Berdych: Na takhle kluzké trávě jsem ještě nehrál. Chuť si chce spravit ve čtyřhře

28. 7. 2012, 22:24
Aktuality 8
Pro českého tenistu Tomáše Berdycha se v tomto roce stal posvátný Wimbledon noční můrou. Předloni zde slavil účast ve finále, ale letos na trávě v All England Clubu dvakrát padl v prvním kole. Po grandslamovém turnaji nejlepší český hráč záhy skončil rovněž na olympijských hrách.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Budu na to chtít rychle zapomenout. Wimbledon je místo, které znamená ve světě tenisu nejvíc. Nic zlého to do budoucna nebude, bude to jako jakákoliv jiná špatná porážka," doufal Berdych po prohře s Belgičanem Stevem Darcisem dvakrát 4-6. Předtím v 1. kole Wimbledonu prohrál s Lotyšem Ernestsem Gulbisem. 

"Na trávě to buď člověkovi sedne, nebo ne, a mně to totálně nesedlo. Udělal jsem možná i víc než v letech předtím. Je to věc k zamyšlení, zkusit si to urovnat, co změnit, a zkusit přijít příští rok s něčím novým," uvažoval Berdych nahlas.

Dnes mu tráva dělala problémy i př i pohybu. Povrch byl kluzký a tenista se po podklouznutí několikrát ocital na zemi. "Nikdy jsem nehrál na takhle kluzkém travnatém dvorci. Po wimbledonském turnaji tráva ještě není úplně dorostlá a je řídká. Na tvrdém podkladu se pak člověk cítí, jako by měl pod nohama nasypaný hrách. Já jsem se s tím nedomluvil, ostatní na tom asi budou líp, ale to je můj problém a moje chyba," reagoval v rozhovoru pro server iDNES na dnešní časté pády. "Já mám s pohybem na trávě problém i normálně a tady jsem byl absolutně bezradný."

Marně pátral po tom, proč se mu letos na jindy oblíbeném povrchu nedařilo. "Nepřišel jsem na žádný příznak, ale určitě se vyrojí spoustu odborníků, kteří to budou vědět. Co bylo špatně a co mělo být správně. Rád si to poslechnu, ale hlavně je to věc pro můj tým, abychom se zamysleli, v čem byl rozdíl," řekl Berdych.

Ve čtyřhře věří v úspěch
Na grandslamovém turnaji by pro Berdycha turnaj prohrou ve dvouhře skončil a zamířil by domů. Na olympiádě ale má ještě jednu šanci. Společně s Radkem Štěpánkem jsou pátí nasazení v soutěži čtyřhry a patří k medailovým kandidátům. "Těším se a moc rád bych si v deblu spravil chuť," řekl Berdych.

V prvním kole čtyřhry český pár čekají Italové Daniele Bracciali a Andreas Seppi a Berdych věří, že bude na zápas stoprocentně připraven. "Je to jako v Davis Cupu, když první den prohrajete a pak musíte hrát čtyřhru. Radek může být jen přínosem, může to rozmělnit a pomoci," věřil Berdych, že ho parťák vyhecuje.

Porážky s papírově slabšími soupeři šestadvacetiletý český hráč poslední dobou déle překonává. "Jsem starší a víc si to uvědomuji. Zůstalo mi to v hlavě," řekl směrem k wimbledonské prohře s Gulbisem ve třech tie-breacích. "Ale těžko říct, nakolik a zda to mělo vliv. Spíš ne, ale třeba se to tomu dá přisoudit."

V utkání s Darcisem Berdych nehrál svoji hru. Nedokázal být agresivní a trefovat vítězné míče jako dříve. "Nedokázal jsem si letos s trávou absolutně domluvit svoji hru, aby to fungovalo," krčil tenista rameny. Dokonce během utkání pětkrát uklouzl. "Snad nikdy jsem nehrál na takhle kluzkém travnatém dvorci. Mám s tím normálně problém a na tomto jsem byl absolutně bezradný. Nevěděl jsem, jak se k míči postavit, a jak se skoro udržet na nohou, abych byl schopen hrát svoji hru," řekl.

Tráva se pořadatelům povedla po Wimbledonu obnovit, ale podle Berdycha není tak hustá, jak bývá při slavném turnaji zvykem. "Je moc řídká a na tom strašně tvrdém podkladu je člověk, jako by měl nasypaný hrách," konstatoval Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
hranol
Hele co nadelame,docela jsem se tohoto zapasu bal,nechci delat chytrolina..asi po 4 odehranych gamech,me bylo jasne,ze to nebude zadna prochazka a....dopadlo to,jak to dopadlo..musi srovnat hlavu..nemuze prohravat s hraci o 60 mist a vice....vice i pokory...
Reagovat
tommr
všechno zlý je ale k něčemu dobrý a snad ho to vrátí zpátky na zem a začne na sobě zase víc makat. Poslední dobou se mi zdálo, že tak trochu podleh sebeuspokojení ...
Dalším plusem je to, že ted bude mít Tomáš víc času a motivace věnovat se deblu kde je medaile mnohem reálnější než v singlu. ideální by bylo kdyby se ještě přihlásil do mixu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Úprimne,vedel som si predstavit Berdychov skorý koniec..Ale,ze vypadne s Darcisom?..Tak to je moc.
Reagovat
Nola
kto mi poradi, kde sledovat cez net live zapas Djokovic-Fognini v slusnej kvalite? Eurosport tenis nevysiela, satelit nevlastnim.. dakujem
Reagovat
dabelsobul
Když se to dostane na net, tak zde http://www.sportlemon.tv/c-4.html si muzes vybrat :)
Reagovat
smazaný uživatel
tOMIKU....ty sy sraxka jako hovvno...
fakt se divim jak je mozne, ze si takovy koke
kot
...
to je moc
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě je to prostě shock... nečekal jsem takhle brzky konec. Přeju ale Tomovi - vzpruhu doubles! A hlavně už tolik nerelaxova a snažit se rozehrat na dalšich turnajich!
Reagovat
smazaný uživatel
jo...jSEM v šoku...fandim tomovi asi tak 10let...ptam se...proč nehral přípravu na turnaj? jasne...nehral...ale ROSOL BY SE TAM POSKLADAL NA KOSTIČKU ABY MOHL REPREZENTOVAT!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist