Berdych: Povinnost splněna. Teď turnaj začíná

20. 1. 2013, 14:34
Aktuality 17
Tomáš Berdych potřetí za sebou úspěšně zvládl první týden grandslamového Australian Open. S každým zápasem se v Melbourne cítí psychicky lépe a čtvrtfinálem pro něj turnaj začíná.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Nechci říct, že je první týden taková povinnost, ale teď teprve turnaj začíná," řekl Berdych novinářům po osmifinálové výhře nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem. "Každý zápas se cítím lépe a lépe, zlepšuji se," dodal. 

Sedmadvacetiletý Berdych má za sebou čtyři zápasy a v nich bilanci setů 12:0. Teprve podruhé v kariéře prošel s takovou jistotou do čtvrtfinále grandslamu, poprvé se mu to povedlo před třemi lety na French Open. "Je to příjemné, protože člověk ušetřil síly na velké bitvy, které teprve přijdou," řekl tenista. "S každým zápasem navíc člověk získává jistotu a sebevědomí," řekl Berdych, který na svém profilu na Facebooku po výhře napsal: "Moc si to užívám." 

Tomáš BerdychZe zvládnutého prvního týdne měl šestý hráč světa radost. V turnaji se může spolehnout na servis, jeho tradiční zbraň, a dělá relativně málo chyb. "Cesta je dlouhá, ale proto je to grandslam a je třeba hrát hned od začátku. Není to o jednom dvou zápasech, každý soupeř může být nepříjemný a hodně zlobit," řekl. 

V zápase s Andersonem měl pod kontrolou úvodní dva sety. I třetí se začal vyvíjet podle jeho představ, ale o brejk přišel a sadu rozhodla až zkrácená hra. Berdych v ní odvrátil čtyři setboly a sám využil až pátý mečbol. 

"Byl to můj první tie-break v sezoně, tak jsem si ho chtěl pořádně užít," vtipkoval Berdych nad výsledkem 15:13. "Ne, vážně, měl jsem šance, ale zkomplikoval jsem si to. A je nakonec dobře, že jsem si vyzkoušel těžkou situace, kterou jsem si tady zatím neměl možnost osahat. Všechno člověk nemůže zvládnout bez drobného zaváhání," řekl. 

Před rokem prohrál Berdych ve čtvrtfinále s Rafaelem Nadalem. V duelu se Španělem získal první set a mohl vyhrát i druhý, ale při setbolu v tie-breaku poslal bekhendový volej do autu a set i zápas pak ztratil. "Byl to těžký úder a Rafa ukázal, jaký je bojovník. Ten zápas byl dobrý, rád na něj vzpomínám," řekl Berdych. 

Letos by Berdych rád do třetice prolomil brány čtvrtfinále Australian Open a prošel poprvé do semifinále. "Loňský rok byl výborný, získal jsem mnoho nových zkušeností a doufám, že z nich dokážu teď profitovat," řekl český hráč.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dokážu si představit situaci, kdy to berdych (jakkoliv ho nemám rád) djoka přehraje, dokonce mu snad i věřím
Reagovat
vendulkabendulka
Pokud bude Nole ve stejne forme jako s Wawrinkou, tak Tomas sanci podle me ma. Ovsem v dalsim kole stejne bude cekat Ferrer a to by byla konecna tak ci tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Wáwra dnes měl podle mého soudu vyhrát, byl to dnes chvílemi podobný válec, jako s Fedexem v Šanghaji, kde ovšem nakonec dostal kanárka. Proto bych spíš vyzvedl Stanovu hru než psát o horším průměru Novaka. Nole dnes, z mého úhlu pohledu (neviděl jsem první set!), nehrál dobře: na returnu slabší než obvykle, nevytvářel si tlak ve výměnách, ale Wáwra mu tam posílal kolikrát taková děla, že s tím těžko nějak budovat výměnu. V tom ale bude už na podobnou tlučenou Berdychovu hru nachystán. Tomovi by měl jít servis, protože Wáwra dnes hodně uhrál přes něj (62% první serve) .. Tom, co jsem koukal, zpravidla proti Nolemu drží svůj horší průměr prvního podání kolem padesáti procent. Jedna z výjimek je zápas v Cincy 2011, který jsem viděl, a kdy Tomáš dával (pravdaže trochu ten rok přetíženému) Nolemu celkem čočku, a nebýt toho ramene a skreče, asi by byl tehdy vyhrál. Takže já nechci nic předvídat, protože Nole má fyzický rezervoár ohromný, a čekal bych, že toto velký problém nebude (počasí má být celkem příjemné). A vezmu-li v potaz, že úroveň dnešního Wáwry tu jsou schopni na dennodenní bázi reprodukovat spíš jen Můra s Fedexem, přikláním se k Nolemu. Ale už bych jednou rád viděl Tomáše překročit vlastní stín. Ta čtvrtfinále (dostat se do nich) mu jdou, to už víme .. vítr jako na USOpen by to tentokrát pohřbít neměl, takže kdy když né zrovna teď ..
Reagovat
gigin
Tomáš hrál dnes velmi dobře. Novak špatně. Pokud by hráli dnes spolu, věřím, že by Tomáš vyhrál. Před startem AO bych jasně favorizoval Djokárnu. Můj tip po dnešku 50/50.
Reagovat
tommr
kdyby to napsal někdo jinej tak bych si asi poklepal na čelo, ale u tebe se to dá do určitý míry omluvit ... :)
Djokovic dneska rozhodně nehrál špatně - to Wawrinka hrál na jeho poměry neuvěřitelně dobře. Djokovic v závěru naopak jasně prokázal, že má momentálně asi nejlepší obranu a nejpevnější nervy ze všech hráčů na okruhu ...
Reagovat
gigin
Hrál špatně. Sám to v rozhovoru řekl. Když si promítnu zápas s Ryanem, to bylo prostě někde jinde. Samozřejmě Stan hrál skvěle, nikdo tím jeho výkon nechce zpochybnit. Ale já jsem prostě rozladěnej.. Srdce, nervy, obrana - budiž. Ale to na Tomíka nestačí. Já mám fakt blbou náladu, zítra to třeba budu vidět jinak....
Reagovat
tommr
jseš moc náročnej - možná by se mohlo říct, že Djokovic hrál dneska "relativně" špatně - tj. hůř než je jeho obvyklá norma - ale i takovej jeho výkon je pořád o hodně lepší než u drtivý většiny všech ostatních tenistů ... :)
Co se týče čtvrtfinále proti Tomášovi zůstává Djokovic i nadále jasnej favorit. Tomáš sice tady hraje dobře, ale nepodává ani zdaleka tak dobře jako podával dneska Wawrinka a hlavně si proti Djokovicovi vůbec nevěří takže se dá čekat, že bude víc kazit než v dosavadních zápasech ...
Reagovat
gigin
Já nevím. Po dnešku si hledám jiného koníčka :DDD
Reagovat
seshitec
Souhlasím že hrál Djokr pod svý možnosti, přirovnal bych to k Seppimu na FO, ale taky ber v potaz jak se říká, že hraješ tak, co ti soupeř dovolí...
Jedna věc je jistá, hůř už hrát nebude, to hráč jeho konstantních kvalit nebude, nehledě, že po dnešku nehrozí, aby podcenil v laufu hrajícího Berdycha. A sme u toho, já tvrdím. že prostě Berdych nemá nejmenší šanci ho porazit, už jen z důvodu, že hraje furt stejnej monotonní tenis. Což prostě na Djoku nestačí, kt má na 3 vítězný sety dost času se přízpůsobit a počkat si na jeden slabší servis Berdy za set.
Maximálně set mu může vzít, spíš jestli se někoho bát, pak Ferrera a následmě Můry, ale určitě ne Berdycha.
Reagovat
carolyn
Tak nevím jestli se mám smát, nebo co.
Radši nekomentovat, nebo to Fandina zase nerozdejchá
Reagovat
Fandina
Boha jeho ... to je tvoje věc, co tady píšeš ... na mě se neohlížej ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Hey turnaj zacina ale
Tomáš pre teba asi aj končí Djoko bude namotivovany este viac potom co predviedol dnes s Wawrom!
Reagovat
mac.hall
Každý zápas začíná o nuly , avšak s Novakem to bude jiná káva. Ten má sice teď v nohách brutální zápas Standou Vavřinkou, ale Béďu si asi vychutná. Ten na něj skutečně neumí a jeho jediné vítězství z Wibledonu je už dávno pasé. Novak , přestože se Standou dost často tahal za kratší konec, zápas dotáhl k postupu a to především své nadpozemské obraně , ke které , jako obvykle, přidal i vynikající útočnou hru a nervy jako špagáty. Tuhle tu kombinaci , pokud ji bude schopen uplatnit i ve QF , Tomáš velmi těžko překoná. Snad jeho jedinou nadějí je , že se Novak nestačí dát fyzicky do kupy. Každopádně se máme na co těšit. Jen doufám , že to nebude příliš jednoznačná rychlovka. Ke spokojenosti mi bude stačit , když To sehraje přiměřeně důstojnou roli.
Reagovat
smazaný uživatel
OMG, ty musíš být krutej tenisovej expert...:-)))) To je tuna žvástů o ničem:-)
Reagovat
spaniel
Tak se predved ty. Rad se necham privezt v uzas.
Reagovat
tommr
vidím to podobně. K těm přednostem Djokovice bych ještě připočet skvělý returny, kterejma eliminuje Tomášovu největší zbran - servis. Moc šancí na úspěch proto Tomášovi nedávám. A nevěřím moc ani tomu, že se na Djokovicovi nějak projeví únava z dnešního maratónu - na to má příliš dobrou kondici ...
Pro Tomáše je už ale samotný čtvrtfinále úspěch a pomůže mu to upevnit si pozici v žebříčku. Jen na Del Potra si nahraje 270 bodů ... :)
Reagovat
Faddova
Djoko ho vyškolí... bude sice unavenější, ale loni ve finále s Rafou taky dělal, že umírá, a nakonec to dal... Letos má ale Tomáš formu, tak věřme, že se o ten postup popere.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist