Berdych o Turnaji mistrů: Nadšení i uvolnění

12. 11. 2010, 08:00
Aktuality 48
Částečně uvolnění a zároveň vzrušení cítil tenista Tomáš Berdych poté, co se kvalifikoval na Turnaj mistrů v Londýně. Místo mezi elitní osmičkou na vrcholu sezony získal v Paříži po zaváhání svých rivalů.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Jsem strašně rád, že se mi to povedlo, že můžu do Londýna jet," řekl Berdych Radiožurnálu po prohře v třetím kole s Nikolajem Davyděnkem, která už ale neměla vliv na jeho postup na Turnaj mistrů. 

Berdychova účast na Turnaji mistrů visela ve vzduchu několik týdnů. Proto byla nasnadě otázka, zda cítí víc uvolnění, nebo nadšení, že to vyšlo. "Je to kousek od každého," odvětil první český tenista po osmi letech, který se na základě výsledků na elitní podnik kvalifikoval. "Povedlo se mi to a není nás tolik, kteří měli úspěšnou sezonu a končí na Masters mezi osmi nejlepšími tenisty světa."

Pětadvacetiletému českému hráči se od US Open nedařilo, jen jednou postoupil do čtvrtfinále a nekvalifikoval se s předstihem.Rozhodlo se až na poslední možné akci před Londýnem a Berdychovi pomohlo i zaváhání soupeřů. "Tak to v tenise je, taková jsou pravidla. Měl jsem sezonu dobrou půl roku, tři čtvrtě roku si troufám říci a že se pár turnajů nepovede, to jsou nové zkušenosti, s kterými se člověk musí poprat," uvedl. 

Špatný podzim přisuzuje Berdych nové situaci, do které se dostal. Musel plnit roli favorita a v hlavě se mu usadila myšlenka na Turnaj mistrů, a proto se dobře nesoustředil. "Ze začátku nebylo všechno správně, ale člověk si vždycky nevybere správnou variantu a nějaké chyby udělá. Taky se mi nějaký povedly," řekl tenista. Doufá, že mu uplynulé období pomůže do budoucna. "Můžu být jenom silnější. Zažil jsem novou situaci a postupem do Londýna jsem ji zvládl," řekl Berdych.

Po půl roce se rodák z Valašského Meziříčí vrátí do města nad Temží. Na trávě ve Wimbledonu v létě postoupil do finále, což je jeho největší úspěch. "Je to to nejlepší, co mě mohlo na závěr roku potkat. Vracíme se do Londýna," potěšilo Berdycha. Navíc doufá, že mu ve finále sezony pomůže i zkušenost z Turnaje mistrů v Šanghaji, kde byl před třemi lety jako náhradník. "Nedostal jsem se na kurt, ale z ruchu kolem hráčů zkušenost mám a doufám, že nebudu z toho vykulenej. Budu se moct soustředit na tenis," uvedl.

Porážka s Davyděnkem ve třech setech ho mrzela. "Chtěl jsem přes něj přejít. Dva sety byly výborný, chybělo pár balonů. Trochu mi pak došly síly a jemu to sedlo," řekl Berdych. Nedělal si těžkou hlavu z toho, že v rozhodující sadě dostal "kanára". "Set dopadl, jak dopadl. To se stane. Utkání se prohrálo, ale dneska to nevadí, na druhou stranu to musím brát tak, že se mi podařil splnit druhý cíl pro letošek a to je kvalifikovat se do Londýna," konstatoval Berdych. Jeho první cílem byl návrat do elitní desítky žebříčku, což dokázal naplnit už v červenci.

Paříž opouštěl i s pocitem, že se jeho hra po špatných týdnech zlepšuje. Opět měl na kurtu z tenisu radost. "To je důležité, člověk se cítí líp a hraje tenis, proč chce. Nemusí se soustředit na věci kolem, nic ho nerozptyluje," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tome, Tome, podle bodů tam patříš, ale podle hry a celé sezony ani náhodou. Tak si to uzivej, ale radeji mlc, protoze tvoje ucast vyloudi u rady fandu vice nez usmev. Nedavno jsem se bavil s dvema tenisty prvni stovky a i ti nad ucasti Toma kroutili hlavou...
Reagovat
smazaný uživatel
ty jsi experet teda ty ho*neeeee:DDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
ja to vidim takhle.. je treba uznat ze Berdych hral spatne ale to muzeme dat za vinu psychickemu naporu ktery na nej byl kladen.. (nerikam ze hrace svetove tridy by to nejak melo dostat pod tlak ale on na to vsechno postupem casu snad prijde) .. chci ale rozebrat jeho sance, pokud predvede slusny vykon
Nadal- pokud bude hrat stejne senzacni tenis, diky kteremu letos vsechny drtil tak na nej nema snad ani Federer

Federer- na Federera on urcite ma 2 vitezstvi a treti "skoro vitezstvi" mluvi za vse.. ted vsak Federer hraje opravdu skvele cili si myslim ze na nej asi taky nema

Djokovic- Djokovic ma slabinu ze je sem tam v nejakym zapase malinko labilni.. je urcite porazitelnej

Murray- taky porazitelnej, otazka jak bude hrat.. nejake super vykony v posledni dobe nepredvadi

Soderling- ma bohuzel drtici servis a forhand.. to muze Berdycha dostat dosti pod tlak. jak herne tak psychicky

Ferrer- ne nadarmo se na WTA dostal.. predvadel skvely tenis po celou sezonu, ale hratelnej je

Roddick- bohuzel ten servis, stejne jako u Soderlinga, Bedychovi na psychice moc neprida
Reagovat
smazaný uživatel
jak sa dostal chlap do WTA?
Reagovat
smazaný uživatel
WTF**
Reagovat
smazaný uživatel
Promin Tome, ale kdyz se tam dostane hrac jako ty, tak uz to castecne devalvuje tento turnaj. Bez urazky, ale nemas tam co delat, ani herne, ani vysledkove. Jenze holt dva podarene grandslamy a neskutecny kolaps ci zraneni souperu ti ucast nakonec umoznilo.
Reagovat
smazaný uživatel
:D:D:D:D:D si k smíchu čoveče
Reagovat
smazaný uživatel
mozna, ale az si na nem vsichni smlsnou 2:0, tak si neco povime. V soucasne chvili nema Tomas sanci porazit hrace z prvni dvacitky, jeho heni projev je katastrofalni
Reagovat
smazaný uživatel
ale ma to jednu vyhodu, bude s na nej dobre sazet :)
Reagovat
smazaný uživatel
A co si řekneme??? Že by si vyplodil konečně něco inteligentního? Neeee... Úplně to vidím, když propadne, budeš se tu napařovat, když tam něco uhraje, budeš tu psát jaká to byla náhoda, nebo se tu radši ani neukážeš, známe takové. Nadal loni na WTF taky nehrál ani set a co? Je to momentálně No.1 Kdybys hrál tenis, tak bys byl taky rád, že se podíváš za své výkony, ikdyž z první poloviny sezony, mezi nejlepší hráče, ikdyž se ti zrovna nedaří... Byl bys radši aby tam byl třeba Verdasco? Taky nemá formu... jak sem tu už jednou psal, každý zápas začíná od stavu 0:0
Reagovat
smazaný uživatel
nepotrebuju se naparovat, jenze ja proste ocekavam od turnaje mistru kvalitni svetovy tenis a napinave zapasy. To mi bohuzel Tomas nedopreje.
Reagovat
smazaný uživatel
Co bys říkal, kdyby třeba Nadal poslední měsíc vypadával z prvního kola? Taky bys říkal, že tam nemá co dělat, když momentálně není schopný nabídnout nejlepší tenis???
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím na co narážíš. Problém vidím v tom, že Tomáš dlouhodobě hraje špatně, to není otázka měsíce či dvou. Nevyznám se tak v bodech, takže i trochu žasnu, že mu to nakonec vyšlo. Já vím, semifinále a finále na grandslamu je úspech jako hrom, ale měl by dominovat i na jiných turnajích a to se proste nedeje. Já si už ani nepamatuju, kdy porazil hráče svtěové špičky, pokud nepocitam ten pseudo zapas se Soderlingem asi pred dvema tydny
Reagovat
zde73
tak to asi neda ani set!
Reagovat
smazaný uživatel
už je to jisté!
A: Nadal, Djokovič, Söderling, Ferrer!!
B: Federer, Murray, Berdych, Roddick!!
Reagovat
smazaný uživatel
tak ne 1 3 5 7
a 2 4 6 8 to není bude to jinak
asi 1 4 5 8
a 2 3 6 7
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal, Murray, Söderling, Roddick
Federer, Djokovič, Berdych, Ferrer
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi spekulant, boze. Ty tve radoby odborne nazory nemaji konce.
Reagovat
smazaný uživatel
náhodou skupina Federer, Djokovič, Berdych, Ferrer by mohla Berdychovi sedět. S každým z nich je schopen hrát vyrovnaný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak muze hrat vyrovnany zapas s nekym z top 8, kdyz nepatri podle tebe ani do top 50?! Ty jsi fanousek, byt Berdychem potkat te tak te poslu do prdele!
Reagovat
smazaný uživatel
ty evidentně nechápeš co je to forma že? Nevíš jakej je rozdíl mezi TOP formou a špatnou formou co?
Reagovat
smazaný uživatel
tak to je asi
1 4 5 7
2 3 6 8
takže
Federer Djokovič Berdych Roddick
Reagovat
smazaný uživatel
to ono je to asi bude losovat
Reagovat
smazaný uživatel
"asi" jo no
Reagovat
smazaný uživatel
hlavně nesmí chytnout Nadala a Roddicka. Ty nikdy neporazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato ty si schyzofrenik!!!
Reagovat
smazaný uživatel
jejda, co resite? on z nich nema sanci porazit nikoho :)
Reagovat
smazaný uživatel
Šanci má každý, hrát se dá proti komukoli :)
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem se zase pobavil, když jsem si přečetl reakce na moje včerejší komentáře. Jak se zdá, někteří lidé asi vážně netuší, že si z nich pouze dělám legraci. :DDDD

Mimochodem, jak se ukázalo, pravda byla na mé straně. Včera jsem tvrdil, že Koleno porazí toho labilního Čecha, a jak dnes vidíte, stalo se to, co se podle mě mělo stát.

Považovali jste mě za neskutečného magora, když jsem říkal, že Berdych prohraje, ale nyní musíte uznat, že mám pravdu.

Určitě by vás zajímal Kolenův recept na výhry, nebo ne? Určitě ano. Já vám ale řeknu, proč se pohyboval tak dlouho v elitní desítce...

Když byl ještě malým chlapečkem, pokaždé, když buď nedoběhnul, nebo zkazil nějaký míč, tak dostal gumovou hadicí přes zadek. Také jej nutili, aby se neustále stříhal dohola, což nyní nemusí řešit, poněvadž je úplně plešatý. Ano, je sice pravda, že vypadá jako marťan, ale tenis hraje výtečně.

Jedním z důvodů, proč Berdych prohrál, je také to, že v Čechách jsou příšerné podmínky na sport. Všechny kurty totiž vlastní
odéesáci, jež během letních prázdnin zamykají kurty, a tudíž člověk nemá sebemenší šanci trénovat. Pak se celý národ diví, protože Česká republika nemá žádnou tenistku v elitní desítce.

Dalším důvodem však také je špatná motivace našich tenistů.

Jako hlavní příklad použiji Iva Mináře. Tento tenista nehraje takřka nic, ačkoliv vlastní byt v Praze-Holešovicích za více než dva miliony. Nejvíce vás ale naštve to, že se vozí tím nejdražsím bavorákem.

Tak toto je příklad typického Čecha, jemuž stačí ke štěstí tak málo. Slováci mají tentýž problém.
Reagovat
darek.vrana
Děkujeme za rozbor. Napadlo tě třeba, že Ivo Minář má strop někde jinde než Federer? Ono to nebude vždycky jen o motivaci. Můžeš mi ještě říct, proč v té desítce nejsi sám? Taky nedostatečná motivace? Co jsi dokázal ty a co tobě stačí ke štěstí? Největší životní úspěch, že ses jednou proklikal do topu na internetové diskuzi na bolševických Novinkách, ne?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, člověče, Minář má ,,strop'' někde jinde než Federer. Je to také vidět na jeho hře, protože když jsem ho viděl před dvěma lety, jak hrál v Davisově poháru proti Del Potrovi, musel jsem se pouze smát. Jediné, co tam ten šašek dělal bylo to, že poskakoval jako nějaký blázen. Nenadarmo prohrál tak hladce. :DDD

Přál bych mu, aby se přihlásil na box, poněvadž tam by bylo to jeho skákaní velmi užitečné. :DDDD Bezpochyby by soutěžil s černošským boxerem, jako byl třeba Tyson, který by ho knokautoval za pět vteřin. Nejdříve by si podali ruce, pak by rozhodčí odpískal začátek utkání, Ivo by začal poskakovat, čímž by nahrál na smeč svému protihráči, jenž by mu dal takovou bombu, že by už v životě nevstal. :DDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
ty ses narodil už s tou vadou?
Reagovat
smazaný uživatel
Tam zrovna od tebe to sedi :DD
Reagovat
smazaný uživatel
U vedlejsiho clanku o Berdychovi uz jsi to definitivne vzdal? :DD
Reagovat
smazaný uživatel
Fajn, ale pořád jsi neodpověděl na dotaz mého kolegy, které zněly: "Můžeš mi ještě říct, proč v té desítce nejsi sám? Taky nedostatečná motivace? Co jsi dokázal ty a co tobě stačí ke štěstí?"
Přiznám se, že mě samotného by to docela zajímalo. Spíše mi přijde, že jseš zakomplexovaný a závistitý jedinec, stejně jako "slavný" diskutující s nickem Lopata43.
Nevím jestli to víš, ale Minář to narozdíl od jiných dotáhl do širší daviscupové reprezentace a jednu dobu byl i 62.na světě. V jakém sportu či profesi jsi to dotáhl ty do sedmé desítky na světě?
No a co, že Ivo Minář vlastní byt v Praze-Holešovicích za více než dva miliony a vedle toho jezdí bavorákem - tak mu to přejme, narozdíl od některých jedinců si na to vydělal poctivou prací a hodinami tréninku. Jedinci jako jseš ty, ale budou pořád jen fňukat :-D
Co se týče tvého názoru na Tomáše Berdycha a rozboru jeho včerejší porážky, tak tomu se už opravdu musím jen a jen smát :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s tim prohlasenim, ze nemuzu alespon malicko zkritizovat neci hru jenom proto, ze jsem nikdy nebyl v sedme desitce zebricku, bych se mirnil. To by potom ani nemohli tenisovi komentatori delat svou praci. No ktery z komentatoru ma 16 GS?
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mého názoru není kritika jako kritika. Pokud budu kritizovat konkrétní věci a budu mít nějaké racionální argumeny a nebudu tu danou osobu vědomě a cíleně zesměšňovat, tak na tom nevidím nic špatného, ale jistě se mnou budeš souhlasit, že názory Warpeta se už nedají považovat za kritiku s určitými morálními prvky, ale za naprosto cílené anonymní zesměšnování..
Reagovat
smazaný uživatel
Nazory Warpeta bych vubec nebral vazne, vzdyt zrovna u tohoto clanku napsal, ze si dela pouze legraci. Kdo mi ale vadi vic, je lopata43. Tam to skutecne vypada na nejakou psychickou poruchu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak asi mám trošku jiný smysl pro humor než Warpet :-)
Prostě napsat: "Jediné, co tam ten šašek dělal bylo to, že poskakoval jako nějaký blázen" mně osobně nepřijde moc vtipné, když v tu dobu hrál Minář s jedním z nejlepších tenistů planety, ale dobře..
Reagovat
smazaný uživatel
Takže ty nechápeš, proč pod některými články ,,anonymně'' zesměšňuji hráče?

Tak abych byl upřímný, musím říct, že obvykle zesměšňuji Kolju( Davyděnka). Dal jsem mu přezdívku Koleno; důvody jistě znáte. Jak jistě víš, Koleno je výborným tenistou, ale v životě ho nedali na titulní stránku nějakého tenisového magazínu, protože kdyby si ten časopis koupilo třeba nějaké malé dítě, polekalo by se, protože by zjistilo, že Davyděnko, případný tenista na titulní straně, vypadá jako po rakovině.
Reagovat
smazaný uživatel
Však já Davyděnka po tenisové stránce uznávám a to, že ho pravidelně v úvodních kolech grandslamů nasazují na vedlejší kurty, ještě donedávna neměl pořádného sponzora a dokonce si sám musel pronajímat tréninkové kurty a kupovat si dokonce i trička je způsobené zejména tím, že není marketingově pro sponzory zajímavý. Celé řadě lidí nepřijde sympatický, úsměv u něj prakticky nevidíte, nepřitáhne tolik fanoušků jako baviči Monfils, či Tsonga a když se k tomu připočte aféra s údajným vsázením, tak se potom nemůžeme divit, že ho neobsadí na titulní stránku jakýchkoliv médií.
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, to není tím, že je arogantní. Koleno je vlastně docela zábavný, avšak jeho hlavním problémem je vzhled. Pochop, že ho nemohou dát do žádné reklamy, jelikož by odpudil každého, ba spíš vystrašil malé děti. Pochop, že vypadá jako marťan, a proto jej nemůžeme považovat za normálního člověka. Kolja je zkrátka něco jako u nás ta zubatá pleš Bohuslav Sobotka.

Avšak já moc dobře vím, kam by mohli Kolena dát! Mohli by dát jeho fotku na plakát, který by visel v nemocnici v oddělení Jednotky intenzivní péče. Mohl by dělat leda tak reklamu na rakovinu.
Reagovat
smazaný uživatel
Každý vypadáme jak vypadáme. A nemyslím si, že by to bylo jen jeho vzhledem, navíc jako chlap jeho vzhled jen těžko můžu posoudit.
Vedle toho má moc atraktivní partnerku, takže zase asi až tak špatně na tom nebude ;-)
Co se týče té rakoviny, tak zrovna tu bych si do úst jako vtip moc nebral..není moc smutnějších situací než je právě onemocnění touto nemocí a navíc tvojí poslední větu bych se styděl vůbec říct, natož veřejně :(
Reagovat
tito
pokud sehnal prostorný byt v Praze za 2 miliony, tak je opravdu co závidět, protože za takovou cenu je obvykle možná jen garsonka v paneláku. :)
Reagovat
pgbass
Souhlas. O rakovine bych taky nežertoval. Jinak Davydenka mam rad - hraje velmi dobre a usmev u nej je videt hlavne kdyz vyhraje až konečné finále turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
kdo ví, třeba se to jednou povede:-) rozhodně bych mu to přál.. od US Open na něm bylo vidět, že má problémy... a jak vidno, je to opravdu ten tlak, že v zápasech je favorit, že je mediálně známější, je zván na různé akce atd. .... jestli se chce udržet tam kde je, musí se naučit ten tlak zvládat, pak se může stát komplexním velkým hráčem....
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš beze sporu talent má, ale chtít po něm, aby hrál nejlepší tenis v nejtěžších chvílích jako Rafa, Roger, Djoker je jenom přání....... vyhrát grandslam? Velmi těžko :)
Reagovat
pgbass
Treba Tomáš někoho porazí......
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist