Berdych na Nadala zase nestačil. Abú Dhabí uvidí finále snů

31. 12. 2010, 16:36
Aktuality 13
Potřetí během krátké doby na sebe narazí nejlepší tenisté posledních let Rafael Nadal a Roger Federer. Nejprve Švýcar ve třech setech oplatil loňské vyřazení Robinu Söderlingovi, Španěl pak podeváté v řadě porazil Tomáše Berdycha.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych dnes odehrál se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska celkem vyrovnanou partii, porážce dvakrát 4-6 ale nezabránil.

skončil na exhibici v Abú Dhabí v semifinále. Český reprezentant Český reprezentant začal utkání výborně a soupeře převyšoval. Hrál dlouhé a rychlé míče, byl v tlaku, ale nevyužil šance. Ve čtvrtém gamu měl čtyři brejkboly, ale kvůli skvělému servisu i obraně Nadala ani jednou neuspěl.

Španěl postupně stupňoval kvalitu hry a začal otupovat tvrdé a přesné míče českého hráče. Mnohokrát přivedl diváky k úžasu téměř neuvěřitelným míčem, jako třeba při brejkbolu, který proměnil parádním forhendovým prohozem.

První set Nadal završil čistou hrou a od té doby panoval. Ve výměně se vždy rodák z Mallorky ubránil a pak přešel do útoku zakončeného vítězným forhendem. Berdych ve druhé sadě snížil z 1-4 na 3-4, ale otočit už zápas nestihl.

"Je důležité odstartovat dobře novou sezonu proti tak těžkému soupeři, jakým je Tomáš. Přeju mu všechno nejlepší ve zbytku sezony," řekl Nadal v interview na kurtu.

Pětadvacetiletý Berdych prohrál s Nadalem podesáté z třinácti vzájemných zápasů a podeváté v řadě dokonce neuhrál ani set. V roce 2010 podlehl Španělovi dohromady s utkáním v Abú Zabí čtyřikrát, včetně nejsledovanějšího zápasu ve finále Wimbledonu. Naposledy dokázal Nadala porazit v roce 2006 na turnaji v Madridu.

Turnaj v Abú Dhabí však pro Berdycha ještě neskončil. V sobotu se utká o třetí místo se Švédem Söderlingem, se kterým se naposledy utkal v semifinále French Open a prohrál po pětisetové bitvě. 

Nadal se v sobotním finále akce nazvané Mudabala World Tennis Championship střetne v předpokládaném duelu s Rogerem Federerem.

Švýcarský tenista v prvním utkání dne zdolal Robina Söderlinga 6-7 6-3 6-3 a oplatil mu loňskou semifinálovou porážku na této akci. Pátý hráč světa sice vzal Federerovi první set, ale pak nabral zápas očekávaný ráz. Devětadvacetiletý Federer zdolal o tři roky mladšího Švéda už pošestnácté v kariéře, Söderling ve vzájemných zápasech na okruhu ATP uspěl pouze jednou letos na Roland Garros.

"Je vždycky příjemné vyhrát. Hrál jsem celkem dobře, hlavně jsem ani jednou nepřišel o podání a ve druhém a třetím setu se cítil lépe," řekl Federer. Držitel rekordních šestnácti grandslamových titulů ve dvouhře zahájil novou sezonou tak, jak zakončil tu minulou - vítězně. Před měsícem vyhrál poslední soutěžní zápas letošního roku ve finále Turnaje mistrů v Londýně s Nadalem.

Federer se s rodákem z Mallorky utkal také dvakrát minulý týden v rámci charitativních zápasů v Curychu a Madridu.

- EXHIBICE ABÚ DHABÍ (Spojené arabské emiráty, tv. povrch) -
páteční výsledky (31. 12. 2010)

Semifinále:
Nadal (Šp.) - Berdych (ČR) 6-4 6-4
Federer (Švýc.) - Söderling (Švéd.) 6-7(3) 6-3 6-3

Sobotní program:
12:00 Söderling - Berdych
14:00 Nadal - Federer

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chtěl bych nějak, pokud to půjde, stručněji shrnout tenisový rok 2010 co se týče mužů. Z mého pohledu byl tento rok výrazně slabší jako ten předešlý, což způsobilo mnoho faktorů. Zranění Del Potra s Davyděnkem, hledání formy Djokoviče s Murraym či až stereotypní nadvláda Nadala. Také hrubě neúspěšné poslední grandslamy v podání Federera byly něčím překvapivým a neočekáváným. Celý rok chyběla dle mého jakákoliv konkurence, s výjímkou páru turnajů vždy na větších podnicích vítězili hráči první pětky, kteří letos neměli takovou konkurenci, jako loni v podobě Davyděnka a Del Potra. Chybělo mi i více krásných tenisových bitev na grandslamech, jako například v roce 2009 na AO zápasy jako Gasquet-Gonzalez, Nadal-Verdasco, finále Wimbledonu. Abych jen nekritizoval, i tak jsem se tenisem bavil. Určitě nikdy nezapomenu na nejdelší zápas historie či na historickou českou účast ve finále Wibledonu, ačkoliv jak mnozí ví, nejsem Berdychův fanoušek. Vybrat nejlepší zápas roku je trošku obtížné z důvodu, že jsem pochopitelně nemohl všechny shlédnout. Vyberu tedy ten, který mě nejvíc vtáhl do děje a připoutal k obrazovce, a to semifinále masters Nadal-Murray. Všem tenisovým fanouškům přeji co nejvíc tenisových zážitků v roce 2011. Třeba hned zítra v zápase R+R.
Reagovat
smazaný uživatel
zapas roka jednoznacne pre mna mahut -isner
Reagovat
smazaný uživatel
Tak délkou a impozantností určitě, ale tenisová kvalita tam zas taková nebyla, zvláště po těch hodinách potrápených na kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, obzvlaste v tom patem setu uz se hraci obcas nedokazali trefit do micku. Na returnu nehrali takrka nic, vlastne jen chodili ze strany na stranu a cekali, az uz bude konec gamu. Ale za tu vytrvalost si urcite nezaslouzi byt nejak zkritizovani.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, však já je nekritizuju, jen podotýkám, že z hlediska tenisového umu to nejlepší zápas nebyl.
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně se mi nejvíce líbil zápas Verdasco - Ferrer na US Open. Letos jsem se u žádného zápasu nepobavil tak jako v tomhle utkání. Pro mne asi letos no. 1
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, duel Verdasco-Ferrer byl skvely. Fernanduv zivotni obrat bych ale jako nejlepsi zapas roku neoznacil. Me se spise libilo finale US Open Nadal-Djokovic, coz byl zapas, ktery mel vsechno. Jen skoda, ze nesel do pateho setu, byl to vynikajici zapas.

Ale tvuj nazor respektuji a neberu ti ho. Me se taky zapas Verdasco-Ferrer hodne libil a myslim, ze v Top 3 nejlepsich zapasu roku by se rozhodne neztratil.
Reagovat
smazaný uživatel
Preji vsem priznivcum tenisu at si uzijeme spoustu super tenisovych zapasu po cely pristi rok a at nam vse vychazi na prvni podani.
Reagovat
steve79
No rafa hrál výborně, škoda že berdych nevyužil svoje šance. Od kolika se hraje zítra finále od 12 nebo od 14 hodin? Bidrman na nova sport říkal, že od 14 hodin, ale zde píšou od 12 hodin. Jinak přeji všem štastný nový rok a já jdu slavit. mějte se tu.
Reagovat
a.magerova
Ve 12 hod. boj o 3. místo, pokud bude stav 1:1 na sety pak bude superTB do 10, aby časově nenarušili finálový souboj, který začne ve 14 hod.

Letos jsem tu naposled, ale příští rok papa a mějte se v tom roce 2011 fajn :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Zítra od 14:00. Ve 12:00 se hraje o 3. misto.
Reagovat
smazaný uživatel
UTKANI DOBRE KOUKATELNE. nA UVOD NOVE SEZONY TO BYLO PRIMA. oPET BOHUZEL STEJNY SCENAR. zACATEK ZAPASU DRTIVY NASTUP TOMA, RAFA ALE VI KDY MUSI ZAPNOUT A TAKE TO UDELA. zASE TY POVESTNE MALE ROZDILY. kDYZ POTREBUJE ZAHRAJE UDERY Z RISE SNU, A tOM BOHUZEL NEVYDRZI TO VRAZEDNE TEMPO A NEJAKA CHYBICKA SE VLOUDI A TO ROZHODNE O CELEM ZAPASE. aLE CELKOVY DOJEM BYL DOBRY. DOKAZAL VYHRAT I PAR DELSICH VYMEN A TO JE POZITIVNI.POKUD BUDE POKRACOVAT V TAKOVE HRE A NEBUDE PSYCHICKY ODCHAZET, TAK TO NEMUSI BYT SPATNE. aLE OPRAVDU JSOU DVA TENISTE A OSTATNI SE SNAZI JE DOHNAT.BUDE TO PLATIT ASI I TENTO ROK.
Reagovat
smazaný uživatel
FEDERER vs. SODERLING ? uz pred zapasem bylo jasne, ze Robin nebude zrovna lehkym souperem. V samotnych zacatcich utkani ale delal chyby a poustel Rogera k sancim pri svem servisu. Zato Roger sazel jeden vitezny mic za druhym a delal minimum chyb. Vse se ale otocilo, Soderling se rozserviroval a vykonem pripominal jeho predesly zapas proti Tsongovi. První set doputoval do tie-breaku, tam Roger udelal několik zbytecnych chyb a pustil Robina do vedeni 1:0 na sety. V dalsim prubehu utkani to byl ale Roger, jak ho zname.Druhy set ovladl 6:3 a ve tretim si trpelive pockal na slabsi Robinovu chvilku na servisu a za stavu 4:3 promenil BP. Potom uz problemy nepripustil a zapas doserviroval.

NADAL vs. BERDYCH ? hned první gamy nabidly atraktivni tenis. Tomasovi do kurtu padal první servis, navic mel uderovou jistotu na returnu, kdyz se vzdy mohutne oprel do obourucneho bekhendu, na ktery Rafa nedosahl. Ve ctvrte hre mel Berdych dost sanci jit do breaku, ale Nadal vsechny BP odvratil skvelym servisem ven z dvorce, cimz gam urval pro sebe. Berdych ale nadale pokracoval ve skvelem vykonu, ale za stavu 4:4 ztratil servis a Rafa nasledne break potvrdil a zaroven ziskal první set. Do druheho setu vstoupil lepe Nadal, ve treti a v pate hre si vzal Berdychovo podani, a po chvili vedl uz 4:1. Berdych ale i za tohoto stavu nic nevzdaval, vyhral 8 micku v rade a snizil na 3:4. Od te chvile ale Nadal neponechal nic nahode, oba sve servisy si pohlidal a ve druhem setu zvitezil stejne, jako v tom prvnim, tedy 6:4.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist