Český hráč nebyl před zápasem favoritem. Federer letos znovu vyhrál Wimbledon, vrátil se na post světové jedničky a působil suverénně. "O to je ten výsledek lepší, protože on je na nejvyšší možném bodu kariéry. Je to cennější," řekl Berdych.

pva, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
smazaný uživatel
Britské listy si pochvalují, že Berdych odstranil
Rogera z cesty Andymu Murraymu, na kterého český
tenista narazí v semifinále. Murray, jenž prohrál s
Federerem ve finále letošního Wimbledonu, US Open
2008 a Australian Open 2010, bojuje stejně jako
Berdych o první grandslamový titul.
Reagovat
smazaný uživatel
Neskrýval zklamání
"Zbylo mu jen zklamání, které se ani nesnažil skrývat.
Na konci dlouhého léta se cítil ve formě a čekal od
sebe víc," napsal Neue Züricher Zeitung.
Litoval, že Berdych ukončil zápas ve chvíli, kdy se
podle deníku zdálo, že Federer začíná hru
kontrolovat. "Podání mu pomalu začalo fungovat,
údery od základní čáry vypadaly opět přesvědčivě,
což předtím jeho hře dlouho chybělo. Na síti ukázal
to, co ho zdobí," uvedl list.
"Zápas prohrál v prvních dvou setech, kdy to
Berdychovi příliš usnadnil. Hlavně mu dlouho nešlo
podání, nedostával se prakticky k žádným snadným
bodům. Naopak Berdych podával skvěle a takřka
nedělal chyby," ocenil curyšský deník výkon českého
hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
V první těžké zkoušce neobstál
V předchozích třech zápasech Švýcar neztratil ani
set, k osmifinále jeho soupeř Američan Mardy Fish
nenastoupil. "První těžkou zkoušku na turnaji
sedmnáctinásobný grandslamový šampión nezvládl.
Na výborné výkony z uplynulých měsíců se mu
povedlo navázat jen chvílemi," uvedl švýcarský list na
adresu jednatřicetiletého rodáka z Basileje, jenž se
po sedmém wimbledonském triumfu vrátil do čela
žebříčku ATP.
"Noční král poprvé poražen," komentuje server
20minuten.ch fakt, že Berdych uštědřil Federerovi
vůbec první porážku v nočním zápase na US Open.
Předchozích 23 utkání v noci ve Flushing Meadows
pětinásobný vítěz turnaje vyhrál. Mezi nejlepší
čtveřicí na newyorském grandslamu bude Federer
chybět poprvé od roku 2003
Reagovat
smazaný uživatel
Už zase ten Berdych, stýská si list Blick.. "Tohle bolí,"
konstatuje deník a připomíná, že nejde o první
hořkou porážku, kterou Berdych švýcarskému
favoritovi uštědřil.
V šestnáctém vzájemném duelu český tenista zvítězil
popáté. "Obzvlášť bolestné byly prohry ve
Wimbledonu před dvěma lety, kde Berdych dosáhl
na své dosud jediné grandslamové finále, a porážka
na olympijských hrách v Aténách, kterou mu Federer
oplatil v Pekingu," napsal Blick.
Reagovat
Pe3k
Berdych si myslí, že vyhrál díku své hře. Roger si myslí, že prohrál díky své hře :) Pokud by Roger neudělal tolik chyb, asi by vyhrál, ale zase Tomáš ho svou agresivní hrou k chybám nutil, takže pravda je jako obvykle, někde uprostřed...
Reagovat
nouma
Vyhrávat do nekonečna nejde to ví i velký Rodger či Nadal. Bohužel Tomáš si myslí že je teď bůh což není je fakt že měl více času na přípravu než všichni velcí hráči ale zase Murray mu hřebínek srazí a když né úplně tak minimálně 2 sety :D
Reagovat
smazaný uživatel
to to proboha meleš za nesmysly?
Reagovat
nouma
Gratuluji Tomášovi po dlouhé době mi udělal radost ale nejhorší je že mu zase narostl hřebínek a to není dobré. Trochu pokory Tomáši. Až vyhraješ US Open pak si říkej co chceš ale do té doby raději drž hubu a hraj. Ale jak je u Toma zvykem po velkém úspěchu přijde zklamání takže uvidíme co vymyslíš. Držím ale palce jako každému českému sportovci
Reagovat
smazaný uživatel
"Dobrý den, zahajujeme tiskovou konferenci s Tomášem Berdychem."
"Nezlobte se, nebudu odpovídat, ňouma říkal, že mám držet hubu a rozhovory dávat až vyhraju celé US open."

Mimochodem, když je u Toma takovým zvykem po velkém úspěchu zklamání, tak mi najdi, kdy naposledy po výhře nad někým silným Tomáš ihned vzápětí Tomáš zklamal (teda jestli by se případná porážka se 4.hráčem světa, olympijským vítězem a finalistou Wimbledonu dala nazvat zklamáním). Fakt jsem zvědavý, co ze sebe vypotíš.
Reagovat
kodkar
Skvělý Béďo, dobře jsi zavvřel huby žroutům popkornu, kteří tleskali a kvičeli blahem při zkaženém prvním podání nebo dvojchybě, jen tak dál.
Reagovat
Chrenda
Super...teď spláchnout toho labilního skotskýho zrzouna a ve finále pak naložit tomu namyšlenýmu Srbovi a pohádka bude u konce!!! Držím palce!
Reagovat
Jan
Kéž by se tak stalo.
Reagovat
smazaný uživatel
labilní zrzoun, namyšlený Srb. Ty musíš mít slušný mindrák
Reagovat
Chrenda
To už jsme si spolu vyjasnili ne? Mindrák máš ty, protože jsi lehký a nemůžeš se potopit pod hladinu! Odsouzený splývat!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist