Berdych: Nechci skončit a říct si, že jsem pro úspěch neudělal maximum

9. 9. 2015, 12:39
Aktuality 19
Před letošní sezonou vyměnil realizační tým. Angažoval nového kouče, má dva kondiční trenéry, fyzioterapeuta a pracuje víc než dřív, aby prorazil na velkých turnajích. Tomáš Berdych ale stále na první velkou trofej čeká.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© instagram)

Na Australian Open byl cítit čerstvý závan. Jeho hra dostávala šmrnc a postup do semifinále dával velkou naději. Celou sezonu hrál stabilně, jak je u něj zvykem, jenže na dalších třech grandslamových turnajích vypadl shodně v osmifinále. 

"Snažím se pro tenis dělat maximum každý den. Chci být co nejlepší, vyhrávat co nejvíc zápasů, být co nejvýš na žebříčku. A to jde samozřejmě ruku v ruce, že se mi může povést nějaký takový výsledek, popřípadě vyhrát i grandslam. Když se to nepovede, tak tam holt byli jiní a lepší," řekl Berdych na US Open. "Ale musím vědět, že jsem pro to udělal maximum. To je pro mě to nejdůležitější." 

Do loňského roku pracoval s Tomášem Krupou a usadil se ve světové desítce, kterou za tu dobu vedle Berdycha neopustila jen elitní trojice Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič a Španěl Rafael Nadal. Rozdíl je v tom, že každý z nich posbíral řadu grandslamových úspěchů a desítky týdnů strávil, či tráví v čele žebříčku. Berdych žádný a nejvýše byl dva týdny čtvrtý. Jako hráč Top 10 navíc nezvedl nad hlavu ani trofej z turnajů série Masters, povinných pro všechny hvězdy.

"Celá tenisová kariéra je o hledání ideální cesty. Skoro nikdo nemá ideální recept, co je nejlepší a co danému hráči nejvíc vyhovuje a je pro něj nejlepší," zamýšlel se Berdych po prohře v New Yorku s Francouzem Richardem Gasquetem

Na konci loňského roku Berdych angažoval za kouče Daniela Vallverdua, který pracoval s Murraym v době, kdy Brita koučoval Ivan Lendl a vyhrál US Open a Wimbledon. "Jakmile člověk jednoho dne přestane hledat, vymýšlet a přicházet na nové věci, jak by se mohl zlepšit, tak je to čas na zamyšlení, co dělat jinak," vysvětlil český hráč změnu svého týmu, v kterém jsou nyní čtyři cizinci. 

Vypadá, že je v lepší fyzické kondici. Pracuje na zlepšení rozsahu pohybu. Dává úderově největší rány ze špičky, jen kýžený úspěch nepřichází. "Je třeba být dost trpělivý, protože ne vždy se to projeví hned. Je to o práci, jak se nachystat dál a pracovat na tom s týmem," řekl Berdych. 

Na základě pohledu zvenčí se zdá, že Berdych tenisu obětuje všechno. Před US Open makal v horku a dusnu v Miami, aby se co nejlépe připravil. "Abych si, až jednoho dne skončím, mohl říct, že jsem vyzkoušel úplně všechno a udělal pro kariéru maximum, co jsem mohl. Pak můžu mít sám v sobě dobrý pocit, že jsem udělal maximum, co se dalo a co bylo v mých možnostech," uvedl rodák z Valašského Meziříčí. "Nechci, abych skončil a říkal si jednoho dne: 'Kdybych ještě zkusil tohle nebo tamto...'." 

Věří, že v dlouhodobém horizontu se jeho práce musí projevit. "Byť třeba jen v tom, že si tím můžu o dva tři roky prodloužit kariéru. To může být ve finále k nezaplacení," řekl zanedlouho třicetiletý finalista Wimbledonu 2010 a nejvýše světová čtyřka. "Až mi bude 33 let, už to nedoženu. Nemůžu si v tom věku říct, že jsem starý, a budu muset pro tělo začít něco dělat. Pokud nejste o krok napřed, pak nemáte šanci," řekl. 

Během třinácti roků ve světovém tenisu už se naučil přijímat porážky. "Těžká je každá prohra, to je bez debat," podotkl. Na druhou stranu musí umět na prohru rychle zapomenout a hodit zklamání za hlavu. "Ten, kdo zvládne prohry, o to snadněji se mu může dařit vyhrávat. To je podle mě nejlepší cesta, jak tohle zvládnout."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

19
Přidat komentář
martinek37
Tomáš se nemůže ve svých letech "přeonačit" na jiný styl a hrát něco, co nemá zažité. Jeho hra možná není oku lahodící, ale velmi účelná. Horší je, když to, co má zažité, kazí. Nevím, jak to jinak vyjádřit. Gasquet se po prvním setu samozřejmě zlepšil, ale kdyby Tomáš dokázal udržet úroveň své hry, zápas by vyhrál. Možná ne tak jasně jako první set, ale vyhrál. Jenže on začal zbytečně kazit v důležitých okamžicích a to rozhodlo. Pokud chce uspět, nesmí se mu tohle stávat. Bohužel si myslím, že to je pro něj zásadní problém, kde mu sebenáročnější trénink nepomůže.
Reagovat
Chrenda
Dobře napsaný článek, který vcelku vystihuje vše kolem Berdycha. Asi maká, ale je to evidentně k ničemu. Prostě se nezlepšuje, jednoduše stagnuje a možná dává jedny z největších ran na okruhu ale většinou krátkých a doprostřed kurzu. Kreativita žádná, neuvřitelná nuda koukat na jeho zápasy. No a nejcennější titul z roku 2005, to už něco o té stagnaci vypovídá.
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že nezískání GS trofeje mrzí, ale nedělá to z tebe špatného tenistu. Jsi jeden z nejlepších této tenisové éry, jeden z nejlepších v české historii. Moc ti fandím!
Reagovat
smazaný uživatel
Mám ho rád a fandím mu, ale asi bohužel na titul v GS, oproti např. Čiličovi,který mněl kliku, asi nedosáhne. V jeho věku může zkoušet různé varianty, ale mněl by se zřemně vrátit k původnímu bum bum stylu, jinak nevím...
Reagovat
Marduch
Jestli "mít kliku" je synonymum pro "hrat jako Bůh", pak ano, Čilič mel proste kliku :)
Reagovat
Tornes
Na jednu stranu kliku měl. Berdych v roce 10 na Wimblu taky "hrál jako bůh", vypráskal z kurtu Federera i Djokoviče, ale ve finále se mu místo Nišikoriho postavil Nadal v jedné z nejlepších sezon kariéry. Myslíš, že kdyby se Ciličovi ve finále postavil Nadal vzor 10, tak by to dopadlo stejně? Já teda ne.
Čímž ten jeho triumf nechci nijak snižovat, pouze poukazuji na to, že Berdych odehrál podobně dobrý turnaj jako Cilič, ale jemu to na titul nestačilo. Takže svým způsobem kliku měl.
Reagovat
Marduch
Tom nejspíš trénuje fyzicky hodně tvrdě, ale je otázkou co a jak. I takový kolohnát jako Marin působí na place oproti Tomovi jako baletka, a vlastně asi všichni ostatní top hráči.
Tréninková inteligence, hravost, smysl pro improvizaci, herní a prostorová inteligence.. Jako by mi u Toma něco z toho chybělo..
Samozřejmě jinak je Tom jedním z nejlepších a nejůspěšnějších českých sportovců poslední dekády a tisíceré díky za něj. Ámen :)
Reagovat
vrabejka
Proc bys jako ve 30 koncil Tome!!??,
Reagovat
turista
Tomáš Berdych je plných 5 let mezi nejlepšími 10 tenisty světa. Škoda, že včera prohrál s Gasquetem, který do té první desítky kdysi na několik málo týdnů pouze nakoukl a v posledních 3 vzájemných zápasech s Tomášem před US Open prakticky nekladl odpor.
Reagovat
jacksax
no tak takovýto nesmysl může napsat jenom tenisový turista nebo pitomec. 6-7 5-7 není odpor, čtvrtý zápa o které se nezmiňuješ Tomáš prohrál 3-6 1-6. A že by byl Kačer v top ten jen na pár týdnů si může myslet jenom fotbalista. wake up boy
Reagovat
smazaný uživatel
jses lepsi prumer ale na spici nikdy nedosahnes ...
Reagovat
Lina
Lepší průměr? ..Chěla bych být taky takový lepší průměr jako Tom a to nemyslím jen finančně. :D
Reagovat
smazaný uživatel
OMG, být v něčem 5. nejlepší na světě je lepší průměr? Lidi, přiznejme si to, všichni jsme hoooodně těžký podprůměr :D
Reagovat
Jan
Asi to děláš Tome špatně, když prohráváš nejen s hráči top 5.
Reagovat
bIbec
v článku je myslím chybička. Berďovo kariérní maximum je 4. místo, pokud se nepletu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, byl letos dva týdny na 4. místě.
Reagovat
a.magerova
A taky nevím, jak je myšlena věta: "Jako hráč Top 10 navíc nezvedl nad hlavu ani trofej z turnajů série Masters, povinných pro všechny hvězdy."

Protože vyhrál Paříž 2005, ale asi né když byl v top 10, či jak?
Reagovat
tommr
jj určitě to bylo míněno tak, že od doby co se dostal do desítky nevyhrál ani jeden velkej turnaj ...
Reagovat
LubosZabloudil
Děkuji za upozornění.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist