Berdych: K výhře mi chyběl krok

24. 1. 2012, 17:37
Aktuality 36
Blízko byl Tomáš Berdych k možnému vítězství nad Rafaelem Nadalem a postupu do semifinále Australian Open. V Melbourne ale nakonec se Španělem prohrál vyrovnanou bitvu ve čtyřech setech. Příště už ho snad porazím, řekl Berdych na adresu vítěze, kterého zdolal naposledy v roce 2006.
Profily hráčů
Tomáš Berdych a Rafael Nadal

"Byl to velmi dobrý zápas. Ale skutečně jsem hrál jenom dobře, což ve výsledku znamená, že to na Rafu nestačilo," komentoval Berdych prohru 7-6 6-7 4-6 a 3-6. "Byl jsem blízko, k úspěchu chyběl jen krok. Nedá se tedy říci, že bych byl spokojen, až s odstupem času si z tohoto utkání mohu vzít něco pozitivního," prohlásil.

Berdych po vyhrané první sadě nevyužil ve druhé za stavu 6-5 v tie-breaku setbol, při kterém skončil míč po jeho bekhendovém voleji kousek v autu. "Asi jsem ten míč pořádně neviděl. Samozřejmě byl důležitý, ale ne rozhodující," řekl Berdych. Případné vedení 2:0 na sety nepřeceňoval. "Bylo by lepší vést dva nula, ale myslet si, že by to nějak vypustil, to by byl nesmysl. Je to velký bojovník," uvedl.

S Nadalem prohrál český tenista podesáté za sebou a pojedenácté ze čtrnácti zápasů. "Znám naši bilanci, ale vždycky se snažím hrát co nejlépe. Už loni v Miami to bylo vyrovnané a tentokrát zase o kus lepší," řekl Berdych. "Zlepšuji se, získávám zkušenost a až se třeba letos znovu potkáme, zase to bude jiné."

Na kurtu hráči strávili čtyři hodiny a šestnáct minut. Berdych si s přibývajícím časem o pauzách na lavičce protahoval nohu. "Nic zásadního to nebylo, občas mívám při dlouhých zápasech problém s kyčlí. Byla to jen prevence," řekl. "Byl jsem fyzicky v pohodě, klidně jsme mohli hrát pět hodin," dodal.

Berdych je ve světě tenisu považován za velký talent, který teprve v posledních dvou letech pronikl do elitní desítky. Stále ale zůstává za čtveřicí Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer a Andy Murray. "Všichni jsou opravdu silní a je to pro ostatní těžké, protože tihle hráči přepisují historii skoro každý týden," řekl Berdych.

Z Austrálie odjede s titulem z Hopmanova poháru a účastí ve čtvrtfinále na úvodním grandslamu sezonu. "Určitě cítím posun ve výkonnosti. Sezona nezačala špatně a mohla by se podařit," uvedl šestadvacetiletý hráč. "Může to mít vzestupnou tendenci. Spekulovalo se o tom, že už je to můj strop, ale to určitě ne."

Určitou motivací pro Berdycha jsou i výkony Petry Kvitové, světové dvojky, která má čtvrtfinále v Melbourne před sebou. "Budu se snažit jí maximálně sekundovat. Je to příjemná motivace vidět, když se jí daří. Na to jak jsme malá země, mít takovéto dva hráče, je fakt neuvěřitelné. A lidé u nás by si toho měli víc vážit," konstatoval Berdych.

pva, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je to výborný zažátek sezony. Výhra v Hopman cupu a QF na Australian Open je super. Je důležité že Berdych ví, že udělal všechno proto aby to vyšlo, ale soupeř byl ještě trošku lepší a o něco líp zvládl klíčové momenty.

Taková porážka nemusí mrzet, může hodně nakopnout. Lepší prohrát relativně vyrovnaný zápas než prohrát zápas kde jste o něco lepší, tím myslím například Berdycův zápas s Djokovicem na turnaji mistrů, ale konec konců tam ho to taky nakoplo.

Hodně štěstí do dalšího průběhu sezony, to samé Rafovi. Rád bych se těšil na nějaký heroický pětiseťák s Rogerem.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych, že až do stavu 2:0 ve třetím setu to byl vyrovnaný zápas, chvílemi měl možná Tomáš i trochu navrch. Ale pak to Berdych začal hrát jako osel a sám posadil Rafu do sedla. V závěru se sice opět zlepšil,hrál výborně, ale rozjetého Rafu už nešlo zastavit.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, ale je těžké udržet tu samou výkonnost po celý zápas, proti Rafovi obvzlášť. I Djokovic s Federerem nehrají celý zápas na 100% někdy prostě poleví v koncentraci, koneckonců jsme jen lidé. Rozjetý Nadal nejde zastavit, to víme, tak uvidíme jak ho včerejší výhra nastartovala. Pokud Rafa Rogera porazí, může porazit i Noleho ale nechme se překvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych:,,K výhře mi chyběl krok, ale to bych musel dělat kroky jako Krakonoš."
Reagovat
Labi
nejlepší motivaci by asi byl úspěch petry, myslím, že pro Tomáše bude nejdůležitější přelom sezony ky se bude hrát Wimbledon a následně US Open
Reagovat
smazaný uživatel
Ja teda nevim, ale jak si mam vazit nekoho, kdo dostane tenisakem do ruky, skaci se k zemi jak fotbalista barcelony, hraje divadlo, neprijme omluvu, nepoda ruku na konci zapasu a pak breci na tiskovce ze to souper udelal schvalne a ze ho chtel trefit do obliceje. To je teda reprezentace jako kraaaava:D

Jinak tenis dobrej a Rafu potrapil, coz jsem ocekaval:)
Reagovat
relax1
Dá se s Tebou souhlasit. Byla to klukovina. Berďu to v tuto dobu určitě mrzí, že to takhle spackal. Sám jsem byl svědkem (a ne jednou) v minulosti když hráč nevěděl co zahrát v úzkých, tak to napálil do soupeře. Stačila omluva rukou či ústně a hrálo se dál. Taky si myslím, že kdyby se to stalo v 2.setu, tak by to určitě přehodnotil a nezachoval by se tak. Sehráli v tom určitě emoce, které byly čerstvé. Jasně, že to není omluva, ale takhle to vnímám já.
Reagovat
smazaný uživatel
I takovyhle momenty delaji sampiony a ne jen vyhrany zapasy... I pod emocema by hrac mel vedet jak se zachovat. Ano byla to klukovina, bohuzel na velkym turnaji kterej sleduje celej svet a tohle si lidi budou dlouho pamatovat...
Reagovat
Jan
Almagro napálil pěknou ránu a kdyby neuhnul, tak to mířilo na hrudník, krk nebo i hlavu. A podle mně se skácel, protože reflexně uhýbal, rozhodně nehrál divadlo. A jestli si myslel, že to do něj napálil schválně a chtěl mu ublížit, reakci se nedivím. Nakonec kdyby to dostal do hlavy nebo krku, mohlo jít i o vážné zranění a vyřazení v dalším kole (což se nakonec stejně stalo). Pokud to byl od Almagra úmysl, proč nepřemýšlíte i tímhle směrem ?
Reagovat
VlS
Ty se do Berdi navezeš pokaždý když to jde ( a když to nejde, tak taky). Byla to hloupost, Tom to ví taky, připustil to. Řešíme tady Berďu (právem) a neřešíme Almagra, kterej to do něj schválně napálil. Jak jsi mohl vidět, diváci v Austrálii to už vůbec nijak neřešili a ty to zase začneš řešit.
Reagovat
relax1
Ať se člověk na tento incident dívá jakkoliv, tak jednoznačně to bylo od Almagra nesportovní. Nakolik tam byl úmysl zranit resp. nějak fyzicky ublížit Berďovi je v rovině spekulací. Je třeba taky říct, že to není až tak ojedinělé a tenhle způsob řešení herní situace byl viděn v minulosti a budeme se s ním setkávat i v budoucnosti. V deblu je to normální způsob řešení situace zejména když jsou hráči na saku.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak leda mílový krok. To že na Nadala musíš hrát na max riziko neznamená, že jsi hrál dobře i když to tak vypadá. Kdyby na něho hrál taktiku upinkání, tak by ho Nadal zrušil. Nevynucené chyby hovoří za vše. Dívat se na to ale určitě dalo. Šup znovu do roboty.
Reagovat
relax1
Co to je hrát na maximální riziko? Každý předpokládám hraje to, na co má. Když to stačí resp. nestačí tak to neznamená, že hrál na jakési maximální riziko, resp. nehrál na tzv. maximální riziko. Trefně nazíváš Nadalovu hru "upinkání"! Nic jiného neumí, ale bohužel to stačí na 2.plac v řebříčku ATP. Jak Nadal, tak Federer to hrnou od základní čáry. Hra k zblití. Nuda, nuda, nic než nuda. Začal s tím Ivan Lendl a tito dva tento spůsob "hry" dovedli k dokonalosti. Dokonalá nuda. Panbůhzaplať za McEnroye, Beckera, Connorse, Ivaniševiče, v dnešní době Berďu, Tomiče, Raoniche a v neposlední řadě Djokoviče.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud jsi schopnej napsat, ze tenis Federera a Nadala je zbliti a je to nuda tak jsi je asi hrat nikdy nevidel...
Reagovat
smazaný uživatel
a i me pobavilo, jak to ti nudni hrnou ze zadu, jen Djokovic je stale na saku....
Reagovat
relax1
Proti chuti žádný dišputát, neberu Ti Tvůj pohled na tenis těhto pánů. Já říkám, že jejich hra je z mého úhlu pohledu nudná, prostě k zblití. To samé je v ženském tenisu Wozniacká, kvitek pravý opak.
Reagovat
Heather_Fedex
federer prej od zakladni cary? a jak mohl vyhrat 6 wimblasu?????!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
:-))))))))))))
Reagovat
relax1
Určitě nebudu. Toto semifinále si opravdu odpustím (Rafa verzus Roger). Nechci aby se ni z tohoto tenisu udělalo šoufno!
Reagovat
relax1
Nedělal bych z toho až takovou fyziku. Rafa se taky parkrát "vyznamenal" a ví dnes o tom někdo něco? Opravdu bych to až tak neřešil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty snad sleduješ tenis jenom jako čtverečky s číslicemi na tenislive apod. Viděl jsi už někdy nějaký zápas naživo?
Federer jen od základní čáry a Nole jako že hraje útočně jo?
Podívej se prosím někdy až tito dva budou zase hrát, doporučuji při nejbližší příležitosti na AO. :-))
PS: Pro mě osobně byl největší nuda Boris Becker, hráč, který kromě servisu a semtam voleje mezi tím neuměl vůbec NIC. Jakmile se objevila nová generace hráčů s trošku solidním returnem, nesáhnul si na míč.
Reagovat
relax1
Je to věc názoru a úhlu pohledu. Máš resp. máte pravdu v tom, že s Nolem jsem to přestřelil. Máte pravdu, taky to hrne od základu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo,jo já jsem si zase nevšim Tvého hodnocení holek, podle toho je jasné, že se díváš. :-)
Reagovat
relax1
Srandičky, srandičky .......... -:), -:).
Reagovat
smazaný uživatel
nactiutrhal Fedexe! :-( Nekdo utrousi kvitecek a ty jsi hned na mekko! ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To víš, že su! Místo abys byla ráda že jsem se zastal Fedexe, to dělám jen ve zcela výjimečných případech.. Za dobrotu... :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
nezačal s tím Ivan Lendl, ale Björn Borg. To jen pro úplnost. Jinak máš možná svým způsobem pravdu, i když jako protipříklady bych čekal spíš Llodru nebo Štěpánka. Tvou uvádění Berdych, Tomic, Raonic a Djokovič nejsou ani jeden dobrý příklad.
Reagovat
smazaný uživatel
Kolikrát že to byl Tomič na síti, když hrál s Federerem? :-))))
Reagovat
relax1
Vau !!!!!!!!! Jak to tak vidím, bude to dřina resp. je. Celou dobu píšu o tom, že kdo má vytříbený return, tak to neznamená že jeho hra tím pádem automaticky pohledná. A je to právě o tom, že dobře returnující hráč toho druhého tak trochu k té pestřejší hře nepustí. Píšu zde pořád o tom, že na rozdíl třeba od toho Tomiče Roger na to má, aby hrál tenis pestřejší, ale on (a nejen on) to pořád nudně hrne od základu. Právě proto tvrdím, že hráči kalibru Rafy, Rogera, Noleho by mohli hrát pestřejší tenis a ne jen od základu.
Reagovat
smazaný uživatel
Každý hraje hlavně to, co mu je vlastní. Nadal a Djokovič budou vždy svým založením hrát od bejslajny. Federer hrál a stále ještě hraje pestřeji, než oni dva.
Absolutně nechápu proč dáváš jako protiklad hračům, kteří to valí od základu třeba Djokoviče, Berdycha nebo Tomiče..to určitě žádní "síťaři" nejsou.
Reagovat
relax1
S Nolem jsem to přehodnotil (taky hraje od bejslajny) výše. Berďa, Tomič, Raonich, Murray, DelPotro když mají možnost tak k tomu saku jdou na rozdíl od Noleho, Rafy či Rogera. Rozumím tomu, řídí se úslovím:"Účel světí prostředky!" Skrátka hrají to co jim stačí, ale divák je ochuzen o pestřejší hru. Až mne tak trochu udivuje, že se jim tato hra nezajídá. Já bych rozhodně na jejich zápasy tak nekřesťanské peníze za lístek nedal.
Reagovat
Pe3k
Mám takový pocit, že vlastně nevíte co píšete...Hlavně je třeba si uvědomit, že ze všech výše uvedených hráčů chodí nejvíce na síť Federer, kterého jste uvedl mezi těmi co na ní chodí málo a taky, že v dnešním moderním tenisu chodit na síť není moc chytrá taktika, protože spousta hráčů má perfektní prohoz, nedej bože když hraje někdo proti Nadalovi...
Reagovat
relax1
Možno se Vám to tak jeví, že nevím co píšu. Nemusíte mi zdůrazňovat, že nejvýše postavení hráči na okruhu ATP jsou tzv. hráči od bejslajny. Píšu pořád dokola jen to, že tenis těchto hráčů je účelově produktivní, ale nepohledný (chcete-li nudný) a proto se mi z tohoto důvodu zajídá. Jejich zápasy skoro vůbec nesleduji, není v nich nic nového nic co by pobavilo, zaujalo diváka. Když dovolíte, tak použiju příměr. Švédsko jakožto vyspělá hokejová země už dlouhá léta slaví uspěchy na mezinárodní scéně na základě do detailu propracované defenzívní taktice a proto taky skoro s železnou pravidelností sklízí úspěchy v tomto odvětví sportu. Taky se řídí úslovím:"Účel světí prostředky!" Laicky řečeno na úkor pohlednosti této hry. Hra Švédů je postavena na úporné bránící taktice a čekání na chyby soupeře. To samé je i mnou citovaných hráčů. Proto jak zápasy Švédů (pokud s nimi nehraje naše reprezentace), tak mnou citovaných hráčů spravidla vypouštím - nenabídnou nic nového, jen samá nuda, nuda a nic než nuda!
Reagovat
relax1
Tome máš pravdu, opravdu si nedokážeme vážit takových ojedinelých individualit jakými jseš Ty, či Kvitek. A ještě navíc tu a tam "vystrčí drápky" i někteří další. Moc si Vás považuji a ještě víc Vám fandím. Stojí za to vstát třeba v 01.00 v noci a fandit Vám.
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak
Reagovat
smazaný uživatel
Berďa hrál maximum, bohužel ,druhý TB nevyšel, ele i tak blahopřeji, snad to příště vyjde!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist