Berdych po roce dohrával v šeru. Chtěl jsem to dokončit, řekl

1. 7. 2015, 09:02
Aktuality 18
Před rokem Tomáš Berdych na zhoršující se viditelnost na trávě ve Wimbledonu doplatil. Letos i díky této zkušenosti sám zvolil, že zkusí zápas v šeru dohrát, a risk mu pomohl k postupu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Loni Berdych dohrával zápas 3. kola s Chorvatem Marinem Čiličem prakticky za tmy a s turnajem se rozzlobený rozloučil. "A teď jsem měl dojem, že ten zápas pořád pokračuje. Začal jsem, kde jsem před rokem skončil, jen s lepším koncem," řekl šestý hráč světa po výhře v 1. kole nad Francouzem Jérémym Chardym 3:1 na sety. 

Ve čtvrté sadě přestalo jako loni kvůli tmě fungovat "jestřábí oko", systém kontroly dopadu míče. "Řekl jsem si: 'Teď to teda neprohraješ'," uvedl Berdych. Supervisor turnaje se ho pak zeptal, jestli chce zápas dohrát. "A rozhodl jsem se, že jo. Byl jsem v lepší pozici, vedl jsem 2:1 na sety. I kdybych čtvrtý set prohrál, určitě by se skončilo a čekal by mě zítra pátý set. Když se ale zápas povedlo ukončit, je to pro mě velká výhoda," řekl Berdych. 

V dohrávce za horší viditelnosti byl rád za loňské zkušenosti. "Věděl jsem, že nesmím hrát žádný světový tenis a musím se jen snažit balón čistě trefit na raketu a on někam poletí. Upřímně jsem se cítil v téhle situaci líp než loni," připustil Berdych. 

Důležité bylo nespěchat do šatny. Nesnažit se zápas rychle dohrát, ale nutit soupeře zahrát o úder víc. "Přesně tak," přikývl Berdych a pokračoval: "Nesmíte myslet na to, co se bude dít, jak dlouho ještě budu muset na kurtu být. To myslím, že dneska v závěru rozhodlo. On tam zkazil míče, které by normálně nepokazil." 

Na trávě se Berdych před Wimbledonem připravoval skoro tři týdny. A i díky novému realizačnímu týmu se cítí nyní lépe. "Od začátku jsem neměl s přechodem vůbec problém. I když jsem měl dlouhé tréninkové dny, druhý den jsem se pořád cítil dobře. Musím říct, že jde zatím všechno fajn," pochvaloval si tenista. 

Duel s Chardym označil za dobrý test na úvod turnaje, ve druhém kole ho čeká další zkouška v podobě jiného Francouze Nicoláse Mahuta. "To je další strašně nepříjemný soupeř. Zápas nebude moc o výměnách. Je to vyznavač agresivního stylu, bude se ještě o trochu víc tlačit k síti, ale na ten zápas se těším," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
turista
Bravo Tomáš! Těžkého soupeře, tmu a nepříjemné první kolo, to vše Berďa překonal. A teď ještě dát toho Mahuta a bude to OK.
Reagovat
smazaný uživatel
Rosol s Kližanem skrečovali. Neví někdo proč?
Reagovat
slacker
A kdo z nich jde dal? Rosol nebo Klizan?
Reagovat
smazaný uživatel
Skrečovali čtyřhru.
Reagovat
EllNino
no Kližan po singlu bych řekl
Reagovat
Jan
Příště přibalit infračervené brýle :)
Reagovat
smazaný uživatel
První dvě kola má Tomáš docela těžká na to, že nemohl potkat nasazeného hráče (možná, že čistě podle travnatých schopností by oba Francouzi mezi nasazené patřili).

Pokud ale zvládne Mahuta, tak bude "odměněn" velice schůdným losem pro 3. i 4.kolo. A i Federer v ČF by byl přijatelnější než Novak nebo Můra. (Nejlepší by bylo být ve čtvrtce Wawrinky, ale to už bychom chtěli asi moc...)
Reagovat
smazaný uživatel
ve 3. kole hrozí Rosol, který tu ve Wimbledonu kdysi vystřílel Nadala. Letos se s Tomášem utkali v IW a bylo to třísetové drama.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak těžko dostane ve třetím kole Montanese a ve čtvrtém Estrellu :-) Tohle je prostě vzhledem k situaci velmi přijatelný los...
Reagovat
smazaný uživatel
v kontextu 3. kole nezní jeho jméno zle, ale pořád je nebezpčený. Andujar by u mě byl schůdný los.
Reagovat
SwissMaestro
To jako že se supervisor zeptal jen Tomase a ne Chardyho? Protoze ten nevypadal, ze by chtel dohravat....
Reagovat
Kytka
Musí chtít přerušit oba. Vloni chtěl přerušit Berdych, Čilič chtěl pokračovat,proto vloni pokračovalo. Letos jsem si všimla, že zase chtěl přerušit Chardy, Berdych ne, tak se pokračovalo.
Reagovat
janek_da
Včera Voegele přerušovat zápas nechtěla. A přerušili to. Keys si jenom řekla o přerušení.
Reagovat
smazaný uživatel
A v případě postupu je docela pravděpodobný duel s Rosolem ve třetím kole a v osmifinále se Simonem.
Reagovat
FulnekUltras
Berďa se teď zdá být přece jen už zase o kousek psychicky odolnější, což mu může jedině pomoci.
Reagovat
Kytka
No Simon, nechte být, ani Federer s ním nehraje rád. Jednou se vyjádřil, že je to noční můra. Navíc na něj Berdych neumí. Rosol by na třetí kolo byl taky nepříjemný. Lepší by byl Monfils, na toho Berdych umí a Monfils trávu nerad. To je francouzská enkláva. Připomíná mi to rok 2010, to měl v prvních kolech 2 houževnaté Rusáky, jednoho houževnatého Němce, hrál 2 pětiseťáky a nakonec skončil ve finále. Kéž by se něco podobného opakovalo.
Reagovat
turista
Simon je velmi nepříjemný soupeř. Z nejlepších Francouzů je to jediný baseliner a k tomu hraje velice inteligentní tenis. Ostatní jsou buď celodvorcoví hráči (Gasquet, Tsonga, Monfils) nebo až síťaři (Mahut). No ale Američan Querrey na Simona v Nottinghamu našel recept i když pak to finále s Istominem doslova vyvezl na hnůj. Zklamání z porážky ve finále z něj vyzařovalo na všechny strany.
Reagovat
Davor1
Monfilsa by som určite neradil k celodvorcovým hráčom, ten je čistý basselinar, väčšinu času trávi za BL, určite sa nedá porovnávať s Gasquetom...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist