Berdych: Musel jsem se hlídat, abych neztratil koncentraci

15. 11. 2013, 22:21
Aktuality 0
Tomáš Berdych znovu ukázal, jakou jistotou je v českém daviscupovém týmu. V Bělehradu zvládl bez špetky zaváhání duel s outsiderem Dušanem Lajovičem a po třísetové výhře vyrovnal stav finále Davisova poháru proti Srbsku na 1-1 na zápasy.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© daviscup.com)

"Nebyl to ale snadný zápas a hlavně tím, že on nastupoval do zápasu a měl bod v zádech. Mohl jenom překvapit, hnali ho lidi a hrál bez tlaku. Neulehčil mi to, nebylo to lehké utkání a musím říci, že hrál hodně nepříjemně," komentoval Berdych.

Podobných zápasů proti slabším soupeřům, v kterých se od něj očekával "jistý" bod, odehrál sedmý hráč světa v posledních pěti letech nespočet. A překvapivě prohrál jen s Kazachem Andrejem Golubjovem v Ostravě.

Jinak potvrzuje kvality hráče elitní desítky a i 117. tenistu světa Lajoviče prakticky nepustil do hry. "Takový zápas je náročnější v tom, abych to zvládl hlavou, zůstal koncentrovaný od začátku do konce a nedopustil žádný drobnější zvrat a nedodal mu síly, aby mohl kousat. To se mi za tři sety povedlo," řekl Berdych.

"Mám rutinu, kterou musím dělat, hlídat si věci, ať už před servisem nebo returnem, abych se nerozhodil, nevyvedl z koncentrace. To byl nejsilnější faktor, který se mi dařil," prohlásil.

Na lavičce seděl místo nemocného Jaroslava Navrátila v roli kapitána Vladimír Šafařík, ale pro Berdycha to změnu neznamenalo. "Já se vždy připravím, mám danou taktiku a je důležité, abych se koncentroval sám na sebe a jel si svoje věci. Ať je to pan Navrátil nebo Láďa, tak je to o malých detailech, které i on probíral s Tomášem Krupou (Berdychovým koučem), než zápas začal, aby věděl, co jsou základní věci, které mi může poradit. Ale já jsem zvládl utkání bez problémů," řekl Berdych.

Berdych ocenil výkon svého parťáka Radka Štěpánka, který v první dvouhře prohrál s Novakem Djokovičem, ale světovou dvojku potrápil. "Takhle dobře jsem ho viděl hrát naposledy loni ve finále proti Španělsku. Hrál hodně dobře, ale proti němu stál výjimečný Djokovič, který hraje neuvěřitelný tenis," řekl.

Osmadvacetiletého Berdycha překvapila nálada v hale. Diváci tolik nedivočili, jak očekával. "Čekal jsem bouřlivější atmosféru, ale je pravda, že to byly dva v uvozovkách snadné zápasy na jednu nebo druhou stranu," řekl.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist