Berdych: Nejdůležitější je neutavit se na začátku sezony

8. 10. 2013, 17:41
Aktuality 2
Sice jako jediný z hráčů elitní desítky v této sezoně nevyhrál turnaj, jinak se ale o Tomáši Berdychovi dá říci, že je ztělesněním konzistence. I proto se letos poprvé v kariéře dostal na páté místo žebříčku a má velkou šanci se počtvrté v kariéře kvalifikovat na Turnaj mistrů. Sezona se musí brát jako celek, to je klíč k vyrovnaným výkonům, říká česká jednička.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Tenis je v současnosti nadmíru vyrovnaný, konkurence je obrovská, na okruhu je mnoho skvělých hráčů a není to jednoduché. Nic nedostanete zadarmo a nejsou tu lehké zápasy. Proto bude skvělé, když se počtvrté v řadě kvalifikuji," řekl Berdych v rozhovoru pro stránky ATP na turnaji Masters v Šanghaji.

Berdych je aktuálně šestý v žebříčku sezony a má náskok téměř 700 bodů před sedmým Rogerem Federerem. Ke startu v Londýně je tak velmi blízko. "Je to vždy jeden z cílů sezony," řekl osmadvacetiletý svěřenec kouče Tomáše Krupy.

Poprvé se Berdych kvalifikoval na Turnaj mistrů v roce 2010. "Tenkrát jsem si řekl, páni, dokázal jsem to," vzpomínal Berdych. O rok později to dokázal znovu a postoupil do semifinále, což je jeho největší úspěch v Londýně. "To bylo skvělé. Pak jsem tam postoupil potřetí a letos se snažím hrát opět dobře, aby to vyšlo zase."

Letos hrál třikrát finále, v Marseille, Dubaji a naposledy v Bangkoku. Postoupil do čtvrtfinále grandslamových Australian Open a Wimbledonu a jeden zápas ho dělí od toho, aby potřetí za sebou dosáhl v sezoně padesáti výher, což je neklamným znamení kvality.

"Nejdůležitější je příprava, ale tím nemyslím jít a tvrdě trénovat. To dělá každý," řekl Berdych. "Důležité je vše si dobře naplánovat, aby se nestalo, že se za dva měsíce utavíte. Sezona se musí brát jako celek, to je klíč k vyrovnaným výkonům."

Podle svých slov se Berdych snaží každý rok přidat něco navíc. Co zlepšil letos? Velkou roli hrají zkušenosti. "Ty získáte během let. Teď už jde těžko zlepšit forhend a bekhend. Je to o především o tom, jak se vypořádat s průběhem utkání, jak zvládnout složité situace, jak zápasy dokončit. V tom se cítím lépe a lépe," řekl Berdych.

"Letos se mi povedlo posunout v žebříčku nejvýše v kariéře," pochvaloval si tenista a nedělal si hlavu z toho, že mu v sezoně chybí turnajový vavřín. "Do konce roku je ještě šancí," řekl sebevědomě.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Fandina
Tome, držím palce v osmifinále v Šanghaji. Přeji úspěch. Pojď pojď pojď!
Reagovat
Titan
Ne, že bych chtěl kecat do mužského tenisu, ale vzhledem k tomu, že antukový Roland Garros je jen měsíc před travnatým Wimbledonem je dost snadné se utavit...:-)) A dost tomu odpovídají i výsledky na a po Wimbledonu...;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist