Berdych má v Davis Cupu už dvacet vítězství ve čtyřhře

1. 2. 2014, 20:00
Aktuality 5
Na turnajích nastupuje tenista Tomáš Berdych do čtyřhry sporadicky, přesto má v Davisově poháru v deblu výjimečnou bilanci. V soutěži o "salátovou mísu" už zaokrouhlil počet svých výher na dvacet, prohrál jen jednou.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Česká sportovní)

Spolu s Radkem Štěpánkem dnes porazili 3-1 na sety nizozemskou dvojici Jean-Julien Rojer a Robin Haase a posunuli Česko v duelu s Nizozemskem do vedení 2-1. "Vyhrál jsem v deblu podvacáté, což je příjemné," těšilo Tomáše Berdycha.

Na okruhu ATP vyhrál osmadvacetiletý tenista od svého vstupu mezi elitu v roce 2002 dva tituly, ten druhý letos v Dauhá, a jednou ve finále neuspěl.

V Davisově poháru má nejlepší deblovou bilanci z českých hráčů a je lepší i než třeba slavný Američan John McEnroe či jeho krajané a současné světové jedničky Mike a Bob Bryanové.

"Já jsem svoji daviscupovou kariéru začal v deblu, takže to držím od začátku do konce a o už to se mnou asi zůstane," usmíval se Berdych. Zmíněnou premiéru zažil v roce 2003 v baráži v Thajsku a spolu s Jiřím Novákem vyhráli.

Skvělá Berdychova bilance v daviscupové čtyřhře nepřekvapuje kapitána Jaroslava Navrátila, bývalého kouče české jedničky. "Je vidět, jaký je univerzál. Jeho bilance je fantastická a doufám, že mu vydrží co nejdéle," přál si Navrátil.

Berdych odehrál nejvíce zápasů v DC po boku Štěpánka, s kterým vyhrál patnáctkrát a jedinou porážku utrpěli ve finále ve Španělsku v roce 2009. Jinak vyhrál dvakrát s Lukášem Dlouhým a jednou s Novákem, Martinem Dammem a loni ve Švýcarsku s Lukášem Rosolem v nejdelší čtyřhře Davisova poháru.

ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
Pesek12
Asi se všichni shodneme na tom, že tato statistika je trochu zavádějící. Opět ukazuje, jak při malém počtu statistických dat, nemá statistika dobrou vypovídající schopnost. Asi se shodneme, že Tomáš těžko bude brán v tenisovém světě jako výjmečný deblista, v článku se nevyhnuli srovnávání s McEnroem a s bratry Bryanovými. Taky samotný Davis Cup je zvláštní týmová soutěž v individuálním sportu jakým tenise bezesporu je. Nepřeceňujme tedy tuto statistiku, ale Tomášovi přejme, ať mu štěstí i tenisový - spíše singlový způsob čtyřhry - dlouho v této soutěži vydrží.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze se prilis neshodneme, validita je v tomto pripade naprosto v poradku. Nikdo prece nehovori svetovem deblu, je rec o DC.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
o svetovem deblu... pardon. A je uplne jedno, na kolik je DC specificka soutez. Neni srovnavan s jinou ani s necim jinym.
Reagovat
ludolf
Tady rozhodně není problém s malým počtem statistických dat, zpochybňovat lze jejich reprezentativnost, tj. zda neměl někdo štěstí na slabší DC páry. V případě celkového porovnávání deblové úspěšnosti (to v článku ale není) pak zda DC páry jsou dostatečně dobré.
Reagovat
smazaný uživatel
a nezapominejme, ze take mohl nekdo pred deblem spat mene hodin, nez souper.. ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist