Berdych: Příští rok se chci udržet v Top 10

19. 12. 2010, 19:11
Aktuality 0
Udržet se v elitní desítce plánuje tenista Tomáš Berdych v příští sezoně. V té uplynulé se i díky semifinále na Roland Garros a finále ve Wimbledonu vyšvihl až na šesté místo a pozici by rád v roce 2011 neopustil. A v plánu má pevně zakotven i Davisův pohár, pokud ho z nominace nevyřadí zranění.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Teď se nám něco povedlo a další krok bude udržet stejnou pozici a stejné místo," plánoval Berdych, popáté v kariéře individuální držitel Zlatého kanára, ceny pro nejlepšího českého tenistu, kterou dnes převzal při vyhlášení v Přerově. 

Pětadvacetiletý Berdych začínal rok 2010 jako dvacátý v žebříčku a po vynikající první části sezony korunované duelem o titul na wimbledonské trávě se již v červenci posunul na osmé místo. Do desítky se vrátil po třech letech, v roce 1997 v ní ale vydržel jen deset týdnů. Na podzim se Berdychovi nedařilo, přesto stoupl až na šesté místo.

Rodák z Valašského Meziříčí ví, že udržet se v elitní desítce nebude snadné. "To bude náročnější, než to bylo doteď. Člověk musí jít opatrně krok za krokem. Tohle je začátek a chci aspoň rok tu pozici udržet," řekl Berdych. Teprve pak může přemýšlet nad dalším vylepšením pozice. "Na tom se musí pracovat celou sezonu," řekl svěřenec trenéra Tomáše Krupy, který ztrácí na pátého Robina Söderlinga přes 1500 bodů, na světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska 8495 bodů.

Pokud se mu podaří obhájit nebo přidat další body a udržet šesté místo, pak se Berdychovi splní jeho další touha - zahrát si znovu v zimě Turnaj mistrů.

Berdych už zná svůj "jízdní řád" nového tenisového roku až do Wimbledonu. "Je to jasně daný, není na tom moc co vymýšlet," řekl Berdych. Z Česka odletí 27. prosince na exhibici do Abú Zabí, pak hraje v Čennaí a před Australian Open exhibici Kooyong Classic. Cestou do Evropy pak bude mít čas na krátký odpočinek. "Záleží, jak to v Melbourne dopadne, ale je vždy dobré si dát dva tři dny volno a získat novou chuť do turnajů," řekl tenista.

Pak by měl hrát v Rotterdamu, Marseille a před zápasem 1. kola Davisova poháru proti Kazachstánu bude mít týden volno. Týmovou soutěž má v kalendáři zakotvenou a záležet bude jen na jeho zdravotním stavu. "Určitě nezvažuji variantu, že bych řekl, že se budu soustředit na svoji kariéru nebo něco takového, to určitě ne," ujistil.

Berdych doufá, že využije pozitivní i negativní zkušenosti získané za uplynulých dvanáct měsíců. Že mu pomohou třeba výhry nad Švýcarem Rogerem Feedrerem či Srbem Novakem Djokovičem. "Z každého takového zápasu si člověk hodně vezme," řekl Berdych. Věří, že se poučil i z druhé půlky roku, v které se mu nedařilo. "Člověk zbytečně honil žebříček a soustředil se, jestli má stres, nebo nemá. To jsou zkušenosti, z kterých je třeba se poučit a posunout se dál," uvedl.

Dovolenou po úspěšném roce si Berdych udělal na Tenerife. Odpočíval s přítelkyní Lucií Šafářovou ale jen čtyři dny, dalších dvanáct už nabíral pod dohledem trenéra Davida Vydry kondici. "Bylo to super, teplé počasí, což je mnohem lepší než tady v mrazu, takže se tam za rok určitě vrátíme a zůstaneme tam déle," plánoval.

Už druhý rok po sobě měl Berdych dlouhou sezonu. Loni kvůli finále Davisova poháru, letos zase hrál Turnaj mistrů. Na únavu si ale nestěžuje, dobré výkony ji rychle zahání. "Vstřebávám to dobře, nemám s tím problém. Sezona byla úspěšná, takže není proč si na tělo stěžovat," řekl Berdych. Plánuje ale během roku kratší pauzy. "Nejde jet pořád dokola každý den, to by člověk nevydržel a výsledky by nebyly," řekl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist