Berdych: Hrál jsem na hranici maxima, v závěru mi to paradoxně uškodilo

9. 11. 2013, 11:07
Aktuality 23
Tomáš Berdych hrál proti Rafaelu Nadalovi téměř na hraně, až mu to podle jeho slov nakonec uškodilo. Ve druhém setu Španěla smetl, přesto nakonec s prvním hráčem světa v Londýně v pátek večer prohrál a bránu semifinále Turnaje mistrů neotevřel.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Berdych má za sebou čtvrtý Turnaj mistrů v řadě a potřetí skončil s bilancí jedné výhry a dvou porážek ve skupině. "Ale asi to dneska bylo fakt nejblíže k postupu. Nepovedlo se, takže budeme zkoušet příští rok," konstatoval český tenista. 

Proti Nadalovi totiž hrál jeden ze svých nejlepších zápasů. "Možná jo, možná ne, ale když to dopadne takhle, tak co si z toho člověk může vzít? Akorát, že si jde sbalit věci a přesouvá se dál," hlesl Berdych a své zklamání vystihl odpovědí na otázku, jaké pocity měl po posledním míči: "To byste museli vypnout mikrofony." 

Berdych v utkání ztratil dvakrát podání. Poprvé hned v úvodním gamu zápasu a podruhé v osmé hře ve třetím setu, a to i kvůli dvěma dvojchybám. "Když věnujete hráči, jako je Rafa, dvě hry, tak to je moc. Víc k tomu není co říkat," litoval. 

Přitom ve druhém setu Berdych favorita doslova ničil. Skvěle podával, neudělal za celou sadu jedinou nevynucenou chybu a rychle vedl 5-0. Až se zahraniční novináři ptali, jestli to Berdychovi nepřišlo divné. "Proč by to mělo být zvláštní?" zarazil se český hráč a dodal: "Zasloužil jsem si vést. Hrál jsem dobře, hlavně na servisu, ale příště to pro vás udělám zajímavější a bude to 5-5, aby to nebylo divné." 

Od dominantního podání se tradičně odvíjela Berdychova pohoda. "Na servisu jsem se už asi nemohl zlepšit a obecně jsem od druhého setu hrál opravdu, nechci říci na úplné hranici, ale už fakt nebylo moc kam to posunout dál," řekl. 

Získával snadno body i gamy, což mu paradoxně pravděpodobně v koncovce duelu uškodilo. "Až to zní divně, ale tohle mě víceméně dohnalo k tomu blbému gamu ve třetím setu. Ne, že člověk ztratí ostražitost, ale je těžké vysoký standard a lehké gamy udržet až do konce. A to je rozdíl mezi mnou a prvním hráčem světa," řekl a bral to jako další zkušenost. "Musím to vstřebat a být na to příště nachystaný."

Proti Nadalovi dlouho fungovala i stanovená taktika. Tlačil se přes bekhend a získával body nebo prostor pro vítězné míče do forhendu. "Docela to fungovalo. On se proto herně necítil v tom, co chtěl hrát, a nevyužíval svých zbraní, ale když přišel lehký balon, tak to využil a ukázal, že na něj musí člověk hrát skvěle takticky, aby měl vůbec malou šanci. Určitě to je možná cesta, jak dál," řekl Berdych. 

Účastí v Londýně pro Berdycha sezona ještě nekončí. Příští týden bude jedničkou českých obhájců titulu ve finále Davisova poháru proti Srbsku. Krátce po prohře s Nadalem ještě nevěděl, kdy se do dějiště utkání Bělehradu přesune. "Ani nevím, jaký je den," řekl po zápase. "Teprve to budu řešit, ale asi v neděli." 

"Pozitivní je, že jsem tady všechny tři zápasy odehrál vyrovnaně a jeden vítězně. Určitě bych našel spoustu věcí, které se dají vylepšit, ale cítil jsem se dobře a teď je nejdůležitější chytit chuť na závěr," řekl. "Síly jsou, i když jiné než na začátku roku, ale teď to bude o tom, přežít to do pátku a zvládnout poslední tři zápasy."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
LuA_luA
Arogantny cesky deges
Reagovat
Fandina
ubohý příspěvek
Reagovat
tommr
Nadal je prostě lepší a Tomáš z něj má navíc strach, kterej mu neumožnuje odehrát celej zápas na potřebný výši. Jasně se to projevilo hlavně na začátku kdy úplně rozhozenej Tomáš snadno přišel hned o první podání a daroval tak Nadalovi první set a tím vlastně i celej zápas ... )
Jinak ale Tomáš na TM odved co bylo v jeho silách a určitě si neudělal ostudu. Selhání s Wawrinkou vynahradil nečekanou výhrou nad Ferrerem a výhru proti Nadalovi nemoh nikdo soudnej očekávat ... :)
O tom jaký bude Tomášovo konečný pořadí na konci sezóny se nejspíš rozhodne v dnešním zápase Del Potro-Federer. Pokud vyhraje Del Potro bude Tomáš na konci sezóny skoro určitě šestej, pokud vyhraje Federer bude naopak skoro určitě sedmej. Čistě teoreticky by ho ještě moh předstihnout i Wawrinka, ale tomu už moc nevěřím ...
Reagovat
smazaný uživatel
Mně přijde fakt divné, jak někdo, kdo tady už dlouho komentuje tenis a pozorně ho sleduje, může napsat takovýto první odstavec. Druhý set Tomáš odehrál stěží udržitelným způsobem - 9W/1UE.

První hra na servisu pro něj bývá proti Nadalovi vždycky boj. To souvisí jednak s tím, že chvíli trvá, než se Tomáš rozpodává, a pak s tím, že Nadalův topspin je na okruhu unikum, na něž se obecně blbě adaptuje, obzvlášť, když hrajete, jako Tomáš, přímé údery náročné na přesné načasování... Ta jedna pokažená hra v třetím setu se prostě neměla stát; vtip je v tom, že se něco takového přihodí skoro vždy :-(.

Jinak taktika fajn. Jen bych se nebál toho, držet se v těch "Tom FH/Nadal BH" výměnách o něco déle a zbytečně se předčasně nevyhodit riskantním FH po lajně.
Reagovat
LukasH
Ono se zdá, že tam hrály roli ty dvě dvojchyby, ale na to to přece nejde svést. Skoro nikdo, ani nejlepší si neudrží během zápasu takový podání, aby z něho vyhrával přímo a že to podání má Tomáš víc než skvělý. Problém je, že Tomáš nepřehraje Nadala ve výměnách. Když vážně pomineme druhej set, kterej byl sice skvělej, ale co si budeme povídat, asi nezopakovatelnej, tak to má Tomáš založený na svým skvělým servisu. To není kritika, protože vyrovnat se Nadalovi ve výměnách je něco skoro nemožnýho.
Jen chci říct, že se prostě nedá říct, že ten zápas byl záležitost dvou špatných podání. Jen přes servis se to uhrát nedá.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Mayo
vyzerá tam ako Andy Roddick
Reagovat
smazaný uživatel
Tá otázka, či nepripadalo vedenie 5:0 nebola voči Tomášovi košér..

Odpovedal celkom s dovtipom..
Reagovat
Roger4EVER
Čau, napadla mě kombinace ve skupině B, která se na 99% nestane, ale co kdyby.. A tak se Vás chci zeptat, jaké by bylo pořadí.

Kdyby dnes Federer vyhrál 2-0 na sety a Djokovic prohrál s Gasquetem 0-2

Tak by to vypadalo následovně
Djokovič 2 výhry, 1 prohra, sety 4:4
Federer 2 výhry, 1 prohra, sety 5:2

Kdo by vyhrál skupinu? Rozhoduje vzájemnej zápas, nebo poměr setů? Děkuji za odpověď
Reagovat
carolyn
pokud se shodují u hráčů výhry a prohry, rozhoduje se podle gamů, myslím
Reagovat
smazaný uživatel
Vzájemný zápas, Djokovičovi už nikdo první místo nevezme.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzájemný zapas ? Tak jakto že vzájemný zápas Wawrinky s Berdychem nehrál hlavni roli , jaktože měl teda Berdych šanci do eště postoupit , protože když by vyhrál nad Nadalem měl by stejnou bilanci jak Wawrinka , ale horší vzajemný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože by měli 3 hráči stejný počet bodů a výher, každý by měl výhru a prohru nad jedním z těch dalších dvou. Rozhodoval by tak poěmr setů a ten by měl Berdych lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě rozhoduje poměr setů.. Podle gamů se rozhoduje jen pokud je stejný i poměr setů.. Vzájemný zápas nehraje žádnou roli
Reagovat
smazaný uživatel
Vzájemný zápas, poměr setů, potom gamy.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud se rozhoduje mezi 2 hráči, rozhoduje vzájemnej zápas, což je samozřejmě správný. Ostatně 2. expres zpráva to potvrzuje.
Jedno semifinále je Djokovic Wawrinka, Nadal si ještě musí počkat - na Rogera.
Reagovat
dadaft
TM se hraje celý na dva vítězné, včetně finále?
Reagovat
smazaný uživatel
ano hraje, ale dříve se hrálo finále na tři vítězné sety
Reagovat
dadaft
dík.
super.
Reagovat
dadaft
TM je teď vlastně takové halové mistrovství světa na dva vítězné sety, kdy se hraje základní část ve skupinách - zkrátka naprosto odlišný turnaj než grandslamy, něco výjimečného.
- - - podle mě by to tak mělo zůstat i do budoucna.
Reagovat
Jiri
Dustosne odehrany turnaj pro Tomase. Zklamal spise David, ze sve pozice. Navic Stan jede. Hraje stejne dobre jako na AO. Pro unaveneho Djoka bude narocny souper. Dnes preju Fedexovi, ale pokud to Delpovi bude chodit, tak to bude pro Rogera velmi tezke.
Reagovat
dadaft
mně teda Djokovič nějak moc unavený nepřišel. viděl jsem ho z Del Potrem a odehrál super zápas - že prohrál druhý set bych neřešil, v tu chvíli hrál Potro tenis, se kterým se vyhrávají grandslamy.
Reagovat
dadaft
* s Del Potrem * ježíši
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist